A Borrajongó

Nagy gáz van Egerben

2015. október 09. 10:15 - akov

Már rég akartam erről írni, már régen kellett volna. A GM pedzegette a témát korábban, de amúgy óriási kuss van a dolog körül. Ez azért is furcsa, mert elég nagy gáz van ugyanis Egerben. Valami nem stimmel az egri borokkal. A szakmában is susmorognak, de a vita valahogy csak nem jutott el a nyilvánosságig. Talán az szakújságírók mégsem annyira gonoszak (én gonosz vagyok) és diszkréciójuk megóvja a bortermelőket? Nem tudom. A probléma azonban akkorára nőtt, hogy tovább már nem lehet nagyon susmorogni. A borfogyasztók (egy része) ugyanis nem hülye és észreveszi, amikor kilóg a lóláb. És most már kilóg.

krumpli.jpg

Miről is van szó? Konkrétan a krumpliról. Hogy mi van? Igen, a krumpliról, a dohról, ami igen sok egri borban benne van. Nem, nem a krumplicukros jegyre gondolok, ami egyes boroknál esetleg éréssel megjelenhet, hanem a krumplira, arra a krumplira, ami már viseltes és puha, magyarán belül rothadni kezdett. Mindenki ismeri ezt, nem kell magyarázni. Korábban is előfordult ez alkalmanként egri borokban, akkor úgy gondoltuk, hogy fejszével és gázolajjal kellene a problémát (a hordót) kezelni. De az utóbbi években a „csúcstermelők” is érintettek lettek. Éppen az váltotta ki belőlem ezt a cikket, hogy pár hete az asztalunkon két egri csúcstermelő nyolc-, illetve tizenkét (!) ezresbe fájó bora dobta azt, aminek amúgy csak a raschel zsákban a helye. Aztán pár napja étteremben kértem egy eddig kiváló termelő bikavérjéből. Doh fordított el a pohártól. És ezzel nagyjából elég is volt Egerből.

Idén februárban tartották az Eger-Szekszárd Bikavér Párbajt. Sajnos (vagy szerencsére) én nem voltam ott, de több megbízható kóstolóval beszéltem, akik azért rendesen ki voltak akadva az esemény után. 2015-ben ilyet, hát drága kollégák? És a termelő vagy annak kiállított képviselője nem érzi azt a rohadt dohot? Hogyan akar így Eger prémium bort külföldre exportálni? Sehogy, ezt egyelőre el kéne felejteni.

Na és mi lehet ennek a krumplis-dohos izének az oka? Nyilván nem lehet pontosan tudni, de nagyon remélem, hogy a borászati kutató vagy a kertészeti már évek óta ezen dolgoznak. Ugyanakkor az általam megkérdezett termelők, illetve Eger nálamnál jobb ismerői azt mondják, hogy az egri pincék porózus tufája alkalmatlan a borkészítésre, a penész mélyen belehatol, berothad és ez kerül valahogy át a borokba. És akkor – kérdezhetné a túlművelt olvasó – hogyan termeltek Egerben százévekig’ bort? Nem tudjuk, talán mindig is ilyen volt, talán így szerették. Az is lehet, hogy nem minden pince hozza ezt. De ez nem is nagyon érdekes, mert sajnos a tény az tény marad: rothadt krumplit tízezerért nem lehet eladni.

A megoldás állítólag az volna, ha minden tíz évben tíz centit lemarnának a tufából, hogy az alapvető higiénia fenntartható legyen. Ez pedig nem csak drága, de logisztikailag tulajdonképpen lehetetlen is. És tényleg, ha visszagondolunk azokra a vezető pincékre, akik anno új pincét építettek és lettek valakik… Na, ez pont 10-15 éve lehetett.

Mi a véleményed, oh, nyájas olvasó?

(A képet innen vettem el, thanks Wikipedia.)

205 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr597951994

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: akov: Nagy gáz van Egerben 2015.10.09. 10:39:06

Elég nagy gáz van Egerben. Valami nem stimmel az egri borokkal. A szakmában is susmorognak, de a vita valahogy csak nem jutott el a nyilvánosságig.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.10.15. 09:40:48

@Szten00: @Hepci: Mindkettőtök listájában van problémás pince. Nem is egy...

Amúgy folyamatosan kapom a visszajelzéseket. Sajnos úgy tűnik nagyobb a probléma, mint ahogy gondoltam. Kereskedők ultimátumokról beszélnek a termelők felé, illetve van aki 5 éve biztos távolságból szemléli az egri borokat, annyira kockázatosak.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.10.15. 09:59:13

@Szten00: A felsoroltakból 3 pincénél futottam már bele földes/céklás/krumplis tételbe, ebből 2 élmény itt a blogon is meg lett örökítve.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.10.15. 10:07:33

@akov:
Nekem nincs listám, csak másodközöltem Szten listáját, némileg parodisztikus céllal...
Úgy értem, hogy ez a vita és az egymás melletti elbeszélés már paródiába illik.
Én k. nem értem, hogy lehet ez probléma, például egy kereskedőnek. Mit kockázatos tartani? Egri bort? Bizonyos termelő borát?
A doh viszonylag egyszerű dolog: bemegy a pacák (kereskedő) a pincébe és körbeszagol. Ha kibaszott erős dohszagot érez, akkor közli a manussal, hogy drága barátom, a legnagyobb sajnálattal kivonlak a portfóliómból. Utána megy a következő egri partnerhez. Ott is körbeszagol, kivonja a portfólióból...
Körbeér Egerben.
Mindenkinél minden dohos?
Eltűnik Eger a portfólióból?
Ha nem tűnik el, miért nem?

terroir 2015.10.15. 10:33:16

@Hepci: Kaló Imre nem egy borában jelen van a doh. Volt egy kóstolója Gödöllőn, ott is szembesültem vele, de otthoni fogyasztásnál is pofáncsapott itt-ott.

Szten00 2015.10.15. 10:47:40

@furmintfan: @akov: Kíváncsi lennék, konkrétan melyikről van szó. De ismételten: Gál Tibi - utóbbi pár év. Egy jó ideje frankón nulla a doh, legalábbis, amit én tapasztaltam. Hegyi-Kaló pedig nem egyenlő Kalóval. Kaló bort ittam már, ami nem volt nyerő. A többi pincénél egyáltalán nem futottam bele rosszba. Nyolcasnál pedig a teljes sortimentet ismerem, Kohárinál dettó. A többinél a teljeset azért nem, szóval bármi megeshet, lehet kaparós sorsjegyeket kéne vennem, igencsak gyorsan és sokat. Ezért is lennék kíváncsi. :)

@Hepci: Akik nincsenek rajta egyik listán sem, azokról nincs releváns tapasztalatom.

silvousplait 2015.10.15. 10:49:15

@Hepci: Kosz a konkretizalast ! :)

Szten00 2015.10.15. 10:59:32

@Hepci: Egyébként a St. Andrea nekem nem feketeseggű. A 2012-es Áldásban éreztem határozott dohot, így fejből. Érdekes módon a 2011-esben nem. Meg volt még egy vörösük, amiben, de frankón nem emlékszem rá, melyik, és csak a megvásárolt palackokról vezetek excelt, az itt-ott kóstolt borokról nem. De tőlük leginkább fehéreket veszek, azok - eddig - korrektek.
Gál Lajostól pedig ittam nagyon jókat. De volt ott is dohos, sajnos, fehérben is, vörösben is. De azért a korrektség jegyében jelezném, hogy a 2012-es superior csillagjuk hatalmas fehérboros élmény volt nekem, a 2013-as alap egri csillag pedig írtó jó ivóbor. És vörösben is voltak emlékezetesek.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.10.15. 11:14:53

@Szten00: Nézd, nincs kedvem idecitálni, sem bárkit meggyőzni. Ha van kedved, keress rá a listádon szereplő nevekre.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.10.15. 11:24:10

@terroir:
Kalót nem ittam, csak a párom volt egy előadásán és nem írom ide, miket mondott róla. :)

@Szten00:
Azt értem a legkevésbé, ha adott pince egyik bora egy évjáratból dohos, a másik meg nem.
St. Andreában éreztem már nem vonzó dolgokat (pl. amikor ipari méretekben szopták fel őket az akkori boros főblogon, gyakorlatilag ihatatlanul fás volt mindenük), meg amikor tartottam borukat étteremben 2009 körül, minden nem szűrt tétel kipurcant időnek előtte, de speciel dohot még nem éreztem bennük. És hát hozzá kell tenni, hogy a legjobb magyar pinó ever, amit eddig kóstoltam, az St. Andrea (Valóban Méltó).

emoss 2015.10.15. 11:56:37

@Hepci: Feljebb irtam, kb. 1 eve tartottunk egy Thummerer kostolot es a borok paradesak voltak. Jellemzoen a nagyobb vorosek '07-'09 magassagabol.

emoss 2015.10.15. 11:58:39

@Hepci: teljesen egyetertek!

Szten00 2015.10.15. 12:04:54

@furmintfan: Oké, az lesz. Sorry, csak gondoltam, hátha tudod fejből :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.10.16. 09:00:33

@Hepci: "és nem írom ide, miket mondott róla. :)"

Naaa, toljad csak :) Nem szoktál te olyan gátlásos lenni. Kaló Imre amúgy is egy hálás borbluvár téma, mert mégiscsak a Borászok Borásza aki bírja a szakma bizalmát... ugyanakkor én amióta ő mint jelenség létezik én azóta nem értem, hogy hogyan lehet valaki úgy elkötelezett hazafi, hogy közben minden létező pénzügyi és borkereskedelmi törvényt masszívan megszeg. Na, de ez egy másik téma :) Ahogy az is, hogy miyen dolog már, hogy egy borásznál a borok 90+ pontos élményt adnak, de palackban hazavive az esetek nagy részében a lefolyóban kötnek ki.

A SzentAndi a másik szent tehén. Márpedig az ország leghatékonyabb marketingű és legkomolyabb piaci jelenléttel rendelkező bor kis és nagykereskedés kedvencének lenni azért jár némi érthető következménnyel :) Ezzel együtt én is az egyik legjobb magyar vörösboros pincének tartom őket és bevallom én még nem futottam bele dohos szentandi borba.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.10.16. 09:47:32

@Szten00: @Hepci: @BZoltan: A 2012-es évjárat előtt én sem találkoztam dohos St. Andrea borral.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.10.16. 17:22:38

@BZoltan:
Ha hallottad már Kaló Imrét beszélni, szerintem kitalálod magadtól is.
A másik aspektusról: az igen erős nemzeti (sőt: nemzethy) érzület nyilván helyettesítheti az olyan baromságokat, mint a közteherviselés. Valahol meg is értem őt - ha egy magyar kormányt nagyjából a lényegénél (= kibaszott lopós és/vagy ostoba gyíkarcok megmondják a rendes embereknek, mi helyes s mi nem) ragadunk meg, indokolható minden. Igazából azt is várom, hogy a magyarság éppen ellenzékben levő fele testületileg ne fizessen adót, ez valódi újdonság lenne.

Szentandi: csak nem arra a jelenségre akarsz célozni, amit Kifli oly feledhetetlenül megfogalmazott (gumigerincű...)?

István Müller 2015.10.17. 08:52:39

@Hepci: Hol van a "romlott tufa epicentruma" ?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.10.17. 11:48:39

@Hepci: Engem személy szerintem nem zavar (érdekel) a világnézete és ameddig nem kötelező hallgatni és egyetérteni addig nem is fog :) Az viszont nagyon is zavar, hogy ameddig én betartok minden szabályt legyenek azok bármilyen kótyagosak is és befizetek minden járulékot, adót és illetéket, addig ő nem.

Ezzel együtt én még olyan embert nem láttam aki pénzért vett volna tőle bort elvitelre és az jó lett volna.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.10.17. 11:51:12

@BZoltan: Így van, nem tart be semmilyen szabályt és a boraival is gondok vannak. Az egyik Kékfrankos Napon, amikor kiállított, minden bora dohos volt. Durva. Én anno 10 üveget vettem nála több borból, amelyeket nem kóstoltatott, mert hordóból kóstoltat, ugye. Mind szar volt.

EBHT 2015.10.19. 16:41:53

Tisztelt blog író és kommentelők!

Elöljáróban pár gondolat: örülünk, hogy a blog írója ennyire szívén viseli az egri borok és az Egri borvidék sorsát, hiszen ha nem így lenne, tán a bejegyzés címe sem lenne ennyire provokatív. Kétségtelen ugyanis, hogy roppant figyelemfelkeltő, bár túlzásnak találunk az Egri borvidék boraira általánosságban kivetíteni egy olyan bor- vagy borászati technológiai hibát, amely a borivó társadalom számára az 1980-as évektől időről időre téma. Így nem új és nem is ismeretlen számukra sem, hiszen ahol pince és fahordó van, ott ez egy előforduló, bár mára talán már egyre ritkábban fellelhető probléma, ezért is oly meglepő manapság ezzel találkozni.
A bort készítő szakember célja mindig az, hogy a borral történő első találkozás tökéletes élményt nyújtson fogyasztójának. Az Egri borvidék borászai is ennek jegyében dolgoznak, de ahogyan máshol is, itt is előfordulhat, hogy egy-egy palack bor nem úgy kerül a fogyasztó elé, ahogyan azt a készítője megálmodta, sőt nem is úgy, ahogyan a borász legutoljára megkóstolta és palackba töltötte, hiszen a bor mindig változik. Gyakran hosszú idő és hosszú út vezet addig, míg a bor az asztalon a pohárban ismét levegőhöz jut.

És akkor a lényeg: olvasván a blogot az egri borászok úgy döntöttek, nem kommentálják az írást közösen, inkább azt mondták: hívjuk meg őket, mutassuk meg pincéinket, borainkat, kóstoljuk meg együtt, beszélgessünk róluk, mert igenis fontos a fogyasztók véleménye számunkra.

Úgy gondoljuk, ez nem egy mindennapi felhívás!
Tehát ezúton tisztelettel meghívjuk a blog bejegyzés íróját, sőt, a kommentelőket is egy közös borkóstolóra és egy szakmai beszélgetésre. Amennyiben érdekli Önöket ez a találkozó, kérem, küldjék el jelentkezésüket az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának alábbi e-mail címére legkésőbb 2015.október 29-ig, időpont és létszám egyeztetés céljából, illetve azt is, melyik bort, borokat kóstolnák szívesen.
ebht@egriborvidek.hu
Várjuk önöket szeretettel az Egri Borvidéken!

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.10.20. 07:19:54

@EBHT: Köszönjük szépen a választ és a meghívást.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.10.20. 13:37:43

@EBHT: Tisztelt EBHT! Nagyon köszönjük levelüket és meghívásukat. Jelentkezni fogunk! Üdv, Kovács András

Burucs Marcell 2015.10.20. 13:54:00

Kissé talán már lecsengett itt a blogon ez a cikk és a téma, de bízom benne, hogy akihez kell, eljut a kérdésem, kérésem. Nálunk borászatoknál, borkereskedőknél - aki látta a bejegyzést - még mindig mozgatja az agytekervényeket, hogy vajon ki és milyen felindulásból indíthatta útjára ezt a jószándékúnak egyáltalán nem nevezhető írást.
Az egyik - a kommentekben többször érintett, "ledohosozott" - borászat borainak értékesítésével foglalkozom több mint 3 éve. Ezt megelőzően végeztem a Corvinuson, okleveles élelmiszermérnökként borászatra specializálódva, van rálátásom a kóstolásra és a borászati technológiákra.
Az elmúlt 3 évben nem találkoztam az említett problémával a borokban - pedig napi szinten dolgozom velük -. Gasztróban, fesztiválokon, szakmai rendezvényeken, mindenhol pozitív visszajelzéseket kapunk, de legalább is ilyen jellegű borbetegséggel még soha nem hozták hírbe borainkat. A stílus persze ízlés dolga, de arról meg kár egy arctalan fórumon, száraz poharakkal vitázni.
Tehát szeretettel venném, ha a Kovács Nimród Winery érintett borait az érintett szerzők és a tapasztalataikat itt közhírré tevő kollégák privát üzenetben megírnák nekem. Fejlődésünk érdekében fontosnak érezzük kivizsgálni, hogy mely boroknál és -évjáratoknál tapasztalták ezt a borbetegséget. Minden visszajelzés fontos, de az ilyen jellegű észrevételeket különös gonddal vizsgálnánk ha valóban nevükön lennének nevezve a kérdéses borok, évjáratok. Ellen mintánk van majdnem mindenből.
Várom a konzultálni kívánó Hölgyek/Urak jelentkezését, személyesen is összefuthatunk egy pohár bor mellett.

Burucs Marcell 2015.10.20. 14:00:20

@Burucs Marcell: Hoppá, most látom, hogy mégis történt valami, és nem akarok magányos vitéznek tűnni, de a tegnap félbemaradt, ma frissítés nélkül befejezett írásom lényege változatlan.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.10.20. 14:05:46

@Burucs Marcell: Kedves Marcell! Köszönjük a hozzászólást. A felvetéseidre a választ a cikkben és a hozzászólásokban megtalálod. Nem folytatnánk a borok citálását nyilvánosan, kár volt elkezdeni. Ha 3 éve egri borok kereskedelmével foglalkozol és egyben sem éreztél dohot, krumplit, akkor miről beszélgessünk?

Nem fogom leírni, mennyire súlyos problémáról van szó, amit informálisan borászatok is elismernek és keresik a megoldást, kérdezd talán meg őket, miért vannak 8 ezer Ft-os boraik a piacon, amelyek alapvető gondokkal küzdenek. Amint itt írtam, a cikk megjelenése óta folyamatosan kapom a fogyasztói visszajelzéseket, ezek 10%-ban vitatják az állításomat, 90%-ban egyetértenek vele. Persze lehet engem vádolni, hogy biztosan valaki felbérelt ennek a megírására. De akkor azokat a kereskedőket, akik az egri termelők felé ultimátumokat intéztek, komplett tételek megvásárlását utasították el vagy azokat a budapesti borbárokat is meg kellene vádolnod, akik évek óta nem dolgoznak egri borokkal a probléma miatt.

Burucs Marcell 2015.10.20. 14:44:28

@akov: Kedves akov!
Javaslom, hogy egyenesedjünk ki, és mellébeszélés helyett vállaljuk írásunkat.
"A felvetéseidre a választ a cikkben és a hozzászólásokban megtalálod"
- nem voltak feltevéseim, talán annyi, hogy "Kissé talán már lecsengett itt a blogon ez a cikk és a téma", mely nem helytálló, valamint, hogy "akihez kell, eljut a kérdésem, kérésem", mely válaszából ítélve helytálló.
"Nem folytatnánk a borok citálását nyilvánosan, kár volt elkezdeni"
- Ha jól látom, borok nem lettek megnevezve csak borászatok. A "brit tudósok megtalálták a dohot Egerben" jellegű kártékony általánosításra kevésbé vagyok kíváncsi mint az érintett tételek nevén nevezésére.
"Ha 3 éve egri borok kereskedelmével foglalkozol és egyben sem éreztél dohot, krumplit, akkor miről beszélgessünk?"
- Ne személyeskedjünk, kérem. És ne is ferdítsünk. Valóban foglalkozom több egri borászat boraival, és nem állítottam, hogy nem éreztem ilyen jellegű hibát egri borokban ahogy azt sem állítom, hogy ne éreztem volna egyes badacsonyi, tokaji, szekszárdi vagy épp villányi borászatok boraiban. Azt állítottam, hogy nem éreztem a nevén nevezett borászat boraiban és emellett - elfogultság nélkül - kiállok.
"Nem fogom leírni, mennyire súlyos problémáról van szó, amit informálisan borászatok is elismernek és keresik a megoldást"
- Elárulom a megoldást: páramentesítők + forgó, megújuló hordóállomány
"a cikk megjelenése óta folyamatosan kapom a fogyasztói visszajelzéseket, ezek 10%-ban vitatják az állításomat, 90%-ban egyetértenek vele"
- Elfogadom, de hogy jön ez ide?
"Persze lehet engem vádolni, hogy biztosan valaki felbérelt ennek a megírására"
- Nem állítottam ilyet és főleg nem vádaskodtam. Szavaimat idézem még egyszer: "szeretettel venném, ha a Kovács Nimród Winery érintett borait az érintett szerzők és a tapasztalataikat itt közhírré tevő kollégák privát üzenetben megírnák nekem"
"azokat a budapesti borbárokat is meg kellene vádolnod, akik évek óta nem dolgoznak egri borokkal a probléma miatt"
- Ez a gondolat nagyon jól jellemzi a mai magyar helyzetet, a kiváló struccpolitikát. De hál'Istennek rövidke boros pályafutásom során csak kevés olyan borokkal foglalkozó kollégával találkoztam a szakmában aki kóstolás nélkül, élből elutasított volna BÁRMILYEN bort.

Nem szeretnék parttalan vitát, amennyiben megnevezné az érintett borokat, kérem, hogy privát üzenetben folytassuk az eszmecserét.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.10.20. 14:57:33

Ha jól látom, megyünk ingyeninni Egerbe. Dohos meg nem dohos borokat. :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.10.20. 15:04:31

@István Müller:
Nyilván nem Ostoroson.

@BZoltan:
Engem az se zavar, ha valaki semmilyen szabályt nem tart be, magát a jelenséget (van 1 pacák, akitől még senki jó bort haza nem bírt vinni (?), mégis legendává vált) viszont ellenállhatatlanul mulatságosnak találom.

Szten00 2015.10.20. 15:15:53

@Hepci: Nagyon úgy néz ki :)

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.10.20. 16:23:28

@furmintfan: @akov: @Hepci: @Szten00: még az is lehet hogy én is be tudok csatlakozni, mindenesetre nagyon kíváncsi vagyok úgyhogy pls minél többen írjátok meg az élményeket

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.10.20. 17:21:11

@Hepci: Ó, a magyar borvilágban nem ő az egyetlen ilye furcsa legenda :) Kaló legendájának azért fontos építőeleme, hogy a szomolyai pincében nagyon komoly szeánszok mennek. Nekem ugyan még nem volt szerencsém részt venni ilyenen de aki volt az mind azt mondja, hogy elképesztően komoly élmény. Már ha valaki bírja az ezer százalékon izzó hipermodoros népnemzeti misztikumot.

IWAS 2015.10.20. 21:51:05

@B. Marcell
A három általam kóstolt KNW-borból csak egy volt dohos (+ túlzottan animális), konkrétan az Egri Bikavér 2008. A másik kettő (Rhapsody Bikavér 2006, Egri Pinot Noir 2007) nem. Más egri termelőnél (pl. Egri Borvár, Thummerer, Nyolcas és Fia, Juhász) nem tapasztaltam dohosságot, kivéve Gál Tibort, akinél változó az előfordulás (ahogy fentebb is írták), de a pl. a 2012-es Egri Csillag nagyon jó volt, talán a legjobb egri fehérbor, amivel találkoztam (ez feltehetően nem volt hordóban, így nem is lehetett dohos). A régmúltban ittam olcsó egri bikavéreket (500 Ft környéke), ezeknél a dohosságot "ajándék extraként" kapta - talán még most is kapja - a fogyasztó. :)

István Müller 2015.10.21. 09:06:13

@BZoltan: Én sem gondolom, hogy felesleges lenne elmenni Kaló Imréhez. Én nem bántam meg. Természetesen az ő módszerei nem jelentenek megoldást, illetve kiutat a magyar borászat egésze számára. Sokak által feltenni nem mert kérdésekről beszél, nem csak a népnemzeti ügyekben, hanem szőlész-borász kérdésekben is.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.10.21. 09:17:58

@István Müller: Őőő, izé...ez az "ő módszerei" alatt te ugye egy érthetetlen módon kegyes eufemizmussal azt érted, hogy adót csal és megszegi a mindenki más által költségekkel és munkával vállalt törvényi előírásokat? Mi lenne a véleményed ha én meg az én módszeremmel egy kivilágítatlan T72-essel mennék éjszaka az utópályán szembe a forgalommal... de bazi nagy magyar zászlókkal?

De mik azok a sokak által feltenni nem mert szakmai kérdések?

Mert nekem van egy nagyon-nagyon régi szakmai kérdésem amit senki nem tud megválaszolni. Nevezetesen az, hogy ha hordóból itatsz többszáz embert évente akkor a hordókban a bort ugye nem darabban tartod? Ha pedig nem tartod darabban akkor miből töltögeted fel őket? Vagy ha feltöltögeted akkor mennyiben lehet ugyanannak a bornak tartani amit kóstoltatsz?

Na innentől nekem ez nemcsak masszív adócsalás hanem konkrétan parasztvakítás is. Amit én nem szeretek.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.10.21. 09:32:05

@BZoltan:
Biztos van ennek valami természettudományos magyarázata. Pl. Csaba királyfi vére ott alakul borrá újra és újra, ez kipótolja a hiányt a hordókban.
Igazából hardcore népnemzeti elemekkel színesített asztrologikus biodinamóra (= ökörszarvba töltött Etelköz speciális csillagállásoknál) lennék igazán vevő, csak azt nem tudom, miként tudnék ilyesmit röhögés nélkül végighallgatni. Bár ha 1 kellően nagymellű, ifjú borászhölgy képviselné az új irányzatot, mindössze a kontyában turultollal burkolva, azért megpróbálnám...

Burucs Marcell 2015.10.21. 10:51:27

@IWAS: Kedves IWAS!
Köszönöm válaszát! A 2008-as piros címkés EGRI Bikavér a pincészet egyik "alap vöröse", arculatban is elkülönül a Monopole/birtokboroktól. Az említett évjárat elfogyott, már nem fellelhető a piacon. Abban egyet kell, hogy értsek Önnel, hogy a szóban forgó évjáratú EGRI Bikavér a jelenlegiekhez képest nem volt túl harmonikus, de dohot - emlékeim szerint - nem detektáltunk benne. Ez a borcsalád az ár-érték arányról szól a maga 1000Ft körüli polci árával. Ebben az árkategóriában úgy gondolom, hogy nagyon jó vételnek számít. Ajánlom kóstolásra a jelenlegi 2011-es vagy majd a 12-es évjáratot; illetve a pincészet komolyabb borainak aktuális évjáratait. Nincs zsákbamacska!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.10.21. 11:21:00

@Hepci: Én meglehetősen toleráns vagyok a különféle világnézeti alapokon fekvő munkamódszerek iránt :) Én inkább az etikátlan üzleti versenyelőnyt és a fogyasztók megtévesztését nem kedvelem.

terroir 2015.10.21. 15:25:19

@BZoltan: azért feltétlen elismerés jár Kaló úrnak, hogy időt, bort és energiát nem sajnálva kóstoltatja hordóit, nap mint nap. Úgy, hogy egy fillért sem kér, a sokszor egy kiadós és finom vacsorával megtámogatott szeánszokért. Az már inkább bajos, hogy a kedves vendég jól neveltként ilyenkor úgy hagyja el a pincét, hogy vesz vagy 5-6 üveg bort, 6000 forintért palackját, majd hazaviszi, hogy megmutassa a haveroknak, és pislogva öni a mosogatóba. És rájön, hogy annyira még sem volt ingyen az a kóstoló. :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.10.21. 15:55:26

@terroir: Az egyik bizniszmodell olyan mint a másik :) Ha betartaná a vonatkozó törvényeket és befizetné az adókat akkor ezzel semmi baj nem is lenne.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.10.21. 16:27:35

@terroir:
@BZoltan:
Írjátok már le, hogy konkrétan miért kell kiönteni a Kaló borokat!
Illósak? Brettesek? Dohosak? Savanyúak/keserűek?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.10.21. 16:36:29

@Hepci: Én Kaló borokat eddig rendezvényeken és a Takács Lajosnál ittam. Így udvariasan megtartottam magamnak az esetlegesen nem pozitív véleményemet. Azt, hogy Kaló borok a lefolyóban végezték én hallomásból tudom. Szóval erről én nem nyilatkoznék.

Én egyedül a borok kommercializálása elleni súlyos véleményét tartom abszurdnak. Ugyanis ő is kommercializálja a borait, csak éppen ezt helyben csinálja közvetlenül. De nem ingyen adja a borait. Szóval nekem mint a bort kommercializáló termelőnek jóval több melóm és költségem van vele szemben aki csak besepri a lóvét és átadja a helyben ledugózott borát.

terroir 2015.10.21. 16:48:41

@Hepci: az én 6 palackomból 2 volt dohos /valami vörös házasítás és egy pinot/, egy pezsgett mint a prosecco /azt hiszem zöldveltelini/. Volt egy rosé, ami határon volt a dugósságnak. De a történeti hűség kedvéért megjegyzem, hogy egy cab franc viszont parádésra sikerült. De 6ezret egyik sem ért.

István Müller 2015.10.21. 17:12:19

@BZoltan: Mint megvakított paraszt itt és most befejeztem a véleményem kinyilvánítását. Készülök viszont Somlóra. :)

MádiN. 2015.10.30. 17:38:05

@terroir: múlt 7végén voltunk Egerben, és a szomolyai Attila pince select franc és merlotjából is hoztam 1-1 palackot, mind2 pazar, fantasztikus bor. Elég húzósak voltak árban ezek is, de hibátlanok.
Ezek szerint Szomolya pöpec franc-os terület lenne?

Koháriékhoz mentünk még be, továbbra is atom minden tétel, most töltötték le a 14-es turánokat, az első a fajtából, ami maradéktalanul tetszik, semmi bódító aromatika... ...fanyar, vadontermő fekete gyümölcsös ízvilág, nagyon csinos vékony testtel.

terroir 2015.11.05. 08:10:32

@MádiN.: Vámos Attila egy remek ember, remek borokkal. Legutóbbi 2-3 alkalommal, amikor Szomolyán jártunk, már inkább nála kóstoltunk, mint Kalónál. Én speciel a Chardonnay-t és a Zöldveletelini-ét nagyon szeretem. Nem "tipikus" borok, de szerethetőek.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.11.05. 08:31:37

@terroir: enén pl. nem kedvelem és neki sem tiszta minden bora. És itt most nem erre a krumplis ízére gondolok, hanem a hosszú hordós érlelés miatti, régi hordós ízére

MádiN. 2015.11.05. 08:36:13

@terroir: valamely érlelt sárdönnét kóstoltam, remek volt, veltelinihez nem volt szerencsém. Engem a 08-as merlot-ja vett meg kilóra, most már jobban tetszik, mint a franc-ja.

terroir 2015.11.05. 13:04:24

@akov: amennyire én tudom, áttért a hosszabb palackos érlelésre a hordóban tartás helyett. Illetve rosszul fogalmaztam, már több a palackban érlelt bora.

terroir 2015.11.05. 13:06:22

@MádiN.: jövő héten ő is jön a "Mitiszol" fesztiválra, érdemes lesz összekóstolni Kaló tételeivel. És amennyire tudom, a somlói fórummotor is jelen lesz. :)

MádiN. 2015.11.05. 13:07:38

@terroir: már megvettem a jegyet:) megyünk cimborámmal:)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.11.05. 13:14:18

@terroir: ja, mind1, engem nem győzőtt meg, rohadt drága borok, kérdéses minőség (túlérett, enyhén oxidált, túláztatott/túlmacerált borok). Sajnos a minőség ezekkel az eszközökkel nem nagyon fokozható.

loading 2015.11.05. 13:40:11

@akov: egyetértek.
És azzal is, hogy javulóban vannak a borai. De a bolti árazásuk túlzás ezért a minőségért.

MádiN. 2015.11.05. 13:47:08

@loading: Milyen árakon futnak, ill. hol lehet kapni őket?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.11.05. 13:59:27

@terroir: Nem kell "amennyire tudni" ... én alapító tagja vagyok a Terra Hungaricának :) nekem hivatalból illik ott lennem az ilyen szeánszokon.

Aztán nem elfordulva csendben vihogni, hanem szépen odajönni, bemutatkozni és inni velem egy pohár bort :) Mert azért a lényeg az a bor...

terroir 2015.11.05. 14:07:24

@BZoltan: a bemutatkozást már letudtuk a somlói éjszakai túrán, de a pohár borra igényt tartanék. :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.11.05. 14:11:30

@terroir: Ehh, elnézést :) akkor megvagy... néha nehezen rögzül a név-nick párosítás. Pohár bor az lesz... viszek olyan borokat amiket még nem láttatok.

Octopus 2016.02.12. 12:15:03

A rothadó krumpli nyomában (szvsz ez nem egészen ugyanaz, mint a klasszikus doh; a lentiek alapján ez a krumpli az IBMP, míg a doh az IPMP):

vinoport.hu/eleterzes/a-nagyon-rossz-bor-izgalmasabb-mint-a-jo/2860

"Dohos, zöldséges pincés

Ez is egy leíró jellegű névadás: a dohos pincében részben rohadó gyökérzöldségek, répa és krumpli szaga, cékla, torma. A földes-penészes jelleget a geozmin is okozhatja – ugyanez a felelős a sugárgombákon túl a frissen szántott föld és az eső szagért is. De felbukkanhat például a triklóranizol, röviden TCA, és a teraklór anizol is. A penészes-hordóízért az izopropil-metoxi-pirazint (IPMP), míg a zöldséges-penészes jegyekért az izobutil-metoxi-pirazint (IBMP) hibáztathatjuk."

Szten00 2016.02.22. 09:39:56

@akov: Egyrészt igencsak "erős", Lidl-ös mezőnyről beszálünk, ahol kb minden borvidék minden borával komoly gondok voltak - ha ez alapján akarsz megítélni (vagy esetünkben jóval inkább elítélni) egy borvidéket, akkor az összes többire is rá kellene húznod a vizes lepedőt. Egyrészt.
Másrészt, és ez számomra sokkal nyugtalanítóbb, nekem egészen olybá tűnik, hogy már rémeket látsz mindenhol, vagy legalábbis párhuzamos univerzumokban élünk, én ugyanis kétszeri átolvasásra sem látom, hogy bármelyik egri bor dohos lett volna a linkelt cikk alapján.

dagadtos 2016.02.22. 11:49:30

@Szten00: Nálad valami elég komoly Eger vakság lehet a háttérben, hogy nem akarod sem megérteni ésszel, sem érezni orral-szájjal a problémát. Szerintem az az Egri Csillag amúgy egri lesz, legalábbis én azt tippelném!

Szten00 2016.02.22. 12:16:44

@dagadtos: Az ilyen személyemre vonatkozó tippek helyett előremutatóbb lenne azt kifejteni, hogy a fenti hozzászólásom melyik részével nem értesz egyet.
A: - azzal, hogy ez a Lidl-ös merítés rendkívül sok borvidékről hozott sz@r, problémás borokat
B: - azzal, hogy a linkelt cikk nem említett sehol dohosságot.

Mivel legalább a B-re hoztál egy tippet, megnéztem az egri csillag leírását és bizony ott nincs dohosság említve. TCA-ra hasonlító jegy van - valószínűleg, puszta logikai alapon, ha az itt emlegetett dohra gondolt volna (ami ugye olyan gyakori jelenség, hogy mindenkinek a könyökén jön ki egri borok kóstolgatása közben, így mindenki jól is ismeri), akkor alföldimerlot képes lett volna beazonosítani, és nem kényszerült volna ilyen "hát valami tökmásik borhibához hasonlít, de nem teljesen az" körbeírásra.

dagadtos 2016.02.22. 12:23:17

@Szten00: Segítek, kóstolás alapján nyilván dugósnak tűnt a bor, azonban csavarzáras, így ezt nem lehetett leírni. Mint már annyiszor egyébként...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.02.22. 12:34:15

@Szten00: itt fent említettük többen, hogy nehéz sokszor a TCA-től elkülöníteteni ezt a jegyet. Amúgy, igen, csavarzáras a palack. :)

Szten00 2016.02.22. 12:42:23

@dagadtos: Egyrészt oké, értem én, de azt gondolom, hogy egy gyakori hibát felismer egy gyakorlott kóstoló (akkor is, ha benéztem, hogy ki írta), és ennek ellentétéről az, hogy "nyilván dugósnak tűnt", valahogy nem győz meg. De amúgy is, miért tűnne "nyilván dugósnak", ha az itt leírt doh lenne a megfejtés? Azért akárhogy is, de nehezen tudom elképzelni, hogy a kettő nem differenciálható egy gyakorlott kóstoló által.
Másrészt pedig a TCA nem csak a dugóból jöhet, így a csavarzár önmagában nem zárja ki 100%-ban a TCA-t.
Harmadrészt pedig TBA-s főleg lehet akár egy csavarzáras bor is, ami hasonló érzékszervi zavart okoz, mint a TCA, de egy gyakorlott kóstoló talán érzi, hogy hmm, valami mégsem ugyanolyan...

Persze ez is csak puszta spekuláció. Valójában nem tudjuk, hogy mi okozta az adott érzékszervi jegyet, így ennek ellenkezőjét kijelenteni minimum merész, de valójában csak szimplán alátámasztatlan az adott borról eddig ismert ifnormációkkal.

Szten00 2016.02.22. 12:43:20

@akov: Ha valóban ilyen nehéz elkülöníteni, akkor hogy lehetünk teljesen biztosak benne, hogy az egri boroknak más a gondja?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.02.22. 12:50:57

@Szten00: ilyen szempontból irreleváns, hogy mi okozta. Ezt a Gál bort is a pince tette tönkre. Ez a biztos. Hogy TBA vagy más az mindegy. Remélni tudom csak, hogy az egri termelők már bevonták már a tudományt is, mert most megint lejjebb csusszant a borvidéki azsio

Szten00 2016.02.22. 12:55:14

@akov: Hát, basszus, ez most egy olyan hozzászólás, amivel egyetértek. Azt hiszem, elértük a beszélgetés csúcspontját.
(Bár csak részben, mert az, hogy n+1 másik problémás bor közé beépült ez az egri problémás bor, nem a borvidék ázsióját rontotta, pontosan azért, mert nem tűnik ki a többi közül, lefelé sem - ez a merítés az egész magyar bor ázsióját rontotta, nagyjából egyenletesen. Nem mintha ez jobb lenne, sőt... Igencsak jobb lenne, ha különcnek számítana a sorban ez az egri bor a hibája miatt, de nem számít annak... )

dagadtos 2016.02.22. 12:55:40

@akov: Remek tipp a Vincére! Dugós vagy dohos? TCA vagy TBA? Masterclass Sam Harrop MW vezetésével 15 ezerért.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.02.22. 13:00:41

@Szten00: Szerintem egy gyakorlott borkóstoló, főleg ha nem szőlész/borász szakmában dolgozik akkor arról beszél, hogy mit érez és nem arról, hogy milyen technológiai problémát sejt az érzései mögé.
A dugósságra hasonlító íz és illatjegyek egyértelmű borhibára utalnak. Mivel csavarzáras borról van szó, ezért az ki van zárva, hogy ez a hiba a palackozás után alakult ki. Vagyis a termelő egy hibás tételt palackozott le és adott el. Na ez az ami morálisan erősen megkérdőjelezhető... vagyis nem, mert teljesen egyértelműen vállalhatatlan dolog ilyent csinálni.

Szar bort lehet csinálni, olyan bort ami nem jön be ennek vagy annak lehet csinálni. Minden vitán felül álló borhibával palackozni és a bort eladni az már-már büntetőjogi kategória.

Szten00 2016.02.22. 13:02:54

@dagadtos: Na, most tapintottál rá arra, hogy mi is a bajom ezzel az egésszel. Legalábbis az egyik. Ezzel a hozzászólással, amit minden bizonnyal kifigurázásnak szántál, remekül mutatod, hogy baromi nehéz megmondani, hogy mi is pontosan a gond a borral. Ha pedig szemlátomást még szerinted is olyannyira nem tudjuk megmondani, hogy mi is pontosan a gond, hogy ilyen hozzászólásokra ragadtatod magad, akkor mégis hogyan és mire alapozva jelenthetjük ki hatalmas magabiztossággal, hogy ez márpedig doh?
Remélem érted az aprócska logikai bukfencet, amibe belefutottál :)

Szten00 2016.02.22. 13:07:54

@BZoltan: Persze, ez világos. Ha tényleg tudhatta a termelő, hogy gond van a borral és úgy palackozta le az gáz. Ha gond van a borral, az gáz. Nem ezt vitatom. Azt vitatom, hogy mind akov, mind dagadtos egyértelműen azonosította (azonosítani vélte), majd közhírré tette a konkrét borhibát, miközben ehhez nem áll rendelkezésre elég információ, és az alátámasztásként linkelt cikkel nem lehet a tényként közölt véleményüket alátámasztani. Ez pedig zavar.
És igen, pontosan erről van szó: érdemes azt leírni mit éreznek, ahelyett, hogy amögött milyen problémát sejtenek. Vagy ha sejtenek valamit, azt sejtésként eladni, tények helyett.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.02.22. 13:14:56

@Szten00: A rosseb tudja...

Szerintem zavarjon inkább téged az, hogy Lengyelországban hibás borokkal rontja egy termelő az egri és a magyar borok amúgy sem túl fényes brandjét.

Én még az előtt olvastam a posztot mielőtt akov itt commentelt volna. Amikor az ominózus borhoz jutottam akkor én is felhúztam a szemöldökömet, hogy nocsak-nocsak. Egy csavarzáras bor aminek dugós jegyei vannak az bizony pontosan az a probléma amiről ez a poszt is szól.

A valódi probléma az, hogy dohos egri borok vannak forgalomban. Úgy, hogy elvileg ezek a borok mindenféle érzékszervi vizsgálaton mennek át hatóságilag és bovidékileg.

dagadtos 2016.02.22. 13:17:11

@Szten00: Dehogy értem, engem nem érdekel ez. Se fogyasztói, se kóstolói, se kereskedői szempontból nem érdekel, ez az ő dolguk, nem az enyém. Szerintem roppant nehéz kóstolás alapján ezeket elkülöníteni. Őszintén szólva én azt sem értem, mit erőlködsz. Sem az okát, sem a logikáját. Itt egy mondat az eredeti akov írásból: "Na és mi lehet ennek a krumplis-dohos izének az oka? Nyilván nem lehet pontosan tudni, de nagyon remélem, hogy a borászati kutató vagy a kertészeti már évek óta ezen dolgoznak." Kivel vitatkozol? Én megint csak annyit látok, hogy valaki szakkönyveket bújva, túlokoskodva a dolgot szándékosan nem akar olyan evidenciákat megérteni, minthogy a TCA az bizony hasonlít a dohosságra érzékszervileg, és értetlenkedik, hogy hol van itt dohosság. Komolyan, mit számít ez a probléma szempontjából nekünk? Ez már a termelők és általuk felkért szakemberek dolga lenne. De én őszintén nem értem, miben reménykedsz, hátha kiderül, hogy ásványosság, amit szeretni kéne?

Szten00 2016.02.22. 13:34:55

@dagadtos: Kezdünk megfordulni azon a bizonyos lovon, ami igen zavarbaejtő egy dolog... Te/ti állítottatok valamit, ti. hogy ez márpedig az itt taglalt dohosság újbóli megnyilvánulása. Ebből aztán pár hozzászólás és némi eszmecsere után az lett, hogy hát tulajdonképpen nem tudjuk, hogy mi is ez, meg amúgy is annyira hasonlítanak ezek egymáshoz. Tehát az eredeti állítást nem sikerült alátámasztani. Nincs ezzel semmi gond, ennyit akartam megmutatni, nem többet. De az, hogy most már nekem magyarázod, hogy dehát értsem meg, hogy ezek hasonlóak, és nehéz kóstolás alapján elkülöníteni, miért nem értem már meg, miközben ez pont azt mutatja, hogy nem stimmelt a kiinduló feltevésetek, némileg fura. Bár most, hogy írom, inkább vicces, kicsit itt röhögök most magamban :D

Nade forduljunk meg ezen a lovon, és próbáljuk megérteni miről van szó:

- adva van egy probléma az egri borokkal (fogadjuk most ezt el a gondolatmenet erejéig)
- jön egy újabb jelentés valamilyen problémáról
- összekötjük a kettőt és kijelentjük, hogy egyazon gondról van szó

Szerintem az könnyen belátható, hogy ezt akkor tudjuk megtenni, hogy ha tudjuk, a probléma közös tőről fakad. Akkor mondhatjuk azt, hogy "na már megint", ha tudjuk, hogy igen, az ugyanaz már megint. Ha nem tudjuk, ezt baromi nehezen mondhatjuk. Legalábbis joggal. Ez ilyen egyszerű. Tényleg kezdem azt hinni, hogy átkapcsoltam a billentyűzetemet kanji üzemmódra, hogy már az alap problémafelvetésem is ilyen megértési nehézségekbe ütközik....

Szten00 2016.02.22. 13:36:48

@dagadtos: Egyébként nagyon egyszerű az oka az erőlködésnek, és talán most sikerül egyszerűen megfogalmazni tökugyanazt, amit már sokszor próbáltam - egy kísérletet megér. Szóval húsleveskocka-kivonatolva a történet:
- Rá akarunk hőzni egy általános problémát egy borvidékre. Ezt megpróbáljuk alátámasztani adatokkal. Az adatok nem alkalmasak az alátámasztásra. Én szóvá teszem. Történet vége.

Szten00 2016.02.22. 13:40:57

@BZoltan: Zavar is, hogy Lengyelországban gyepálják a magyar bor hírét. Ki mondta, hogy csak egy dolog zavarhat valamiben? :)
De itt fontos látni, hogy a magyar bor ilyetén aláaknázása egy jó kis csapatmunka volt, sok termelő közreműködésével, meg a borok összeállításáért felelős ember hathatós segítségével. Nagyjából olyan érzésem van, mintha direkt ki akarta volna válogatni a legrosszabb vételeket, mert ennyi hibásba belenyúlni és ilyen rossz hibás/technológiailag hibátlan bor arányt produkálni pusztán véletlenül pokolian nehéz lehet... Persze, nem feltételezek ilyet (tényleg nem), de egész valószerűtlenül szerencsétlen válogatást sikerült a lengyel fogyasztók elé tárni...

dagadtos 2016.02.22. 13:59:20

@Szten00: Először is nincs ti, ne mossál egybe senkivel senkit, én kibicként jöttem ide, már kicsit idegesít az egri bohóckodás az összes fórumon, amit előadsz. Másodszor is értem a logikai okfejtésedet, bár teljesen irrelevánsnak tartom, de szép szofista gondolatmenet, persze a fene se érti, mire jó. (Ráadásul akov eredeti cikke sem állítja, mint idéztem, hogy pontosan mi az ok, sem a GM cikk nem állítja pontosan, tehát ha jól értem, Te akov kommentjének egyszerűsítésébe tudtál belekötni, amiben dohosságot mert írni, amire azért annyi mentsége amúgy van, hogy hát olyan dohosnak érződnek az ilyen borok, mindenféle tudomány nélkül, sajnos). De én mostantól résen leszek, komolyan mondom. Kerülök minden referenciálisan is értelmezhető kijelentést, figyelek a logikára, felveszem az ismeretelméleti páncélomat, és nem állítom csak úgy egy kockáról, hogy ez megint egy kocka, míg le nem mérem minden oldalát. Annyit fogok mondani, hogy már megint egy szar egri bor, persze előtte majd kérem a jóváhagyásodat. Ja, várj, én is teszek ilyen szmájlit :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.02.22. 14:01:28

@Szten00: Ha az árakat jobban megnézed akkor azért köztudomású, hogy mennyire orosz rulett a 800-1500ft sávból 27 magyar bort összeválogatni.

Szóval szerintem nem, nem kellett különösebb rosszindulat ehhez a fiaskóhoz. Pont ahhoz kell szakmai felkészültség és a magyra borvilág alapos ismerete, hogy valaki egy jobb válogatást összehozzon.

Ezzel együtt hibás borokat piacra hozni az önmagában is elfogadhatatlan.

MádiN. 2016.02.22. 14:18:10

@BZoltan: azért lehet, ezek nagyon, értelmetlenül szar borok...
Eszterbauernek van 5-6 bora 1500-ig bezárólag, sztem Gál helyett lehet kapni végtelen számú csillagot, amivel nincs gond és még olcsóbb is (Böjt, Tóth Feri, Varsányi).
CBA-ban vagy reálban Varsányi faék egyszerűségi belépő fehérek 800-900ft-ba kerülnek, az okádék vargától 100x jobbak.
Pósta Noir pl. 1500ft.
Tolnai borok, Tűzkő pl. azért ihatóbb, mint egy egri korona, varga, fischer trió...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.02.22. 14:29:42

@MádiN.: Tökéletesen egyetértünk. Össze lehet hozni jobb válogatást, csak ismerni kell a kínálati piacot.

Szten00 2016.02.22. 14:31:29

@dagadtos:
"már kicsit idegesít az egri bohóckodás az összes fórumon, amit előadsz"
Nem emlékszem rá, hogy ezen kívül bármelyik fórumon szóba hoztam volna az egri borokat. Valakivel keverhetsz.

"Ráadásul akov eredeti cikke sem állítja, mint idéztem, hogy pontosan mi az ok"
Ezzel már futottam régebben és fentebb pár kört, hadd ne kelljen megint. Mindenesetre én sem állítottam, hogy bárki állította, hogy a hibának mi az oka. A közös tőről fakadóság igazolásáról van szó, nem arról, hogy annak a tőnek mi a táptalaja. Illetve azért ott van akovnak egy másoktól hallott, általuk tutibiztosnak vélt fejtegetése, ami belengeti, hogy a borvidékkel alapjaiban van baj. De mondom, ezzel már futottam köröket, ha kíváncsi vagy rá - amit kétlek -, akkor olvass vissza.

" tehát ha jól értem, Te akov kommentjének egyszerűsítésébe tudtál belekötni"
Nem kell semmit jól értened, legalább háromféle módon, a lehető legszájbarágósabban leírtam, mi is a gondom. Ennél többet nem tudok tenni, de komolyan.

", és nem állítom csak úgy egy kockáról, hogy ez megint egy kocka, míg le nem mérem minden oldalát"
Röhögni fogsz, de ez pont elvárható, mielőtt kijelented, hogy az egy kocka. Valami ilyesmiről beszélek...

"persze előtte majd kérem a jóváhagyásodat"
Szalmabáb. Ember méretű. Nem tudom hol állítottam, vagy akár csak utaltam rá, hogy a jóváhagyásom nélkül ne írhass bármit. Sőt, inkább fogunk ott tartani lassan, ha így haladunk, hogy én ne írkáljak már, mert már idegesít. Megint fordítva ülsz a lovon.

"Ja, várj, én is teszek ilyen szmájlit "
Jajjmár... azt ne mondd, hogy túlhasználom a szmájlikat, és ez már beszólás nélkül elviselhetetlen méreteket öltött, mert menten tökönszúrom magam... Ejj...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.02.22. 14:36:20

@Szten00: ok, vége, lebuktam, felállok. Bevallom most már, hogy ezek a kurva villányiak pénzelnek, mert potenciált látnak a sok komoly egri borban, teljesen be vannak szarva a kadarkáktól, a bikavér említésétől pedig azonnal csak remegni kezd a lábuk. Ma éppen, látva a GM cikket, irdatlanul megrendültek, hogy egy ilyen kiváló Egri Csillag bekerülhetett a lengyel Lidlbe. 40 milliós piac, nem játék!!!

dagadtos 2016.02.22. 15:02:41

@Szten00: Továbbra is nyakatekert szofista ügyeskedésnek látom az érveid, abban mondjuk igazad van, hogy nem fogok visszaolvasni. De azért hadd emlékeztesselek rá, hogy a borkóstolás érzékszervi műfaj, és mint ilyen, inkább esztétikai természetű, mint ismeretelméleti. Azaz szerintem nem kell lemérni a kockát. Az egész érvelésed ugyanolyan, mint a nemrég feltűnt hordószakértőé itt a borrajongón, aki nem fogadta el a borleírás általános kereteit, ahogy te sem fogadod el. Ő a jó/rossz hordót megpróbálta referenciálisan értelmezni, önmagában, holott mindenki számára egyértelmű, hogy egy borleírásban mit jelent, hogy az adott bor és a kóstoló érzékelésének függvényében van jelentése. Ugyanúgy itt is, azt várnád el, hogy a dohos esetén mindenhova odaírja egy kóstoló, hogy "dohosnak érződő". Szerintem nem kell odaírnia, aki borleírást olvas, elfogadja a befogadás érzékszervi (esztétikai) kereteit, és magától értetődőnek veszi ezt. És az a mai napi rossz hírem, hogy bár tudományosan nem tudom Neked laboreredményekkel alátámasztani, de Egerből több a "dohosnak érződő" bor egyszerűen, mint kéne, és több, mint máshonnan. És ezt elég sokan érzik. Bár nem mérték le. Egyébként úgy emlékszem, hogy már a GM-es bikavér posztnál se nagyon akartad igazából elfogadni az egész problémát, és elég egyértelmű, hogy érzelmileg elfogult vagy, amivel nincs baj, csak feltűnő.

Szten00 2016.02.22. 15:03:07

@akov: Há'mondjuk veled pont sikerült rövidre zárni a dolgot valami olyasmivel, hogy:
- Megint ez a doh!
- De hát nem is tudhatjuk, hogy ez tényleg az-e...
- Ez abból a szempontból irreleváns, hogy rontja az egri/magyar bor hírét.
- Igaz, egyetértek.

Egy ilyesmi pörgős, egyszerű eszmefuttatás valahogy tetszetősebb, mint kisregények írogatása, oda-vissza, közben folyamatos értetlenkedéssel.

(Just for the record: természetesen nem gondolok ekkora marhaságokat, de tény, hogy úgy gondolom, túl hamar vonsz le túl sok következtetést. Ettől sajnos a bor nem lesz jobb, bár lenne rá igény. Nagyjából ennyi a sztori. )

Szten00 2016.02.22. 15:11:39

@dagadtos: Megleptél. Te még most sem érted, hogy mi a fenét írogattam, és miért. Azt hittem, hogy csak csűröd-csavarod a szót, és kötekedsz, de úgy tűnik őszintén nem érted. Nem tudom, fussak-e még egy kört.

Hajh... nem önmagában áll a doh. Érzékszervileg érezhetjük, bár figyelemreméltő, hogy a linkelt cikkben senki nem állította sehol, hogy dohot érzett volna, szóval ezt már itt rövidre lehetne zárni.
Nameg referenciálisan pont, hogy nem én próbálok értékelni egy érzékszervi jegyet, amit expliciten le sem írtak. Te tényleg nem érted, miről írok... De én teljesen komolyan nem tudom jobban elmagyarázni, mint ahogy eddig tettem, és ráadásul ez valami elképesztő mennyiségű időt emészt fel, szóval ha komolyan van rá igény, futok vele még egy kört, ha nem, akkor ajánlom az eddigiek értő olvasásának megkísérlését, vagy az egész hagyását a túróba, igény szerint. Lehet én nem tudok írni, ne vedd magadra, de ez így nem nyert...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.02.22. 15:13:37

@Szten00: nekem sincs fogalmam sem, miről beszélsz. A belinkelt cikkben Bonkowski bizony leírta, hogy dohos ez az egri bor. Pontosan ezt írta.

Szten00 2016.02.22. 15:25:57

@akov: Ez furcsa, mert én már ctrl+f-el is kerestem, de még úgy sem találom, hogy ezt írta volna.

Szten00 2016.02.22. 15:28:01

@akov: Egyébként nagyjából ez jutott erről most eszembe:
aztadom.co/wp-content/uploads/2011/04/kolto.jpg

És akkor már ábrázolva is van a problémám.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.02.22. 15:29:20

@Szten00: na, akkor most találtad meg köztünk a különbséget. Szerintem Bonkowski PONTOSAN ezt írta. Nincs miről vitatkozni.

Szten00 2016.02.22. 15:34:55

@akov: Egyrészt az tényleg nem vitatéma, hogy nem pontosan ezt írta. Ha gondolod, te is keress rá ctrl+f-el, és láthatod, hogy ezt nem írta - ez ilyen könnyen ellenőrizhető. Az már lehetne vitatéma, hogy ezt értette-e alatta - avagy, ha úgy jobban tetszik, hogy PONTOSAN ezt értette-e alatta. Én a részemről úgy gondolom, hogy ha ezt érti alatta, ezt írja, nem mást, te pedig nem gondolod így. Ezzel tényleg nem lehet sokat kezdeni, bár furcsállom.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.02.22. 15:42:13

@Szten00: winicjatywa.pl/lidl-znad-balatonu-i-tokaju-wina-wegierskie-2016/ Dugósságot ír, ami egy csavarzáras bor esetében egyértelműen dohosságot jelent.

Szten00 2016.02.22. 15:45:01

@BZoltan: Belinkelem a releváns hozzászólásom. Itt van:
@Szten00:

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.02.22. 15:46:21

@Szten00: jézusom, még rághatod ezt itt, de ettől nem lesz igazad. A logikai lánc ilyen egyszerű:

1. Egerben az átlagosnál több dohos bor van.

2. Valaki TCA-s jegyeket érez egy Egri borban.

3. A bor csavarzáras, soha nem érintkezett parafával.

4. A bor termelője korábban is szenvedett pince-problémával.

Miről beszélünk itt akkor? Mi f@szért kell erre ennyi energiát pazarolnod? Mi vagy te, valami szófista védőügyvéd??? De komolyan.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.02.22. 16:23:42

@Szten00: Kaptál is választ erre. A borkóstolás és a borkritika nem egzakt tudományok. Ne is kérj ilyent számon szerintem senkin.

Ha egy csavarzáras borok valaki a dugósságra hajazó jegyet vél feldezni akkor ott borászati problémáról beszélünk. Mivel nem egy kellemes és kívánatos jegyről van szó, ami ráadásul a palackozás előtt már benne volt a borban így egyértelműen egy vállalhatatlan minőségi problémáról van szó.

Szerintem értelmetlen ennél több szót fecsérelni erre.

Szten00 2016.02.22. 17:04:53

@BZoltan: "A borkóstolás és a borkritika nem egzakt tudományok."
Én is pont ezt mondom.

"Ne is kérj ilyent számon szerintem senkin."
Pont fordítva: ne is akarjunk úgy tenni, mintha az lenne.

"Ha egy csavarzáras borok valaki a dugósságra hajazó jegyet vél feldezni akkor ott borászati problémáról beszélünk."
Soha nem tagadtam, de nem is érintettem ezt a kérdést.

"Mivel nem egy kellemes és kívánatos jegyről van szó, ami ráadásul a palackozás előtt már benne volt a borban így egyértelműen egy vállalhatatlan minőségi problémáról van szó."
Soha nem tagadtam de nem is érintettem ezt a kérdést.

Az előző hozzászólásod:
"Dugósságot ír, ami egy csavarzáras bor esetében egyértelműen dohosságot jelent."
A linkelt hozzászólásomban pont arra utalok, hogy nem, ez nem igaz. És pont azért, mert a "borkóstolás és borkritika nem egzakt tudományok", borkóstolás és borkritika révén nem fogjuk tudni visszafejteni, hogy dohosság volt-e, vagy sem. Érted már? Pontosan azokat gondolom, mint te és azért írom azokat, amiket.

@akov: Őszintén, nem gondoltam, hogy ennyi energiát fog ez elemészteni, ha tudom, akkor a fene kezdett volna bele. De ha már belekezdtünk, nyilván nem vagyok akkora bunkó, hogy nem válaszolok valamire, a legjobb tudásom és a meglátásaim szerint. Aztán, hogy ezeket a meglátásokat ki mennyire értette meg, más kérdés. Tekitve, hogy háromból egy ember sem, valószínű, az én készülékemben van a hiba. Pedig még irodalmi pályára is akartak küldeni, de úgy tűnik, jól választottam, hogy letettem róla.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.02.22. 17:26:15

@Szten00: na, gyerekek. Én mindenkit szeretek, a vitathatóság alapjog vala, ez viszi előre a létet és a tudatot, stb. És a töltött káposzta is finom felmelegítve, no, de csak egy darabig. Szóval én kiszállok! :D

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.02.22. 18:52:36

@Szten00: Nekem elég sok vitám volt elég sok bloggerrel ezzal a kérdéssel kapcsolatban. Most is érzékeny vagyok arra amikor stílusbeli külöbségeket vagy egyediséget minőségi problémának akarja valaki beállítani. Szóval ponthogy egy platformon kellene ebben a kérdésben lennünk.

Ezzel együtt a dohossággal kapcsolatban és a polák blogger lesúlytó véleményében nem erről van szó.

Csűrhetjük, csavarhatjuk a szót tény, hogy sok egri borban jelen van az a dugóssággal is összetéveszthető dohosság amit épp most éppen egy lengyel borkritikus kapott el.

Népiesen fogalmazva, ha egy magyar közszereplőről azt tartja a közbeszéd, hogy gátlás nélkül szokása szellenteni a legkülönbözőbb helyzetekben akkor ha egy lengyel blogger az illető lengyelországi látogatása alkalmával arról ír, hogy az emberünk amolyan enyhén fekális ájert húzott maga mögött akkor ugye mindannyian tudni fogjuk, hogy fingós barátunk ismét csak szélnek eresztette a békegalambot.

Így már lejön a sztori?

Szten00 2016.02.23. 07:52:43

@BZoltan: Egy ilyen hasonlatnak nem lehet nemet mondani :)

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2016.02.25. 10:07:42

Ezt szépen kimaxoltátok míg nem jártam erre :)
süti beállítások módosítása