A Borrajongó

Tegnap ittam - Meiomi Wines Chardonnay 2014

2015. december 01. 06:00 - furmintfan

Ritkán kerül a poharamba kaliforniai chardonnay, de a hétvégén családi körben bontottunk egy palackot, és bizony, remek darabra leltünk. Úgy gondoltam, megérdemel egy rövidke írást a bor és a birtok.
A 2006-ban alapított kaliforniai Meiomi Wines nevét a Wappo és Yuki indián törzsek "part" szaváról kapta. Az idén 33 éves alapító, Joe Wagner nyáron 315 millió dollárért eladta a Meiomi márkanevet a Constellation Brands-nek (ráadásul csak a márkanevet, szőlőterületek nélkül!), azonban 2 évig még tanácsadóként a borászatnál marad.
A birtokról nem lehet azt mondani, hogy túlbonyolították volna a fajtaválasztékot és a szortimentet, sokáig ugyanis csak - a szakma által magasan jegyzett - pinot noir-t palackoztak, 2012 óta készül a pincénél chardonnay is. 

meiomi1.jpg

2014 remek évjárat volt a kaliforniai partvidéken: a meleg tavasz és a kiugróan forró napoktól mentes nyár kedvezett az érési folyamatoknak és a gazdag ízek kialakulásának. Az alapanyag három nagyobb területről érkezett: a címke tanúsága szerint Monterey County-ból származó 37% a csonthéjas gyümölcsöket és kerek, krémes textúrát ad a közösbe, a Sonoma County-ból érkező 36% a ropogós almás jegyekért és az ásványosságért felel, a Santa Barbara County-ból jövő 27% pedig az egzotikus fűszerességet és élénk trópusi gyümölcsös aromákat kölcsönöz a bornak. A bor vegyesen acéltartályban és francia hordókban erjedt, majd ezekben is érlelődött 7 hónapig. A házasítást képező alapborokban az almasavat teljesen lebontották. 6,7 g/l maradékcukor van a borban, mellette 5,6 g/l a sav és 13,6% az alkohol. Csavarzár.

Összetett és vonzó illata jó alapanyagról és kiváló minőségű hordóról árulkodik, a gyümölcsös vonalat sárgadinnye, ananász, őszibarack, nyári alma és egy kevés banán képviseli, amelyet gazdag fűszeresség foglal keretbe: szegfűszeg, szegfűbors, gyömbér, vanília, kardamom és fahéj. A finom krémesség és a kevés maradékcukor szép egyensúlyt alakít ki a savak intenzitásával, az alkohol sem türemkedik ki a kortyból. Közepesnél testesebb, de amolyan  kisportolt módon. Zamatos, buja és gazdag, az illatban megismert karácsonyi fűszerkavalkád és gyümölcskosár meggyőző intenzitással tölti be a szájat, miközben citrusos, grapefruit-os, citromhéjas jegyek csempésznek még több frissességet az ízképbe. A hordó még talán épült be teljesen, de ez nem annyira a bor textúráján érezhető, hanem inkább csak ott érhető tetten, hogy a fűszeresség nagyobb teret követel ki magának, mint a gyümölcsök és talán a korty végéből lóg ki egy leheletnyit. Az ízintenzitás és a savak játéka egyaránt egyenletesen sokáig kitart, a lecsengés hosszú. 6p/7p.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr348125130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kunci · http://www.borfoldrajz.blogspot.hu/ 2015.12.01. 14:40:34

Egyszer jó lenne látni egy Chablais vs Kalifornia Chardonnay párbajt. Fás gyümölcsös alkoholbomba, vagy a szikár ásványok.

silvousplait 2015.12.02. 09:42:12

@kunci: Talan inkabb Chablis ? Chablais is borvidek, de Svajcban, a Genfi-to kozeleben.

kunci · http://www.borfoldrajz.blogspot.hu/ 2015.12.02. 11:12:09

Köszi! Egy betű mennyit számít :)
süti beállítások módosítása