A Borrajongó

Nem volt más, hát előjött – Luka Enikő "Szívhez Közel" 2008

2015. május 16. 11:00 - ungert (törölt)

Csodát csinált, ráadásul én el is hittem – zárhatnám rövidre aktuális mondanivalómat, de ezúttal mégsem célszerű ennyire magam elé rohannom. Mivel a soproni körzetben, egészen konkrétan Fertőrákoson tevékenykedő Luka Enikő borainak érzékszervi megvizsgálása önerőből igen drága mulatság (aki nem hiszi el, járjon utána itt), lassan haladok a négy éve kitűzött házi feladattal. Az alig három hektárnyi működési alaptőke nyilván rétegigények kielégítésére elegendő, és laikusként utánaszámolva is látszik, hogy ekkora méretben nehéz olcsóbban kijönni. Ez persze nem mentség: ha a borok minőségileg nem képesek anyagi ellenértékük ellensúlyozására, akkor az árazás indokolatlan, a koncepció pedig működésképtelen. A Kispál-rajongók pavlovi reflexére legalább az imázs szintjén építkező bor 2008-as példányát még az ismerkedési fázis elején, nagyjából négy éve szereztem be.

wp_20150516_004.jpg

Nem voltak érlelési terveim, csak a bontásra alkalmas pillanatot vártam, ami aztán egy átlagnál kevésbé izgalmas szombat délelőtt-délután lett. Ha van is ebben bármiféle irónia, akkor sem több annál, minthogy Jutka haját is szombatra szárította meg a nap. Komolyra fordítva a szót: a bor esetleges múltbéli ráncait az idő elsimította. Az aktuális forma és kaliber nemcsak igazolta a véletlenszerű panelérlelést, de messze felülmúlta az egyébként igen magas elvárásaimat is.

A húst rágó, hidat verő fantázianév 2008-ban kékfrankos és cabernet sauvignon házasítását takarta. Tanítanivaló, ahogy a bor nem a súly irányából akarja megközelíteni a komolyság szükséges fokát, az összbenyomás ugyanis a félhonos alkotófajtához mérten könnyű, savakra épülő és vidám. Az illat érett és sokrétű, de friss, dacára az elmúlt hét évnek. Kiváló minőségű, ügyesen adagolt hordó, csipkebogyó, piros gyümölcsök. A korty tele van élettel: az átlagnál több, de az egész részét képező savak építik fel, közben szűnni nem akaró, áradó fűszeresség és gyümölcs tölti ki a rendelkezésre álló teret, hogy aztán hosszan, precízen és arányosan búcsúzzon. Izgalmas és egyedi bor a jelen kiváló formájában, emlékezetessége mellett is hihetetlenül jól iható, Sopron-ismerőknek pedig azonosíthatóan termőhelyi. Ha ittam is kiválóbb hazai vörösbort, az sem mostanában volt. Eléri a 8 pontot, szerencsésnek érzem magamat, hogy a kegyetlen tárolási körülmények ellenére ebben a formában sikerült elkapnom. (cca. 6000 Ft volt annak idején, Bortársaság)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr257454476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.05.16. 21:04:50

Meghoztad a kedvem a '12-eshez, remélem az is hasonlóan jó lesz. Bár valamiért az már "csak" 4800 klubáron.

Szten00 2015.05.18. 17:16:47

@rszabi: Ha belevágsz, megírnád, kérlek, hogy milyen volt? Ezek után egyrészt amúgy is nagyon érdekelne, másrészt meg én is kedvet kaptam a megkóstolásához, de én a saját részemről pár befürdés után most így hirtelen kevéssé vagyok motivált 5 ezer körüli összeget adni kérdőjeles eredményért.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.05.18. 17:27:07

@Szten00: Persze szívesen megírom, csak azt nem tudom, hogy mikorra jutok oda, hogy ezt megvegyem/megkóstoljam. Szerintem már csak szeptember környékén.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2015.05.18. 21:06:26

@Szten00: Igyekszem még ebben a hónapban megkóstolni.

Szten00 2015.05.19. 13:00:05

@ungert: Az nagyon szuper lenne! Igen kíváncsi vagyok rá.... :)
@rszabi: Köszönet neked is! Úgy látszik, akkor neked sem kell vakon beruháznod majd rá :)
süti beállítások módosítása