A Borrajongó

Kékfrankos MOST! - gyorsszemle a sétáló kóstolón

2015. május 08. 07:00 - furmintfan

A Winelovers csapata 2014 után másodjára is megszervezte a Kékfrankos MOST! rendezvénysorozatot, amelynek keretében áprilisban számos, a fajtához kapcsolódó programot szerveztek a kezdeményezéshez csatlakozó pincészetek, borbárok, borboltok. A kékfrankos itthoni kiemelt szerepe még viszonylag újkeletű történet, pedig azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a kékfrankos Magyarország nem csupán legelterjedtebb, de legfontosabb kék szőlő fajtája. Vagy legalábbis a legfontosabb lehetne/kellene lennie, de a Bordeaux-i fajtáknak és a pinot noir-nak valószínűleg hazánkban is nagyobb presztízse van. A kékfrankos amellett, hogy mennyiségileg az élen jár, az ország környezeti adottságainak is valószínűleg jobban megfelel, mint a rosszabb években rendesen be sem érő cabernet sauvignon, vagy az itthon a legtöbb borvidéken valódi arcát kevésbé találó pinot noir. (Egy elcsípett beszélgetésből úgy hallottam, hogy a Tőkések mesterkurzuson hangzott el valami olyasmi, hogy a Kárpát-medencében a kékfrankos inkább képes egy burgundi stílusra emlékeztető bort adni, mint a pinot noir... aligha húzható ez rá általánosságban az összes magyar kékfrankosra, de azért van benne valami.)
Kékfrankost az országban a legnagyobb területen a Soproni Borvidéken termesztenek, de kiemelt jelentőségű fajta Egerben és Szekszárdon is, hiszen mindkét borvidéken a bikavér gerincét képezi. A fajta a rosétól a testes komplex vörösborokig nagyon széles spektrumon képes sokféleképpen megmutatni magát, gyakorlatilag minden borvidéken képes más és más arcot ölteni. Egységes stílusról tehát aligha beszélhetünk, viszont a változatosság gyönyörködtet alapon jó eséllyel mindenki megtalálhatja a kedvenc kékfrankosát. Több év tapasztalata alapján azt mondanám, hogy a színvonal is egyenletesebb, azaz ár-érték arányban - és azt leszámítva is - sokkal nagyobb eséllyel találni jó magyar kékfrankost a polcokon, mint más magyar vörös fajtabort, és a komolyabb csalódás esélye is jóval kisebb. Az elmúlt évek fejleményei alapján úgy tűnik, hogy lassan azért a magyar borászok is egyre jobban elismerik és ennek megfelelően kezelik a fajtát, és a közönség pedig egyre inkább felfedezi magának a kékfrankost. Drukkolok, hogy a lendület ne törjön meg.
kekfrankos_most_logo_728_461.jpg

A Sofitel sétáló kóstolóján felvonultatott kékfrankos-kínálat megszondáztatására bő másfél órám volt, így persze aligha lehet teljes képet kapni az aktuális kékfrankos-helyzetről. Inkább az északi tájegységeken vadásztam, így például Szekszárd és Villány sajnálatos módon teljesen kimaradt a szórásból, de legalább eljutottam néhány kevésbé ismert pincészet standjához is és tettem egy kis kitérőt Ausztria felé is. Következzenek a borok címszavakban.

Bott Frigyes Kékfrankos 2013
Lendületes, elegáns és rétegzett, sok lédús piros bogyós gyümölccsel. Bővebben itt írtam róla.

Bott Frigyes Kékfrankos 2012
A 2013-as vastagabb, érettebb párja. A savak puhábbak, a bor teltebb, a gyümölcsök érettebbek. Kevésbé filigrán, de ugyanúgy csiszolt, elegáns, finom bor.

Dénes Hegybirtok Kékfrankos 2012
A kénmentes borkészítésnek köszönhetően volt benne egy kis oxidáció és egy pici illó is, ugyanakkor nem volt mentes a gyümölcsöktől sem. Az évjáratnak megfelelően érettebb, teltebb karakterű bor, feltehetően a zéró kénnek köszönhetően egy kis parasztboros beütéssel.
kekfrankosmostpalota.jpg
Palota Pince "Egy" 2013
A sümegi vár oldalában már 500 éve is műveltek szőlőt, a Palota Pince tehát régi hagyományokra építve működik. Az "Egy" névre hallgató kékfrankosuk egy új hordóban érlelt tétel, amiben szerencsére a málnás, meggyes gyümölcsösség dominál, finom fűszeresség mellett. Tömör, jó savú, jól elkészített bor.
kekfrankosmostetyekik.jpg
Etyeki Kúria Kékfrankos 2013
Új tétel a portfólióban, a pince balfi ültetvényén található "Block 4" parcella terméséből készült. Szedres, málnás, erdei gyümölcsös, fűszeres aromatikájú, feszes, lendületes bor. A szerkezet még kicsit széttart, de ígéretes darab.
kekfrankosmostnyolcas.jpg
Nyolcas és Fia Borház Pajdos Kékfrankos 2013
Földes, céklás illat, szájban viszont jó struktúra, friss savak, közepesnél kevesebb tannin, piros bogyós gyümölcsök.

Nyolcas és Fia Borház Szülőföldem 2013
A fantázianév tulajdonképpen egy Egri Bikavért rejt. Földes, erdei gyümölcsös karakterű, jó felépítésű bor, bár tanninja még kicsit fiatalosan húzós.

Bukolyi Családi Birtok Kékfrankos 2009
Bukolyi Marcell első bora, a Kis-Eged termése, hordót nem is látott. Érett erdei gyümölcsös, szedres, málnás, kevés selymes tanninnal. Egyszerre fiatalos és érett.

Bukolyi Családi Birtok Kékfrankos Válogatás 2013 (M)
A Nagy-Egedről jött az alapanyag. Földes, fekete bogyós, erdei gyümölcsös, kis virággal orrban és meszes ásványossággal szájban. Elegáns, nem nehézkes, kulturált tanninnal, feszes szerkezettel.
kekfrankosmostgarger.jpg
Garger Kékfrankos 2012
Mély, meggyes illat, sós-fémes felhangokkal. Tömör, izmos, jó savakkal, a test elnyeli az alkoholt és a nem kevés tannin is beépül. Málnás, erdei gyümölcsös, gazdag fűszerességgel, némi kék virággal, vaníliával. Izgalmas bor.

Nador Weinmanufaktur Kékfrankos 2011
Mély és gazdag illat, érett meggyel, fekete ribizlivel, erdei gyümölcsökkel, némi fenyőgyantával. Selymes, húsos, puha korty, telt, kicsit szétterül, de elég tartalmas is.
kekfrankosmostgral.jpg
Grál Borpince Pelzberg 2012
Cseresznyés, málnás, piros bogyós gyümölcsös, sok fűszerrel. Jó arányok, moderált tannin, elegancia is szorult belé, tetszett is, mégis valahogy a 2011-est jobban szerettem.

Skrabski Kékfrankos 2013
Kicsit tompább illatú, szamócás, egyszerűbb vonalvezetésű, jól iható bor.

Konyári Kékfrankos 2011
A János-hegy régi, nagy bogyójú kékfrankos-ültetvényéről származik, tartályban erjedt, nagy hordókban érlelődött. Könnyed, jól iható, arányos, sok gyümölccsel.

Konyári János-hegyi Kékfrankos 2011
Német klón, nyitott kádban erjedt, majd 500 l-es hordóban érlelődött. Testes, vastag, selymes textúrájú bor. Húsos korty, mély, délies aromatikával: meggy, erdei gyümölcsök, feketeribizli, sok fűszer, kakaó.

Ax és Ax Borászat Kékfrankos Classic 2011
Édesre érett (túlérett) gyümölcsök és édesfűszerek, édes cseresznye, kis édességérzet. Megmondom őszintén, nem igazán tudtam vele mit kezdeni

Ax és Ax Borászat Kékfankos Premium 2011
Nagyon hasonló az előző borhoz, de koncentráltabb, testesebb kiadásban, de - legalábbis számomra - befogadhatóbb formában.

Losonci Pince Gereg Kékfrankos 2011
Sok piros bogyós és erdei gyümölcs, kis földesség. Nagy anyag, mindenből sok van benne, de szerkezete még nem csiszolódott össze, most még meglehetősen rusztikusnak hat.

Karner Gábor Tavasszal a Föld 2012
Jó értelemben véve illatos: virágok, málna, fűszerek. Könnyed és elegáns, mégis nagyon tartalmas és intenzív.

Karner Gábor Vitézföld Boróka 2009
Fekete bogyós gyümölcsök, kis földesség, masszív, nagy test, határozott tanninok.
kekfrankosmostesterhazy.jpg
Weingut Esterházy Estoras 2011
Az Etyeki Kúria osztrák partnerborászatának kékfrankosból, merlot-ból, cabernet sauvignonból álló házasítása. Meggyes, áfonyás, jó egyensúllyal, de kissé kellemetlenül tapadó, szárító tanninokkal.

Weingut Esterházy Blaufränkisch Leithaberg 2012
Kellemes erdei gyümölcsös, virágos, fűszeres illat, meggyes, cseresznyés, erdei gyümölcsös, fűszeres ízvilág. Sima, jó felépítésű, bár az évjáratnak megfelelően egy kicsit lágy és puha.

Weingut Esterházy Blaufränkisch Föllig 2011
Érdekes aromaprofil: érett erdei gyümölcsök, földesség, zöldfűszerek, kevés szárított paradicsom. Kellően élénk savak, jó egyensúly, egyedi karakter.
kekfrankosmosttriebaumer.jpg
Weingut Ernst Triebaumer Blaufränkisch Ried Gmärk 2013
Friss, málnás, cseresznyés, kék virágos, enyhén fűszeres, légies, áttetszően könnyed, mégis jó tartású bor.

Weingut Ernst Triebaumer Blaufränkisch Ried Oberer Wald 2012
Erdei gyümölcsös, meggyes, fűszeres. Gazdag, koncentrált, jó felépítésű, közepesnél hosszabb lecsengéssel.

Weingut Ernst Triebaumer Blaufränkisch Ried Mariental 2012
Nagyon tetszett, jóformán el is felejtettem jegyzetelni róla. Magától értetődő elegancia lengi be az egész bort, mégis kellően gazdag és koncentrált.

RSzabi beszámolója a Tőkések mesterkurzusáról itt olvasható el.
A kóstolóra a szervezők hívtak meg. Köszönet érte!
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr957440556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kopáncs 2015.05.09. 20:07:32

Hát sajna én nem tudtam elmenni... Melyikek voltak kedvenceid?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.05.10. 16:56:58

@Kopáncs: A 2 Bott, a 2 Bukolyi, a 2 Karner, az Etyeki Kúria, a János-hegyi, a Garger, az Esterházy Föllig és a Triebaumer Ried Mariental.

silvousplait 2015.05.11. 12:37:30

Ahogy haladunk elore az idoben, konyokomon ugy olvashato egyre jobban a "Winelovers" felirat.
süti beállítások módosítása