Az idei Mindszenthavi Mulatság egyik legnagyobb várakozás elé tekintő programja a Tokaji Bormívelők Társaságának kóstolója volt. Nem csoda, hiszen a 2006-ban alapított, majd egy ideje tetszhalott állapotban leledző egyesület hosszú idők óta először szervezett közös kóstolót. A társaság annak idején a tokaji dűlőklasszifikáció felelevenítése, valamint a szőlőtermesztésre és a borkészítésre vonatkozó közös előírások elfogadása mentén alakult meg, ám az elmúlt években nem hallatott magáról. A jelenlegi tagok most azonban igyekeznek újra életet lehelni a "TBT"-be, és ennek jegyében közös bemutatót szerveztek a Tokaj Nobilis kóstolótermébe, amely teljesen meg is telt az erre tervezett két(-három) órára. Kilenc borászat jelent meg a szombat délutáni kóstolón, mindenki 2-2 dűlős bort hozott magával.
Ezen a délutánon egyúttal az új Riedel Furmint poharat is letesztelhette a közönség. Azt talán kevesen tudják, hogy a tokaj.hu tulajdonosai álmodták meg ezt a poharat, majd az ötlettől a finanszírozáson keresztül a tesztelésig pénzt, paripát nem kímélve, a Riedel segítségével el is jutottak a megvalósításig. Az én szerény tapasztalataim alapján édes borok kóstolásához talán kevésbé alkalmas, de a száraz boroknál kétségtelenül bevált az új pohár, bár a saccra kb. 4 decis űrtartalmú pohárban a kisebb kóstolóadagok eléggé el tudnak veszni. Igazán persze úgy lehetett volna próbára tenni a csodafegyvert, ha több bort egymás mellett többféle pohárból is megkóstolok, de erre most nem volt lehetőség. 18 válogatott bor megkóstolására viszont igen.
Abc-sorrendben szaladok végig a borokon, pontokat nem írok, egyébként is csak néhány szó került be az egyes borok neve mellé a noteszbe. Arra kevés volt az idő, hogy komolyabban elmerüljek az egyes tételek elemzésében, ez most örömborozás volt, így inkább csak benyomásokat rögzítettem. Az édeseket kivétel nélkül szerettem és összességében véve a szárazak is szépen muzsikáltak. Utóbbiak közül megcsillagoztam azt az ötöt, ami számomra most kiemelkedett a sorból.
Árpád-hegy Pince:
Veres Furmint 2012
Határozottan fűszeres, kókuszos, vaníliás, érett gyümölcsös, nyári almás jegyeket mutat. Testes, vastag, picit emelkedett alkohollal, határozott hordó-jelenléttel.
Hárslevelű Késői Szüretelésű 2013
A Zafír termése. Könnyed, elegáns, ugyanakkor gazdag és tartalmas: egy kosárnyi trópusi gyümölcs illatát és ízét árasztja.
Bott Pince:
Határi Hárslevelű 2014
Főleg zöldalmás-zöldfűszeres jegyek alkotják most az aromaprofilt, emellett feszes, egyenes bor, de még időt kér.
Csontos Furmint 2014*
Elegáns fűszeresség, citrusok, zamatos fehér húsú gyümölcsök, jó szerkezet, száraz lecsengés.
Disznókő Szőlőbirtok:
1413 Édes Szamorodni 2012
Trópusi gyümölcsös, barackos, fűszeres, finoman krémes, szép szamorodni.
5 Puttonyos Tokaji Aszú 2007
Arányos szerkezetű, remek savakkal dolgozó, elegáns aszú, barackos, édes citrusos, finoman mézes, hosszú lecsengéssel.
Dorogi Testvérek Pincészete:
Előhegy Furmint 2011
A hordó édes fűszerei elég határozottan érvényesülnek, ugyanakkor az érett fehér húsú gyümölcsök is megjelennek, és a bor teste is elbírja a hordót, még ha az nem is épült be talán teljesen.
Mézesmály Furmint 2011
Alapvetően hasonló stílusú, de a két Dorogi bor közül ez tűnt elegánsabbnak, gyümölcsösebbnek, könnyedebbnek.
Királyudvar:
Furmint Sec 2008*
Szép érettség, finom fűszerek, őszibarack, enyhe édesség, jól kitöltött korty. Most még jobban is tetszett, mint a múltkori vertikálison.
Lapis Furmint 2008
Barackos, grillázsos, édesfűszeres, érett trópusi gyümölcsös, szép szerkezettel, jó sav-cukor egyensúllyal.
Patricius Szőlőbirtok:
Szárhegy Furmint 2007
Szép érettséget mutat grillázzsal, pici petrollal és avarral, még most is jól muzsikáló savakkal.
Szárhegy Aszúeszencia 2002
Ezt bizony elbaltáztam, de mire észbe kaptam, elfogyott. :(
Tokaj Kikelet:
Lónyai Hárslevelű 2014
Viszonylag visszafogott illat, citrusokkal, pici virággal. Feszes, egyenes szerkezet, citrusok, zöldalma, zöldfűszerek.
Váti Furmint-Hárs 2014*
Őszibarackos, körtés, fűszeres aromatika, nagyobb test, jó egyensúly.
Tokaj Nobilis:
Barakonyi Hárs 2014*
Őszibarackos, sárgabarackos, érett sárga húsú gyümölcsös illat- és ízjegyek, zöldfűszerekkel, minerális felhangokkal. Hűvös hangulatú, lendületes, de van elegendő tartalom is a savak mellett.
Barakonyi Furmint 2013*
Nagyon egyben van most, szépen összesimult a szerkezete, a savak jó tartást adnak, de selymesek, nem túlzóak, a hordó is szépen integrált. Fehér húsú gyümölcsök, pici vanília és zöldfűszerek íze mutatkozik meg a jól kitöltött kortyban.
Tokaj Pendits:
Krakó Furmint 2011
Érdekes aromákat lehetett benne felfedezni: paradicsom a szárával együtt, reszelt alma, zöldségek. Egyensúlyát tekintve rendben van, de egyértelműen oxidált és a zöldséges ízjegyekkel se nagyon tudtam mit kezdeni.
Felső-Bea Furmint 2014 (M)
Illatában emelkedett illó, szájban citromos savak uralkodnak. Nem tudom, hogy alakul majd, de jelen állapotában nem igazán tudtam megkedvelni.
A Tokaji Bormívelők Társaságának honlapja és facebook oldala (a logot előbbiről vettem kölcsön):
http://www.tokajibormivelok.hu/
https://www.facebook.com/Tokaji-Borm%C3%ADvel%C5%91k-T%C3%A1rsas%C3%A1ga-124269170955406/timeline/