A Borrajongó

Ismét syrah-kóstoló a klubban

2016. április 05. 06:00 - drbarta

Tavaly volt már egy syrah sorunk, de most összejött még egy kóstolóra való. Meg aztán úgyse voltam makulátlanul elégedett a múltkori sor magyar válogatottjával. Ezúttal hazai részről Eger helyett inkább dél-pannon tételekkel próbálkoztunk, kiegészülve a manapság talán legjobbnak tartott honi syrah-val a somlói Kreinbacherrel, a külföldi mezőny is szélesedett, immár nemcsak francia referenciák, hanem, újvilági versenyzők is szerepet kaptak.

img_0716.jpg

Évjárat tekintetében nem törekedtem egyezésre, de túl nagy szórásra se, így 2010-2013-as intervallumba esik az összes bor. Árban olyan 20-40 Euro közötti tételeket igyekeztem válogatni. Vakon kóstoltunk.

Íme:

Pierre Cros: Minervois Les Aspres 2013

Languedoc, Minervois. Nem sűrűn írok erről a pincéről, de annál sűrűbben fogyasztom boraikat:).  25 hektárnyi termő terület. Nincs mögötte több generációs történelem, hangzatos filozófia, sztárallűrök, teszik a dolgukat két lábbal a földön, igyekeznek jó borokat csinálni ésszerű árakon. Jelen borunk 100 éves syrah-tőkékről származik, barrique hordókban érett az alapanyag. 34 Euro volt, Karl-Kerler . (A birtok legtöbb bora egyébként 10 +/- néhány Euro környékén tanyázik, nemritkán hasonló minőségi szintet képviselve) .

Érett feketeribizlis gyümölcsösség, egy picit lekvárosba is fordul, de ettől még tiszta, definit és kellően koncentrált ahhoz, hogy könnyen elférjen mellette a jelentős mennyiségű , egyébként jó minőságű fa is. Szájban elég nagy testű, kifejezetten telt, intenzív ízekkel. Érett, bársonyos tannin, krémes konzisztencia, jólesően lágy, de a stílus tekintetében abszolút elegendő savak. Nem annyira félelmetesen tömör, inkább hömpölygősebben tárul fel gazdagsága. Első körben, első borként is kifejezetten tetszett, de még nehéz volt pontosan meghatározni a helyét a sorban. Visszakóstolásnál még meggyőzőbb volt, a hasonszőrűek mellett nálam simán kibérelte a dobogó harmadik fokát. Magabiztos 7 pont.

 

Jackfall: Villányi Syrah 2011

Újdonsült kóstolótársunk hozta magával, mint egyik kedvelt syrah-ját, melyre nagyon kíváncsi volt, hogy fog teljesíteni vakon a nagyok között. Árban ez egy lényegesen olcsóbb bor, mint a sor átlaga, így ez afféle versenyen kívüli kakukktojás. (Ellentétben a többivel, melyek iszonyat keményen versenyeztetve vannak :)

Lényegesen visszafogottabb anyag körvonalai rajzolódnak ki, a feketeribizli ugyan talán frissebbnek hat, de a tejeskávés-füstös hordó dominánsabbnak bizonyul. Szájban közepes testű, ízben is kevésbé nagyvonalú, de korrekt, arányos, jó tartású bor, még ha a fa itt is rajta van. 5

 

Dúzsi Tamás: Szekszárdi Shiraz válogatás 2012

Elvileg az országban elsőként, a 90-es években telepített syrah-ültetvényéről. A válogatás tétel csak a legjobb években készül. Az alapanyag fele barrique-hordóban érlelődött, a másik fele 500 literesekben, majd a házasítás tartályban pihent tovább. Piacra kerülés előtt egy évet palackban is érett. 6500 Ft. Bortársaság.

Kifejezzetten masszív, energikus bort ígérő illat tömény, primőrös fekete gyümölcsökkel, pici, tűréshatáron belüli brettel. Szájban nagy testű, bővérű, sok, szinte rágható tanninnal, savat is taláhatunk jócskán, de egyrészt kissé zilált még az összkép, másrészt meg a kétségtelen méretek ellenére se tűnik annyira mélynek az anyag, mint azt az illat ígérte. Ennek ellenére én szeretem a stílusát. 6

 

Alain Voge: Cornas Les Vieilles Vignes 2011

És a címvédő Cornas :). Már az illat óriási ugrást ígér a klasszist tekintve. Fantasztikus minőségű a gyümölcs, friss, élénk, ugyanakkor kimondottan tömény, a hordó diszkrét, mégis csupa luxus érzetű, tökéltesen besimul a bor gazdagon fűszeres, ibolyás díszítései közé. Szájban arányos, mondjuk közepes-plusz test, ízében telt, tiszta, nagyvonalú, az illatnak megfelelő jegyekkel. Szerkezetileg kristályosan tömör, hosszan bontakozik, fejlődik a korty, jönnek az újabb és újabb impulzusok, miközben végig fegyelmezett, feszes és fókuszált marad. Egységessége, egyensúlya egy pillanatra se bicsklik meg. Mindent tud, ettől jobb syrah már nemigen kell. Jó masszív 8 pont. 39 Euro, Les Passionnés du Vin.

 

Gere Attila: Villányi Syrah Selection Konkoly 2012

Fiatal ültetvény termése, szándék szerint viszonylag rövidebb, másodtöltésű hordókban való érlelést kapott, hogy a gyümölcsössége előtérben maradhasson. Száraz évből egy különösen koncentrált tétel született, talán emiatt is kerül közel kétszer annyiba, mint szokott. 10700 Ft, Bortársaság.

Az előző bor után túlérettebb formájú fekete gyümölcsök, nyilvánvalóbb, kevésbé szofisztikált hordó, kávés-karamelles fűszerességgel, dohányossággal. Elég nagy testű, viszonylag telt ízű, de jóval kevésbé mély, mint az előző bor. Vastag, krémes konzisztencia, nem élénkségre meg feszességre játszik, de egyensúlyra elég jó, részletei lekerekedettek, habár a tannin kissé keserrnyésebb, mint szeretem. Nem kifejezetten az én borom, bár tartalmát illendő valamiképp ponttal is honorálni. Voltak akik nálam jobban szerették. 6-

 

Mullineux: Swartland Syrah 2013

Dél-Afrika, Swartland. Szerepelt már nálunk ez a bor, mégpedig igen jól. Bővebb info a pincéről szintén a linkre kattintva.  28 euro, Wein-Deko.

A gyümölcs édeskés, semleges, valahogy nagyon nem definit, van az egészben valami szokatlan, oda nem illő. Szájban is ilyen, egyszerre semmilyen, mégis kissé fura (talán épp azért, mert semmilyen?) Szerkezetre egyébként nem lenne rossz. Kifejezetten van tartása, lendülete, kibontakozása, habár az illesztések sem az igaziak, elég darabos az összkép. Természetesen ez így hatalmas csalódás. Hajlamos vagyok azt hinni, hogy nem volt 100%-os a palack, ez a bor nemrégiben napokon keresztül ragyogott nem akármilyen sorban. 5

Azóta felnyitottam itthon még egy palackot. Csupa gyümölcs, finom, nagyon jó inni, ismét éreztem azt a burgundira és dél-rhone-i vörösekre (semmint észak-rhone-is syrah-ra ) jellemzőbb fűszerességet, mint először. De tanninban, szerkezetben mégse akkora anyag, mint a fent linkelt kóstolón. Valahogy nagyon jó állapotában, vagy nagyon szerencsés palackot sikerült akkor elcsípni. 

 

D’Arenberg: McLaren Vale Shiraz “Dead Arm” 2010

Ausztrália, Mclaren Vale. 1912-ben alapított pince, 4 generációs múlttal. Tradicionalista szemlélet, fehér és vörös boraikat is kosárpréssel készítik. A dead arm, azaz “halott kar” shiraz a zászlóshajó boruk. Az öreg ültetvényeken gyakori Eutypa lata nevű gomba miatt szép lassan mintegy elszáradnak a tőke egyes karjai, mindeközben a megmaradt karok rendkívül kis mennyiségben hoznak még gyümölcsöt, mondanom sem kell, hogy igen apró bogyójú, koncentrált alapanyag a végeredmény. Egy korábbi évárattal már találkoztam itt. 46 Euro. Les Passionnés du Vin.

Szép és komplex illat, koncentrált sötét bogyós gyümölcsösség, melybe már vegyül a szuperéretten kívül az az aszalatbb-porítottabb forma is, mely rendszerint palackéréssel érkezik. Mellette találunk szép adag hordót, szerecsendiós fűszerességet és határozott mentásságot. Szájban nagy testű, izmos, lehengerlő bor brutál tanninnal, szerkezettel, lecsengéssel. Erőgép a javából, rengeteg karakterrel. Bár kidolgozottságban elmarad a Cornas-tól, de mindent összevetve hasonló ligában játszik, többeknél is az est legjobbja lett. Eléri a 8 pontot.

 

Kreinbacher: Syrah 2012

A végére már lusta voltam jegyzetelni, így emlékekre hagyatkozhatok. Kifinomult és direkt bor, remek minőségű gyümölccsel, klasszis fával. Érezhetően kisebb anyag, mint az előző bor, de valahogy nagyon a helyén mindene. Kellően intenzív, elegendő szerkezet és egyszerűen nagyon finom bármiféle túlzás nélkül. Elment volna francia bornak a stílusa alapján. Első körben akár dobogóra is esélyesnek tűnt, visszakóstolásnál a Pierre Cros-sal került párba, mely azért határozottan gazdagabbnak és hosszabbnak bizonyult. 6.5- 7p környéke. Pozitív meglepetés. Egy bő éve kínáltak ezzel a borral és akkor nem éreztem benne különöset a kidolgozottságon kívül. Meg is ragadnám az alkalmat, hogy megkövessem furmintfant és táncolómedvét:) 10500 Ft. Bortársaság.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr548558146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.04.05. 08:05:01

Köszi. Az első magyar syrah ültetvényt elvileg Jandl Kálmán telepítette Fertőrákos körül. 1996 elvileg.

borrajongo.blog.hu/2013/01/07/jandl_pince_latogatas

MádiN. 2016.04.05. 08:57:40

Az a Vielles Vignes tényleg brutál, az első cikked után vadásztunk egyet külföldi kollégánk segítségével.:)

A Jackfallhoz anno 2300-2400ft környékén jutottam hozzá, annyiért orbitális best buy, a Gere már kevésbé hehe...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2016.04.05. 10:39:44

@akov: A BT honlapján szerepelt ez a mondat a Dúzsi shiraz kapcsán. (bár egyik kóstolótársunk tudni vélte, hogy szekszárdon talán egy bizonyos Nagy Ferenc (Feiszt pince) telepített először syrah-t)

@MádiN.: A 11-est néztétek ti is? Iszonyat jó cucc :) Nekem meggyőzőbb, mint az elvileg jobb évjáratú 10-es és 13-as...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.04.05. 10:52:13

@drbarta: Meglehet. Nekem Jandl Kálmán mesélte, ő dolgozott ugye a nyolcvanas években Provence-ben, tehát a löket megvolt, talán valahol Észak-Olaszországból hozták az oltványokat és mindenki azt gondolta, hogy hüye, hogy egy Dél-francia fajtát behurcol pont Sopronba, a leghűvösebb borvidékünkre...

MádiN. 2016.04.05. 11:29:48

@drbarta: igen a 11-est, a többihez nem volt szerencsém
süti beállítások módosítása