A Borrajongó

Ernest Remy Champagne a Drop Shopban

2015. május 06. 06:00 - akov

Ismét egy kivételes programban lehetett része annak a szemfüles pezsgőkedvelőnek, aki vette a fáradtságot és április 21-én elzarándokolt a Drop Shop borbárba. Bemutatkozott ugyanis a máig családi tulajdonban lévő, kizárólag Grand Cru területeken operáló Ernest Remy Champagne. A pincészetet és az iszonyú kis mennyiségben készülő tételeket Tarek Berrada, a család tagja, egyben a chef du cave mutatta be.

ernest_remy_ds2.jpg

A cég története egészen 1883-ig megy vissza, amikor Isabey Remy és felesége, Zélia Dubois úgy döntöttek, hogy saját Champagne-al lépnek piacra és megalapították a Maison Remy-Dubois-t. Mindketten tradicionális szőlőtermelő és borkészítő családi háttérrel rendelkeztek, de a termést nagyobb szereplők számára értékesítették. A Mailly-Champagne faluban található pincészetet ma Ernest Remy unokája, az ötödik generációt képviselő Alice Thomin és férje Tarek irányítják, mindketten művészettörténészek, olyannyira, hogy Alice jelenleg is a Musée d'Orsay elismert munkatársa.

A pincészet összesen 15 hektárt kiadó területei a Montagne de Reims régió három szomszédos falva Mailly-Champagne, Verzenay és Verzy körül találhatók. A 100%-ban pinot noir ültetvények kivétel nélkül Grand Cru besorolásúak, észak, észak-nyugati fekvésűek, a kiemelkedő minőségű savakat az erősen meszes és kalcitos talaj biztosítja. A teljes éves termelés 27.000 palack körül alakul, amely nagyon kevés, messze-messze elmarad a nagy házak sokmilliós kibocsátásától. „A területeink alapján készíthetnénk akár 120.000 palackot is, de inkább maradunk a kevesebbnél, a régi épületek amúgy sem adnak lehetőséget a jelentős növekedésre.” Nehéz ezt a mentalitást megérteni a wellness részlegekkel szegélyezett pincepaloták országában, khm. Helyette a 15 hektáros területről a legjobb minőségű alapanyagot tudják szelektálni, ez a teljes termelés egyötödét teszi ki, a fennmaradó négyötöd részt pedig értékesítik. Kérdésemre Tarek elárulja, hogy 6.5 Euró/kg körüli áron tudják eladni a szőlőt. Egy rövid fejszámolás után kiderül, hogy a Champagne-ban tipikusnak mondható 10 Tonna/hektár termésből hektáronként 65.000 Eurót lehet kasszírozni, ami lássuk be, szép kis summa. A szőlőművelésben az ésszerű vonalat képviselik, gyomirtót és rovarölőt nem alkalmaznak. Az arzenál leginkább kénből és rézből áll, de néhány kíméletesebb vegyszert is használnak. Utóbbiakra leginkább a hosszú évek alatt kiszórt és a talajban felhalmozódó réz visszafogása miatt van szükség. Champagne-ban amúgy sem egyszerű organikusnak vagy biodinamikusnak lenni, főként, ha szomszédos területeket konvencionálisan művelik. Kísérletképpen 1 hektáron nem kezelik semmivel a szőlőt („zero treatment”), csak amolyan „majd lesz valami” alapon szemlélődnek.

A mészkőbe faragott pince egész évben 9-11C fok között mozog, tehát ideális a pezsgőkészítéshez. Tarek röviden vázolta a borkészítés lépéseit. Négy tonna szőlőből tudnak 25 hektoliter mustot nyerni. A préselés 3-4 óra alatt zajlik le, egész fürtöket préselnek, természetesen az utolsó frakciót (taille) nem használják. Az erjesztés acélban történik, a borok összesen 9 hónapot töltenek tartályban, majd április-május körül kerülnek palackba. Az erjedés egy hónapot vesz igénybe, majd a bor legalább 38 hónapig marad a seprővel érintkezve. Minden Ernest Remy Champagne tehát messze az előírtakon túl, minimum négy évig érlelődik a degorzsálást megelőzően.

ernest_remy_ds.jpg

A bemutatott négy tétel bár technológiailag tiszta és tökéletes volt, a nagy házak megszokottan „piacos” stílusától kisebb-nagyobb mértékben tértek el. Az egyéni stílusú pezsgők nekem személy szerint tetszettek, de úgy láttam egyéni tolerancia és kialakult Champagne-kép függvénye kedveli-e őket az ember. A kóstolt borok közül nem egy a borvidéken kevésbé megszokott technológiával készült (pl. rosé), így a kóstoló kiváló lehetőséget adott világképünk tágítására. Annyit azért hozzáteszek még, hogy kötésig taknyosan, orrcsepp hatása alatt kellett kóstolnom, így egészen biztos, hogy nem minden apró rezdülést tudtam megörökíteni, de azért a tételek még így is magukért beszéltek.

Brut Blanc de Noirs Grand Cru NV

7g/l dosage, csak acélt lát. Szép tiszta illat, frissen almás – tehát nem oxidált – gyümölcsösség szövi át, egészen borszerű hatással. Jó intenzitás, finom szerkezetű savasság, szép buborékok és remekül eltalált dosage. Hosszú lecsengés. 7p

Extra Brut Blanc de Noirs Grand Cru Millésime 2005

Évente 2.000-7.000 palack készül, egészen kis mennyiség tehát. 4g/l dosage. Meglepően testes, fickósan bubis, inkább a citrusos, kandírozott citrusos vonalat viszi. Mély aromák, szép egység, a kor ellenére még bőven van benne frissesség, de a már kialakult palackbuké is ad némi komplexitást. Szép hosszú, ugyanakkor a buborékok lehetnének finomabbak. A kandírozott-vonalnak és a szokásosnál nagyobb testnek köszönhetően enyhén atipikus, de én kedveltem. 7p

Rosé de Saignée Brut Grand Cru NV

A rosé Champagne-ok készítésétől eltérően nem 10-15% vörösbort adnak a fehér alaphoz, hanem rosé színig macerált pinot noir adja az alapbort. A gyümölcs 45 évnél idősebb tőkékről származik. Először bogyóznak, majd az erjesztés előtt a cefre 1-3 nap hidegmaceráláson esik át. Ez elegendő színt eredményez, ugyanakkor az alacsony hőmérséklet miatt minimális a tanninkioldás. Préselés nincs, az immár pírt kapott mustot leengedik (saignée), majd normál erjesztésen megy át, almasav lebontására nem került sor. 6g/l dosage, 2.500 üveg készül. Testesebb, erősen borszerű, sok piros bogyós gyümölccsel, textúráját, testét tekintve egy könnyedebb sillert idéz. Szinte szőlős hatású, egyértelműen emlékeztet a pinot noirból készült borokra. Finom aromák, elegánsan megbúvó, poros állagú tannin. 7p-

Oxymore Grand Cru 2008

Hat éves használt hordóban erjed, majd májusig seprőn marad, a felmelegedő pincében az almasav is lemegy eddigre. Az alapbor tehát oxidatívan készül. Speciális módon a palackozáskor nem koronazárat kap, hanem egy magas minőségű parafát. Tarek elmondása alapján a koronazár több oxigént enged be, mint a parafa, ezért a második erjedés, valamint az azt követő érlelés „reduktívabb” környezetben történik (innen a bor oximoronra utaló neve). A hordós érlelés következtében a tannin és az oxigén komplex tanninokat alkot, amelyek az érlelés fázisában védik a bort. 3g/l dosage. Erőteljesen savas, talán kicsit túlontúl is, a bor már kellemes érettséget mutat, citrusokkal, finom sóssággal, kandírozott gyümölcsökkel és persze némi fás karakterrel. A megszokottnál testesebb, rusztikusabb, lecsengése nagyon hosszú. Mindenképpen atipikus, de érdekes és jó kézzel elkészített bor. 7p

(A kóstolóra a Drop Shop kedves invitálására vettem részt. Köszönöm!)

A termelő weblapja: http://www.ernest-remy.fr/

A Drop Shop weblapja: http://www.dropshop.hu/

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr747426952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.05.08. 10:53:03

10 tonna / hektár az nem nagyon sok?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.05.08. 10:58:51

@Syntax Error: de, sok, és ennek még föle is van. Minden évben meghatároznak egy maximumot és e feletti részből nem lehet bor. Volt hogy 12T/ha volt ez a szám, az úriember szerint.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.05.08. 11:24:23

@akov: ezek szerint Champagneban a terméskorlátozás nem divat. Ennyire jó minőségű a termés így is, vagy a pezsgőkészítés követelményei mások?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.05.08. 12:15:18

@Syntax Error: A pezsgő alapborhoz 10-12vv% potenciálra _KELL_ szüretelni. Vagyis jellemzően 16-17 musfok környékén érdemes betermelni a szőlőt.

A hozamkorlátozás (juhfark.hu/hu/blog/yield_control/) egyik legfontosabb hozománya a magasabb cukorfok. A pezsgőnél pedig ez nemhogy nem cél, hanem kimondottan hátrány. A pezsgő alapanyagnak alacsony illóval, magas savval, alacsony péhával, kevés cukorral kell rendelkeznie. A 10-12 tonna/ha egy 2m*1* térállású ültetvényben 2-2.5kg/tőke hozamot jelent. Pezsgőnek ez nem kihívás. Szerintem zsírosabb földön, magas hőmennyiséggel és kellő csapadékkal szerintem a 3-3.5kg/tőke vagyis 13-17 tonna/ha hozam sem kivitelezhetetlen. Szóval a 10t/ha pezsgő vonalon alacsony hozamnak mondható.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.05.08. 12:49:24

@Syntax Error: @BZoltan: És azt se felejtsük el, hogy Champage-ban simán van 8k tőke/ha, szóval...
süti beállítások módosítása