A Borrajongó

Wineporn: Magyar pezsgők a kínpadon

2015. december 19. 14:47 - akov

Pontosan december idusán, a Wineporn szervezésében egy irdatlan nagy magyar pezsgőkóstolóhoz volt szerencsém. Szokolai Máté (főkolompos) előzetes jelzése szerint vagy húsz palackos erjesztésű hazai pezsgőre lehet majd rápróbálni, amely kiváló alkalom a magyar pezsgőkészítés state-of-the-art állapotának felméréshez. Mivel decemberben pont a pezsgőkről szokás írni, számomra kihagyhatatlannak ígérkezett a lehetőség. Végül, a szervezők komoly megrökönyödésére 39db (!) különböző tételt sikerült összegereblyézni, amely jól jelzi: a magyar pezsgőpiac forrong, a termelők egyre bátrabban próbálkoznak kielégíteni a vagy évszázada háttérbe szoruló, palackos erjesztésű termékek iránti keresletet.

link-bubble-pops.jpg

A kóstolás vakon történt. A pontozást a szervezők egy 20-pontos skálán kérték, a szokásos tízes rendszerű pontok mellett ezeket is feltűntettem zárójelben (12 pont alatt gyenge, 12-14 között billeg, 14-16 között jó, 16-18 között igen jó/kiváló, 18 felett pedig a klasszis minőséget próbáltam jelezni). Mivel igen fontos a visszajelzés a termelők felé, a jegyzeteket a kóstoló végén összegyűjtötték, az értékelésekből átlagot vontak, így jó kép alakult ki az általánoson kedvelt tételekről. Ezt a cikk végén én is megadom.

A GYENGÉK

Taschner Irsai Olivér 2010 (Sopron)

Túlérett hatású, krémes, érezhető illóval, szinte halott gyümölcsöket mutat csak. 3p (10)

Kislaki Chardonnay 2012 (Dél-Balaton)

Oxidált, maracujás-mangós és tusfürdős, az oxidáció miatt van benne egy sörös vonal (egy napokkal korábban kóstolt Brewdog sört juttatott eszembe). 3p (10)

Garamvári Prestige Brut 2008 (Balatonboglár)

Krémes textúra, oxidált, cideres aromák, állott gyümölcsökkel és sok-sok citrompótlós savval. 3p (10)

Törley Chardonnay Brut (Etyek-Buda)

Tiszta és kellemes illat, “gömbrágós” tutti-fruttival, fehér virágokkal. Egyértelműen oxidáció terheli, almás, sok CO2-vel, zavaró állatossággal (megmagyarázhatatlan egy pezsgőben), nem hagyja tisztán a szájat. Meghökkentő szereplés! 3p (10)

Pálffy Extra Brut 2013 (Káli-medence)

Egyértelműen oxidált, cideres, emelkedett illóval. Intenzív habzás, nagyon erős sav. Elvileg – ld. más tesztek – ennek nem ilyennek kellene lennie. Talán palackhiba. 3p (10)

Orosz Gyula Kikelet (Etyek-Buda)

Viszonylag tiszta és kellemes illat. Eszméletlenül túldozírozott, nagyon édes, geil és samponos. Nem teljesen tiszta, tárolóedény ízek. 3p (11)

St. Andrea Cuvée Brut 2010 (Eger)

Fehérborsos, fedett illat. Gyógyszeres, keserű és fáradt. Oxidáció nyomait lehet felfedezni, hozzá koviubi és káposzta társulnak (redukció). 3p (11)

St. Andrea Blanc de Noir 2009 (Eger)

Pinot noir. Parfümös-arcszeszes illat. Almás erőteljesen, oxidációt jeleit mutatja, a lendületes citrusosság és arányosság bár pozitív, nem tudja jó irányba vinni. Samponos habzás. 3p (11)

Gombai Orpheus Brut Nature 2012 (Etyek-Buda)

Sok buborék, főtt gyümölcsök, gyógyszeres kesernye, sok bizonytalanság. 3p (11)

Taschner Classique Chardonnay-Pinot 2012 (Sopron)

Enyhén fáradt illat, olajos magokkal. Édes szinte, kevés a sav, ami a virágos-parfümösséggel együtt a geil tartományba viszi. Sok a bubi, a lecsengésben főtt gyümölcsök és csak az édesség marad. 3p+ (12)

Törley Chardonnay Nyerspezsgő (Etyek-Buda)

Illata, mint amikor gyógyszertárba lép az ember. Erőteljes savak, erjedt ízek, fáradt aromatika, oxidáció jegyeivel. Meghökkentő! 4p- (12)

Francois President Brut

Van benne frissesség, citrusok, alma, élesztősség. Lendületes sav, de ő sem teljesen tiszta, plasztikos tárolóedény ízt érzek. Leleplezéskor ismét meglepődtem. 4p- (12)

Sauska Extra Brut (Tokaj-Hegyalja)

Őszibarack vezette illat. Közepes test, sok-sok sav, fáradt, almás-almaleves ízek. Citrusos erősen, citrompótlós nyers savval, miközben enyhe oxidációt mutat. Szinte üres. 4p- (12)

Gombai Paff Brut Nature Vörös Pezsgő (Etyek-Buda)

Pannon frankos fajta. Szedres illatjegyek. Feketeborsos, fekete bogyós gyümölcsös és fűszeres aromákkal nyit. A sav nem túl sok, a buborék annál inkább. A dosage valahogy furcsa benne, különáll a pezsgőtől. Enyhe ízbeli bizonytalanságokat mutat. A tannin hosszan megmarad. 4p- (12)

Kálna Brut Nature Chardonnay 2013 (Etyek-Buda)

Finom élesztős-autólízises illatjegyek. Közepes test, sok buborék, habfürdős karakter, az utóízben erősödően fáradó gyümölcsök. Nem túl intenzív. 4p (14)

Taschner Blanc de Blancs Chardonnay 2010 (Sopron)

Fedett illat. Cukorkás, karamelles, fáradt aromatika, almával, pörkölt magokkal. Hiába a jó sav, a pezsgő túlzóan testes, nem elegáns és némileg rusztikus is. Az utóíz szintén fáradtságról tanúskodik. 4p (12)

Patricius Extra Brut 2009 (Tokaj-Hegyalja)

Már koros illat, érett fehérboros karakter, olajos magokkal, de szép fehér virágokkal. Túlzó érési aromák, kesernyés, gyurmás, gyógyszeres. 4p (13)

A JOBBAK

Garamvári Blanc Fleur 2008 (Balatonboglár)

Élesztő dominancia jellemzi, samponos, a kora miatt már kevés frissességet villant. Könnyed, kétségtelenül mutat eleganciát, de ennél nem több. 4p+ (14)

Frittmann Gold Ezerjó (Kunság)

Citrusos, lendületes, tiszta. Igaz a lecsengése rövid és intenzívebb is lehetne, de alapvetően már egy vállalható kategória. 4p+ (14)

Garamvári Optimum Brut Vintage Selection 2011 (Balatonboglár)

Chardonnay, pinot blanc és pinot noir. Tiszta, kissé lapos, kellemes citrusossággal és fehér húsú gyümölcsökkel. Elég sima, kivasalt, az utóízben fáradt gyümölcsösség. Mindazonáltal feljebb léptünk egy kategóriával. 5p- (14)

Kálna Brut Nature Rosé 2012 (Etyek-Buda)

Pinot noir. Kellemes fehérborsos illat. Kis piros bogyós zamatok, alma, aldehides aromák, kis támogató cser. A dosage uralja, a sav csak a háttérben. Nem rossz. 5p- (14)

Taschner Pinot Noir Rosé 2012 (Sopron)

Közepes test, lusta, túlzó dosage. Tiszta, de szerkezetben nem túl acélos, fáradt gyümölcsösséget és máris kort mutat. 5p- (14)

Francois Rosé Brut Nature (Etyek-Buda)

Tiszta illat, poppos felhangokkal. Kissé híg, könnyed, erős buborékoltsággal és emelkedett savval. Nem 100% tiszta, a polifenolos aromák ha nem is dominálnak, de jelentékenyek, a gyümölcs viszont csak a háttérben. 5p- (14)

Bencze Gemini Rosé 2013 (Szent-György hegy)

Pici redukció jellemzi. Erőteljes sav, könnyed megvalósítás, kissé üres és fanyarságba hajlik. Meglep, a nyáron kóstoltam és nagyon tetszett. Csak a degorzsálás közeli idejére tudok gondolni! 5p- (14)

A JÓK

Szentesi Pinot Noir Rosé 2013 (Etyek-Buda)

Fedett, kissé fura illat. Jó sav, egy kevés karamelles fáradtságot mutat, de összességében tiszta és tisztán hagyja a szájat. Picit több dosage a végén, mint kellene. 5p (15)

Szentesi Chardonnay 2013 (Etyek-Buda)

Maracuja és élesztő aromái, jó felépítés, egyszerre könnyed és üdítő, miközben még élet is van benne. A buborékok erőteljesek. Kis fanyarság és rusztikus fordulat a végén. Ismét feljebb léptünk, bármikor szívesen meginnám. 5p (15)

Pelle Brut Nature 2012 (Tokaj-Hegyalja)

Vonzó és tiszta illat. Erősen almás, nyári almás, amely oxidációt jelez. Magas sav, zöld gyümölcsök, frissítő fanyarság, de az intenzív gyümölcsösség mellett van helyük. 5p (15)

Kikelet 2013 (Tokaj-Hegyalja)

Hárslevelű. Tiszta illat, mintha csak egy új-zélandi sauvignon blanc volna, maracuja vezette intenzív tropikus jegyekkel. Könnyed a korty, erőteljes a sav, intenzívek az aromák. Fanyar, de jó és kiegyensúlyozott. 5p (15)

Gál Titi Pinot Noir Rosé 2013 (Eger)

Visszafogott gyümölcsösség, enyhe kénes aromák, de összességében tiszta. Jó sav, kellemes élesztősség, sok buborék, jó textúra, szépen kifejezett (bár visszafogott) gyümölcsösség. 5p (15)

Degenfeld Extra Brut 2011 (Tokaj-Hegyalja)

Érett, korosabbnak ható illat, kis magossággal, de összességében szép. Könnyed, enyhén kókuszos-aldehides, még kellemes gyümölcsösséggel. Lehetne koncentráltabb és kevésbé édes. 5p (15)

Vissy Brut Nature 2011 (Tokaj-Hegyalja)

Nagyon erőteljes a habzás, kissé üres a korty. Ugyanakkor tiszta, könnyed, elegáns és elég profinak is hat. 5p (15)

Királyudvar Henye 2010 (Tokaj-Hegyalja)

Nagyon érett illat. Egyértelműen oxidációt mutat, almával, almalével, de ennek ellenére nagyon profi munka. Elég sok a dosage, de zamatos, szép autolízises jegyek színezik. A nyersesség nyilvánvalóan az évnek szól. A pont a koros kivitel miatt görbül lefelé. 5p (15)

Vissy 2013 (Tokaj-Hegyalja)

Illatában redukció, élesztő és gyógynövények. Kicsi oxidáció, erőteljes, citrusos sav, fanyarság és nyersesség, de azért elég gazdag is egyben, van benne izgalom. A lecsengésben kesernye. 5p+ (15)

Heimann Rosé de Noir 2011 (Szekszárd)

Pinot noir. Szép illat, elegáns, tiszta és vonzó. Jó sav, definiált gyümölcsösség, jó vezetésű, életteli korty. Kellemes élesztős aromák. 5p+ (16)

Szent Tamás Kishegy 2011 (Tokaj-Hegyalja)

A chardonnay neutrálisságát hordozza magán. Jó test, vajasság, seprősség és élesztő egyben. Szép sav, jó állagú gyümölcsök, a kívánatosnál több dosage. Kellemes élmény. 5p+ (16)

A „PANNON PEZSGŐÁLOM” kategória

Barta Öreg Király Furmint 2010 (Tokaj-Hegyalja)

Tiszta, intenzív, jó vezetésű korty. Feszes, arányos, nagyon intenzív gyümölcsösséggel, még mindig erőteljes bubikkal. Kissé édes, kissé tapadós és nem 100% elegáns, de azért kiemelkedik a mezőnyből. 6p- (16)

Sauska Extra Brut Rosé (Tokaj-Hegyalja)

Furmint, chardonnay, pinot noir. Vonzó illat, igen szép, kis karamellel és sütemény szélével. Remek a sav, emelkedett, feszesre húzza a bort. Szép állagú és friss gyümölcsösség, támogató cser, enyhe rusztikusság. Hosszú lecsengés. Meggyőző. 6p (17)

Kreinbacher Prestige Brut Magnum 2011 (Somló)

Vonzó illat, nagyon tiszta, egy kevés élesztővel. Friss, életteli, kiváló arányokkal, citrusos és nyári almás gyümölcsösséggel. Intenzív, jól textúrált, a sav kiválóan illeszkedik a beltartalomhoz. A dosage nekem egy vonással több, mint szeretném. Professzionális munka, nemzetközi szintű pezsgő. 6p+ (17)

Kreinbacher Classic Brut 2011 (Somló)

Csakúgy, mint az előző nagyon tiszta és profi. Kiváló bubikkal, szép élesztős aromákkal, citrusokkal, almával. Krémes állag, hosszú lecsengéssel. Szintúgy nemzetközi szint. 6p+ (17)

Közösségi értékelésben

A legjobb pezsgők:

Kreinbacher Prestige Brut 2011 MAGNUM - 16 pont

Szent Tamás Kishegy 2011 - 15 pont

Barta Öreg Király 2010 - 14,5 pont

Királyudvar Henye 2010 - 14,5 pont

Vissy 2013 - 14,5 pont

A három legjobb rosé:

Tachner Pinot Noir Rosé 2012 - 14 pont

Sauska Extra Brut Rosé - 14 pont

Francois Rosé Brut Nature - 13 pont

Bencze Birtok Gemini Rosé 2013 - 12,5 pont

Gál Titi Pinot Noir 2013 - 12,5 pont

Szentesi Pinot Noir Rosé 2013 - 12,5 pont

Értékelés/megállapítások

(1) Magyarországon rendkívül sok rossz pezsgő van. Vigyázzatok!

(2) Több figyelmet kellene fordítani a pezsgőnek szánt szőlő kezelésére. A jó alapbor valószínűleg nem rommáterhelt ültetvényekről, de nem is erős terméskorlátozás mellett készül.

(3) Több figyelmet kellene fordítani a jó alapbor elkészítésére. A kiváló szőlő csak egy dolog, de ezt csak egy szofisztikált pincetechnológia tudja kiváló pezsgővé varázsolni. Állítólag a présfrakciók elkülönítése csodákat tud művelni.

(4) Sok volt az ízhibás, oxidált tétel, amely viszonylag fiatal pezsgőknél legalább is meglepő. Vagy már az alapbor eleve túl sok oxigént kapott, vagy a degorzsálás közben került hiba a gépezetbe (kevés kén?).

(5) Az aromás szőlőfajták virágos-intenzív bukéja nem feltétlenül a legszebb jegyekre fordul egy néhány éves palackos erjesztés után. Ugyanígy – véleményem szerint – egy visszafogottabb fajélesztő sokkal jobb eredményt adhat, mint egy tutti-fruttis, populáris darab.

(6) Sok pezsgőben egyszerűen túl sok a dosage. Egyes termelők ezzel egyértelműen a nyalós magyar szájaknak kedveznek. Ugyanakkor a pezsgő palackos érésével besimuló sav már csak kisebb dosage-zsal muzsikál.

(7) A termelők vélhetően (forrásaim is ezt támasztják alá) nem várnak eleget a degorzsálás és a piacra vitel között, ezért ugyanazon termelő ugyanazon tételei között is óriási különbség lehetséges. A degorzsálás után a pezsgő felhabzik, a kapott kén miatt fedettek és üresek az aromák. Champagne-ban 6 hónapot szoktak várni, a minimum tanácsos állítólag 3 hónap lenne.

(A kóstolóra meghívtak, amit ezúton nagyon köszönök Szokolai Máténak. A képet innen csentem el.)

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr748184528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.12.19. 15:17:39

Köszi, tanulságos írás.
Kb. hasonló arányokra számítottam, már ami a minőségi kategóriák közötti megoszlást illeti.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.12.19. 16:08:54

Komoly és hasznos poszt. Köszi.

Ha jól értem akkor az a karton Kreinbacher jó lesz az ünnepekre :)

shiraz2 2015.12.19. 17:14:04

a sok rossz pezsgő jelenétét én is szomorúan látom a piacon.

érdekes a két okosság közti összevetés: bor.mandiner.hu/cikk/20151217_garamvari_taschner_torley_ezek_a_legjobb_komoly_pezsgok

alapvetés kellett volna legyen a cikknél, hogy odaírjátok ki készíti maga és ki készítteti bérpezsgőkészítónél (és melyiknél) a pezsgőjét. ha már tájékoztatni szeretnétek a közönséget. komoly helyen nem is írhatod rá a neved ha bérben készítteted. (ettől még lehet persze jó pezsgőt készíteni)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.12.19. 19:01:56

@shiraz2: kösz a hozzászólást. Ezt ennyi pezsgő esetén nehéz kideríteni. Én nem érzem annyira lényeges információnak amúgy. Majdnem 90%-ban az alapboron múlik, a letöltés és második erjesztés egy technológiai lépés.

shiraz2 2015.12.19. 20:12:14

@akov: már miért lett volna nehéz? csak akarni kell. én elfogadom a véleményed hogy ez nem lényeges info de a világban ezt fontosnak tartják. a 90%-ról is lehet hogy Neked ez a véleményed.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.12.20. 12:15:06

@shiraz2: @akov: Egy kicsit olyan kérdésnek érzem ezt mint a felvásárolt szőlőét a bor esetében. Ha a pezsgőknél fontosnak tartjuk a pezsgőmester kilétét akkor a boroknál talán még fontosabb kell, hogy legyen a szőlész kiléte. Aztán mégsem szokás beszélni erről.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.12.20. 12:33:25

Tegnap Dereszlát ittunk, azt pont nem látom itt.
Jó volt.

loading 2015.12.20. 12:37:30

Úgy tűnik, hogy akkora előrelépés az elmúlt években nem volt a hazai pezsgőfronton. Változatlanul inkább a divat meglovagolását érzem a többségében, mint az elkötelezettséget és/vagy a hitet.
A vége csak az ne legyen, ha szembejön egy normális tétel, azt aranyáron akarják eladni.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.12.20. 13:36:22

@Hepci: hiányoltam én is. A szervezők nem tudták éppen megkapni. Állítólag a Lidlben 2200Ft most

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.12.20. 14:19:46

@akov:
Pont a te lelkesedésed alapján választotta a szervező a "borklubunkban", nem tudom, hol vette.
A Kreinbacher némi bánatomra kimaradt, azt olyan hozta volna, aki lebetegedett.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.12.20. 14:41:43

@Hepci: akkor ezek szerint tetszett. Köszi a visszajelzést!

dagadtos 2015.12.20. 14:48:49

Kevés kiakasztóbb dolog van a magyar borvilágban számomra, mint az egy-két éve egyre erősödő pezsgő (persze inkább Champagne) őrület. Nem termelői oldalról, azzal nincs problémám, inkább a hirtelen előkerülő sok Champagne-szakértőt érzem soknak, meg úgy általában azt a rohadt rongyrázást, amit a facebookomon látok, ha belépek. Végül a magyar "kóstolói elit" egy része, úgy látom, megtalálja a helyét a rapperek és kurvák italánál, mert kellően drága és divatos, függetlenül attól, hogy Champagne egyébként semmi olyat nem képvisel, ami mostanában a borvilág trendjeihez köthető lenne, és amiért persze máskor rajonganak ugyanezek az emberek. Persze a jó Champagne nagyon jó dolog, aki meg már évekkel ezelőtt is értett hozzá, az most is ért, csak mostanában kicsit sok (és ízléstelen) a pezsgőszakértés és rajongás nekem mindenfelől.

benczei · http://www.benczebirtok.hu 2015.12.20. 15:02:48

Köszönjük a tesztet, tanulságos, előremutató és minden évben kellene legalább egy ilyen, hogy gyorsabban fejlődjünk. A Gemini valóban nemrég lett degorzsálva, gondolkoztam is, hogy beadjam-e, végül győzött bennem a kíváncsiság. :) Amúgy tényleg sokat változik degorzsálás után hónapokkal, igyekszünk betartani a 6 hónapot ezután.

A mi tételünk Szentesi Józsefnél készült, de én is egyetértek abban, hogy az alapbor a 90%-ban döntő, a többi már csak finomhangolás. A dosage tényleg egyértelműen sok nagyon sok magyar tétel esetében, a popularitás és az eladhatóság miatt...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.12.20. 15:10:51

@dagadtos:
Igyál pezsgőt macaronra, miután haraptál 1 kézműves yuzus csincsillahamburgert a Dob utcában, s rögtön más színben látod majd a világot! :D

Bortó 2015.12.20. 18:03:15

Az azért szomorú, hogy Bp. egyik frissen díjazott éttermében 3 pontos pezsgők közül válogathatsz... Kicsit olyan ez a pezsgő sztori, mint a magyar pinot noir esete:
Nem tudjuk, merjük, tesszük.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.12.20. 20:54:10

@dagadtos: Egy szóval úgy hívják ezt a jelenséget, hogy divat.

Amúgy a te facebook hírfolyamon azon "ismerőseid" posztjaival és lájkjaival van tele akivel te rendszeresen vagy ritkábban, de facebook interakcióban vagy.

Én a facebookot szinte kizárólag a boros és gasztró networkömre használom és hónapok óta Akov ezen posztja volt az első buborékos tartalom ami szembe jött... na jó, meg egy raklap Kreinbacher birtok poszt, de nekik ez marketing. Szóval tolják is.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.12.21. 11:55:21

@BZoltan: Annyiban félreérted szerintem, hogy Dagadtos nem engem próbál (remélem) ekézni, hanem a Champagne-sznobizmust ostorozza, ami valljuk be, elég gusztustalan, valóban, hiszen nem mellékes az ár-tényező az egyenletben.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.12.21. 12:04:38

@akov: Az megvan, hogy nem téged ekéz... de szerintem naívság ezen csodálkozni. A divat világa már csak ilyen.

Én amúgy úgy vagyok ezzel, hogy ha a sok sámpány sznob töredékét az új gumicicájuk rávezet a magyar buborékosokra akkor simán elnézem akár azt is, hogy a pucsító kurvák segglukából kókót szippantó gengszeterek menőznek a sámpánnyal.

Én tökre bírnám, ha a magyar trash-gengszter-technofunky íkúzuhany réteg magya pezsgőkkel a kezükben csapatnák a limójuk hátsó ülésén :)

Szóval, ha nemzeti hip-hop (www.youtube.com/watch?v=RhH6W86lYzA) akkor tőlem jöhetnek a magyar pezsgők is.

vinos 2015.12.21. 14:17:34

@BZoltan: ... pl. nevekkel mint: Dögenfeld, Kreinbakker, Hey Man, stb.
süti beállítások módosítása