A Borrajongó

2015 legjobbjai - magyar borok

2015. december 31. 06:00 - furmintfan

Elérkeztünk az év utolsó napjához, ideje visszatekinteni, melyek voltak azok a magyar borok, amelyek a legkedvesebb, legmaradandóbb élményeket okozták nekünk az idén. Az édes tokaji borok (persze elsősorban az aszúk) jelenléte a listákon már megszokott dolog, és a száraz fehérek terén sem meglepő a hegyaljai dominancia. Vörösben sokkal vegyesebb a mezőny, már ami a borvidéki megoszlást illeti. Az egyetlen borász, aki az eredmények alapján mind a négyünk listáján helyet kapott, egyúttal mind fehérben, mind vörösben nagyot alkotott, nem más, mint Bott Frigyes. Ezzel a poszttal kívánunk minden kedves olvasónknak boldog új évet, sok jó borral és természetesen várjuk az olvasói toplistákat is!

szepsy3.jpg

Tovább
13 komment

2015 legjobbjai - külföldi borok

2015. december 30. 06:00 - akov

Ahogy már év végén nálunk szokásban van, összegereblyéztük a legjobb külföldi borokat, amelyekhez idén szerencsénk volt. Sokféle, sok helyről, igazán emlékezetes dolgok fordultak meg poharainkban! Nem meglepő, hogy főként a klasszikus európai borországok, tehát Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Németország vezetik a listákat, de mellettük néhány bor Ausztriából, Dél-Afrikából, Ausztráliából és az USA-ból is kihagyhatatlannak bizonyult.

gaetano.jpg

Tovább
8 komment

Pinot noir kalandok

2015. december 28. 06:00 - furmintfan

Óév vége-újév kezdete környékén elő-előfordulnak hiánypótló egyveleg-posztok azokról a borokról, amelyek ugyan említést érdemeltek volna, de valamilyen okból mégsem szerepeltek a blogon. Ahogy elkezdtem összegyűjtögetni ezeket a jegyzeteket, végül úgy döntöttem, hogy a pinot noir-oknak külön posztot szentelek, már csak azért is, mert az itt szereplő borok egyike nagy valószínűséggel az év végi toplistámon is helyet kap.

dspn2.jpg

Az itt szereplő pinot-k egy jó részét a Drop Shopban kóstoltam (tőlük vettem kölcsön a fenti képet is). A Budapest legszélesebb és legkomolyabb nemzetközi választékával bíró borbár gyakran nem csupán estéket, de akár heteket is szentel egy-egy fajtának. "In pinot noir we trust" felkiáltással hosszú időn keresztül számos pinot noir-t poharaztattak a világ minden tájáról. Sajnos csak két alkalommal tértem be egy-egy rövidebb pinot-szemlére (hozzátartozik a dologhoz, hogy a kínálat egy részét már korábban kóstoltam), de azok legalább tanulságosnak bizonyultak. 
Első alkalommal - még tavasszal - 3 új-zélandi gyöngyszemet hasonlíthattam össze, míg másodjára - ősszel - egy vegyes sort kóstoltam. A Drop Shopban kóstolt borok jegyzeteihez hozzácsaptam még néhány más pinot-s kóstolójegyzetet, azokat ömlesztve közlöm a III. részben.

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása