A Borrajongó

2011-es pinot noir egyveleg - Kárpát-medence, Burgundia, Sancerre, Marlborough

2016. március 24. 06:00 - furmintfan

Egy ideje vágytam már egy terjedelmesebb pinot noir-sorra, de egy ideig csak az alapanyag gyűlt, de a kóstoló még mindig váratott magára. Február végén aztán a tettek mezejére lépve előástam a jó ideje sorsukra váró palackokat - néhány új beszerzéssel kiegészítve -, hogy egy fehérborokban gazdag hónap végére vörösekkel tegyek pontot. 
A mezőny kis hazánkat képviselő tagjai az ország különböző borvidékeiről (+a Felvidékről) érkeztek. Itt talán a két tokaji pinot jelentette a legnagyobb kuriózumot, hiszen néhány "renegát" hegyaljai pince évek óta foglalkozik a fajtával. 
Nemzetközi kitekintés gyanánt 2-2 bort helyeztünk a sorba Sancerre-ből, Burgundiából, illetve Új-Zélandról, azon belül Marlborough-ból. Utóbbi két terület régi ismerős lehet a fajta rajongóinak. Sancerre viszont nem vörösborairól híres, holott az éves termés 1/5-ét a pinot noir teszi ki, Sancerre Rouge megjelöléssel pedig kizárólag pinot noir-ból készült bor hozható forgalomba. Ismeretlen vidékek felfedezésével is kecsegtetett tehát a kóstolósor. A várakozásoknak megfelelően érdekes mezőny volt, sok különböző karakterrel.

pinot11y.jpg

A hazai csapattal kezdtünk, majd sorrendben Sancerre, Burgundia és Marlborough következett. A még forgalomban lévő tételeknél feltüntettem az árat is.
Ungert is kóstolta a borokat, az ő jegyzeteit is közreadom.

Vylyan Pinot Noir Aldi 2011
(ungert) Műszerkalibrálásnak szántuk, ugyanakkor nem nagy meglepetés, hogy elhasalt. Csak tippelni tudok, de gyanús, hogy egy félrement Vylylan-tételről van szó, amiről úgy gondolták, hogy még saját márkás Aldi-alsópolcosnak elcsúszik. Színe híg, opálos, az átható csatornaszagon kívül mással orrügyileg nem is szolgál. A korty rövid és híg, ugyanakkor villant némi zöld, nyers tannint és gyógyszeres utóíz-keserűséget is. Gyümölcsöt nem találtam. Felszopás-világbajnok, de célszerű, ha nemcsak a műértők kerülik el. Gyenge 3 pont.
(furmintfan) Belövőbor vagy valami olyasmi. Illatában animális jegyek és csatornaszag, gyümölcs gyakorlatilag zéró. Vékony és híg, egyszerre savanyú és keserű, a tannin nyers és reszel. Kár szépíteni: nem egy kellemes bor. Jóindulattal 3p (1500 Ft - Aldi)

Anonym Pince Életjel Pinot Noir 2011
(ungert) Nagyjából így kell profin összehozni egy belépő szintű hazait. Visszafogott, de tiszta, édes és gyümölcsös illat, elsősorban eperrel. Egyszerű, ugyanakkor arányos és rendkívül jól iható cucc: se hossz, se komplexitás, de ilyen élvezetfaktor mellett nem is feltétlenül szükséges panaszkodni. Szerettem, erős 4 pont.
(furmintfan) Az előző bor után kollektív fellélegzés a közönség soraiból. Visszafogott, enyhén édeskés illatában piros bogyós gyümölcsök, málna és csipkebogyó. Nagyjából közepes testű, arányos felépítésű bor, jó savakkal, kevés tanninnal. Piros bogyós gyümölcsök, szamóca, málna, csipkebogyó, kevés fűszer, a lecsengés felé egy kis fa. Ebben a mezőnyben kicsit elveszett, de megvannak az értékei: jó inni, megvillant valamit fajtából és az éréssel sem dobta el a gyümölcseit. 5p (Szövényi Áronnak köszönjük szépen a kóstolóra küldött palackot)

Weninger Pinot Noir 2011
(ungert) Mélyebb, sötétebb tónusú szín, küllemileg vastag anyagnak tűnik. A fülledtség elkerülni, ugyanakkor határozott zöldségkert dolgozik benne. Utóbbi orrpróba szempontjából többnek találtatik az optimálisnál, a korty viszont gyümölcsösebb, letisztultabb érzetet kelt. Kár a műveletlen és nyers tanninért. Lehetne rendezettebb, de izgalmasnak legalább izgalmas, méterekkel lemaradva a hazai pinot-sorfaltól. Talán felkapaszkodik az 5 pontos táborba, alulról.
(furmintfan) Édes fűszerekkel nyit, majd vegetális és enyhén animális jegyek következnek. Feszes, savvezérelt korty, kissé nyers érzetű, enyhén tapadós tanninnal. Savanykás gyümölcsök, vegetális jegyek, medvecukor, némi fekete bogyós gyümölcsök és kevés fűszer jelenik meg ízében. Ebben a sorban kissé baltával faragott összhatást keltett, fajtajelleget pedig nyomokban sem véltem felfedezni. 4p+

Bott Frigyes Pinot Noir 2011
(ungert) Karakterileg mind a hazai, mind a nemzetközi mezőnytől távol helyezkedik el, egyedi stílusú, törékeny és módfelett élvezetes vörösbor. Színileg éppen több, mint egy siller, illatában gyümölcstúlsúly, ami fűszer van, az nagyrészt hordó, de a kiválóan behangolt kategóriából. Könnyű, szinte tannintalan, de nemes súlya van: precízen éles savak, tartalmas, harapható gyümölcsösség, hossz és elegancia. Zseniális, nagy élmény és kellemes meglepetés, sima 7 pont.
(furmintfan) Vonzó, édeskés illat, édesfűszerekkel, málnával, szamócával, rózsával, virágokkal, nagyon megnyerő. Elegáns, áttetsző jelenség, a test törékeny, a korty légies, sima, rendezett, zamatos, kifejezetten jó inni. Az érett piros bogyós gyümölcsök mellé édes fűszeresség, hangyányi vanília társul. Fajtajelleges, kecses, miközben beltartalomnak sincs híján. Az enyhe édesség a társaságban nem tetszett mindenkinek, én nagyon szerettem, a hazai mezőny többi tagját pedig kétségtelenül maga mögé utasította. 6p+

Liszkay Pinot Noir Barrique 2011
(ungert) A múltidéző jelzők ellenére kellemes meglepetést okozott: a fa bár érezhető, de nem nyomja el az egyébként korrekt minőségű, de karakterileg a fajtától messze található alapanyagot, ami minimum dicséretes. Délies karakterű, szélesebb vörösbor, és bár a szesz nem könyököl ki, a tannin minősége hagy kívánnivalót maga után. Az a fajta élményfaktor hiányzik, ami ahhoz kell, hogy ne aludjunk bele a második pohárba. Erős 4 pont.
(furmintfan) Illatban kis animalitás, érett gyümölcsök és a hordó fűszerei. Markánsabb és testesebb bor az eddigieknél, határozottan mediterrán jellegű. Megfelelő mennyiségű, széles sav és finomszemcsés tannin képezi a gerincét, érett erdei gyümölcsök és fűszerek díszítik. Nem éppen pinot-s, de vörösbornak egyáltalán nem rossz. 5p

Sauska Villány Pinot Noir 2011
(ungert) Vagy elhagyta gyümölcseit, vagy sosem voltak: tompa, komolyabb manuálcentrifuga sem segít rajta, hogy a semmin kívül többet mondjon illatilag. Annyi tannin szorult bele, amennyihez se elegendő sav, se elegendő gyümölcs nem áll rendelkezésre, összhatásilag szikár és élménytelen, habár ordas hibája nincsen. Se kapaszkodó, se öröm, se boldogság. Eléri a 4 pontot.
(furmintfan) Sauska először, Siklósról. Nagyon tompa illat, idővel némi főtt gyümölcs és erős hordófűszer pörgethető ki. A közepes testhez mérten rengeteg a tannin, tapad is, szárít is, ráül a kevés érett gyümölcsre, fás jegyeket, valamennyi édes fűszerességet és vaníliát, csempész az ízbe. A fa sajnos totálisan elnyeli a bort, és egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ez valaha is megforduljon, pedig érezhető, hogy többre lett volna hivatott az alapanyag. 5p- (4650 Ft - Bortársaság)

Sauska Tokaj Pinot Noir 2011
(ungert) Ha ez váltja a Villányt, akkor az becsülendő. Ügyes munka, élmény és élvezetes karakter jellemzi, önmagában indokolja, hogy miért nem veszett fejszék nyele pinot-vörössel próbálkozni Hegyalján. A szép, kiművelt, gyümölcsökre építkező illatban azért megjelenik a sokszor pincefejre olvasott túlhordó, ami ízlésileg lehet akár ezúttal is sok, nekem ugyanakkor bejött. Feszes korty, arányaiban kifogástalan, hosszban a közepesnél több. Nagynak merészkedik lenni, de nem a fogyaszthatóság rovására. Legalább 6 pontnyira szerettem.
(furmintfan) Sauska másodszor, francia klón termése Tokaj-Hegyaljáról, pontosabban Mádról (Birsalmás) és Rátkáról (Padi-hegy). Édesfűszeres, vaníliás, tejcsokoládés, enyhén kókuszos illat, érett piros bogyós gyümölcsökkel körítve. A hordó, bár határozottan jelen van, lényegesen szebben és intelligensebben érvényesül, mint villányi társánál. Jó felépítésű bor, többé-kevésbé integrált hordóval, tartós savakkal, finomszemcsés tanninnal, tisztességes hosszal. Érett piros bogyós gyümölcsök, málna, cseresznye, édesfűszerek, vanília, pici fa. 6p

Dobogó Izabella Utca Pinot Noir 2011
(ungert) Rozékategória, ami a színt illeti. Orrban tompa, visszafogott, nehéz beszélni komolyabb gyümölcsösségről, esetleg emlékezetes karakterről. A korty hibamentes, arányaiban rendezett, gyümölcsnek ugyanakkor híján van, és ebből kifolyólag különösebb lelkesedére sem sarkall. Szépen kigyúrták, csak éppen elfelejtett felöltözni (vagy már levetkőzött). A 4 pontos szekció tetejére kapaszkodik.
(furmintfan) Egy másik tokaji pinot noir, több francia klón termése a mádi Úrágyáról. Halvány színű, kecses, könnyed bor. Édes fűszeresség, cseresznye, szamóca, picike vanília jellemzi az aromaprofilt, de mindez nagyon visszafogottan. Légiességéhez képest hangyányit soknak tűnik a fa, így az elegáns jelzőt már nem tudom ráaggatni, bár nem sok választja el az ideális egyensúlytól. Intenzitásban és komplexitásban sajnos kicsit keveset nyújt: több gyümölcsöt vártam. 5p (A VinCE-n futólag volt szerencsém a 2012-eshez, az ígéretesebb) (4800 Ft - Zwack Izabella Borkereskedés)
 pinot11.jpg

Lucien Crochet La Croix du Roy Sancerre 2011
(ungert) Vastag, komplex, kifejező és élvezetes cucc, ügyes, ahogy kellő távolságot tartva a túlérettségtől mégis képes arányos, élvezetes és rendezett maradni. Eperre, málnára és egyéb piros gyümölcsökre építkezik, a hordó sem kevés, de összecsiszolódott az egész, nehéz is szálazni. Mindene nagy, semmije sem sok, lendületes és az átlagosnál hosszabb bor. Szerettem, talán el is éri a 7 pontot.
(furmintfan) Mély illat, gazdag gyümölcsösséggel és szép fűszerességgel, málnával, meggyel, virágokkal. Erőteljes, tömör anyag, rágható beltartalommal, krétás, picit tapadós és szárító tanninnal, dinamikus savakkal megtámogatva. Rengeteg fűszer, meggyes-cseresznyés-málnás gyümölcsösség és halvány sósság érkezik hosszan, több rétegben. A két Sancerre-t összevetve ez volt a rusztikusabb, fiatalosabb, rakoncátlanabb. 6p (8290 Ft - Le Gourmet de Bordeaux) 

Pierre Prieur & Fils Cuvée Maréchal Prieur Sancerre Rouge 2011
(ungert) Az előzőhöz hasonló intenzitást produkál, orrban talán még kifejezőbb is, bár a hordóhatás direktebben jelentkezik. Tartalmas, vastag korty, feszes szerkezet és elegáns gyümölcsösség jellemzi, a szeszt ellenben többnek éreztem benne kelleténél. Épp csak annyira, hogy az erős 6 pontos szintnél állt meg az a bizonyos minden-össze.
(furmintfan) Érett piros bogyós gyümölcsök, kevés fekete bogyós gyümölcs, fűszerek, pici kókusz és vanília, virágok érkeznek sorban illatában. Izmos, tömör, koncentrált és gazdag bor, jó állagú savakkal, szépen integrált hordóval. Meggy, málna, cseresznye, szép fűszeresség, pici vanília, pici csokoládé képezi az ízképet. Egységesebb, elegánsabb, mint az első Sancerre, de még ez is fiatal. 7p- (5990 Ft - Le Gourmet de Bordeaux)

Albert Bichot Secret de Famille Pinot Noir 2011
(ungert) Sötétebb, mélyebb szín, az előzményeknél karakterileg is érettebbnek tűnik. Kortyban jelentkezik némi visszafogott édesség, a tanninja nem több közepesnél, és bár izmosnak hat, én némi izgalmas és játékos eleganciát hiányoltam belőle. Különösebb lelkesedés nélkül emelem kalapom erényei előtt, és még az is lehet, hogy az erősebb 5 ponttal alul is értékelem.
(furmintfan) Szép fűszeresség, érett és savanykás piros bogyós gyümölcsök, meggy és cseresznye jellemzi az aromaprofilt. Sima, selymes, jó egyensúlyt felmutató bor, remek savakkal, szépen használt hordóval. Jó kis alapburgundi, belekötni nem igazán lehet, de a magasabb pontszámhoz azért több komplexitás és komolyabb szerkezet hiányzik. 6p

Domaine Trapet Pére et Fils Marsannay 2011
(ungert) Szép, elegáns bor: intenzív meggyes illat, kiváló struktúra, közepesnél több tannin, savak szempontjából sincs kötekedni való. Nem a zömök, komplex pinot-vonal, inkább a lendületesebb, jól fogyasztható kategória képviselője. Ez a fajta finom letisztultság még akkor is ad okot örömre, ha komolyabb, emlékezetesebb dolgokról azért nincsen szó. Erősebb 6 pont.
(furmintfan) Burgundia egy lépcsővel feljebb. Komplexebb, mélyebb illat: gazdag fűszeresség, érett piros bogyós gyümölcsök, málna, szamóca, gyógynövények, kamilla. Elegáns, szinte még fiatalos, remek szerkezettel, ízképét tekintve pedig gazdagon gyümölcsös, cseresznyével, eperrel, málnával, meggyel, szép fűszerességgel és pici gyógynövényes színezettel. Határozottan más stílus, mint a két Sancerre, az előző burgundira pedig mindenben rátesz egy lapáttal. 6p+

Tohu Single Vineyard Pinot Noir 2011
(ungert) Nehéz az előzményektől függetlenül kezelni, határozottan érezni ugyanis a világnézeti váltást: ügyesen hordózott anyag, élesen kicentizett kontúrok, rendezett struktúra és feszes gyümölcsösség. Rusztikusságnak helye nincs, szerkezetileg könnyebb, inkább a savakra építkezik. Hosszú, elegáns és jól fogyasztható, még ha kissé körző-vonalzó is. Erős 6 pont, szerettem.
(furmintfan) Kis csavarzáras fülledtséggel nyit, majd érett piros bogyós gyümölcsök, meggy, szamóca, szárított virágok következnek. Tipikus új-zélandi karakter: élénk savak, visszafogott hordó, sima korty, jó egyensúly, intenzív szamócás, meggyes, erdei gyümölcsös, édes fűszeres ízvilág. Remekül elkészített bor, de a műfajon belül nem túl izgalmas. 6p+

Cloudy Bay Pinot Noir 2011
(ungert) Már-már klisészerűen tölti be az újvilági nagypinot szerepét. Ízérzetileg édes, gyümölcsei kiműveltek, lendületes, tiszta és kiválóan fogyasztható. Szálazni nehéz, szeretni annál kevésbé, dacára még annak is, hogy némileg túlárazottnak gondolom. Tananyagszerű 7 pont, de a Bott-féle stílus szubjektív módon utcahosszal vitte el nálam a műsort.
(furmintfan) Érett piros bogyós gyümölcsök, szamóca, potpourri, keleti fűszerek orrban, édes és keleti fűszerek, szeder, málna, feketecseresznye, potpourri, pici csokoládé szájban. Szerkezetét tekintve szép savak, közepesnél kevesebb mennyiségű, selymes tannin, enyhén emelkedett alkohol, erős közepes test került a noteszbe. Zamatos, rétegzett, komplex és csábító, új-zélandi pinot már a komolyabb fajtából. Szerettem. 7p

pinot11x.jpg

A Lumen Kávézónak ismételten köszönjük a helyszín biztosítását.

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr198499132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Octopus 2016.03.24. 13:13:05

Az a Vylyan nekem is megvolt, sajna. Márkaromboló bor.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.03.25. 00:26:09

Jószívűek voltatok a Vylyannal, simán alulmúl olyan diszkontos "klasszisokat", mint a 800 forintos Csányi vörösök meg a 700 forintos Hilltopok.
Igazából a "Duna-Tisza közi palackos vörös valami valakitől" (400 Ft/liter) kategóriában lehetne méltó ellenfelét találni...

silvousplait 2016.03.25. 08:45:30

Ilyen nudli lottyokert 15-16 eurokat kerni... Van itt arcbor, kerem szepen.

loading 2016.03.25. 10:53:31

@Hepci: A Vylyan az utóbbi időben mintha direkt rombolná korábbi hírnevét. És főként a prémium szegmensben kiadott boraik, hm. nem jók.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.03.25. 11:39:15

@loading:
Olyat nem veszek tőlük, bár most kaptam ajándékba egy '11-es Montenuovót, ha azt prémiumnak lehet nevezni...

loading 2016.03.25. 14:03:11

@Hepci: Az nem az, de annak élvezeti értéke is egyre kevesebb. A Pillangó és a Duennium a prémium.

emoss 2016.03.25. 17:43:04

Epp most volt tema a Vylyan pinot odaat (GM)...szegyen, amellett pedig az Aldirol is szep kepet fest, h milyen sz@rokat valogat be.
Jah, annyira premium, h par honapja (fel-1 eve?) jottek ki a '06 utan a '09-essel...gondolom hogy kapkodhatjak foleg miota nem is a 10e-hez inkabb a 13e-hez kozelit az ara.
süti beállítások módosítása