A Borrajongó

Tegnap ittam – Ráspi "Kopar" 2012

2015. május 04. 06:00 - ungert (törölt)

Aki nem tegnap keveredett bele a hazai szeszvilág ügyes-bajos dolgaiba, az ismeri a bor történetét, előzményeit. A házasításként indult, majd időközben színtiszta kékfrankossá vedlett Ráspi-origó jelensége simán felülkerekedett a déli végek fricskáján, és évjárattól függően hullámzó színvonalú, de szinte mindig érdekes borrá vedlett. És ezen a tényen még az sem változtat, hogy az ékezetelhagyás vélt vagy valós üzenete azért simán megütötte az ingerküszöbömet. Nincs információm, csupán a feltételezett analógia segítségével próbálok következtetni, hogy az alapanyag már nem egydűlős többé. Ha így van, ha nem, a friss fertőrákosi kopár-frankos olyan váratlanul hagyott helyben a hét közepén, hogy az magyar viszonylatban szinte példanélküli. Értem ezt úgy, hogy a fogyasztóbarát értelemben torz ár/érték-tényezőt már figyelembe vettem. Nem vagyok a nagy szavak híve, de megkockáztatom, hogy ebből a kékfrankosból minden érdekeltnek legalább egyszer innia kell.

raspi-600x400.jpg

Hogy a tényszerű, hűha-közhelyeken túl érdemben meg tudjak szólalni, kénytelen voltam nyitni egy újabb palackot vasárnap, az első nekifutáskor ugyanis előbb jártam végére mind a háromnegyed liternek, minthogy jegyzetfüzet került volna a kezembe. Pedig tény, hogy az illószint ismét toleranciahatár-közeli. Szerencse, hogy ezúttal inkább alulról súrolja azt, így csak a különösen érzékenyek fognak fintorogni. Ami ezen túl van, az indokolatlanul zseniális: felépítését tekintve törékeny és könnyű, ami nem a súlytalanság eufemizmusa ezúttal. Gyümölcsök szempontjából a sztenderd érett piros spektrum mellé becsúszik az őszibarackos árnyalat is. Kóstolva varratmentes, lendületes és arányos, fűszereivel párhuzamosan száraz érzetű, ráadásul átlag feletti savak húzzák hosszúra és feszesre. A vedelésre sarkalló hedonizmuson túl átlag feletti borvidék- és fajtatipikusság csalogatható belőle elő, és ez dicséretes. Hajlamos lennék a bőkezűségre, de reálisan 6 pontra becsülném, ami a kiváló vétel kategóriában több a tisztes helytállásnál. (cca. 2000 Ft, Borfalu Bortéka, pincearon.hu)

Horváth József fotóját innen vettem kölcsön.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr407425700

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Unger Tamás: Tegnap ittam: Ráspi Kopar 2012 2015.05.04. 10:39:01

Nem vagyok a nagy szavak híve, de megkockáztatom, hogy ebből a kékfrankosból minden érdekeltnek legalább egyszer innia kell.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kukko 2015.05.04. 07:32:11

Ráspitól eddig vagy jó borokat ittam, vagy (palack)hibásakat. Kár, hogy ilyen nagy a szórás, ezért félve vásárol tőle az ember.

MádiN. 2015.05.04. 15:03:22

Tényleg erős ár-értékben! Hasonló árfekvésű fehér küvéje a Tündér is tetszett.

tezu 2015.05.04. 19:59:11

Szereny velemenyem szerint ,a kepen lathato 2003-as (normal Palakbol probalva)szemely szerint-minden idök legjobb Magyar vörös´boranak tartom!ungert-tel eggyetertek ,egyszerüen zsenialis!
Azert hozza kell tegyem hogy a többieknek is igazuk van,atlagban nem ez a nivo ervenyes sajnos,es az ember ,mint a pokerban ,mindent egy lapra tesz fel ,hogy talan megis a ateli a katarzist-Zseni-vagy -Amatör ez itt a kerdes.
Kivancsian varom ,hogy hova vezet ez az ut.
süti beállítások módosítása