A Borrajongó

Tegnap ittam - Bussay Pince Zalai Sárga Muskotály 2013

2015. június 19. 06:00 - furmintfan

Az már biztos, hogy dr. Bussay László öröksége szerencsére nem vész el: felesége, Ágnes, és lányai, Bianka és Dorottya folytatják az apjuk által megkezdett munkát. Dorottya a háziorvosi praxist is tovább viszi, míg a jogász végzettségű Bianka jelenleg borásznak tanul. A lányok régóta kiveszik részüket a szőlőben és a pincében végzett munkálatokból, és a pincénél évek óta dolgozó alkalmazottjuk és a szőlőben dolgozó két állandó segítőjük a továbbiakban is velük marad, tehát fennmarad a folytonosság. A Bussay Pince a közvetlen környéken elterülő 5,5 hektárnyi területről készíti a borait, amelyek változatlanul fajélesztő nélkül, tölgyfahordókban erjednek. A 2013-as évjárat borai szép lassan, apránként kerülnek forgalomba. A minap az erősen limitált palackszámban (700 db) készült muskotályukat kóstoltam.

bussaysargamuskotaly2013.jpg

Fiatalos, fürge mozgású, világos citromsárga színű, zöldes reflexeket felvillantó bor, nem a Bussayéktól megszokott olajosabb textúrát mutatja. Időt kell adni neki, hogy kinyíljon, ugyanis eleinte meglehetősen zárkózott, és mitagadás, később sem mászik erőszakosan az ember orrába. Meglehetősen visszafogott szőlős-muskotályos jegyek mellett némi citrom, citromhéj és egy kevés zöldségleves bukkan fel az első percekben. Idővel zöldalma, és halványan körte, ananász és finom virágosság társul a fenti jegyekhez. Nem éppen egy fajélesztővel felturbózott parfümös illat-bomba. Ahogy már a külcsín is ígérte, karcsú és feszes, a megszokott „nehézsúlyú” Bussay-borokhoz képest jóval alacsonyabb súlycsoportban versenyzik. Nagyon határozott savgerincre épül - nyugodtan mondhatjuk, hogy savhangsúlyos -, feszes, egyenes vonalvezetésű bor, viszonylag alacsony alkoholtartalommal (12%), magjában egy egészen leheletnyi krémességgel. Elejétől a végéig intenzív citrusosság - konkrétan citromvelő, lime és citromhéj - dominál erősen ízében, mellette, vagy egyelőre inkább mögötte zöldalma, kevés érőfélben lévő körte és ananász, zöldfűszerek, valamint a korty vége felé haladva kis rózsavíz és édesfűszerek. Kétségtelen, hogy a bor jelen állapotában nem kevés savtolerancia szükségeltetik élvezetéhez (bár - árcédula ide, blaszfémia oda - megkockáztatom, hogy jól működne egy kis szódával felhúzva). A fajta boraira ugyan általában jellemző, hogy fiatal korukban mutatják a legszebb arcukat, de ennél a tételnél könnyen el tudom képzelni, hogy meghálálhat némi palackérlelést. Most 5p (2950 Ft – Bortársaság)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr967555740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valópapa 2015.06.19. 07:02:30

3000Ft-ért 5 pont nem túl sok... kell még ott dolgozni

emoss 2015.06.19. 10:52:47

@valópapa: nem mintha 3000es borokat innék nap mint nap, de úgy gondolom sokat számít a pince nagysága is főleg ha egy 700as tételről van szó.
süti beállítások módosítása