A Borrajongó

Wine Flow - Spájz-a-Szájban kóstoló - Basilicus, Csendes Dűlő, Gallay, Kerekes, Ruppert, Szépvölgyön ÁT

2015. november 13. 06:00 - furmintfan

A Spájz-a-Szájban frontembere, egyben az újlipótvárosi Sarki Fűszeres új üzletvezetője, Czinege Tamás és a Németh Richard nevével fémjelzett Wine Flow közös gasztro-show-t szervezett október közepén A Másik Ajtó Bárban. Az ételek alapanyagát a Sarki Fűszeres és az azonos érdekeltségbe tartozó Tütü lébár szolgáltatta, majd ezeket a Spájz-a-Szájban csapata gyúrta egybe kész fogásokká. A tapas-jellegű falatkák mind egy tányéron kaptak helyet, így bár a menün rögzítve voltak a bor-étel párosítások, akár kísérletezni is lehetett. A kísérleti jelleggel rendezett mini gasztro-show maximálisan beváltotta a hozzá fűzött reményeket, azóta Tütü-A Másik Ajtó és Czinege Tamás hetente egy borászt lát vendégül és a borokhoz ugyanúgy ételeket is kreálnak.

masikajto0.jpg

A borokat Németh Richard válogatta és kínálta, kisebb, fiatal pincék tételeiből, amelyekből nem egy ezen az estén mutatkozott be szélesebb közönség előtt. Izgalmas estének ígérkezett, jó társasággal, lássuk mit lehetett kóstolni.

6 borvidékről 6 pincészet 7 bora szerepelt a palettán. Az üdvözlő ital a Mátrából érkezett a Kerekes Szőlőbirtoknak köszönhetően, majd Badacsonyból a Csendes Dűlő Szőlőbirtok olaszrizlingje következett. A Gallay Kézműves Pincészet egy bükki zenitet küldött, Etyek-Budát pedig a Szépvölgyön ÁT képviselte egy pinot noirral. Tokajból a Basilicus Szőlőbirtok egy száraz és egy édes bort hozott, Villányból a Ruppert Pincészet cabernet sauvignonja tette teljessé a sort.
A rend kedvéért emlékezzünk meg a borokhoz kínált fogásokról is: édes kápiában sült hegyi kecskesajt, tokaji aszúecetes friss saláta (a Csendes Dűlő borához és a Basilicus Szamorodnihoz ajánlva), tigrisdióolaj és mákolaj korai szüretelésű olíva olajjal (a Basilicus furmintjához párosítva), zsírjában sült kacsamáj szelet kalácson (a Gallay borhoz kínálva), Bourbon vaníliás hagymalekvár (a vörösborok mellé).

masikajto2.jpg

Kerekes Szőlőbirtok és Pince Rajnai Rizling 2014
Kerekes Tamás borait eddig elsősorban rendezvényeken kóstoltam, illetve a 2013-as kékfrankossal szorosabb barátságot is kötöttem a nyár folyamán. Ez a bor sem változtatott az utóbbi, hűvösebb évjáratokból érkező borok kapcsán leszűrt eddig kedvező összbenyomáson. Spontán, tartályban erjedt.
Kedves illat: őszibarack és édes citrusok, valamint édes fűszerek. Jó ivású, precíz megfogalmazású rajnai, pont kellően élénk savakkal, a stabil vázat kicsit kigömbölyítő pici maradékcukorral, ízében zamatos citrusossággal, őszibarackkal, különbözőféle almákkal és egy kevés édes fűszerességgel. Valahol 5 pont és 6 pont között.

masikajto3.jpg

Csendes Dűlő Szőlőbirtok Olaszrizling 2013
A meseszép környezetben megbúvó Csendes Dűlő Szőlőbirtokot augusztusban látogattam meg, jó volt újra találkozni az akkor igen tetszetős 2013-as Olaszrizlinggel. Fajélesztővel, tartályban erjedt és érlelődött.
Illata finoman fűszeres, zöldalmával, picike mandulával, íze már inkább édes gyümölcsös, almás, körtés, egy kevés édes fűszerrel megbolondítva. Finoman zizegő savak adnak lendületet a kortynak, a test közepesnél könnyedebb, mellette jó arányok jellemzik a szerkezetet. A sajttal sült kápiához is jól passzolt. Erős 5 pont a jutalma.

masikajto5.jpg

Basilicus Szőlőbirtok Mestervölgy Furmint 2012
Ezt a bort régi ismerősként üdvözöltem, tavaly nyáron írtam róla először, és azóta is többször kóstoltam. Öreg tőkékről származik az alapanyag, hordóban erjedt és érlelődött.
Érett fehér húsú gyümölcsöket és finom fűszereket hordoz az illat. Széles, közepesnél testesebb bor, a fajtához képest relatíve lágy, az évjárathoz képest viszont jó mennyiségű, összességében véve pont elegendő savval, kissé emelkedett alkohollal. Érett almás, barackos, finoman fűszeres ízvilágot mutat, csipetnyi sóssággal. Illettek egymáshoz az olívabogyókkal, utóbbiak mintha kicsit emeltek volna a bor savérzetén. Érzésem szerint jobb már nem lesz, most stabil 5 pontos élmény.

masikajto4.jpg

Gallay Kézműves Pincészet Zenit Nyékládháza Sur Lies 2014
Gallay borokról is írtunk már itt és itt, de a kóstolóra küldött 2014-es zenit még frissen lett lepalackozva, itt mutatkozott be először. 225, 300, illetve 500 literes, használt, de különböző korú hordókban spontán erjedt, majd 11 hónapig finomseprőn érlelődött, ebből 5 hónapban a seprőt is kevergették.
A nyitó seprős, hordófűszeres jegyek mögül lassan az érett fehér húsú gyümölcsös aromák is előbújnak, de egyelőre előbbiek határozzák meg az illatot. Eléggé masszív anyag, a lendületes savakat egy kis krémesség ellensúlyozza. Citrusos, kissé neutrális fehér húsú gyümölcsös, nyári almás, vaníliás, vajas, fűszeres ízvilágú bor, egyelőre még nem teljesen simult össze szájban, de ígéretes. Most magabiztos 5 pont.

masikajto6.jpg

Szépvölgyön ÁT Pinot Noir 2013
Többször kóstoltam, néhány találkozásról írásban is megemlékeztünk: először egy pincelátogatás, majd egy össznépi etyeki pinot noir-szemle apropóján. A kóstolón is jelen lévő Imre Ádám szerint (és mivel valamennyire végigkövettem a bor eddigi pályáját, mondhatom, szerintem is) rengeteget változott eddigi rövid életútja során. Voltak kevésbé jó periódusai, mostanában viszont szebbik arcát mutatja.
Az illó most is érezhető az illatban, mellette finom marcipán, és primőr málnás-szamócás-meggyes jelenik meg; volt aki zweigelt-es párhuzamokat emlegetett. Könnyed, laza szövésű, de feszes, markáns savú, ugyanakkor - mind a savérzetnek, mind a tanninnak köszönhetően - kicsit rusztikus összhatású bor, savanykás piros bogyós gyümölcsökkel, meggyel, friss szamócával. Elég nehéz értékelni, mert nem egy szokványos bor, nálam végül 4 pont lett a végeredmény.

masikajto7.jpg

Ruppert Családi Pincészet Cabernet Sauvignon 2011
A villányi Ruppert Pincészet néhány borával idén futólag már találkoztam, és bár mélyreható ismerkedésre még nem volt alkalmam, az eddigi tapasztalatok nem voltak rosszak, érdeklődéssel vártam ezt a bort. Diósviszlói ültetvényről származik a szőlő, amely 225 literes új és használt hordókban töltött 20 hónapot.
Illatában főleg fekete bogyós gyümölcsök - áfonya, szeder, meggy - jelennek meg túlérett, illetve lekváros formában, továbbá egy kevés aszalt szilva, kiegészítve egy kis ánizzsal és enyhe toast-os jeggyel és ez az uralkodó vonal ízben is. A savakkal nincs gond, pont elég élénkséget hoznak a közepesnél valamivel nagyobb testhez, a tannin sem durva (bár kicsit talán még fiatal), az alkohol ellenben kicsit soknak tűnik. Az átlag villányi cab. sauv.-mezőnyből mindenképpen kiemelkedik, modernebb megfogalmazású és arányosabb. 6 pont.

masikajto8.jpg

Basilicus Szőlőbirtok Édes Szamorodni 2012
Kb. 70 g/l maradékcukor. Ezzel a borral sem találkoztam még korábban, hiszen szintén az ősz folyamán palackozták, most debütál a pincénél.
Meglehetősen zárkózottan indul, visszafogott barackosság, némi trópusi gyümölcs kandikál ki a pohárból, majd ahogy nyílik, gazdag fűszeresség veszi át az uralmat. A sav-cukor arány a meleg évjárat többi általam kóstolt szamorodnijához hasonlóan talán inkább az utóbbi felé tolódik el, és itt a meglepően magas alkohol (14%) is egy kicsit a sav ellen dolgozik. Ízében elsősorban felezett őszibarackbefőtt dominál, egyéb édes gyümölcsökkel, fűszerekkel és a korty végén enyhe kesernyével. Jelen állapotában 5 pont és 6 pont között jár.

Czinege Tamásnak és Németh Richardnak köszönet a vendéglátásért!
Az eseményen saját költségemen vettem részt.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr288068908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása