A Borrajongó

Mátrai március - Centurio Szőlőbirtok, Benedek Pince, N.A.G. Borművek

2015. május 28. 07:00 - furmintfan

A Mátra még ma sem tartozik a „slágerborvidékek” közé, de az utóbbi években néhány elszántan dolgozó borász bebizonyította, hogy a „gyümölcsös, illatos, könnyed borok hazájában” is lehet komoly borokat készíteni. Budapest viszonylagos közelsége és az alacsonyabb árak ellenére eddig nem tódultak ide a befektetők, cserébe viszont egyre több kis családi borászat jelenik meg a borvidéken, akik miatt - a gyönyörű táj mellett -  érdemes elzarándokolni a Mátrába, ahogy például akov is tette az év elején.

Sajnos "kissé" késve jelent meg ez az írás, hiszen jó két hónapja történt kiruccanásról tudósítok. Ludányi Balázs még az év elején közzétett írásunk megjelenése után hívott meg minket, hogy valamikor látogassuk meg a borok szülőhelyén. Egy mátrai túra egyébként is be volt tervezve már egy ideje, így ungert szervezésében öten vágtunk neki az útnak egy szép, napos márciusi hétvégén. Természetesen, ha már ott jártunk, igyekeztünk kitölteni a hétvége által adott időkeretet, így három borásznál vizitáltunk a két nap alatt.

matra_dios.jpg

(A Diós a Borjúmáj tanyáról)

A borvidék teljes területe kb. 33000 ha, ennek azonban alig ötöde van betelepítve szőlővel. A változatos vulkáni kőzetekből - andezittufa, riolittufa, andezit - álló hegység lábánál tengeri üledékes kőzetek - márga, homokkő, kavics, többféle agyag és vályog rakódtak le. A talajok változatosak: barna erdőtalaj, barnaföld, fekete nyiroktalaj és réti öntéstalaj, lösz is megtalálható.
Az itteni szőlőművelésről már az államalapítást követő évtizedekből is vannak feljegyzések. A 18-19. században még a kadarka volt a borvidék első számú szőlőfajtája, de a filoxéravészt követően a fehérborszőlők kerültek túlsúlyba. A korábban a vidékre jellemző domináns vörösbortermelés arányait tekintve tehát visszaszorult, a fajtaválaszték ma meglehetősen széles, de mind fehér- mind vörösborból egyaránt kerülnek palackba remek tételek.
A rendszerváltást követően nagyjából Szőke Mátyással és Németh Attila Gáborral kezdődött el a minőségi bortermelés, majd feltűntek a Tőkések (Karner Gábor, Losonci Bálint és Szecskő Tamás), és utánuk is jöttek, jönnek az újabb nevek. A közelmúltban Budapesten egy közös bemutatóra is sor került Mátrai Május néven, amelyen 21 mátrai borász mutatta be borait. A már ismert nevek mellett sok ambiciózus fiatal termelő is megjelent. (Az persze még mindig probléma, hogy számos palackon nem szerepel a borvidék megjelölése, remélhetőleg ez már nem sokáig lesz így.) Egyre többen írják tehát a borvidék történetét, és egyre inkább érdemes odafigyelni rájuk.

matra_nag2.jpg

(A Borjúmáj tanya)

 

Centurio Szőlőbirtok

Ludányi Balázsnál kezdtük a túrát. A Ludányi-családban régi hagyomány a borkészítés, ennek bizonyságául Balázs édesapja, illetve nagyapja által készített borok címkéit és néhány oklevelet is láthattunk a pincében. A feldolgozó egy családi ház udvarán, illetve pincéjében kapott helyet.
Ludányi Balázs mintegy három és fél hektárról gazdálkodik Gyöngyöstarján határában, amelyből egy hektár az andezites, agyagos, mészbemosódásban gazdag, barna erdőtalajjal takart Diósban, a terület többi része a sárga agyaggal borított Fáy-dombon terül el. A birtok célja a lehető legtermészetesebb úton történő szőlőművelés és borkészítés, ezért a hozamkorlátozással művelt szőlőben csak rezet, ként és algakivonatot használnak, a borok spontán erjednek, és a lehető legkevesebb beavatkozással készülnek.

matra_centurio2.jpg

Birtokbor 2014
Zenit, hárslevelű és olaszrizling házasítása. Friss, üde bor, az évjáratra jellemző élénk, kissé talán éles savakkal, meglehetősen neutrális, citrusos-zöldalmás ízvilág, némi zöldfűszeres árnyalattal. 4p

Szürkebarát 2014
A Fáy-domb sárga agyagos talajáról származik. Eleinte kicsit seprős, majd fűszeres, barackos, virágos, végül pörkölt magvas jegyek jelennek meg illatában. A fajtára sokszor jellemző olajosabb textúra itt élénk savakkal párosul, így az elég testes anyag nincs híján a lendületnek sem. Citrusos, barackos ízvilág, kis grillázzsal, fűszerekkel, egy csipet sóval majd pörkölt magvakkal kiegészülve. 5p

Fáy-domb Cuvée 2010
Hárslevelű, szürkebarát és sárgamuskotály házasítása. Összetett, édeskés hangulatú illat érett szőlővel, őszibarackkal, édes sárga húsú gyümölcsökkel, olajos magvakkal, egy csipet sóval és egy kis avaros-mézes érettséggel. A meglehetősen masszív testet arányos szerkezet támasztja alá, bár ahogy melegedett a pohárban, kicsit cseresebbnek tűnt. Ízében is őszibarack, körtebefőtt, sárga húsú gyümölcsök, finom fűszer, vanília, szép palackérettség jellemzi. Sűrű szövésű, gazdag és szépen érik. 6p+

Első Fejtés 2014
Teljes érettségben szedett kékfrankos és cabernet franc szőlőből léleengedéssel, csak a színlé felhasználásával készült rosé. Illatban hozzá a kötelező piros bogyós gyümölcsöket: málnát, szamócát, cseresznyét, ízben ezt szépen kiegészíti egy vérnarancsos-pink grapefruitos citrusosság és némi fűszer is. 5p

Összetett 2014 (M)
Cabernet franc és kékfrankos házasítás még a hordóból, kicsit még talán mozog is. Élénk savak, kevés tannin, meggyes-piros bogyós gyümölcsösség. Ígéretes.

Fáy-domb Cuvée Vörös 2012
Cabernet franc és kékfrankos egyenlő arányú házasítása. Végig nagyon gazdag, intenzív és jól definiált gyümölcsösség uralja: erdei gyümölcsök, kék szőlő, meggy, feketeribizli és egzotikus fűszerek. Közepes testű, szép arányokkal rendelkező bor, egyszerre tartalmas és remekül iható. 6p+

Fáy-domb Sárgamuskotály 2008
104 g/l cukor, 8,8 5/l sav. Mély illatában aszalt kajszi, érett trópusiak és méz. Sűrű és koncentrált, a nem kevés cukor mellé kellően élénk savakkal. Szájban is nagyon gazdag, rengeteg trópusi gyümölccsel, mangóval, papajával, sárgabarackkal, töppedt szőlővel, licsivel és fűszerekkel. Egy komolyabb tokaji késői szüret sorban sem vallana szégyent. 7p

Benedek Pince

Benedek Péter a pincénél a borok mellett remek vacsorával várt minket. A feldolgozót illetően van itt minden, de csak annyi, ami egy borászatban szükséges, még saját palackozó is (pedig az ekkora családi pincészeteknél nem feltétlenül jellemző). A jövőt illetően vannak tervek a vendégfogadási kapacitás bővítésére is. A pincészet mintegy 17 hektáron gazdálkodik a borvidéken, a szortiment nagyobb részét fehérborok teszik ki. A borok neutrális karakterű fajélesztővel erjednek.
Bár Péter rögtön az elején leszögezte, hogy hordómintákat nem szokott kóstolóvendégeknek mutogatni, velünk végül mégis kivételt tett, és az eredetileg tervezett kóstolósor után két 2014-es minta is a poharunkban landolt.

matra_benedek.jpg

Cserszegi Fűszeres 2014
Ungert már írt róla. Közepesnél intenzívebb, tolakodónak mégsem mondható az illata. Szőlő, szőlővirág, kis trópusi gyümölcs és licsi. Jó savak vezetik és a fajtától általában megszokott borokhoz képest tömörebb is. Frissítő, citrusos, traubis korty. 4p+

Epreskert Chardonnay 2013
Tartályban erjedt, majd kisebb része új hordóban, nagyobb része tartályban érlelődött. Fehér húsú gyümölcsös, diszkréten fűszeres illat: alma, őszibarack, szegfűszeg, grillázs, vanília. Finom, okosan adagolt hordó egészíti ki a gyümölcsöket, szerkezetét szép savak, jó egyensúly jellemzi. Ízében fehér húsú gyümölcsök, citrusok, vanília, szegfűszeg. 5p+

Öregtőkék Hárslevelű 2012
Érettebb borra utaló illat: érett alma, őszibarack, fűszerek. A viszonylag lágyabb savak, közepesnél nagyobb test és a magasabb alkohol összjátékának köszönhetően kicsit farnehéznek tűnik. Az édes barackos-fűszeres-vaníliás ízek mellett feltűnő barnuló almás-enyhén sherrys vonal pedig arra utal, hogy egy kis oxidáció mentén talán már elindult lefelé. 4p

Öregtőkék Hárslevelű 2013
Lényegesen frissebb, üdébb illata van, mint az egy évvel idősebb testvérének: őszibarack, virágok, méz, kis trópusi gyümölcs kandikál ki a pohárból. A 14 g/l maradékcukor mellett is élénk és lendületes tud maradni, bár egy kis édesség tagadhatatlanul végigkíséri a kortyot. A hordó még nem teljesen integrált, így a barackos-trópusias-édes citrusos gyümölcsösség mellett most még elég markáns vaníliás-kókuszos fűszeresség is uralja ízét. 6p

Pinot Noir 2013
Viszonylag halványabb szín, cseresznyés, hecsedlis, finoman fűszeres illat. Pont kellően feszes savak, és közepesnél kevesebb, még picit tapadós tannin alkotja vázát, amelyet finoman fanyar piros bogyós gyümölcsök, fűszerek, kis vérnarancs és grapefruit díszítenek. 5p+

Epreskert Chardonnay 2014 (M)
Friss és intenzív, édeskés illat: banán, grillázs, vanília, szegfűszeg. Feszes és arányos, az illatban megismert jegyek mellett trópusi gyümölcsökkel és citrusokkal. Ígéretes.

Pinot Noir 2014 (M)
Édesfűszeres, piros bogyós gyümölcsös illat és íz, némi erdei gyümölccsel körítve. Jól strukturált, tömör, szép gyümölcsösséggel. Jelenlegi formája alapján még akár többre is lehet hivatott, mint a 2013-as, meglátjuk.

N.A.G. Borművek

Két napos látogatásunk harmadik és egyben utolsó állomása a Gyöngyöstarján külterületén található Borjúmáj tanya, Németh Attila Gábor birtokának központja volt. Németh Attila volt a borvidék egyik első ismert borásza, és - azt hiszem mondhatjuk, bármennyire is elkopott ez a szó mára - kézműves borásza: dűlőszelekció, a gyomirtószerek mellőzése, terméskorlátozás, spontán, hordóban történő erjesztés. Egyedi karakterű borai szakmai körökben hamar pozitív visszhangra leltek, és sok mátrai borásznak jelentettek inspirációt.
A Mátrán kívül Tokajban is dolgozó borász igen tekintélyes sort varázsolt az asztalra, és néhány tokaji bort is kóstolhattunk.

matra_nag3.jpg

Concubina 2009
Chardonnay, hárslevelű, sauvignon blanc és tramini. Érett fehér húsú gyümölcsös-citrusos, pörkölt magvas, sós jegyek keverednek nehezen szálazható aromatikájában. Eléggé testes, masszív bor, kissé emelkedett alkohollal, nem behízelgő, inkább egyedi karakterrel. 5p

Veresföld Chardonnay 2012
Sós mogyorót idéző illat, édesfűszeres, érett barackos, fűszeres íz, kissé kesernyés véggel. Testes bor, emelkedett alkohollal, viszont koncentrációban és gazdagságban kicsit elmarad attól, ami ekkora testtel együtt jól mutatna, így a korty kicsit üres marad. 5p

Veresföld Chardonnay 2013
Friss palackozás. Kis fülledtséggel indít, majd sós, fűszeres jegyek következnek, ízben neutrális fehér húsú gyümölcsösséggel és citrusokkal kiegészülve. Jó felépítésű tétel, finoman használt hordóval, kissé emelkedett alkohollal. 6p

Betsek Hárslevelű 2011
Egy kakukktojás tokaji. Mély illat, kicsi oxidáció, őszibarack, körte, alma, hordófűszerek, pici méz. Testes bor, maradt benne 9 g/l cukor is, de savai is dolgoznak becsülettel, a hordó határozott, de jó minőségű. Ízében cukrozott mogyoró, pörkölt magok, érett alma, fehér húsú gyümölcsök, vanília, kókusz. 6p

Rétföld Tramini 2001
Késői szüretes jelleg, avar, gomba, érett szőlő, rózsa határozza meg illatát. Ízben az érettséget mutató aromák - kenyérhéj, gomba, avar, kis törkölyösség - mellett is hozza a fajtajelleget némi érett trópusi gyümölcs, szőlő, licsi, szőlőhéj, keleti fűszerek formájában. A korty vége kicsit gyógyszeresbe fordul, a kissé magas alkoholt nagyrészt elnyeli a bor. 5p+

Barnatanya Syrah 2013
Illatában fekete bogyós gyümölcsök, kék szirmú virágok, potpourri, bors, sok fűszer. Ízében sok fűszer, feketeribizli, áfonya, szilva, kék virágok, ánizs, gyógynövények, a végén kis édesfűszer. Lendületes savak viszik előre, testre relatíve könnyednek tűnik (max. közepes), nem túl sok tanninnal, jól integrált alkohollal. 5p/6p

Barnatanya Syrah 2012
Nem látott hordót. Illatában édesre érett erdei gyümölcsök, édesfűszerek, talán egy picike illó. Izgalmas ízében szeder, erdei gyümölcsök, egzotikus fűszerek keverednek. Teltebb és gazdagabb a 2013-asnál, pici maradékcukor is kerekíti, valamint a szesz sem kevés, de utóbbival többnyire elbánik a bor. 6p+

Tramini 2013
Illatában édes gyümölcsök, alma, barack, pici virág, kis rózsa és licsi. Olajos textúrájú, viszonylag testes, a 12 g/l cukortartalomnak köszönhetően enyhe édességgel. Fajtajelleges, karakteres bor, ízében rózsaolaj, édes keleti fűszerek, édes alma, őszibarack, majd kissé kesernyés finis. 5p+

Hanna Cserepesi Sárgamuskotály 2013
Intenzív, szinte parfümös illat: trópusi gyümölcsök, keleti fűszerek, licsi, szőlő. Közepesnél könnyedebb testű bor, nem különösebben hosszan tartó savakkal, így aztán kicsit az édesség felé dől az egyensúlya. Kifejezetten finom és fajtajelleges: szőlő, ananász, édes körte, finom keleti fűszerek. 6p/7p

Betsek Hárslevelű 2012
Félédes. Pici fülledtség után őszi- és sárgabarack, fűszerek, grillázs. Szájban jó arányok, kis fa. Ízében gazdagon adagolt édesfűszerek, vanília, édesre érett fehér és sárga húsú gyümölcsök, birsalma, érett barack, egy csipet só. 6p

Betsek Furmint 2012
Kis késői szüretes érett gyümölcsösség, sok fűszer, pici sósság. Közepesnél nagyobb test mellett arányos szerkezet, megfelelő tömörség. Fűszeres, érett gyümölcsös, barackos, körtés, édes almás, narancsos, birsalmás, ismét egy csipet sóval. 6p

 

Benedek Péternek, Ludányi Balázsnak és Németh Attila Gábornak köszönjük szépen a vendéglátást, a kóstolót, a beszélgetéseket.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr977489564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

MádiN. 2015.05.28. 14:15:50

Benedek borokat hol lehet kapni?

Szten00 2015.05.28. 14:52:05

@MádiN.: A radovinnál pl tuti:
http://radovin.hu/magyar-borok?1&filter[borasz]=49

MádiN. 2015.05.28. 14:54:58

@Szten00: zsír, köszi ;)
Pont a sárdönnét akartam bepróbálni, az meg van nekik.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.05.28. 15:14:34

Hümmm, a lokáció varázsa... :)
Naszóval, az a Benedek-pinot, nem a helyszínen fogyasztva, hanem a hegyvidéki Bortársaság eladójának ajánlataként, közel se ilyen vonzó.
Kesernyés-savanykás-vékonyka, izgalmasan fajtajellegesnek se mondanám. Egyetlen erénye az ára, ami pinóhoz képest nem vészes, de nem hagynám magam még egyszer rábeszélni.
4-

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.05.29. 12:34:23

@Hepci: A Bortársaságnál szerintem sosem forgalmazták a 2013-as Benedek pinot-t, ott is vetted vagy csak ajánlották?

loading 2015.05.29. 16:30:39

@Hepci: Korábbi évjáratában (2011?) is olyan volt, mint leírtad. Igazából eddig nem találtam olyan Benedek bort, amelyet jó szívvel innék, pláne ajánlanék. Mindig volt nála jobb, még hasonló árban is.
@furmintfan: Szerintem beugorhattatok volna Benedek helyett Csernyikhez vagy Szőke Mátyáshoz. Előbbinek egyre jobbak a borai, míg utóbbi remek "előadó" és néha az is számít a borok mellett. :)
NAG-nál csak ennyi régebbi tételt kóstoltatok? Vagy csak a fentieket gondoltad megörökíteni?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.05.29. 19:30:19

@furmintfan:
Benedek volt, pinot, és Bortársaság (a Hegyvidék Központban), az évjárat esetleg kérdéses (pár hónapja történt), 2000 pénz környéki áron (arra már nem emlékszem, hogy klubtagsággal vagy nélküle).
Gyenguci volt, na, ezen nincs mit szépíteni. S lepunnyadva se lehetett, akkor kapták, úgy ajánlotta az eladó.
Ha már ez az árkategória és pinot noir, a - Dagadtos által ajánlott :) - Kősziklás köröket ver rá.

MádiN. 2015.05.29. 20:23:07

@loading: sztem Csernyiknek minden bora remek, 1500ft os kategóriában nem tudnék sok jobbat, ha tudnék egyáltalán...alapból rühellem a cab.sav.-ot az övé ennek ellenére is tetszett (asszem11es)...
Szőke egy régebbi Sav.Blanc-ja (meg talán egy királyleánykája) kiemelkedően mocsok jó volt, nem ittam sztem jobbat idehaza még, pedig savblanc témakörben mindent meg szoktunk venni...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.05.29. 21:15:23

@Hepci: Értem. Fura, a 2011-es volt csak a Bortársaságnál (még rá is kérdeztem Péternél, hogy kinél lesz a 2013-as). Lehet, hogy az utolsókat most szórták ki. A 2011-es egyébként nekem sem tetszett, ez a 2013-as jobb.
@loading: Legközelebb. :) NAG-nál nem kóstoltunk több régi tételt.

borbirosag.wordpress.com · http://borbirosag.wordpress.com 2015.05.30. 13:30:20

Örülök ennek a posztnak, főleg ha már egy korábbi bejegyzésnél szóba jöttek a mátraiak!:)
N.A.G. borai szerintem is remekelnek, egy csillag az égen a Mátrai-borvidék felett. Concubina - érdekes és szélsőséges bor, de tényleg eléri a kapott pontszámot nálam is - hozzáteszem szigorú borbírálaton ezzel az alkohollal fele ennyit sem kaphatna. A Barnatanya Syrah 2013 még csikó, lehet pár év múlva új syrah befutónk lesz a Kreinbacher mellé! A 2012-est nem kóstoltam, még kapható valahol?
Valamint lehet tudni annak a történetét, hogy N.A.G.-nak honnan és miért van tokaji területe? Mindig foglalkoztatott... (Betsek hárs 2012 egy igazi kakukktojás nálam- de nem tudnék mondani olyan bort ebben a pillanatban a Betsekből ami jobban kiemelné a dűlő egyedi karakterét.)

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.05.30. 14:00:59

@borbirosag.wordpress.com: Attila a testvérével és annak családjával alapította meg az Alana Tokajt, vannak ültetvényeik a Királyban, a Betsekben, a Veresekben, de a borok leginkább az USA-ba mennek. Gondolom, a Betsekben lévő területeik egy részéről Attila saját neve alatt jönnek ki a borok, de ez csak az én tippem.
A 2012-es Barnatanya Syrah-t én még nem láttam máshol.

borbirosag.wordpress.com · http://borbirosag.wordpress.com 2015.05.30. 14:11:03

@furmintfan: Másik naív kérdésem, hogy Alana bor kapható valahol idehaza? Ha már nem vagyok olyan 'szerencsés', hogy épp nem Amerikába születtem...kb. én nem láttam és találtam sehol.

loading 2015.05.30. 14:20:50

@furmintfan: Pedig van ott jó néhány "kisérleti", illetve palackozásból megmaradt tétel. Főként félszárazak, félédesek.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.05.30. 18:18:42

@furmintfan:
Valószínűleg ez a megfejtés, a borász nyilván jobban tudja, melyik évjáratát árulta a Bortársaság, én meg csak akkor jegyzetelek borról, ha írni készülök róla. Mondjuk arra nem gondoltam így pár hónap után, hogy a kb. "most jött, finom" kísérőszöveggel ajánlott pinot egy több éve a raktárban punnyadó tételt is jelenthet. Tehát elnézést a kissé szarkasztikus megjegyzésemért!
[Azért ebből is következik valami, mint mindenből: ott nem vásárolok többé semmit.]

MádiN. 2016.04.27. 08:05:00

Nincs valakinek véletlenül infója, '14-ből lesz barnatanya syrah, vagy évjáratugrás lesz ?

PPetrvs 2016.04.27. 21:53:50

@MádiN.: Lesz, de az eredetvédelmi hajcihő miatt (modern, képzett nyitott és fiatal arcokból álló borvidéki borbíráló bizottság, aki eldönti, hogy lehet-e egy bor OEM, meg dűlőnévvel ellátott) nem Barnatanya néven, hanem "Föld és Ég" fantázianévvel (ahogyan asszem már jött így ki egy cab. sauv. is, 12-ből!?)
Kóstoltam is, egészen meggyőző, frissen préselt áfonyalé, sok fűszer, nagyon-nagyon szép, elegáns és könnyed tanninok, penge savak, frissítő gyümölcsösség a végén ízben is. Csavarzár, és ha jól emlékszem 12,5 v/v% szesz. Sztem május végétől-június elejétől lesz forgalomban.