A Borrajongó

Három szuper toszkán - Antinori Tignanello, Mazzei Siepi, Gaja Brunello

2015. június 08. 07:10 - furmintfan

Szóval három szuper toszkán ...így, szigorúan különírva, hiszen bár a trió két tagja valóban a szupertoszkánok közé tartozik, a harmadik bor színtiszta brunello. Ezt a három bort az osztrák Wein&Co. Stephansplatzon található egységében kóstoltam egy májusi ausztriai kiruccanás alkalmával. Szétnézni indultam a boltba szombat este, de amikor megláttam, hogy néhány gratis bemutatott tétel mellett az alábbi három bor is kóstolható egy bőven vállalható összeg fejében, eszembe sem jutott, hogy ellenálljak a kísértésnek. A három bor kb. 4 centes kóstolóadagjáért összesen 10 eurót kellett leszurkolni, ami a borok palackonkénti polci árát figyelembe véve nem egy tragikus összeg, különösen, ha azt nézzük, hogy viszonylag ritkán van lehetőség három ilyen tételt egymás mellett pohárral kóstolni. (Az egyetlen illúzióromboló tényező a bolttal egybenyitott borbárból beáramló füst volt, ami minimum az orrpróbánál különösen zavaróan hatott.) Mindhárom bor nagyon fiatal még, a kóstolás során is érezhető volt, hogy még felfelé visz az útjuk.

toszkantrio.jpg

Marchesi Antinori Tignanello 2012

Nem hiszem, hogy a többségnek hosszabb bemutatásra szorul a szupertoszkán-legenda, ha mégis, itt pár mondatban összefoglalva megtalálható a lényeg. 80% sangiovese, 15% cabernet sauvignon, 5% cabernet franc, 12-14 hónapig első- és másodtöltésű francia és magyar tölgyfahordókban érlelve. (70 EUR)
Összetett illatában főleg piros bogyós gyümölcsök dominálnak, de a cseresznye, málna, szamóca mellett feltűnnek édesfűszeres, virágos és erdei gyümölcsös jegyek is. Sűrű és koncentrált, a tannin azonban még nem találta meg a helyét, fiatalosan húz és tapad, más kivetnivalót azonban aligha találni a borban. Íze már most sokrétű, összetett, sok piros bogyós gyümölccsel, szamócával, málnával, cseresznyével, gazdag fűszerességgel. Nagyon fiatal még, az idő csak javára válhat. Most 7p+ 

Mazzei Castello di Fonterutoli Siepi 2011

50% sangiovese, 50% merlot. 13-26 éves tőkék termése a birtok legjobb minőséget produkáló dűlőjéről, a Siepi-ről, 18 hónapig 225 l-es, 70%-ban új, 30%-ban használt francia tölgyfa hordókban érlelve. WS 94, JS 93 (80 EUR)
Illatában először savanykás-fanyar gyümölcsös jegyek jönnek elő, majd erdei gyümölcsös lekvárja, illetve ugyanezek aszaltas formában is felbukkannak, egyre jobban kitárulkozó fűszerességgel. Savai élénkek, a tannin pedig már egészen szépen belesimult a borba. Aromatikáját savanykás fekete bogyós gyümölcsök és édes piros bogyósok kettőse határozza meg, némi szilvalekváros, fűszeres beütéssel. Ennek a bornak is bőven van ideje. 7p+

Gaja Brunello di Montalcino Pieve Santa Restituta 2010

A Barabaresco-királyként emlegetett Gaja-család Piemont mellett a 90-es években Toszkánában is elkezdett borászkodni. Ennek a több dűlő terméséből házasított bornak 2005-ben palackozták az első évjáratát, addig Gaja-ék csak dűlőszelektált brunellokat dobtak piacra. A bor 4 hétig tartályban erjedt, ezt követően 12 hónapig első-, másod-, illetve harmadtöltésű barrique-hordókban, majd 12 hónapig 30 éves nagy hordókban érlelődött. (50 EUR)
Érettebb és világosabb színű bor, mint az eddigiek, enyhe gránátos villanások is feltűnnek. Az érett gyümölcsök, főleg meggy által uralt illatban a némi avarosság is megjelenik, ahogy pedig idővel kinyílik, rengeteg édesfűszer és egy kis szárított virág bukkan fel. Testes bor, sok, kissé szárító, ámbár jó minőségű tanninnal, melegítő alkohollal. Ízében erdei gyümölcsök és piros bogyósok lekvárja, édesfűszerek, kis étcsokoládé tűnik fel. 7p+

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr137525156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.06.08. 08:54:23

Ha sorrendbe kene rakni oket, mi lenne az?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.06.08. 09:03:30

@Syntax Error: Jelen állapotukban talán a Gaja volt a legjobb, utána a Mazzei és végül a Tignanello, de hajszál választja el őket, nem tudtam pontszámban kifejezni a különbségeket, és mint írtam, a kóstolási körülmények sem voltak éppen ideálisak. Ugyanakkor szerintem potenciál szempontjából talán pont fordított a sorrend, a Tignanelloba láttam bele a legtöbb fejlődési lehetőséget, lehet, hogy csak azért, mert most még tényleg borzasztóan fiatal. Ez persze mind csak megérzés. Mondanám, hogy térjünk vissza rá 5 év, majd 10 év múlva, de aligha lesz rá lehetőségem. :)

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.06.08. 11:55:50

@furmintfan: köszi a választ. Jó lenne ilyen kísérleteket folytatni :)
süti beállítások módosítása