A Borrajongó

Disznókő Kapi Vineyard 6 Puttonyos Aszú 2011 premier

2015. október 05. 06:00 - furmintfan

A Tokaj-hívőknek aligha mondok újdonságot azzal, hogy a Disznókő Szőlőbirtok az egyik legfontosabb édes boros birtok a borvidéken. A francia illetőségű AXA Millésimes tulajdonában álló pincészet kezdettől fogva kiemelt fontosságot tulajdonít a termékpalettáján az aszúknak, és az sem kétséges, hogy Mészáros László birtokigazgató és a Disznókő csapata elévülhetetlen érdemeket szerzett a modern aszú stílus megteremtésében. Aszúik – mind az 5 puttonyos, mind a 6 puttonyos kategóriában – kiváló egyensúllyal, általában mérsékeltebb maradékcukor-tartalommal, magasabb savakkal és alkohollal rendelkeznek, elegánsak, lendületesek, és stabilan a borvidék legjobbjai közé tartoznak. Kivételes évjáratokban a szortiment csúcsát elfoglaló  dűlőszelektált aszúval is jelentkezik a pincészet, amelynek legújabb évjáratát a Gerbeaud Házban mutatta be a pincészet.
A nagy előd, 2005-ös Kapi Aszú az előző két évben egyaránt feltűnt az év végi toplistánkon, így különösen kíváncsi voltam, mit mutat a Disznókő új dűlős aszúja.

disznokokapi1.jpg

A 2011-es Kapi Aszút Márkus György és Mészáros László mutatta be a Gerbeaud Házban. A debütáló tétel mellett megkóstolhattuk a 2 korábbi évjáratból készült dűlős aszút is. A borokat az Onyx fogásai kísérték, amelyek különlegességét az adta, hogy különféle húsok és gyümölcsök kombinációit párosították az egyes borokhoz, klasszikus desszert nem volt köztük.

Érdekes „véletlen”, hogy eddig éppen 6 évente sikerült a pincészetnek a Kapiból származó dűlőszelektált aszút elkészíteni: 1999, 2005 és 2011 volt a három kivételes bort adó évjárat, amelyek azonban teljesen különbözőek voltak az időjárási adottságok szempontjából: 1999 klasszikus, kiegyenlített esztendő, 2005 megítélése minimum vegyes, hiszen esős, nedves év volt, későn meginduló aszúsodással, míg 2011 kifejezetten meleg és száraz időjárást hozott.
A különleges minőségű aszút adó „Kapi Vineyard” a Disznókő déli fekvésű Kapi-dűlőjének felső harmadában, a tengerszint felett mintegy 150–180 méter magasságban található. Talaja a birtok többi területéhez képest valamivel lazább, könnyedebb: a löszrétegekkel és riolittörmelékkel keveredő vulkáni agyagos talaj ásványi anyagokban és mészben különösen gazdag. Mészáros László feltételezése szerint a mésztartalomnak köszönhető az innen származó aszúborok magas savtartalma, amely a 2011-eshez hasonló forró évjáratokban is megmarad. 

2011 tehát papíron nem éppen az aszúsodásnak kedvező, forró és száraz év volt, igen korai éréssel. Szerencsére a kifejezetten csapadékos 2010-es évből elegendő nedvesség maradt a talajban, amely segített a hőség kedvezőtlen hatásainak ellensúlyozásában. A száraz ősz miatt a botritiszesedés csak későn és lassan indult meg, az erőteljesen töppedt kivételesen gazdag, koncentrált gyümölcsízű aszúszemeket eredményeztek.
2011-ben a Kapiról szeptember 28. és november 11. között három időpontban szüretelték és válogatták az aszúszemeket, amelyeket zajos erjedésben lévő mustban áztattak. Mind az aszúszemek, mind az alapbor 100%-ban furmintból állnak A bor 2 éven keresztül tölgyfa hordóban, majd 2015. augusztusig palackban érlelődött. 4564 számozott palack készült a 2011-es Kapi Aszúból, amelynek analitikája számokban kifejezve a következő: 164 g/l maradékcukor, 10 g/l sav, 12 % alkohol.

disznokokapi2.jpg

1413 Édes Szamorodni 2012
Rendhagyó üdvözlő itallal fogadtak minket. Kifejezett, trópusi gyümölcsös, barackos, édes citrusos, fiatal illatú bor. Az élénk savak, a maradékcukor és a finom krémesség összjátéka teszi izgalmassá, noha az egyensúly picit a cukor felé billen. Őszibarackbefőtt, trópusi gyümölcsök, sárgabarack, pici vanília érezhető intenzív ízében, a lecsengés is kellően hosszú. Soha rosszabb kezdést. 7p-

Kapi Vineyard 6 Puttonyos Aszú 2005
Fantasztikusan elegáns illat: narancslekvár, kajszibarack, trópusi gyümölcsök, édes citrusok, fehér csokoládé és édes fűszerek. Rendkívül intenzív, vibráló savak vezetik a kortyot, hibátlan íve van a bornak. Az egész szerkezet megbonthatatlan egységbe forrt össze, masszív, kikezdhetetlen, elképesztően koncentrált és fókuszált, a bor kortalannak hat. Rétegzett, összetett, barackos, citrusos, trópusi gyümölcsös, fűszeres, minerális ízjegyek kavalkádjával. A savak szinte elmossák a cukrot, remek egyensúlya van a bornak, tipikus Disznókő-stílusú elegancia és erő lengi be az egészet. Lecsengése elképesztően hosszú, tiszta és szinte egyáltalán nem édes érzetű.
Mészáros László szerint most éppen átmeneti állapotban van a fiatal aszú és a kibontakozó komolyabb aszú stádium között. Zseniális. 9p+

Kapi 6 Puttonyos Aszú 1999
Több időt kellett adni, hogy kinyíljon a pohárban, utána szépen érkeznek az aszalt kajszis, fügés, érett, botritiszes, fűszeres, karamelles jegyek. Itt már kialakult aszúkarakterrel találkozunk, szépen érő szerkezet és aszús ízjegyek jellemzik. Savai egyszerre feszesek és gömbölyűek, ugyanakkor krémes és telt érzetű a korty. Narancslekváros, aszalt kajszis, fügés, fűszeres, a palackérés kezdődő jegyeivel.
Érik, de nem öregszik, azaz már kinőtt a csikó korból, ugyanakkor még hosszú út állhat előtte. 8p+

Kapi Vineyard 6 Puttonyos Aszú 2011
Friss aszús, vonzó illat, sárgabarackkal, trópusi gyümölcsökkel, ananásszal, mangóval, édes körtével, fűszerekkel, fehér virágokkal. Szájban szinte robban, nagyon intenzív, gazdag ízképet hoz, trópusi gyümölcsökkel, körtével, sárgabarackkal, friss narancslekvárral, narancshéjjal és érintésnyi sóval. Lendületes, elegáns és gazdag, fiatalon is nagyon izgalmas.
Úgy tűnik, minden megvan benne, ami alkalmassá teszi, hogy a nagy elődökhöz hasonló útra lépjen. Kíváncsian várom, eléri-e a 2005-ös nagyságát. 8p+

A bemutatóra a Disznókő Szőlőbirtok hívott meg, nagy köszönet érte.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr877878196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

terroir 2015.10.05. 10:50:22

Az új aszú áráról volt szó?

valópapa 2015.10.05. 11:21:11

Én még azt nem tudom, hogy hol lehet ezeket eladni egyáltalán? Mo.-on nem hiszem, hogy túl sokan isznak aszút. Én speciel karácsonykor bontok 1 üveggel egész évben, pedig hetente elfogy pár palack...

emoss 2015.10.05. 13:55:39

Tetszik az írás, gusztusos "kis" borok...az ételpárosításokról ejthettél volna talán 1-1 megjegyzést főleg ha már - relatív - speckó volt a felhozatal.

Szten00 2015.10.05. 15:07:42

@furmintfan: Megnyugtató, hogy ezek azért nem olyan "szellemi erőtérben" készültek, hogy 2000 euróért mérjék palackját.
Az én kérdésem inkább az, hogy hol kaphatóak vajon? Csak pincénél? Itt-ott szoktam látni Disznókő termékeket, de ezek az aszúk nincsenek sehol.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.10.05. 15:11:28

@Szten00: Ja igen, bocs, ez is kimaradt: Bp-n a Veritasnál (azt nem tudom, hogy mikortól) lesz kapható a bor.
A korábbi évjáratok szerintem már legfeljebb a pincénél kaphatóak.

Szegediszomelijé 2015.10.05. 20:34:35

A Szamorodnit kóstoltam a hétvégén. remek kis bor, nálam a sava simán vitte a cukor szintet -de ez lehet, h kóstolási hőmérséklet kérdése is. Mindenesetre, 3500 magyar Forintért én szinte ajándék hatásúnak éreztem -és gyorsan vettem is 3 palackkal.
A botrytis legyen veletek!
süti beállítások módosítása