A Borrajongó

Hegyaljai hétvégék - Orsolyák Attila (Istenhegy Kisbirtok)

2015. június 03. 06:00 - furmintfan

Orsolyák Attilával először úgy 3 évvel ezelőtt a Bott Pincénél találkoztam, akkor tudtam meg, hogy ő is borászkodik Hegyalján. Legközelebb már a Furmint Februáron beszélgettünk, és talán már ekkor szóba került, hogy egyszer meglátogatnám. Ezt követte még néhány hasonló találkozás különféle rendezvényeken, de azt a kóstolót a pincénél mégsem sikerült nyélbe ütni, egészen ez év áprilisáig.

orsolyakattila1.jpg

Orsolyák Attila nem hegyaljai származású, első borait még úgy készítette el, hogy Budapestről utazgatott rendszeresen Tokajba, éjjeli indulással, hogy hajnalban már a szőlőt művelje. Minden munkafolyamatot kézben tartott, törekedett a legjobb minőség elérésére. Attila ma már a borvidéken lakik, és ahogy a pincészet facebook-oldalán is írja, ma is hasonló a cél: "Tokaji borvidék dűlőiből származó, magas szintű, egyedi borok készítése az évjárat adta lehetőségek figyelembe vételével." A pincéhez jelenleg mádi (Szent Tamás) és rátkai (Istenhegy) területek tartoznak, de Attila folyamatosan keresi a borvidék általa izgalmasnak tartott dűlőiben a bővülés lehetőségét. A termékpaletta az évjárat adottságaihoz igazodik, a kis méretekből adódóan nincs kialakult állandó szortiment, cserébe különleges, egyedi borok vannak. Évente mintegy 1000 palack bor készül a pincénél.

A következő borokat kóstoltuk:

Az én világom 2012
Kb. 75% furmint és 25% hárslevelű több dűlőből (Szent Tamás, Istenhegy, Barát, Deák). Nagyon gazdag fűszeresség jellemzi, őszibarackkal, kakaóval, érett fehér húsú gyümölcsökkel. Jó egyensúly, szép hordóhasználat jellemzi, a savak lekerekedtek, de jól megtartják a kortyot. 6p

Szent Tamás Hárslevelű 2012
Határozott fűszeresség uralja ornamentikáját, némi kövesség, érett citrusok mellett. Idővel megjelenik benne egy kis ánizsos, gyógynövényes, körtés vonal is. Testes, vastag, és bár igazán feszesnek nem mondható, de az évjáratnak megfelelően viszonylag lágyabb karakterű savai ellenére sem laposodik el, szépen betölti a szájat. 6p

Szent Tamás Hárslevelű 2011
Illatban visszafogottabb az előző bornál, de mélyebb és gazdagabb, remek fűszerességgel, finom virágos jegyekkel, őszibarackkal, körtével, köves villanásokkal. Arányos, kellően feszes és hosszú. Érett barackos-körtés-citrusos gyümölcsösség és komplex fűszeresség jellemzi. Jól szerepelt a múltkori hárslevelű-vakkostolónkon is. 6p/7p

In medias res 2007
Attila máig nagyon büszke első borára, amely egy késői szüretelésű furmint, 170 g/l maradékcukorral. Első szippantásra finom palackbuké és avar kandikál ki a pohárból, majd édes körte, trópusi gyümölcsök, grillázs és kis fűszer dominál, leheletnyi viaszossággal körítve. Koncentrált és sűrű, a savak szépen integrálódnak a kortyba. Gazdag és máig remekül iható, édes körtés, sárgabarackos, édes almás, vaníliás, némi trópusi gyümölccsel, enyhén avaros-gombás beütéssel. 7p+

 imagea.jpg(Fotó: Orsolyák Attila)

 

Palackozás előtt álló hordómintákat is kóstoltunk a 2013-as évjáratból. Bár a borvilágban sokan ragaszkodnak ahhoz az állásponthoz, hogy a maradékcukor elfedi a termőhelyi sajátosságokat, Attila másképp vélekedik, és édesborait is dűlőszelektáltan készíti.

Az első a rátkai Istenhegy termése. Édes hangulatot áraszt, puncsos, vaníliás, barackos, körtés, kis trópusi gyümölccsel, sok fűszerrel, pici virágossággal enyhe édesség-hangsúllyal.

A második minta a Szent Tamás termése, amelynek 70%-a hárslevelű, 30%-a furmint, és kb. 130-140 g/l maradékcukrot tartalmaz. Gyönyörű virágos-fűszeres-gyümölcsös jegyeket hoz az illata, de kóstolva még varázslatosabb: trópusi gyümölcskosár: mangó, ananász, maracuja, papaja, kajszibarack, finom fűszeresség. A feszes savak mellett pici krémességet is találni a kortyban, szép az egyensúlya, nagyon hosszú a lecsengés.

 

Orsolyák Attilának köszönet a kóstolóért.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr637506206

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Milotta László: Hegyaljai hétvégék – Orsolyák Attila 2015.06.05. 10:52:01

A termékpaletta az évjárat adottságaihoz igazodik, a kis méretekből adódóan nincs kialakult állandó szortiment, cserébe különleges, egyedi borok vannak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása