A Borrajongó

Szépvölgyön ÁT 2014 évjáratbemutató

2015. szeptember 09. 06:00 - furmintfan

Az etyeki Szépvölgyön ÁT pincészet első hivatalos – 2013-as – évjáratával egészen szép sikereket ért el, budapesti borbárokba és éttermekbe bekerültek a borok, valamint több kisebb-nagyobb boros rendezvényen is megjelentek. A 2014-es évjárat viszontagságai a kis családi birtok szőlőit sem kerülték el (aki kíváncsi a pincészet évjárat-értékelésére, itt elolvashatja), mégis sikerült az előző évhez hasonlóan több fajtabort, valamint egy birtokházasítást is lepalackozni, és a minőségre sem lehet panasz.
Jelenleg 1,8-1,9 ha területen dolgozik a birtok, ebből 0,4 hektárt tesz ki a pince melletti sauvignon blanc-ültetvény, amelyhez most vásároltak további 0,2 hektárt, a többit bérelik. További területek megvásárlása és a névadó Szépvölgyben található birtokközpont épületének kibővítése, csinosítása is a két tulajdonos tervei között szerepel.

szepvolgyonat2014pince.jpg
A pincészet új évjáratát még július végén Imre Ádám mutatta be egy kisebb társaságnak a Lumen Kávézóban.

SauvignonBlanc 2014
Tartályban erjedt, majd nagy része tartályban, ötöde pedig 5 hónapig 300 literes másodtöltésű hordóban érlelődött. Eleinte picit fülledt illatában szellőzéssel főleg zöldalma lesz a vezető szólam, halvány zöldes jegyekkel színezve. Feszes, élénk savú, fajtajelleges, de aromatikáját tekintve nem túl harsány bor, citrusokkal, zöldalmával, leheletnyi zöldfűszerességgel, egy pici meszes ásványosság-érzettel megtoldva. Visszafogottabb, óvilági stílusú sauvignon blanc. 5p

SzürkeBarát 2014
Tartályban erjedt, majd kb. a tétel ötöde érlelődött 5 hónapig 225 literes hordóban, a többi tartályban maradt. Tiszta, citrusos, citromfüves, virágos illat, ízben körtével, zöldalmával, zöldes húsú őszibarackkal kiegészülve. Egyenes, üde, jó savú, nem túl bonyolult, közepesnél vékonyabb, zamatos bor. 4p+

ZöldSárga 2014
35% sauvignon blanc, 35% szürkebarát, 17% chardonnay és 13% zöldveltelini házasítása, tartályos és hordós tételek vegyesen alkotják. Illatában citrusok, zöldalma, körte, kis fűszer, édesebb fehér húsú gyümölcsök. Élénk savait leheletnyi krémesség kerekíti, elég hosszú is, mind szerkezetben, mind aromatikában számomra a sor legerősebb bora. Citrusos, zöldalmás, lime-os, zöldfűszeres, citromfüves ízkép, csipetnyi sóval. 5p+

szepvolgyonat2014.jpg

KerekLevelű 2014
Természetesen ez egy chardonnay, de a kereklevelű név tipográfiai okok miatt adta magát, ugyanis – akárcsak a pince többi borának neve/fajtája – két sorba tördelhető, ráadásul a figyelmet is jobban magára irányítja, így a srácok maradtak ennél az elnevezésnél. A bor vásárolt szőlőből készült, 500 literes hordóban erjedt és érlelődött 8 hónapig, időnkénti seprőfelkeveréssel. Finoman érvényesülő, közepes intenzitású banán, déligyümölcsök, édes fűszeresség és citromvelő uralja az aromaprofilt. Jó savak által vezetett, enyhén krémes, arányos bor, jól adagolt hordóval. 5p

ZöldVeltelini 2014
Tartályban erjedt és érlelődött, finomseprőn. Picit fülledten nyit, majd zöldalmás, édes fűszeres, szegfűborsos jegyeket hoz az illata. Az eddigi tételekhez képest lágyabbnak hat (számszerűen is kevesebb a sav), az alkoholt is jobban lehet érezni a korty végén. Ízében főleg zöldalmás, zöld fűszeres, egreses jegyek vezetnek. 5p-

PinotRosé 2014
Igazi mikrotétel, jóformán el is fogyott a pincénél. 5 órás folyamatos csömöszölést követően tartályban erjedt és érlelődött. Silleres szín, epres-málnás túrókrémes illat. Élénk, bár kissé rusztikus savszerkezet, jó beltartalom, epres túrókrém, ribizli, cseresznye, pici citrusosság jellemzi. 5p-

szepvolgyonat2014x.jpg

Imre Ádámnak köszönet a kóstolóért, a Lumen Kávézónak pedig a hely biztosításáért. 

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr427760198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli 2015.09.09. 07:34:25

Kissé mellékszál ugyan, de nem igazán értem, Tóth Sándor után miért használja vki más is - tévesen - a kereklevelű elnevezést a chardonnay-ra. Az én olvasmányaim alapján ugyanis a hárslevelűt hívták így korábban, a chardonnay-t elsőként az ötvenes években hozatta be a pécsi kutatóba Németh Márton, a hatvanas években kezdett terjedni azt hiszem elsőként Balatonbogláron. Tehát ez a régies elnevezés alapvetően nem is lehet helytálló, legfeljebb korábban a chardonnay-val összetévesztett és nálunk régebb óta honos fehérburgundinál (pinot blanc) létezhetett esetleg ilyesmi, de én még nem találkoztam vele ilyen formában sehol.

Doxa 81 2015.09.09. 13:17:41

@zoli: A Kereklevelű a Chardonnay jogszabályban is rögzített szinonim elnevezése, tehát használhatja a fajta megnevezésére.

zoli 2015.09.09. 17:18:52

@Doxa 81: Elhiszem, főleg, hogy Tóth Sándor tudtommal közre is működött az első kormány munkájában vmilyen szinten. Ettől függetlenül kizártnak tartom, hogy valaha is így hívhatták volna a chardonnay-t. Alig száz éve tekint rá ugyanis a tudomány különálló fajtaként.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.09.10. 08:35:54

@zoli: :) Hát most már így is hívják. Szerintem a többi fajtanév is megszületett valahogy. Én egyébként azért tartom jónak a kereklevelű nevet, mert pont Tóth Sándor egészen más pályán futatta ezt a fajtát mint akkoriban mindenki más. A 2001-es és 2003-as Scheller kereklevelűek külön kategória volt az akkoriban még tartó barik balfékség és az agyonterhelt, zölden szüretelt fos sándornék tengerében.

Hogy Tóth Sándor miért nevezte Kereklevelűnek a Chardonay fajtát azt pontosan nem tudom. Nekem anno azt mondta, hogy azért mert olyan szép kerek a levele és feléjük így hívják ezt a fajtát.

Szerintem így születnek a fajtanevek... amiknek mint ahogy ezt te nálam sokkal jobban tudod a legritkábban van teljesen egzakt és etimológiailag kőbe véshető eredetete.

Felétek is juhfarknak hívják a csomorikát sokan.. oszt az sem az :)

zoli 2015.09.10. 09:01:06

@BZoltan: Erre csak azt mondom neked: "arany sárfehér" és vélhetően rögtön megüt a guta. Szerintem meg tartsuk be, hogy lehetőleg a címkén az legyen, ami valójában, élőszóban persze annak hívod, aminek akarod. Abban az esetben, ha van egy szép magyar alternatívája, azzal nyilván semmi bajom, de amennyiben félrevezető és téves lehet egy elnevezés, akkor már kevésbé támogatom.

Jupiter és kisökör esete. Természetesen ezügyben se számít jottányit se az, hogy mennyire jó arc termelőnek mennyire jó portékájáról beszélünk.

Egészen más dolog az, amikor régen párhuzamosan külön-külön nevekkel illették gyakran ugyanazt a fajtát tájegységenként, csak azóta létezik nemzetközi fajtajegyzék, komolyabb ampelográfiai ismereteink vannak genetikával megtámogatva és megint más az, ha egyvalaki tévedéséből (és vélhetően ugyanazon személy közbenjárására) hivatalosan is rosszul rögzítjük egy fajta (szinoním) nevét. Ez utóbbi szerintem még nem része a folklórnak.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.09.10. 09:36:46

@zoli: Egyrészt nem üt meg a guta, mert túl öreg vagyok én ahhoz, hogy a korrupt, inkompetens, kókler kádárista magyar boros adminisztráció bármilyen hernyóságán fennakadjak... Volt idő amikor megütött volna a guta, manapság már nem.

Másrészt, szerintem a hárslevelűt emberfia nem hívja kereklevelűnek. De etimológialag az ampelográfiai jellegre utaló nevekben simán volt mindig átfedés. Van forrás arra is, hogy hárslevelűnek sem csak a hárslevelűt hívták... merthogy az is a levélformára utal. Ahogy a fehér- , zöld- jellegű nevek is oda-vissza jártak a fajták között.

Szerintem nem kereklevelűbb a hárslevelű sem a chardonay-nál ... szóval tökmindegy. Az fix, hogy Tóth Sándor kirajzolta magának ezt a kereklevelű pályát és ez mind marketing mind szakma szempontból érthető lépés volt tőle. Hogy volt elég türelme és befolyása, hogy ezt le is papírozza... hát ez már csak ilyen bringa. Bár minden lobbista Tóth Sándor lenne és nem olyan ősbaromságokat kanonizálnának sokat mint amilyenek a termékleírásokban szerepelnek.

zoli 2015.09.10. 11:11:04

@BZoltan: egyrészt a guta idősebb korban könnyebben megüthet:)

Másrészt átírva a szövegedet: a (valódi) sárfehért nem termeszti már kutya se, míg az arany sárfehér még mindig több, mint ezer ha-nyi felületen díszlik. Marketing és szakma (???) szempontjából érthető lépés így hívni. A valódi sáfehér se sárfehérebb az arany sárfehérnél... merthogy ez a jelző meg a színére utal...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.09.10. 11:54:44

@zoli: Őőő, izé.. hogy is mondjam. Szóva sárfehér éppenséggel van nálunk is, a Rambonál is, Józsibácsinál is. Szóval nem igaz, hogy nem termeszti a kutya se. De ezt te is tudod. Akkor miért írsz ilyent?

De mi köze ennek a kereklevelűhöz? Olyan fajta nincs, nem volt és nem lesz.. sehol, soha.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.09.10. 12:00:52

@BZoltan: @zoli: Az igazi sárfehér, hogy milyen szép idén és milyen íze van! (Szentesinél kósoltam)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.09.10. 13:00:46

@akov: Jövőre már nálunk is lesz pár fürt :) Alig várom. A jelenlegi tervek szerint akár évente 300-400 liter sárfehérünk is lehet majd. Komoly terveim vannak ezzel a fajtával.

zoli 2015.09.10. 13:06:47

@BZoltan: ja, és van összesen 1 hektárnyi belőle? Esetleg forgalmi tétel?
Ha nem lett volna világos, a kettős mércével mérésre hívtam fel a szíves figyelmedet. Félrevezető, téves elnevezést jó fej borász se szentesítsen. Saját magának pláne ne.

Már hogy ne lenne kereklevelű? A hárs egyik szinonim neve az. Ilyen alapon szigeti (furmint szinonima ugye) névvel is illethetnénk mondjuk sauvignon blanc-t, mert a Gálné Szigetcsépen termeszt olyat is.

@akov: jaja, és érdemes hetente kóstolgatni, ugyanis változik: a korábbi csípős, sauvignonos jelleg után gyönyörű édes virágos tónust kap

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.09.10. 13:20:48

@zoli: Höhö :) Látom kötözködésből és csűréscsavarásból még mindig maximalista vagy és csak a tízpontos gyakorlattal elégszel meg :)

Szóval fussunk neki mégyegyszer és én kiszállok:

Sehol, emberfia nem művel, nem termel, nem készít hárslevelű szőlőt és abból bort kereklevelű néven. Ilyent emberemlékezet, de az zsírbiztos, hogy 60-70 éve nem is csinált senki. Törvényi szinten pedig a büdös életben nem volt a hárslevelűnek ilyen szinoníma neve.

Ezzel szemben akár hiszed akár nem, az öreg-, nemes- somlói sárfehér egyfajta reneszánszát éli mert több termelő is elkezdett vele az elmúlt évek során foglalkozni vele. Sőt a Sárfehér fajta hivatalosan bejegyzett a termékleirásokban engedélyezett, törzskönyvezett, engedéllyel rendelkező fajta.

Ennyi, részemről téma lecsuk.

zoli 2015.09.10. 14:25:26

@BZoltan: Van abban némi báj, hogy egyszer a törvény betűjére hivatkozol, míg máskor ugyanazon törvényhozókat és végrehajtóit együttesen daráltatnád be, hűlt helyüket sóval szórnád...
Tehát Tóth Sándor szakmai szempontból is helyesen járt el, hogy az alapján anyakönyveztette a fajtajegyzékbe egy kevésbé magyaros nevű fajtáját, ahogyan mondjuk egy szőlőmunkása nevezte el?

Az elmúlt 60-70 évben mégis hány forgalmi sárfehér palackkal találkoztál? Az izsákit még az átkosban nevezték át izsáki sárfehérré, amikor éppen ugyanannyira volt ismert (törvényi szinten nem létezett, ahogyan te mondod) a valódi sárfehér fajta, mint ma számodra a hárslevelű említett hasonneve.

Végül újfent hivatkozol arra a hivatalra, amit már százszor elátkoztál, miután esetleg egy vagy két termékleírásban az ültetvényes- vagy kísérleti célra engedélyezett fajták körébe beiktatták a sárfehért. A miénkbe is bekerült pl. a medina bemondásra, nagyjából két termelőnek van pár száz tőkéje a komplett borvidéken.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.09.10. 17:43:43

@zoli: Magam alá teszek vaze :) Neked valami gyomorbántalmaid vannak? Vagy be vagy oltva értő szándék ellen?

Figyusz... a törvény egy kalap lepkét sem ér, de mint forrás legalább létezhet és mint forrás többet ér mint a bemondás. Ha lenne mondjuk az elmúlt száz évből valami hatósági fajtajegyzék amiben a hárslevelűt kereklevelűnek jegyzik az legalább támogatná az álláspontodat. De a te hárslevelűre kereklevelű mondásod pont olyan stabil alapokon nyugszik mint a Tóth Sándoré.

A szőlő amúgy egy növény, akár hiszed akár nem és nem bor. Tőled, pont tőled konkrétan vérciki azt felhánytorgatni egy fajtának, hogy kevés vagy nincs belőle forgalombahozott bor. Zoli én ha régi kárpát-medencei fajta kerül szóba akkor hozzád szoktam irányítani az embereket, mert tudom, hogy te dolgozol/dolgoztál velük. Meg te ott vagy közel a tűzhöz. Erre baszod, pont te kezdesz el ilyen ordas hülyeséget beszlélni? He, kovácskrégerből hány palack bor készült az elmúlt 60 évben? Esetleg szagos bajnárból? Hogy a fórumos nickedet említsem? Nos, ezek létező fajták?

A termékleírás abból a szempontból releváns, hogy legalább ott létezik.. ez nem sok, de legalább ott.

Amúgy meg, hogy úgy egyszerű falusiasan fogalmazzak, a feketefőddel kivert méteres kékeresért kötőcc már megint? Vaze, neked attól hegyesedik a cerka, hogy rajtam fogást keresel?

Vaze, neked mikor esik le, hogy egy fronton vagyunk, egy értékrendszert képviselünk, egy ügyért dolgozunk? Akkor meg a lónak a szerszámáért kell szívóznod?

Meg baszki, pont a Tóth Sándorba kell neked beleverned a csúfot... de komolyan, szedd már össze magad.

zoli 2015.09.10. 19:44:21

@BZoltan: nem gondoltam, hogy egy ennyire ártatlan hozzászólásból már megint ide jutunk, azt mondjuk igen, hogy lesz megint egy időntúlid.

Nézd, ha lenne elegendő régi forrásod, te is tudhatnád ezt a kereklevelű dolgot. A www.vivc.de/ -n mondjuk megtalálod a harslevelue szinonim nevei közt, hogy mást ne mondjak. Chardonnay estében viszont nincs és nem is lehet ilyen forrást találni, a miértjét is leírtam korábban, ezt vagy érted vagy nem. Mint fantázianév levédethető lett volna ugyan, de fajtajegyzékbe hasból bemondani szerintem nem annyira ildomos. És rohadtul nem számít, milyen ember amúgy az elkövető. Ennyi a történet.

Aztán jön megint a szokásos félrebeszélésed, egy másik sík, amiről ezidáig szó se volt, korábban meg a szokásos kettős mérce, logikai bukfencek, önellentmondások, elrelativizálás, szerecsenmosdatás, egyéb nyalánkságok...közben persze én vagyok a kötözködős fasz, véletlenül se te jöttél magyarázni, elbagatellizálni ezt az egészet.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.09.10. 20:31:36

@zoli: Nem kő népi cserépedénykedni és akkor nem jutunk ide... baszkikám. Ez ilyen.

A vivc oldalon a hárslevelűnek még a lammerschwanz is szinonímája. Akkor már a juhfarkunk is le van tiltva?

Figyelj, te mérgesember... az van, hogy te ragaszkodsz valami büntető módon az apokrifjaidhoz. Ami szép dolog, mert én is veszem, bújom, olvasom, tanulom a régi irodalmat ahogy lehet. Törzsvendég vagyok egy raklap antikvárusnál én is. _DE_ én beszéltem történészekkel is... és az van (kapaszkodj meg), hogy 1784-ben is pontosan ugyanúgy bemondásra ment egy-egy szőlőnek a neve mint manapság. 1854-ben is ha valakinek volt véleményformáló befolyása akkor el tudott terjeszteni egy neki szimpatikus nevet. Akkoriban baszki ez így ment... Majd jött az a korszak amikor akadémiai igényességgel dokumentáltak a tudós ampelográfusok és baszod, ha hiszed, ha nem egyszerűen kőbe vésték az épp akkor aktuális folklórt.

Ezzel kezedem.. érted, nincsen másik sík, nincsen félrebeszélés.. ezt írtam: "Szerintem így születnek a fajtanevek... amiknek mint ahogy ezt te nálam sokkal jobban tudod a legritkábban van teljesen egzakt és etimológiailag kőbe véshető eredetete."

Szerintem 1535-ben, 1768-ban, 1887-ben és 2001-ben is pontosan így születtek a fajtanvek és azok szinonímái... valakinek tetszett egy név és azt elkezdte használni. Ha volt akik kövessék akkor elterjedt, ha nem akkor meg kihalt. Ennyike baszkika... a francnak ezt túlspiláznod?

... és igen te vagy a kötözködős fasz, mert teljesen kretén alapon belevernéd a csúfot a modern magyar borászat egyik pionírjába aki szerintem a mai mondjuk 50 élvonalbeli magyar borász legalább felének inspiráló példaképe. De neked baszki, neked bele kell kötni... hogy miért azt csak te tudod.

Ennyi, téma lecsuk... tényleg....kereklevelű... beszarok, ezen ekkorát parázni. tiszta gáz.

zoli 2015.09.10. 23:57:02

@BZoltan: nyilván, én vagyok a köcsög (meg a személyeskedő is, ugye?) , miközben szimplán átsiklasz a lényegi mondanivalón, ill. nem vagy képben a témában, ahogy a korábbi hozzászólásodból kiderült, csak a fasz hasonneveit sikerült behatóbban tanulmányoznod. Persze az is valami...

Egy utsó nekifutás, bár sztem megint csak önmagáért a vitáért vagy itt, de azért fussuk át a lényeget:
-chardonnay Mo-n 40+ éve van termesztésben, de csak a rendszerváltás hozta meg a valódi áttörést, ebből nem nehéz kilogikázni, hogy nemigen lehetett neki semmiféle archaizáló népi magyar elnevezése
-a hárslevelűnek ellenben több forrás is említi ezt a hasonnevét
-más dolog a bornak egy fantázianevet adni és megint más bejegyeztetni a fajtajegyzék szinonim neveként (nem, a XX-XXI. században ez nem ugyanaz, mint a pár száz évvel ezelőtt, hiába is szeretnéd összemosni a kettőt, hiszen akkoriban nem létezett még erre vonatkozó szabályozás, ráadásul ezt csak egy ember mondta be önhatalmúlag, nem nem mondjuk egy komplett borvidék szavajárását tolmácsolta)

Meglehet, hogy tévedésből és a név eredetijét nem ismérvén tette mindezt, de ettől még hadd ne én legyek a köcsög, csak mert szólni merészelek, hogy bocs, de ez nem így van.

Hárslevelű-juhfark témához. Lám, megint fordítottál egy huszárosat: nagyvonalúan átsiklasz azon, hogy a chardonnay-nak nincs kereklevelű szinonimája egyetlen létező forrásban se, az nem érdekes, hanem a másik állítást igyekezed elrelativizálni, klasszikus eset.

Márpedig szerintem nem számít, hogy mekkora ember az illető, ha egyszer tévedett/butaságot csinált, még ha jóhiszeműen is tette. Furcsállom is, hogy éppen te jössz ezzel a tekintélyelvű vakerral, aki amúgy sportot csinál abból, hogy fogást keressen Szepsy minden egyes szaván (ezt ne kérd ki magadnak, napnál is világosabb).

Na de most én valóban kiszállok, jöhetsz a köcsögözéssel, faszozással, te nem személyeskedő, értő szándékú aranyember.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.09.11. 05:24:17

@zoli: Azt ugatom neked, de láthatólag segg feleslegesen, hogy az archaizáló népi elnevezések nem csak a romantikus múltban születtek. Régen is pont úgy születek fajtanevek ahogy ma is születnek... Illetve születnének, ha a hozzád hasonló vastagnyakú bürokaták nem akarnák a jelent befagyasztani és a múltat is csak egy faragott márványtömbnek látatni.

A folkklór apukám egy folyamatosan fejlődő és alakuló dolog. Régen is csak a hasukra csaptak az emberek amikor fajtaneveket találtak ki és ma is ez történne...

"a chardonnay-nak nincs kereklevelű szinonimája egyetlen létező forrásban "

De van bazmeg, van.. Tóth Sándornál. Ezt próbálom veled megértetni. Az, hogy ő kitalálta a sándornénak a kereklevelű nevet az pontosan ugyanannyira hiteles mint ahogy az hiteles ahogy 1567-ben Gipsz Jakap a hárslevelűre kitalálta.

Fogod vagy nem fogod?

Pont ez a fajtanevek etimológiájával a legnagyobb gebasz... hogy minden második faluban simán rámondtak egy XC fajtára Z szinonímát amikor két megyével arréb épp az Y fajtára találta ki valaki a Z nevet.

Ez logikailag még megy?

Volt a Somlón gy fajta... elnevezték Juhfarknak, volt délebbre egy másik fajta... hopp bazmeg annak is olyasmi a fürtformája azt is elnevezték a helyiek juhfarknak. Van ez így bazmeg, akkor is ha pörögsz a hátadon. hisztizünk miatta? Nem...

Na, ettől mennyiben különbözik, hogy valahol és valamikor a Hárslevelűt mondta valaki kereklevelűnek ameddig máshol, máskor, másvalaki a Chardonnayt?

Semmi bazmeg, semmi. Ha ezt nem érted meg akkor nemcsak kötözködő vagy hanem együgyü is.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.09.11. 09:38:35

@zoli: De még mielőtt megint nekiállnál kötözködni.. a Sárfehérrel az a probléma, hogy annak az elsődleges és törzskönyvezett nevét nyúlták le. Főleg azért mert ameddig a sárfehér egy nemes hegyi fajta addig az izsáki egy egyszerűbb és egyértelműen olcsó tömegbornak szánt fajta. Vagyis a névnyúlás tökéletesen alkalmas a fogyasztók megtévesztésére.

Amúgy csak, hogy tudd az izsáki nevű fajtát nem az átkosban nevezték át arany sárfehérre, hanem 1999-ben.

zoli 2015.09.11. 10:00:21

@BZoltan: ennek a logikának nehéz ellenállni. Tehát összefoglalva: akárki akármilyen nevet ad akárminek (akármilyen körülmények között), az a folklór része. Így már világos, na cső...

zoli 2015.09.11. 10:01:57

@BZoltan: pontosabban olvass, értő szándékkal, az átkosban nevezték át izsáki sárfehérre!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.09.11. 10:57:46

@zoli: Így van. Ameddig nem szeg törvényt, adig bizony mindenki úgy hív bármilyen fajtát ahogy akar... aztán vagy megragad vagy nem. Az elsődleges neveket (lásd sárfehér) nettő köcsögség lenyúlni és manapság a törvény is tiltja... de elfeledett, senki által nem használt, soha nem kanonizált ampelográfiai jegyekre referáló szinoníma nevek azok szerintem szabad prédák. A nyelvi leleményesség és a folkklór reciklál. Nem kéne, hogy ez neked ennyire bemarjon és értelmes, jó szándékú ember ezen nem áll neki hisztizni.

Tóth Sándornak megtetszett a kereklevelű név.. mivel ilyen néven törzskönyvezve akkor nem volt semmilyen másik fajta és ilyen néven senki nem termelt sem akkor sem az azt megelőző pár emberöltő során szőlőt így nem sértett vele semmilyen érdeket.

Ha te hívhatjátok a csomorikátokat juhfarknak akkor Tóth Sándor is hívhatja kereklevelűnek a sándornéját.

A hérslevelű kereklevelűsége pontosan olyan alapokon nyugszik mint a chardonnay kereklevelűsége... erre is arra is egyszer valaki rámondta, mert tetszett neki.

Ennyi. Kár ezen ennyit rugóznod. Lapozzunk inkább.

zoli 2015.09.11. 11:15:12

@BZoltan: nem szegett törvényt (ahogyan az izsákiak se), hiszen ő hozta.

Látom nem érted, élőszóban hívhatják juhfarknak a csomorikát, hivatalosan nem. Elég sokan ültettek viszont igazi juhfarkot Szajkon, Versenden.

Kár szépíteni, az egyik egy valaha elterjedt név volt, a másikat saját magának anyakönyveztette a gazda, de látom, te nem akarod érezni a kettő közti különbséget.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.09.11. 11:59:51

@zoli: te, figyusz... térjünk vissza a retorikai fogásoktlól mentes kerégvágásba :)

Szóval kérdelek.. egyszerű kérdés lesz:

Miben különbözik Tóth Sándor kereklevelűzése attól az embertől aki valamikor mondjuk 1689-ben először nevezte el valahol a hárslevelűt kereklevelűnek?

Mert szerintem a különbség zérus. Mindkettő a történelem egy adott pontjában egy adott szőlőfajtát nevezett el annak külső jegye alapján. Mivela hárslevelű kereklevelűségének zérus beágyazottsága volt az 1990-es években.. értsd a kutya sem használta ezt a nevet akkor már időtlen idők óta .. így Tóth Sándor teljesen sportszerűen vette használatba ezt a nevet.

zoli 2015.09.11. 14:02:32

@BZoltan: abban, hogy 1689-ben azután, hogy vki kitalálta ezt a nevet, nem ment el a főispánhoz, királyhoz, akárkihez, hogy doboltassa ki mindenfelé és szegezze ki a vár kapujára, hogy mostantól ez a fajta neve.

"értsd a kutya sem használta ezt a nevet akkor már időtlen idők óta .." - újfent lásd a sárfehér esetét, de tényleg csak ugyanazokat a köröket futjuk. Te mindenképpen újkori népköltésnek szeretnéd beállítani, szakmailag megalapozottnak tartod a lépést, hiszen kerek a levele, engem viszont feszt zavar a lázárjánosos gordiuszi csomóvágás az ügyben, még ha esetlegesen tudatlanul vagy tévedésből is tett így. Valóban nem nagy ügy az egész, de nem csípem, hogy izomból el akarod magyarázni nekem, köcsögfaszegyügyünek, hogy szakmailag vagy erkölcsileg miért is ne legyenek aggályaim. Majd én eldöntöm magam, azért köszi, de most már keress magadnak másik játszótársat...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.09.11. 14:29:59

@zoli: Ameddig butusságokat írsz addig azon olvasók kedvéért és okulásáért akik követik a kommenteket csak leírom az épp ész érveit és a való világ tényeit.

Szóval te is tudod, én is tudom, hogy a fajtanevek hivatalos kanonizálása erősen egy 19. század végén kezdődött. Vagyis nettó fasság arre kihegyezned a különbséget, hogy Tóth Sándor kaninizálta a chardonay-kereklevelű de bezzeg a régiek nem tették ugyanezt a hárs-kereklevelűvel. Ha lett volna akoriban törvényileg jegyzett fajtajegyzék és a hárs-kereklevelű egy a Tüth Sándorhoz hasonló rutinos arc lett volna akkor nyilván ő is azt csinálta volna amit Tóth Sándor csinált a modern korban.
Ezzel együtt a kanonizálás nem jelent semmit, ha nincs adaptálja senki az új nevet.

A lényeg a két esetben ugyanaz... jött XY és rámondta a Z fajtára, hogy annak szerinte Q a neve. A változók helyére tetszés szerint írhatod be a két sztori megfelelő neveit.

Vagyis baszkikám, a formális logika szabályai szerint a két eset ugyanaz és mivel éppeszű ember a kettős mércét kerüli így ha az egyik szinoníma kitalálása nem gáz akkor a másik sem lehet. Ennyike, ha téged ez a logikai érvelés nem zavar akkor tényleg együgyü vagy.

A sárfehéres próbálokzásod azért csúsztatás, mert bizony akkor amikor az izsákiak einstadolták a sárfehérnevet akkor már a Sárfehér bizony egy kanonizált fajtanév volt. Valóban, nem volt kereskedelmi jelenléte az eredeti sárfehérnek. Pont ez lehetett az oka annak, hogy a seggarcok lenyúlták a nevet... mert ők is olyan együgyüek voltak mint te akik a jelent egy statikus állapotnak tartották és eszükbe semjutott, hogy a világ baszki az változik és az a fajta ami tegnap még virult, de mára megszűnt az holnap feltámadhat. Szóval a Sárfehér tetszhalott időszakában jöttek a hullarablók és lenyúlták a nevet. De én ezt a kérdést pont leszarom már... mert az izsáki sárfehér sem igazán létezik, legfőképp nem a prémium kategóriába ahova pedig a nemes sárfehért a hegyi termőhelyeken mi próbáljuk majd visszarakni. Szóval nem gáz...

Amúgy vicces, hogy te az izomból magyarázást veted az én szememre amikor kettőnk közül én próbllak téged meggyőzni konkrétumokkal és formális logikai következtetéssel.

zoli 2015.09.11. 22:44:24

@BZoltan: szóval ez az az a híres-neves logika? Vagy úgy. Ha lett volna akkoriban fajtajegyzék, ha lett volna akkoriban vki, akkor biztosan ugyanezt csinálta volna...segítek, ez csak egy egyszerű hipotézis, bizonyíthatatlan, logikai kontextusban hasznavehetetlen. Ehhez képest a valóság az, hogy amióta létezik hivatalos fajtajegyzék, egyáltalán nem történt hasonló eset, azaz nem akadt egyetlen másik "rutinos arc" se a nevezetten kívül. Apropó, rutinos arc: így is lehet nevezni azt, ha valaki elintéz magának vmit, azaz visszaél a rábízott politikai hatalommal. Legyen az akármilyen ártatlan vagy pitiáner ügy, történjen tévedésből, akkor sem elegáns.

Hol volt kanonizálva akkoriban a sárfehér név? Segítek, sehol, ugyanis akkorra kikerült rég az engedélyezett fajták köréből.
A tisztánlátás végett szögezzük le azt is, hogy kizárólag azért méred és magyarázod másképpen a két esetet, mert az egyik elkövetője egy számodra szimpi arc egy számodra irreleváns ügyben, míg a másik eset elkövetői "seggarc" alföldiek, akik sértik az érdekeidet és ettől rögtön feltámad a mélynyugalomban leledző igazságérzeted.

Végül: nyomod itt a személyeskedést meg a suttyó baszki, vazés stílusodat, pedig rohadtul nem vagyunk cimborák, a végén meg már kis híján elcsöppensz magadtól, a józan ész és a logika utolsó földi helytartójaként ábrázolva magad. Ha lesz üresedés kormányszóvivői állásban, feltétlen jelentkezz, neked találták ki.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.09.12. 06:40:33

@zoli: Annak, hogy mi lett volna ha lett volna fajtajegyzék semmi jelentősége nincs. Az amit neked meg kéne értend az pontosan ugyanúgy ül ettől függetlenül. Az a lényeg, hogy régen is valaki egyszercsak kitalált egy nevet ami vagy elterjedt vagy nem.

Döbbenetes, hogy nem vagy képes felfogni, hogyan alakultak ki régen a fajtanevek. Ma is pontosan ugyaníg alakulnának ki, de a folkklór fejlődése nagyon belassult. A bürokrácia ereje miatt nem is igazán terjednek el új nevek. Tóth Sándornak pedig semmilyen hatalma nem volt és nincs is. Egyszerűen jogkövető polgárként kezdeményezte egy név kanonizálását. Te is bármikor megteheted ez. Nyilván egy csomó papírmunk és nyilván sok értelmetlen hülyeséget kell csinálni, hogy az idétlen magyar adminisztráción átmenjen.

Hatósági fajtajegyzékeket, engedélyezett fajták listáját, hivatalos nómenklatúra az erősen a 20-as illetve 30-as években kezdödött. Konkrét engedélyezett és illetve hatósági fajtegyzékek pedig már inkább a háború után és és késő kádár-korban voltak.

A legkorábbi hivatalos jegyzék a Somlói engedélyezett fajtákról egy 1924 -e Földművelésügyi miniszteri rendelet szerint " 2. Somlyói borvidékre: Furmint, Juhfark, Sárfehér, Budai zöld, Rajnai-Rizling, Rakszőlő." fajták engedélyezettek.

Korábbi forrásokból csak ajánlott fajtanevek voltak teljesen változó fajtanévsorral. Sem a hegyközségek sem a minisztériumi hatóságok érdemben nem foglalkoztk a fajtákkal és a fajtanevekkel.

Szóval, bizony van forrása annak, hogy a Sárfehér kanonizált név és engedélyezett fajta volt a Somlón. Igen, a szocialista és modern mezőgazdasági szemléletbe már nem illszekedet mert váltósorosan lehet csak művelni.

Amúgy az 1800-as évek végéről tömérdek forrás van a sárfehér fajtáról és annak a szerepéről Somlón. Alig van olyan forrás ami nem a három legjelentősebb fajtaként említi.

Most már, hogy így belemelegedtén a témába hozhatnál valami forrást a hárslevelű kereklevelűségére. A vivc.de egy jó anyag, de ott nincs forrásmegjelölés.

Amúgy a " suttyó baszki, vazés stílus" :) az simán retorikai elemek...hülyéskedek, mert dögunalom lenne máskülönben tőmondatokban leírni ugyanazokat a dolgokat.

ja és nagy szerencsére messze nem vagyok utolsó helytartója a józan észnek ésa logikának. Bár való igaz, hogy sajnos az éppeszű emberek tényleg nincsenek sokan a magyar borvilágban.

Téged például én egy okos srácnak tartottalak... de ez a beszélgetés sajnos bebizonyította, hogy buta és arrogáns vagy... én csak bunkó vagyok, mert cobszcén szavakkal illettelek. Ja meg tényleg egy iegesítő fasz vagyok...de tényleg. Ezt már ezerszer mondtam neked is. Én nem vagyok jó arc, meg jó fej sem... kekec köcsög vagyok, mindig is az voltam. De inkább ilyen vagyok mint ostoba.

Na, én innentől a témáról leszálltam. Azt hittem, hogy egy azegymás szokásosn vidám cinkelése közben érdekes dolgokról tudunk beszélgetni. De nem tudunk, mert benned több az indulat mint a tudás és a szándék. Én tudok köcsög stílusban is tárgyszerű lenni és a verbálkrate mellet is igyekszek ésszerű érvekkel operálni... neked sem érveid, sem konkrétumaid, sem lényegi mondanivalód ebben a témában nem volt.

Ennyi...poffogjá és fúrjál tovább, ahogy eddig tetted.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.09.12. 08:19:15

@Syntax Error: :D xkcd rulez ... amúgy nem, kurvára nem érek rá. Pénzekeresés, Somló és három gyerek mellet az ember nem sokat ér rá. De alvásra nem sok időt pazarlok és igen van egyfajta közszolgálatiság abban, hogy a triviális nettó tévedéseket kiigazítsam.

Pont így születtek a fostalicska termékleírások, a buta törvények, rossz szabályok... félművelt buta emberek azt hitték, hogy ami az ő fejükből kipattan az maga a frankóság netovábbja. A rendszer konzisztenciájára, a logikai összefüggésekre, a tényekre fittyet hányva.

Tizenöt éve foglalkozom félprofesszionálisan a borral és szőlővel... egyetlen egy dolog az amit tiszta szívből rühellek és ami nekem nagyon nagy meglepetés volt... a mérhetetlen tudatlanság, butaság és arrogancia. Mérnök és matematikus környezetben szocializáltam... megszoktam, hogy a logika, a tények, az egzakt valóság az szentírás... hát a bor világában ezekre szarnak rá legelőször az emberek.

Pedig a Szabó Zoi amúgy egy nagyon sokat olvasott, sokat látot és nagyon jó szándékú szőlész-borász. Ráadásul nálam ő a szőlőhöz fényévekkel jobban ért. De, hogy a formális logika legalapvetőbb szabályait és az egzakt következtetéseket ő is a sarokba dobja az jelzi, hogy zérus természettudományos igénye van. Mint ahogy az emberek többsége is ívesen szarik arra, hogy valami logikus avagy sem.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.09.12. 09:22:51

@BZoltan: @zoli: Kedves Zolik! Van még értelme ezt folytatni szerintetek? Egy darabig szórakoztató volt, ahogy évődtök, bár mivel megváltozhatatlan tényekről vitáztatok, akkor sem láttam sok értelmét. Egymás kölcsönös lehülyézése/lefaszozása meg már végképp nem sok jóra vezet. Csináljatok inkább jó borokat, szolgáljatok még itt sok hasznos infóval, az is jól megy nektek és azzal mindannyian többre megyünk. ;)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.09.12. 10:26:20

@furmintfan: Tényleg semmi értelme nem volt belekezdeni. Totálisan vakvágány volt a Szabó Zolitól beleverni a csúfot Tóth Sándorba. Főleg, hogy az érv amivel próbálkozott az egy triviálisan megfogható logikai bukfenc volt.

A hasznos infó amit én mindenkinek a figyelmébe ajánlok az pont az, hogy a szőlőfajták nevei egészen a törvényi kanonizálás előtt tényleg a folkklór szabályai szerint alakultak.

Sőt, a fajtáknak ma is csak az elsődleges nevei vannak kanonizálva, a szinonímákat bárki szabadon használhatja. Pont mint sok-sok száz éven át. Vagyis ha te találsz egy jól csengő nevet egy fajtára akkor bátran használhatod. Akkor is ha az a név egy tucat más fajtának a szinonímája.

Képzeld, el, hogy a VIVC abszolut hitelesnek tartandó adatbázisa szerint a Juhfarknak 49 szinonímája van... Negyvenkilenc :) Köztük a Sárfehér, Csomorika, Fehér kadarka, Tokayer meg hasonlók ... nyilván a nagy része ennek pontosan a folkklór szerint ragadt rá akár tök tévesen is a juhfarkra vagy egy mások által juhfarknak tartott fajtára.

A fajtanevek etiológiája egy külön marha érdekes téma. Egyszer posztoltam is egy ilyen régi írást: juhfark.hu/hu/blog/az_elterjedtebb_hazai_szolofajtak_hasonnevei-synonymai/

Régebben amikor a társadalmi mobilitás alacsony volt és a szőlőművesek nem nagyon járkáltak el a saját vidékükről, sokkal jobban be tudott egy-egy kreatívan kitalált név ágyazódni és emiatt alakultak ki ugyanazoknak a fajtáknak régiónként más nevük és ezért futott ugyanazon a néven régiónként más fajta.
Aztán amikor a modern ampelográfusok elkezdték összeszedni a fajtákat akkor ők sem tudtak más tenni mint, hogy a legjellemzőbb elsődleges neveket használták és feltüntették a hasonneveket.

Bocsánatot kérek mindenkitől a vulgáris és obszcén szóhasználatért, de élőben sem mondanék mást. Ami nettó baromság az nettó baromság.

Összefoglalva a témát... A SzépvölgyönÁT-nak és a Scheller birtoknak pontsan ugyanolyan joga van a chardonnay fajtára a kereklevelű nevet használnia az etyeki és káli borvidken ma a XXI. században mint amennyi joga volt Gipsz Jakabnak mondjuk a XVII. században mondjuk Bánát környékén a hárslevelűre használnia ugyanezt a nevet. A szinonímák nem elsődleges nevek. Az, hogy Tóth Sándor kanonizálta a Kereklevelű nevet az az ő egyéni szíve joga volt... Nem ártott vele senkinek, nem vett el senkitől semmit... egy másik fajtának egy szinonímáját blokkolta ezzel. Nem egy másik elfeledett régi fajtának az elsődleges nevét, mert azzal valóban az adott régi fajta feltámasztását blokkolta volna. Annyit blokkolt, hogy mostantól a hárslevelű ugyancsak számtalan szinonímáját már nem lehet ilyen néven kanonizálni. Nem is akarja senki és soha nem is akarta senki.

Ennyi... és mégegyszer bocs, de fenntartom a jogot, hogy meglegyen a nyilvános véleményem arról aki ilyen triviális igazságot em fogad el és nekiáll kötözködni.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.09.12. 12:01:53

@BZoltan: És akkor pár mókás adat a fajtanevekről és szinonímákról.

A Hárslevelűnek 43 szinonímája ismert ma, ebből 10 a Hárslevelű valamilyen módosítása.

A Laemmerschwanz szinoníma négy fajtánál is jegyzett: juhfark, csomorika, hárslevelű és a portugál Rabo de Ovelha.

A furmintnak 137 szinonímáját tartják számom... a kadarkának pedig 140-et

Csak, hogy kontextusba helyezzük azt amikor valaki nekiáll hisztizni azon, hogy a hárslevelű 33 egyébb szinonímáját vélhetőleg tök véletlenül egy másik fajtára használja és jegyezteti be. Szerintem a bejegyző hatóságnak lett volna lehetősége és dolga viszadobni egy ilyen név kanonizálást.

zoli 2015.09.12. 16:10:55

@furmintfan: való igaz, elnézést, hagyom inkább. A hülyézést, faszozást ellenben visszautasítom, én nem éltem ilyen "retorikai elemekkel". A jó boron is rajtavagyok...
süti beállítások módosítása