A Borrajongó

Finewines.hu: Roberto Voerzio borotvál

2016. február 02. 06:00 - akov

Ismét emlékezetes pillanatokban lehetett annak része, aki elmerészkedett a Finewines.hu Roberto Voerzio estjére. Nem minden nap történik olyasmi itthon, hogy valaki 12 Voerzio-bort hajlandó kidugózni, köztük négy, évtizedes korú dűlős Barolot egy komoly évjáratból. Annyira drágák és keveset készítenek ezekből ugyanis, hogy épeszű ember hozzá sem fogna egy saját kóstoló megszervezéséhez. Nem csupán a termelő csúcsborait nehéz beszerezni érett állapotban, de az olcsóbb, „beetető” alapborok is pár hét alatt kiürülnek a pincétől. Roberto Voerziot komoly borkedvelőnek szerintem nem kell bemutatni, de azért járna a témához némi talp alá való. Szerencsére ezúttal irtó kényelmes lehetek, hiszen épp egy hónapja írtam részletes beszámolót a pincénél tett nyári látogatásról. Így nem marad más hátra, mint nyugalomban kóstolni…

la_morra.jpg

A kóstoló koncepciója szerint a pince négy borából egy-egy mini vertikálist néztünk meg, ami utólag visszatekintve kiváló alkalomnak bizonyult arra, hogy képet kapjunk a fajták és a termelő borainak fejlődési ívéről. Előrevetítve csak annyit, hogy ennyire konzisztensen sok és hibátlan csúcsbort egyetlen pincétől én még asztalon, egyben sosem láttam…

Dolcetto d'Alba Priavino 2012

2012: Az évjáratot jégesőkkel tarkított forró nyár jellemezte, a magas hőmérséklet miatt a szőlők érése meg is rekedt. Az augusztus végén érkező esőtől megnyugodtak a dolgok, majd lassú érés indult meg, a száraznak tekinthető ősz pedig akár egy későre tolt szüretet is megengedett. Ennek ellenére a borok inkább könnyedek és savasak, a nebbiolo esetében meglepően alacsony alkohollal.

Az alapanyag a La Morra körüli dűlőkből származik, acélban erjed, majd 10 hónapig érlelik famentes közegben. Közép rubin szín, átlátszó. Vonzó és szép illat, rózsával, fűszerekkel. Feszes, lédús savanyú gyümölcsökre épül, piros ribizlis és meggyes elsősorban, elég intenzív és iszonyú jó inni. A tannin poros, jól illeszkedik az összképbe, a sav finom szerkezetű és élénk. Hosszú lecsengés. A legjobb dolcetto, amit valaha ittam, számomra meglepő, hogy ilyen kifinomult bor is készíthető a fajtából. 13,5%. 15,0 EUR. 6p+

Dolcetto d'Alba Priavino 2011

2011: Nagyon meleg év, ami sokszor nagyon jó, de sokszor odakozmált borokat szült. Nem ritkák a 15%-os alkoholok. A június és július viszonylag hűvös volt, ami lassította az érést, de augusztus annyira meleg lett, hogy a dolcetto többnyire mazsolává zsugorodott a tőkéken. A nebbiolot a hideg őszi éjszakák mentették meg.

Mélyebb szín. Megint csak vonzó és szép illat, inkább a fekete bogyós, érett gyümölcsökre építő aromatika. Elvileg nincs fa ezen sem, de a bort finom fűszeresség, enyhe dohány hatja át, így nehéz elhinni, hogy ne kapott volna némi hordót. Teltebb az előző bornál, jelentékenyebb tanninnal, sok-sok fűszerességgel, kiváló feszességgel, átható fekete bogyós gyümölcsösséggel. A tannin marconább, tapad, de kárt nem tud tenni az élményben. Lehengerlően hosszú lecsengés egy lesajnált kis fajtától. Ismételnem kell magam: ez a legjobb dolcetto, amit valaha ittam. 15,0 EUR. 6/7p

Dolcetto d'Alba Priavino 2007

2007: Sok jégeső jellemezte évjárat, nagyon alacsony termésmennyiség, de összességében jó minőségű gyümölcs.

Sötét szín. Ennyi idősen egy dolcettonak – főként úgy, ahogy bort készítenek belőle – életben sem kéne feltétlenül lennie. De ez itt kérem, énekel. Mentolos, rózsás, finoman dohányos és gyógynövényes illat. Elég testes, egészen friss lédús meggyes aromákkal, enyhe dohány, rumosdió. A szerkezetet a feszes savak és a már szinte visszafogott tannin adják, együtt igen finom textúrával körítve a bort. Betölti a szájat, az egyensúly tekintetében ebbe sem lehet belekötni, a lecsengés meghökkentően hosszú. Tudom, unalmas vagyok, de ez a legjobb dolcetto, amit valaha ittam. :D 15,0 EUR. 7p

rvoerzio4.jpg

Barbera d'Alba Il Cerreto 2011

A származási hely La Morra, 0.8-1kg terhelés, 8000 tőke/hektár sűrűség. Acélban erjed, majd 30%-ban új, 70%-ban használt nagyméretű hordókban érlelik 12 hónapig. Utána még 8 hónapot pihen acéltartályban, és csak ezt követően palackozzák. 12000 palack.

Mély szín. Már szép érést mutat az illat, a fahatás ritka szép, mellette kék virágok, fekete bogyós gyümölcsök, enyhe ánizs és vér. A bort szinte átitatják a fekete bogyós gyümölcsök, a lédús meggy dominál benne, az emelkedett savnak köszönhetően szinte friss, a tannin érett és már beépült a borba. Fekete föld, tempera és a klasszis módjára használt fa finoman fűszeres aromái gazdagítják. Mély, rétegzett, betölti a szájat és semmit sem idéz a sokszor hibázó barberákból. A lecsengés maradandó. 14,0%. 20,0 EUR. 7p+

Barbera d'Alba Il Cerreto 2004

Mély szín. Édesre érett gyümölcsök, meggy, fekete bogyósok, rózsa, tempera, drága krémek illata, és persze a kiemelkedő minőségű fa. Kóstolva a döbbenetes intenzitás az, ami elsőre mellbe vágja az embert, a második pedig az, hogy mennyire kortalan formában képes ezt megugrani egy 11 éves bor. A robbanás után sem könnyű belekötni, a sava kiemelkedően finom, a korty vezetése tökéletes, az érési aromák még diszkrétek, a korának felét simán letagadhatná. Az alkohol egy nagyon enyhe édességet visz bele, de képtelen felborítani a szinte tökéletes sav-tannin és alkohol egyensúlyt. A textúra szenzációs, a gazdagság ellenére is képes elegáns maradni. 14,5%. 8p-

Langhe Nebbiolo di San Francesco Fontanazza 2011

A pince alap nebbioloja, szintén La Morra környékéről. 6000-8000 tőke/hektár, 1-1.5kg/tőke terhelés. Acélban erjed, majd a barberához hasonlóan egy évet tölt 30%-ban új, nagyméretű hordókban, eztán visszamegy 8 hónapra acélba. 10-12000 palack.

Elég világos szín, benne már gránát árnyalatok. Rózsás és fűszeres illat, szép tiszta. Fűszeres, avaros, hecsedlis aromatika, a fa fűszere a bor integráns része, nem dominál, csak amit kell, kiemel. Igen jó felépítésű a korty, remek egyensúllyal, emelkedett savval, poros-darabos állagú tanninnal, amely a fajtát ismerve meglepően szelíd és zabolázott. Már kis érést mutat, a lecsengés hosszú természetesen, benne pici kesernyével és egy kevés alkoholos édességgel. 14,0%. 30,0 EUR. 7p-

Langhe Nebbiolo di San Francesco Fontanazza 2010

2010: A nedves tavasz egyenetlen kötődést eredményezett, amire korai nyárt érkezett, szintén sok esővel. A rövid és hűvös tenyészidőszak során a dolcetto szenvedett leginkább, a nebbiolot megmentette a vastag héj és az apró bogyók. Az augusztus forró volt, de az éjszakák hűvösek maradtak. Az eredmény egy klasszikus évjárat, elég jó savakkal, sok, de érett tanninnal, közel tökéletes egyensúllyal a legtöbb borban.

A közepesnél teltebb gránát színt mutat. Brutálisan jó illat, remek éréssel, egyedi karakterrel, rózsával, fűszerekkel, szinte megbonthatatlan. Kóstolva már érettséget mutat, kis édesség, kis lekvár, de azért elég frissen piros ribizlis még, a tannin jó, szokatlanul bársonyos. A sav emelkedett, feszessé teszi a bort és hosszúra nyújtja a lecsengést. Egyedien fűszerezett, és összességében egyedi karakterű, izgalmas bor, a korty minden traktusa változik és újabb felfedezni valókkal kecsegtet. 30,0 EUR. 7p+

Langhe Nebbiolo di San Francesco Fontanazza 2001

2001: Kiváló minőség és jó termésmennyiség jellemezte évjárat. A borok komoly alapanyag-érettséget és struktúrát mutatnak, esetenként visszafogott savakkal.

Sötét szín, nincs gránát árnyalat. A zseniálisan finom illat okoz nagy meglepetést. Gazdag, mély, meleg karakterű, rózsával, fenyőgyanta érdekes fűszerezettségével (hasonlóan, mint az érett bordeaux-iaknál). A közepesnél éppen testesebb, szinte friss aromákkal, igen szép éréssel. Szárított fűszerek, virágok, fekete bogyósok, némi aszaltasság, a végtelenül hosszú lecsengésben enyhe lekvárossággal. Kiemelkedő állapotban van, a tannin nem túl sok, annyi, amennyi kell. 13,5%. 7/8p

És jöjjenek akkor a dűlős Barolok 2004-ből:

2004: Az év eleje hűvösnek indult, a rügyek későn fakadtak, ennek megfelelően a virágzás is későn kezdődött el. A nyári napokban átlagosan volt csak meleg, amely a hűvös éjszakákkal együtt ideális feltételeket teremtett. Az ősz is hasonlóan jól telt, a kellemesen meleg napokat szépen ellensúlyozta az alacsonyabb éjszakai hőmérséklet. A termelők későn szüreteltek, a kiváló minőségű gyümölcs mellé a mennyiségre sem lehetett panasz. Nagyon jó egyensúlyú, jól érlelhető borok.

voerzio_finewines_hu.jpg

Barolo Rocche dell'Annunziata 2004

La Morra, laza talaj, déli kitettség. 5-8000 tőke/hektár, 0.5-0.7kg/tőke terhelés. Szeptember végi, október eleji szüret. Acélban erjed, majd 24 hónapig részben kis hordókban, részben használt nagy hordókban érik. Ezt követően 8 hónapig megint acélba kerül, majd a palackozás után 8 hónapig pihentetik. 4-4500 palack.

Elég mély szín, a szélén kis gránáttal. Meglepően előrehaladott, érett illat, ami picit gyanús (egyesek azt mondják, a 2004-es Barolokat most érdemes bontani). Ettől eltekintve persze zseniális az illat, kis dohány, fenyőgyanta, szép fűszerezettség. Elég testes, a bor meleg karaktere és az érettség miatt van egy Portóis hangulata, ami Baroloknál legalább is nagyon fura. De ezen a függönyön is átviláglik, hogy egy bombasztikus bor van a poharunkban. Feszes, iszonyúan kimunkált, intenzív, betölti a szájat a mindent átható fűszerezettség, egészen zseniális, ahogy ezek az érett aromák és a nyilvánvaló fás jegyek összeborulnak és létrehoznak valami magasabb rendűt. A tannin persze nem bújik el, darabos, poros és egyszerre bársonyosan érett is. A lecsengés végtelen, benne törékeny aromák játszanak hosszú ideig. 200,0 EUR. 8p

Barolo La Serra 2004

Dél-keleti kitettség, 8000 tőke/hektár, félkilós terhelés. Szeptember végi és október eleji szüret. Acélban erjed, majd 24 hónapot tölt kicsi és 15 hektós használt hordókban. A többi megegyezik az előző borral. 5-6000 palack.

Jóval frissebb illat, egészen zseniális, szárított paradicsom, remek hordóhatás, tempera. Elég testes, nagyon tiszta (mint a sor összes bora) és tisztán definiált, tele élettel. Döbbenetes intenzitás és mélység, igen jól textúrált, a hecsedlis, fekete földes aromákat csak úgy viszi a szép magas sav. A tannin sok, poros és bársonyos, hosszan felrakódik. Végtelenített lecsengés. 220,0 EUR. 8p

Barolo Cerequio 2004

La Morra és Barolo határán van ez a dűlő, régóta a legjobbnak tartják, erőteljesebb borokat ad. A közepesnél teltebb rubin szín, egy kevés gránát széllel. Zseniális, szálazhatatlan illat, rózsás-fűszeres tobzódás, zseniális fa, talán ez eddig a legfrissebb a három bor közül. Avaros, mély aromatika, de még van benne fiatalság is. Penge feszes, a tannin sok és tapadós, de a boron nem nagyon fog ki. Sokféle gyümölcsösség van még benne, hecsedli és persze az elmaradhatatlanul egyedi fűszeresség. Telt és harapható. Rendkívül hosszú lecsengés, remek, ahogy kiteljesedik. 220,0 EUR. 8p+

Barolo Brunate 2004

Szintén La Morra. 4-6000 tőke/hektár, félkilós terhelés, keleti-délkeleti kitettség. Hasonló technológia. 3-3500 palack.

Vonzó illat, megint csak nagyon tiszta, enyhén füstös-sonkás, törékeny virágos aromákkal, gyantával, szinte bele lehet szédülni. Itt már erősen alábbhagyott a jegyzetelési kedvem, de amire kell, valószínűleg évekig emlékezni fogok. Nagy bor, nincs kérdés, tökéletes egyensúly, szájbetöltő intenzitás, szinte citrusos savak. Komoly egységben minden, állandóan változik, minden korty egy kicsit mást, egy kicsit többet mutat. A tannin, a sav és az alkohol talán ennél a bornál hozták össze a legmagasabb szintű egyensúlyt, nem nagyon lehet belekötni. A lecsengés meg csak megy és megy percekig, és közben az ember azon tűnődik, hogy a fészkes fenébe lehet egy ekkora bort csinálni? 250,0 EUR. 8/9p

(Köszönet a kiváló kóstolóért. Ritka az a pince, ahol ennyire magas szintűek, kompromisszumoktól mentesek a borok. Az árakat a Wine Searcher alapján próbáltam megtippelni. A kóstolóért természetesen fizettem.)

Irodalom:

Jancis Robinson: Piedmont Vintages

Decanter: 2004 vintage guide for Piedmont

Kapcsolódó cikkek:

Mi a helyzet Piemontban? (2015. október)

Piemont: Ascheri (2015. november)

Piemont: Roberto Voerzio (2015. december)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr568332458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.02.02. 08:51:51

Komoly sor, most már különösen sajnálom, hogy nem tudtam elmenni. Köszi a beszámolót.

"az olcsóbb, „beetető” alapborok is pár hét alatt kiürülnek a pincétől"
Kérdezni is akartam, hogy az olcsóbb Voerzio borokból hogyhogy nem lehet vásárolni a finewines-nál, de akkor feltehetően ezért.

aquarius71 · www.finewines.hu 2016.02.02. 10:47:59

az összes készleten lévő Voerzio boromat (amit egy másik kereskedőtől szereztem be) eladtam a kóstoló után.. a pincétől csak akkor lehet vásárolni ha kereskedőként első alkalommal min. 25-30 ezer EUR értékben vásárlok - gondolom érthető h ezt miért nem vállaltam be...

aquarius71 · www.finewines.hu 2016.02.02. 10:52:28

másik kérdésedre: a Voerzio borok a Reserve listán vannak, erről a SIlver és Gold kategóriás törzsvásárlók tudnak vásárolni..