A Borrajongó

6 Duna-menti borrégió borai a KisBécsben

2015. október 20. 06:00 - furmintfan

Az osztrák borok széles kínálatát forgalmazó KisBécs 2015 áprilisában nyitott a Németvölgyi úton, meglehetősen friss jövevény tehát a gombamód szaporodó budapesti borbárok tömegében. Két dolog is kiemeli azonban a helyet a mezőnyből: egyrészt az Ausztria boraira fókuszáló, kb. 30 pincészet tételeiből álló szortiment, másrészt az egész napos nyitvatartás. A KisBécs ugyanis nappal kávézóként és borszaküzletként működik, csak este 6-tól indul be a borbár "üzemmód". A borok mellett sajtokat, sonkákat, szendvicseket, salátákat, süteményeket kínálnak, így akár egy reggelit, könnyebb ebédet vagy vacsorát is el tud fogyasztani a betérő vendég. Havonta több, viszonylag szűk létszámú kóstolót tartanak, egy-egy adott témára felfűzött borsorral. A honlap a webshop mellett a borvidékekről is tartalmaz egy-egy rövid és lényegre törő ismertetést.
A Borfesztiválon kóstoltam a KisBécs standjánál egy szép sort és 1-2 alkalommal elvitelre is vásároltam ezt-azt, de tematikus kóstolón eddig nem vettem részt náluk, itt volt az ideje ezt is kipróbálni.

ausztria_borvidekei2.jpg

(A térképet a KisBécs honlapjáról kölcsönöztem)

6 Duna-menti borvidék 6 borát kóstoltuk, 3 zöldveltelinit és 3 rieslinget. A borokat kenyér és vegyes sonka-sajt tál kísérte. Papíron a zöldveltelini trió képviselte a magasabb minőséget és árfekvést, mégis a rieslingeket szerettem jobban.

kisbecs.jpg

Weingut R&A Pfaffl Grüner Veltliner Reserve Hundsleiten 2014 (Weinviertel)
Bécs melletti, déli kitettségű lejtőről, 35 éves tőkékről származik az alapanyag, amely fele arányban nagy méretű hordókban, fele arányban tartályban erjedt.
Citrusos, zöldes jegyek uralkodnak illatában, zöldpaprikával, pici leveszöldséggel. Elég testes, egyszerre széles és magas savakkal, pici krémességgel. Ízét tekintve főképpen zöldalmás, zöldfűszeres, zöldpaprikás, némi éretlen őszibarackkal és zöldborssal, a lecsengésben a hordó fűszereivel. 6p (4990 Ft)

Weinberghof Fritsch Grüner Weltliner Schlossberg Erste Lage 2013 (Wagram)
Esősorban löszös talajú, kristályos kőzetekben gazdag, részben homokos területről származik. Tartályban erjedt, majd 3 hónapig 2 hektós akácfa hordókban érlelődött.
Aranysárgába hajló színe érettebb borra utal. Illata sem a friss veltelinis vonalat hozza, főként édes gyümölcsös jegyekkel operál, késői szüretes beütéssel, édes barackkal, trópusiakkal, pici mézzel, majd egyre erősödő zöldfűszeres jegyekkel. Enyhén olajos textúrájú, telt, krémes és kicsit lágy karakterű, szép érési jegyekkel, érett barackkal, körtével, édes citrusokkal, enyhe zöldfűszerrel, vaníliával. Szép bor, bár relatív lágysága miatt enyhén farnehéznek, aromatikája miatt pedig koránál kicsit előrehaladottabbnak tűnik. 6p (6990 Ft)

Weingut Bründlmayer Grüner Vetliner Reserve Käferberg Erste Lage 2013 (Kamptal)
300 méter magasról, összetett, meszes, üledékes, agyagos, homokköves talajú területről származik. 2-3 éves 300 literes hordókban erjedt, majd 2,5 hektós hordókban érlelődött 3 hónapig.
Illata elsősorban fűszeres, mind a hordó édeskés, mind a fajta zöldes aromáival, pici őszibarackkal. Telt és krémes, sűrű, rágható beltartalommal, határozott hordójelenléttel. Ízében is a fűszerek vezetnek, vaníliás, édeskés, édes citrusokkal és fehér húsú gyümölcsökkel, a korty végén pici kesernyével. Komoly, masszív bor, hosszú pályára predesztinálva, de a hordó egyelőre kicsit ül rajta. 6p+ (11990 Ft)

Domäne Wachau Riesling Terrassen Federspiel 2014 (Wachau)
Az osztrák szövetkezeti nagybirtok több teraszos dűlőről származó termésből készült bor. Acéltartályban erjedt és érlelődött.
Tiszta, vonzó, fajtajelleges, fehér virágos, őszibarackos, mandarinos, édes citrusos illat. Egyenes vonalvezetésű, arányos, transzparens bor, különösebb csavarok nélkül. Édes citrusos, őszibarackos, mandarinos, citromfüves, finoman zöldfűszeres ízű, jól iható rajnai. 6p- (3990 Ft)

Weingut Markus Huber Riesling Engelsberg 2014 (Traisental)
Mészköves területről érkezett a szőlő, majd acéltartályban erjedt és ott is érlelődött finomseprőn 4 hónapig.
Visszafogottan elegáns illat: citrusok, fehér virágok, enyhe fűszeresség, pici gyógynövény, meszes-krétás jegyek. Feszes, élénk savak vezetik a kortyot, közepesnél tömörebb, jó fókusszal és hosszal. Citrusos, érintésnyi őszibarackkal, egyedi, egyszerre édes és zöldes fűszerezettséggel. 6p+ (3990 Ft)

Weingut Malat Riesling Steinbühel Erste Lage 2013 (Kremstal)
Üledékes kőzeten termett riesling, acéltartályban erjedt és érlelődött.
Vonzó és összetett illat, benne citromfű, édes citrusok, lime, fűszerek, leheletnyi, éppen csak kezdődő petrolosság. Masszív, tömör, bár közepesnél alig testesebb, savai ropogósak, élénkek és elég szélesek is, a korty jó intenzitást mutat, hosszú lecsengésű. Összetett és rétegzett képet mutat szájban, friss és érett citrusokkal, lime-mal, zöldfűszerekkel, zöldalmával, kevés kezdődő petrolossággal. 7p (6590 Ft)

 

A KisBécs honlapja: http://ausztriaborai.hu/

A kóstolón saját költségemen vettem részt.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr127985523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vinos 2015.10.20. 20:54:40

Tudom, hogy ízlések meg pofonok, de a Fritsch Schlossberg GV egy masszívan 90+-os, nagy bor. Pl. a Parker 93 pontra tette. Szerintem kevés furmint tudná megszorítani:)

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.10.20. 21:18:03

@vinos: Tény, hogy én messze nem vagyok egy Robert Parker szintjén, de ez a bor nekem egy - egyébként valóban szép, de - kb. 4-5 éves GV jellemzőit hozta, és az évjáratot is melegebbre tippeltem volna.
A múlt hétvégén kóstoltam egy 2008-as Szepsy Urbánt, azt a bort (palackot) évekkel fiatalabbnak gondolnám vakon.
Szóval tetszett a bor, gazdag, megfordult a fejemben a 6p+ is, de kicsit már belekalkuláltam azt is, hogy én a kóstolt palack alapján nem hiszem, hogy jobb lesz.
Te mostanában kóstoltad?
süti beállítások módosítása