A Borrajongó

Új egri csillag: Böjt Borászat - Egri Csillag 2014 és Egri Bikavér 2013

2015. november 04. 06:00 - furmintfan

Eger az utóbbi időben fontos téma volt a blogon, ezt nehéz volt nem észrevenni. Nos, most következzen az érem másik oldala, ugyanis kb. 2 éve megjelent  a színen egy pince, amely gyorsan nagy népszerűségre tett szert és a két ellentmondásos megítélésű egri brand mezőnyében is biztos támpontot ad remek ár-érték arányú boraival. Boraik feltűntek már a borrajongó hasábjain is, de most nézzünk kicsit jobban a címkék mögé.
A Böjt Pincészet első, illetve második generációs borászcsalád: az édesapa, Böjt László 1993-ban kezdett borászkodni 3 hektáron. Most már a gyermekek, Boglárka és Gergő a pincészet arcai, de édesapjuk máig kiveszi a részét a munkából. Böjt Gergő szőlész-borászként végzett, majd Kaliforniában és Új-Zélandon dolgozott, húga, Boglárka pedig most koptatja az iskolapadokat. Böjt Gergő hazatérése után indult el az új Böjt márka, amely a 2013-as Egri Csillaggal és a 2012-es Egri Bikavérrel lépett a piacra.

bojt.jpg

A birtokközpont és az ültetvények az Egertől 6 kilométerre találhatóak, Ostoroson. Böjték jelenleg 20 hektárnyi területtel rendelkeznek, minden szőlőt feldolgoznak, de csak kb. 5 hektárról készül a képen látható címke alatt lepalackozott Egri Csillag és Egri Bikavér. Az ültetvények az ostorosi Tagi és Kutyahegyi dűlőkben helyezkednek el. Az itt található agyagos barna erdőtalaj jó víztartó képességű, de a felülete gyorsan ki is szárad, így a talajmunkákra különös gondot kell fordítani. A régi szőlőket folyamatosan kivágták és újratelepítették. A növényvédelem terén igyekeznek a lehető legkíméletesebben eljárni. A borok fajélesztővel erjednek.
A jelenlegi szortiment végtelenül letisztult és átlátható, ugyanis két borból áll: Egri Csillag és Egri Bikavér. Bár Böjt Gergő folyamatosan kísérletezik, és elképzelhető, hogy ennek eredményeképpen megjelenik egy-egy különleges tétel a portfólióban, de a hangsúly mindenképpen a Bikavéren és a Csillagon van, amelyekből - ha az évjárat adottságai lehetővé teszik – az „alap” Classic mellett, Superior és Grand Superior minősítésű bort is szeretnének majd palackozni, idővel majd akár a teljes 20 hektárnyi szőlőterületről.
A 2014-es Egri Csillagból, illetve a 2013-as Egri Bikavérből 6000-6000 palack készült, és a pincészettől kapott füles szerint igen tempósan apad a készlet.

Egri Csillag 2014
Sauvignon blanc, olaszrizling, leányka, ottonel muskotály házasítása tartályban erjesztve és érlelve.
Egy kis szellőzéssel neutrális fehér gyümölcsök (talán leginkább körte), szőlő, kis virágosság bújik elő a pohárból. Kiugró vagy uralkodó fajtajelleget nem találni (na jó, a muskotály azért gyanítható), de egy Egri Csillagnál nem is ez a fő cél. Ami a célja lehet, azt viszont maradéktalanul teljesíti: jól iható és finom. Szájban könnyed, virgonc savú, de élmentes struktúrát kapunk, ideális arányokkal. A korty sima, gördülékeny, túlzásoktól mentes, szőlős, citrusos, zöldalmás, diszkréten fűszeres ízű, jó közepes hosszal. Orbitális best buy, 5p+. (1600-1700 Ft - Borfalu, Bortársaság, Radovin)

Egri Bikavér 2013
Kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot, blauburger és zweigelt. 15 hónapig 225 és 300 literes másod- és harmadtöltésű hordókban érlelődött.
Ideális érettségben szedett piros bogyós gyümölcsök, szeder, édes fűszerek és pici virágosság fedezhető fel illatában. Legfeljebb közepes testű, arányos szerkezetű és gyümölcsösre hangolt, a bikavér könnyedebb arcát mutatja. A tannin finomszemcsés, picikét ragaszkodó természetű, de egyáltalán nem barátságtalan, kicsit szilárdít a struktúrán. Málnás, szedres, határozottan fűszeres, szegfűszeges, szegfűborsos, fahéjas, enyhén édeskés érzetű aromatika jellemzi. Szintén jó vétel, bár a maga kategóriájában az Egri Csillagot egy fokkal erősebbnek éreztem. Erős 5 pont. (2000-2100 Ft - Borfalu, Bortársaság, Radovin)

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr188040858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valópapa 2015.11.04. 09:13:53

A legutóbbi bikavér kóstolónkon ez volt a belövő bor, de túlteljesítette a feladatot... a jó még a jóban, hogy nagy potenciál van benne szerintem.

Szten00 2015.11.04. 09:33:23

Na igen, a másik oldal :) Nagy gáz van Egerben: best buy borokat dobnak a piacra :D

Apropó, úgy értesültem, hogy senki nem írt vissza az Egri Borközség Hegyvidéki Tanácsának a meghívásukra - pedig a határidő már lejárt. Még várják a jelentkezőket ettől függetlenül... Tényleg senki nem akarja megragadni az alkalmat? @akov: ? Bárki?

Polák Dávid 2015.11.04. 09:36:17

Palack Borbárban és a 0,75 Bistro-ban pohárral és elvitelre is kapható mindkét Böjt bor

Octopus 2015.11.04. 09:52:40

A bika ezek szerint palackvariációtól szenved: amihez nekem volt szerencsém, kifejezetten kellemetlen, zavaros, fülledt és nyers volt.

Szten00 2015.11.04. 09:55:28

@Octopus: Én eddig vagy 3 bikát elfogyasztottam tőlük, egyik sem szenvedett az álalad leírtaktól. A tiéddel tényleg volt valami gond.

emoss 2015.11.04. 10:12:30

A sokadik pozitiv kritikat olvasom Roluk, mindenkeppen raprobalok a borokra (raadasul ugy, h a Csillagok elegge a bogyomben vannak)!

silvousplait 2015.11.04. 14:55:13

@furmintfan: En poharnyit ittam ebbol a Bikaverbol, es szerintem eleg gusztusos darab. Lenne nehany kerdesem:
Tenyleg ilyen gyakori nalunk a palackvariacio ? Es tulajdonkeppen mik lehetnek az okai (ha mar epp nem a dugot karhoztatjuk) ? Franciaorszagban sosem olvastam ilyesmirol, azt se tudom, hogyan forditanam le. Ennyivel jobb a nyugati palackozasi technologia ?
Miert csak 5 hektarrol palackoznak ? A masik 15 tul fiatal meg ? Milyen regi ultetvenyt vagtak ki, es miert (nem volt gazdasagos, vagy semmi nem termett mar rajta ?) ?
Bocsanat a sok kerdesert, de tenyleg erdekel. (A magam reszerol ugyanis jo sokaig beernem a bikaver "konnyedebb arcaval" is, ha a "nehezebb" elhordozott, szuperalkoholos szornyusegeket jelent.)
Magam reszerol sok sikert a pinceszetnek, bar a fajeleszto 2015-ben szerintem mar eleg gaz.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.11.04. 15:56:09

@Szten00: Egyelőre nem. Volt egy találkozónk Gál Péterrel, aki ezt szervezettebben gondolja, beszélni fog az EBHT-val. Utólag én is azt mondom, hogy nem jó ötlet elmenni csak úgy bloggerek, kommentelők Egerbe aztán egy jót inni... Jó volna ha lenne ennek egy ellenőrizhető kimenete.

Szten00 2015.11.04. 16:21:21

@akov: Köszi a választ! Ellenőrizhető kimenet? Mire gondolsz ezalatt?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.11.04. 18:51:27

@Szten00: Talán az, ha összeraknak egy szakmai kóstoló panelt, a keletkezett jegyzetek alapján pedig statisztika és visszajelzés készül. Ugyanakkor nem minden termelőt érint és érdekel a dolog, de vannak, akiket igen.

Boglárka Böjt 2015.11.05. 07:48:54

@silvousplait: Kedves Silvousplait! Örülünk az érdeklődésének. 2 éve kezdtük ezt az új irányvonalat a borászat életében, a fokozatosság elvét követve minden évben igyekszünk növelni a palackszámot es ezáltal a csillag es bikaver alapanyagaként felhasznált terület is növekedni fog.
Idős szőlőültetvényeket akkor vágtunk ki, amikor már nem volt gazdaságos, vagy amikor beteg volt a növény, illetve akkor ha vásárolt területről volt szó.
Eddig még nem érkezett hozzánk ilyesfajta visszajelzés, miszerint egyik-másik palack teljesen mást ad, s mi sem vettük ezt észre.

silvousplait 2015.11.05. 08:41:09

@Boglárka Böjt: Koszonom valaszat. Ismetelten sok sikert es szerencses folytatast kivanok Onoknek, remelhetoleg, es minel hamarabb, fajelesztok nelkul :))
Tisztelettel: Kaldi Ivan (alias silvousplait)

P.S.: Octopus volt az, aki az Onok bora kapcsan a palackvariaciot szoba hozta. Nekem ezzel, marmint a palackvariacioval kapcsolatban annyi a velemenyem, hogy tul gyakran kerul elo nalunk ez a kifejezes, mikozben idekint, "Nyugaton", egyaltalan nem.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.11.05. 10:39:45

@furmintfan:
Eddig nem éreztem, hogy gondom lenne a magyar nyelvvel... megtennéd a kedvemért, hogy kibontod ennek a mondatrészletnek az értelmét:
"...a két ellentmondásos megítélésű egri brand mezőnyében is biztos támpontot ad..."
Mi itt a brand (szerinted)?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.11.05. 10:42:56

@Hepci:
na vajon mi?
Egri Csillag és Egri Bikavér

Szegediszomelijé 2015.11.05. 18:13:01

@silvousplait:
Palackvariáció -személyes tapasztalat volt Olaszországból: egy modern technológiát használó borászat 1 karton Merlot-jában találkoztam palackvariációval. Bár ez semmiképp sem nevezhető mély tapasztalatnak, de gondoltam, mint érdekesség megírom.
Amellett, nekem nyilvánvalónak tűnik, hogy egy modern borászatban az összes folyamatnál sokkal nagyobb a higiénés biztonság. Vagy kis borászatokra gondoltál?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.11.05. 18:41:39

@Szegediszomelijé: Egy modern, milliárdos beruházásból épült, saváló acélból és duplanullás betonból épült, komplett labortechnológiával és mikrokontrolleres tartályokkal felszerelt borászatban egyszer csak jön a frusztrált melós, hogy a tulaj köszönés nélkül ment el mellette a porsekajánjával és máris odaturházik a gépsorra vagy kihagyja a klotyó után a kézmosást. A higéniának semmi nem akkora kockázat mint a nagyon rotálódó, minimálbéres melósgárda. Ennyit a modernségről és a tisztaságról.

A tisztaság egy olyan dolog ami belülről fakad... nézd meg az embert aki a pincében dolgozik. Ha pálott a szája, retkes a körme alja, büdös a ruhája akkor ott bukta van akkor is a kicsi és akkor is ha nagy. Persze ne tévesszen meg a munkás kéz és ruha. Ezek lehetnek leharcoltak és nagyon tiszták.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.11.05. 21:31:10

@furmintfan:
Köszönöm a megvilágosítást.
Láthatóan van még tennivaló a marketingeseknek, bennem például fel se merül(t), hogy a csillag egy brand.

silvousplait 2015.11.06. 08:50:37

@Szegediszomelijé: Koszonom a kiegeszitest. Franciaorszagban a pincek tulnyomo tobbsege (merettol fuggetlenul) sajat maga palackoz (gondolom, mas orszagokban is igy van, de azok borkulturajat joval kevesbe ismerem). Ez nagy elony szerintem, jo lenne, ha nalunk is meghonosodna, bar nemigen olvasom, hogy nagyon tamogatnak idehaza az otletet... Nem mindennap veszek ugyanabbol a borbol tobb palackot (akkora a valasztek es annyi a felfedeznivalo), de ha megtortenik, legyen az vilagvegi nyirkos kispince vagy urkorszaki ceg, minden uveggel ugyanazt kapom. A borkostolast persze millio tenyezo befolyasolja ezen felul, ugyanannal a szemelynel is: napszak, holdnaptar (nem vicc !!), jol/rosszul aludt-e valaki, idojarasi front, noknel a menstruacio stb. stb. stb. (Ennyit a kostolas meg a pontok objetivitasarol...) Apro kulonbsegek tehat biztos mindig vannak, de nagy szorassal nem talalkoztam. Es ezt nem is igen engedheti meg maganak itt senki, ahol akkora a konkurrencia.

silvousplait 2015.11.06. 08:52:55

@BZoltan: Ebbe a gyaszos forgatokonyvbe meg bele se gondoltam, de sajnos, lehet boven valosagalapja.
A tisztasag valoban belulrol fakad, ahogy az igenyes munkara valo torekves is. Bolcs meglatas volt. :)

emoss 2015.11.09. 09:01:37

Nos megkostoltam/tuk a Csillagot es a konkluzio az lett, hogy egy teljesen jol fogyaszthato, a markans savak ellenere akar poharazhato feher amiben (vegre) nem hompolyog a hordo ellenben felfedezhetoek feherhusu gyumolcsok, jo illata van (kezdetkor egy kis muskotalyos jelleg talan?) es friss, tavaszi feelingje van. Nem mellesleg emberi aron kinaljak. Egy szoval: korrekt.
süti beállítások módosítása