A Borrajongó

Badacsony illata - Badacsony New Yorkban 2015

2015. március 31. 06:00 - furmintfan

Badacsony egy napra ismét Budapestre költözött, a Badacsonyi Turisztikai Céh szervezésében a New York Palotában negyedik alkalommal rendezték meg a legjelentősebb badacsonyi borászokat és boraikat a budapesti közönség előtt bemutató a "Badacsony New Yorkban" kóstolót. A hagyományokhoz híven ismét volt a rendezvénynek központi témája: ezúttal nem egy fajta, hanem úgy általában az "illatos borok" kerültek a kóstoló fókuszpontjába. Azaz csak kerültek volna, mert aki illatos fajtákat akart kóstolni, az komoly hiányérzettel távozhatott a rendezvényről, legalábbis az általam meglátogatott standoknál nem sok ilyen volt. Valószínűleg egyébként sem lenne fontos "alcímet adni" (bár tény, hogy a "Szürke harminc árnyalata" például ötletes volt), hiszen a kínálat a legtöbb standnál úgyis az olaszrizling-szürkebarát-kéknyelű szentháromságra épül.
badacsonyny01.jpg

30 borász kiállító érkezett a New York Palotába, kb. a standok feléhez jutottam el, így persze messze nem teljes körű a kép, amit ez alapján alkothattam. Összességében véve hibás borral nem nagyon találkoztam, sok tiszta, jól fogyasztható tétel került a poharamba, kifejezetten érdekes vagy kiemelkedő viszont kevés. Olaszrizlingből különösen egysíkú volt a kínálat: korrekt, jól elkészített borokat kóstoltam szinte egytől egyig a fajtából, de 1-2-nél több aligha marad meg tartós emlékezetemben. Ilyenkor azonban felmerül bennem, hogy ugyanakkor sokkal szebb borokat adó rajnai rizling a jelenlegi állapotnál többre lenne hivatott ezen a borvidéken.
 
Ami a kóstolójegyzeteket illeti, próbáltam azt a módszert követni, amit Akovval a Furmint Februárnál is alkalmaztunk: tehát csak a számomra ott és akkor a mezőnyből valamiért kiemelkedő, érdekesebbnek tűnő tételek következnek:
badacsonyny02.jpg
 
2HA
Pinot gris 2013
Ahogy a pince fehérborainál általában, nem kevés fa adja a struktúra vázát, azonban 2013-ból a savak is felléptek mellé, és barackos, édes citrusos gyümölcsösség is nagyobb szerephez jut, mint az eddigi általam kóstolt évjáratokban.
 
Shiraz 2012
Inkább újvilágias stílusú, de azok gyakori hibáit (reszelős tannin, szörpös édesség, túl magas alkohol) ügyesen elkerülő bor, lekvárosba hajló fekete bogyósokkal, fahéjas-borsos fűszerességgel.
 
Courage Mon Merlot 2012
Pult alól került elő. Jó felépítésű, nem nehézkes, arányos bor, piros bogyós és erdei gyümölcsökkel, gazdag fűszerességgel és egy kis csokoládéval.
 
Bakó Ambrus
Szőlőskert Olaszrizling 2013
Szinte rajnai rizlinges áttetszőség és feszes szerkezet jellemzi, könnyed, üde, friss őszibarackkal, citrusokkal, nyári almával.
 
Szőlőskert Rajnai Rizling 2013
Üde, lendületes és elegáns, lédús citrusokkal, citromfűvel, mandarinnal, őszibarackkal, kis édességgel, finom édesfűszerrel díszítéssel, közepesnél hosszabb lecsengéssel.
badacsonyny07.jpg
Bencze Pince
Aries 2013
Rajnai rizling, 2 hordó házasítása. Eleinte mutat egy kis bizonytalanságot, az illója sem a legalacsonyabb, mellette új fahordós fűszeresség, édes citrusok, érett fehér húsú gyümölcsök. A hordó még nem teljesen integrált, kicsit cseres a korty felülete, de ígéretes bornak tűnik.
Venus 2013
44 g/l cukor, 8,8 g/l sav. Trópusi gyümölcsös, édes barackos, narancsos jegyek, lendületes savak, pici krémesség a korty közepén.
badacsonyny06.jpg
 
Csendes Dűlő Szőlőbirtok
Hárslevelű 2012
Érett barackos, mézes, behízelgő karakter, kissé lágy, enyhén emelkedett érzetű alkohollal. Valószínűleg már nem lesz jobb, és (legalábbis a kóstolt palackban) mintha egy kis oxidáció is beköszönt volna, de jelenlegi állapotában még találtam benne élvezetet, viszont sokáig nem tartogatnám.
 
Gilvesy Pince
Tarányi Rajnai Rizling 2013
Fűszeres, nyári almás, fehér húsú gyümölcsös aromajegyek. Meglehetősen telt, de eléggé tömör is, jó savakkal, határozott, de minőségi hordóval.
 
Istvándy Pincészet
Hárslevelű 2013
Gazdag, picit késői szüretes beütésű, mézes, trópusi gyümölcsös, barackos, édes citrusos aromatika. Elég lendületes és tartalmas, jó felépítésű bor.
 
Kéknyelű 2013
Fűszeres, citrusos, barackos, zöldalmás, elég masszív anyag, jó egyensúlyt eredményező sav-maradékcukor összjátékkal.
badacsonyny03.jpg
 
Németh Pince
Zsályás 2014
Rózsakő és szürkebarát egy hordóból, amely a borász szerint egyedi zöldfűszeres aromatikát adott hozzá a borhoz, innen a név is. Valóban zöldfűszeres, szinte vágott füves jegyek jelentkeznek ízben és illatban, mellette zöldalma, citrusok, minimális krémesség.
Rózsakő 2013
Félszáraz, de a kis édesség mellett megvannak a megfelelő intenzitású savak is. Barackos, körtés, édesfűszeres, szőlős, finom és remekül iható.
 
Zúzmarás 2004
Későn szüretelt, botritiszes szemeket tartalmazó édes olaszrizling. Az édes sárga húsú és trópusi gyümölcsök mellett pici avar és gomba jelzi az érést. Krémes, kissé lágyabb, de jól tartó savakkal, krémes korttyal, leheletnyi cserességgel.
 
Nyári Pince
Cserszegi Fűszeres 2013
Nem tolakodó, de fajtajelleges illat és íz szőlővirággal, szőlővel, citrusokkal, zöldalmával. A műfaji átlagnál jobb struktúrával rendelkező, közepes testű bor.
 
Hárslevelű 2011
Késői szüretes jellegű, édes trópusi gyümölcsös, sárgabarackos, finoman mézes aromatika, vaníliával, finom fűszerekkel és egy leheletnyi kesernyével. A sav és a cukor jól kiegyenlítik egymást, és bár egy kis szesztöbblet érezhető (16%), a bor teste valamelyes integrálja az alkoholt.
 
Sabar Borház
Mórocz Olaszrizling 2013
Számomra a kóstoló egyik legjobb olaszrizlingje: koncentrált, tömör és arányos,  jó savakkal és okosan használt hordóval. Fűszeres, citrusos, kissé neutrális fehér húsú gyümölcsösséggel, zöldalmával, őszibarackkal, pici sóval.
 
Szarka Gyula Pincészete
Kéknyelű 2009
Késői szüret, ennek megfelelő érett gyümölcsös jegyekkel, kis oxidációval, kis édességgel, enyhe sherry-s beütéssel, emelkedett alkohollal. Érdekes bor, ha nem is hibátlan.
badacsonyny08.jpg
 
Szászi Pince
Szászi-Hoffmann "Liliomfi" VI. Badacsonyi Olaszrizling 2013
Eleinte szinte sauvignon blanc-ra hajazó zöldfűszerrel és füves jegyekkel nyit, majd egyre inkább a fehér húsú gyümölcsök és a hordó fűszerei veszik át a stafétabotot. Szájban finom fa és egy kis mandula megjelenik. A kortynak jó tartása van, közepesnél hosszabb ideig ki is tart.
 
Váli Pince
Kéknyelű 2013
Izmos, lendületes, gazdagon fűszeres, citrusos, citromvelős, érintésnyi sóssággal. Kicsit talán még ül rajta a hordó, és kell még idő, hogy összecsiszolódjon, de ígéretes.
 
Pinot Noir 2012
Meleg érzetű, szamócás, málnás, virágos, szép fűszeres aromaprofil. Kicsit lehetne benne több lendület, az alkohol is fűt egy kissé a korty vége felé, mégis tetszett.
 
Villa Sandahl
Golden Standard 2013
Aránylag visszafogottabb őszibarackos, virágos, némi édes trópusi gyümölcsös színezettel, szájban intenzívebb ízekkel, mandarinos, édes citrusos jegyekkel kiegészülve. Jó egyensúly, leheletnyi édesség, feszes savak, közepesnél nagyobb test.
 
All of a Kind 2013
Citrusos, citromfüves, édesfűszeres illat, ízében ananásszal, nyári almával, őszibarackkal, és az édességet ellensúlyozó fanyarsággal.
 
Magic Rain 2011
Érettebb illat, kevés petrol, őszibarack, méz és propolisz, szájban zöldalma, őszibarack, fűszerek. Egy kis élénkség több színt vinne bele, de így is tetszett
 
The Stamp 2010
Mézes, propoliszos, petrolos érett jegyek, érett őszibarack, fűszerek, vanília. Pici édesség mellett a korty kissé mintha tunyulna, de még élvezetes és szép érési jegyeket mutat.
 
Villa Tolnay
Föld-Erde Zöldveltelini 2013
Az évjáratbemutató óta egyszer elém került már vakon, és sem akkor, sem most nem nagyon emlékeztetett januári formájára. Továbbra is viszonylag neutrális, citrusos, fűszeres, némi zöldfűszerrel, kellően izmos, arányos felépítéssel.
 
A szakmai kóstolóra szóló meghívásért köszönet Nádasi Andrásnak.
57 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr217292881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.03.31. 08:16:50

Török Csaba Courage bora nekem az idei év eddigi egyik legjobb vöröse. Simán Top5. De úgy általában azt érzem a 2HA borokon, hogy egyre több bennük az egyéniség és karakter.

Röviden: Török Csaba for prezident!

silvousplait 2015.03.31. 09:30:56

@furmintfan: Szeduletes cimkeforradalom, valodi francia legujabbhullam :) Van itt valaki bio ? (A Szaszi azt hiszem, az, szoval rajta kivul ?)

Bortó 2015.03.31. 10:06:20

@BZoltan: A 100 Euro/palack árazással nem lesz a keményen dolgozó kisemberek prezidentje.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.03.31. 10:15:41

@Bortó: Az árait nem ismerem. De nem is biztos, hogy neki kell az olcsó borokkal ellátnia a keményen dolgozó kisembereket. Ha lehetőségekben és minőségben utat mutat akkor már nyerő. Melleslge jó arc a Csaba, ami nem mondható el mindegyik csillagászati számokkal árazó sztárról.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.03.31. 10:26:01

@BZoltan: Szerintem is egyre jobbak Csaba borai, bár nekem a 2011-es Courage házasítás (ilyen néven - Mon Merlot megjelölés nélkül - fut egy merlot-cabernet franc-syrah-petit verdot házasítás is) volt eddig a legszebb.
@Bortó: A Courage tudomásom szerint elsősorban külföldi piacra szánt bor, persze tudom, hogy így sem olcsó.
@silvousplait: Bencze Pince organikus szemlétben dolgozik, a többieknél nem tudok ilyesmiről, ami persze nem jelenti, hogy nem lehetne közöttük biobirtok.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.03.31. 12:14:10

erre a Courage sorozatra már nagyon kíváncsi vagyok, kapható ez valahol?

amúgy meg tényleg a Sabar Mórocz a hegy legjobb olaszrizlingje :)

Kopáncs 2015.03.31. 14:38:20

@Syntax Error: Radovinben lehet kapni de tényleg 100 euro... Cultiviniben szerintem megtudod amúgy kóstolni.

Amúgy én is támogatom Török Csaba for prezident! kampányt! :)

Zalailáma 2015.03.31. 18:00:27

Sziasztok! csak pár mondat a témához.
Volt "illatos fajta" bor azért ha nem is roskadoztak az asztalok tőle de kettőt kiemelnék mindenképp: Váli Péter Luca bora és Istvándy pincészet Bizsergés !!

silvousplait: Én úgy tudom ,hogy Bencze birtok is bio

Syntax Error:
Nagyon jó az a bor de talán nálam a Villa Tolnay 13 as szebb lett volna, de tény mind a kettő top olaszrizling nem mellesleg ugyanaz a borász készítette :)

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.03.31. 20:38:34

@Kopáncs: köszi az infot, ha találok kóstolótársakat esetleg összedobunk egy palackra, de a Cultivinis tipp még biztosabb :)

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.03.31. 20:39:33

@Zalailáma: lehet, a Tolnay '13-ast még nem sikerült megkóstolnom, remélem hamarosan arra is sor kerül

silvousplait 2015.04.01. 08:21:49

@Zalailáma: @furmintfan: Koszonom a valaszt !

silvousplait 2015.04.01. 08:32:34

@BZoltan: Azt en elhiszem, hogy Torok Csaba szimpatikus ember, de nyilvan te is tudod, mit lehet Nyugaton 100 euroert kapni. Eleg sok mindent. Ujabb szog a hazai bordemokratizmus koporsojaba. Es istenem: merlot ! Abbol biztosan nincs meg eleg ezen a foldon, es Pomerol meg ugy altalaban Bordeaux sem letezik.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.04.01. 10:11:03

@silvousplait: Párszáz palackos tételeknél nincs értelme bordemokratizmusról beszélni. Egy ilyen ár azt jelenti, hogy a Csabának megvan az pár tucat barátja akik ebben a formában támogatják azt amit a Csaba a Szent György hegyen csinál. Egy ilyen bor esetében nem értelmezhető a globális összehasonlítás.

silvousplait 2015.04.01. 11:42:30

@BZoltan: Azt hiszem, elfogult vagy kisse, ami persze szived joga :) De mi van, ha en is szeretnek inni belole ? Kenytelen leszek helyette valami (ehhez kepest) occso francia, grand cru-nek mondott hordomoso levet szortyolgatni.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.04.01. 12:12:51

@silvousplait: Abszolut mértékben el vagyok fogulva Török Csaba iránt :) Ha pedig te is akarsz az ilyen borokból inni, akkor kényleten vagy megismerkedni a Csabával és jó benyomást kelteni benne :)

silvousplait 2015.04.01. 13:28:04

@BZoltan: Felek, ez ugy altalaban nem az erossegem. De ha cserebe a valosaghoz kozelitene az arat, en is megprobalnek (komolyan !) jo benyomast kelteni.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.04.01. 14:21:20

@silvousplait: Azért azt mindenképpen szögezzük le, hogy sok olyan eset van, hogy a bortermelő nem akar a kegyeidbe járni :) Simán el tudom képzelni, hogy a Csabát marhára nem motiválja az, hogy te esetleg megkóstold a borát. Nem kell mindig, minden igényt kiszolgálni.

Volt az elmúlt években pár olyan arc aki nekem is azt mondta, vagy rólunk azt mondta, hogy háááát, ha ilyen meg olyan lenne a borunk akkor talán megkóstolná, de hát nem olyan. Mintha nekem az lenne a dolgom, hogy az ő felséges igényeit kiszolgáljam. Mintha minden termelő élből bukásra lenne ítélve aki nem szolgálja ki X vagy Y igényeit :)

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.04.01. 14:43:50

@BZoltan: @silvousplait: különösen ha egy párszáz palackos tételről van szó, egy ilyen simán lehet hogy csak egy pici szűk rétegnek felel meg, akkor is elfogy, és akkor is helyén való.

Zalailáma 2015.04.01. 17:24:50

@Syntax Error: mindenképp ajánlom, de főleg a 13 as rajnai rizling fog nagyot szólni szerintem, kb a hónap közepén kerül forgalomba mind a két rizling meg a többi 13as tétel:). Iskolapéldája a fajtának mind a rajnai mind az olasz tuti beszerzek belőlük ( föld nevezetű zöldveltelini viszont nem az én világom )

vinos 2015.04.01. 20:29:52

Kötve az ebet a karóhoz, nekem bizony nem tetszik az a tendencia, hogy egyre több borász árazza a "signature" borát a 20E+ kategóriába. Úgy gondolom, hogy nemzetközi mércével mérve Magyarországon csak az édes tokaji borok képviselnek olyan színvonalat, hogy a 100+ Euro/palack árazás indokolt legyen. Miközben egyre gyakrabban bukkannak fel a bor boltok polcain ezek az ár-monstrumok, a fogyasztói szempontból legfontosabb 2-3 E Ft-os kategóriát vörösbort készítő borászaink magára hagyták és az ott fellelhető borok gyakran nagyon nem jók. Néha úgy érzem, hogy csak a borkereskedők jóindulatán:), (bénaságán) múlik, hogy nem robbantják szét a magyar vörösborok piacát olyan borok behozatalával, amelyek ebben a kategóriában jóval magasabb színvonalat képviselnek. Még mielőtt azzal kezdene érvelni valaki, hogy tud az említett kategóriában finom magyar vörösbort, gondolja át hogy a szupermarketbe vagy borszaküzletbe belépő, kevésbé tájékozott vásárló mekkora eséllyel ütközik a liblingjébe.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.04.01. 20:43:31

@vinos: a 2-3ezer forintos vörösborokat tekintve igazad van. A csúcsboroknál azonban vitatkoznék kicsit, szerintem 100 euros árat a színvonal soha sehol nem indokol :) De ha valamiből kevés van, és még jó is, akkor a piac szabályai szerint el lehet adni extrém árakon is. Ezzel nincs bajom, max annyi hogy kimaradok belőle hacsak nem jutok hozzá csoportos kóstolón, mert ennyit én egymagam borért nem fizetek.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.04.01. 20:44:14

@Zalailáma: igen a rajnairól már sokaktól hallottam nagyon jókat (közte itt a blogon is), nagyon várom már :)

silvousplait 2015.04.02. 10:02:37

@BZoltan: Kedves jo Zoltan ! Te ezt komolyan vetted tolem ?! Igazan sajnalom, de igazan vicceltem ! Es tegnap amugy is aprilis elseje volt... :D Nekem amugy sem szokasom, hogy boraszokat probaljak ravenni arra, hogy az en kegyeimben jarjanak. Tenyleg ! es bocsanat, ha felreertheto voltam.

silvousplait 2015.04.02. 10:18:56

@vinos: Nekem sem tetszik a tendencia, tokeletesen egyetertunk.

@Syntax Error: Legalabb ket baj van a finoman szolva tularazott magyar borokkal, szerintem, es azon kivul, ami vinos leirt: 1. A tobbiek, akik tehetik, elszemtelenedhetnek tole. Akik nem tehetik, lemaradnak. Egy borvidek sikere szolidaritast is jelent, vagyis azt, hogy senki ne akarjon kiskiralyt jatszani. Es ez kulonosen igy lehet nalunk, ahol csak szigetszeru sikerek vannak (es azok sem nezetkoziek). 2. Egy magyar voros bor egyszeruen nem erhet 100 eurot. Sorry, de nem hiszem el, hogy olyan jo legyen, mint egy burgundi grand cru, vagy Bordeaux-bol egy 50-80 euros kozepkategoria (megha nem is vagyok Bordeaux-rajongo), a rhône-i syrah-k, nagy olasz vorosok stb. Nem hozok peldakat, mindenki, talal, ha akar.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.04.02. 10:27:01

@silvousplait: 100 palackkal még nemzetközinek se kell lenni, sőt úgy el lehet adni hogy a világon nincs 20-nál több ember aki valaha hallott róla. Ha van 100 palackom amire azt mondom hogy nagyon jó, és annak adom, aki elsőként kifizet érte 100 eurot, miért ne tehetném meg? Ezek a mennyiségek nem játszanak, se nemzetközi se hazai szinten jóformán semmilyen szerepet.

Szerintem amúgy semmilyen bor nem ér 100 eurot. Ettől lehet hogy a Török Csaba borai nem olyan jók mint a 100 euros franciák de mivel egyiket se veszem meg nem tudhatom. De ha el tudja adni ennyiért, ahhoz csak gratulálni tudok, tiltakozni nem.

Az amikor nagyobb termelők nagyobb tételeire amikből többezer palack készül mondják rá az 50-100 euros árakat, az teljesen más szerintem, ott már egyetértünk.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.04.02. 12:23:15

@silvousplait: :) Bevallom a "komolyan!" kitétel megtévesztett :D

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.04.02. 12:46:53

@silvousplait: Ez az árazás egy örök téma. Nagyon nehéz úgy megmondani a frankót, hogy ne kerüljön az érveinkkel egy másik fronton önellentmondásba.

Én azért határozottan elválasztanék két kategórát. Az ilyen mikro tételeket amik tényleg a borász haveri körében fogynak el és csak mint ekszklúzív érdekesség jut el egy-egy felfedező kedvű vájtfülű poharába nem tehető egy lapra az üzemszerűen, sokezer palackos, könnyen hozzáférhető horror árú borokkal. De ahogy borokból is ez két külön kaszt, úgy termelők is lehetnek mások. Vannak a kultikus garázsborászatok és vannak az árutermelő folyamatosan reflektorfényben levő borászatokkal.
Nyilván érzed, hogy a Csabát és a borait én inkább az első kategóriába rakom, a másikba meg... na azt inkább hagyjuk, hogy ne haragudjon meg rám senki :)

A másik kérdés, hogy ér-e 100 eurót magyar bor. Itt is két érték van. A piaci értéket ugye a piac határozza meg. Ha van fizetőképes kereslet egy 100 eurós magyar borra akkor a piac azt be fogja árazni 100 euróra. Azt persze mondanom sem kell, hogy nekem minden zsigerem tiltakozik az ellen, hogy az értéket mint az ár szinonímáját használjuk.

Szóval ha a kérdés az, hogy érhet-e annyit egy jó magyar bor mint egy jó burgundi vagy bordeauxi akkor nyugodt szívvel mondom, hogy igen érhet. Szerintem vannak olyan magyra termőhelyek melyek adottságai és egyedisége simán verik Burgundiát vagy Bordeaux-ot. Tokaj, Mátra, Sopron, Somló szerintem mindent tudnak amit bármelyik híres borvidék a világban. Vagyis a terroir az pariban van minden kétségen túl.
Ha pedig egy bor ezen értékes terroirt hitelesen és természetesen mutatja be, akkor miért nem értékelhetném annyira mint a világ bármely borát. Hangsúlyozom a hitelességet és a természetességet. Ha hiteles és tiszta Somlói bort kínálok az megismételhetetlen és lemásolhatatlan lesz. Az értéke akkor csökken ha uniformizálom a bort. Mert McWine-t azt lehet mindenhol csináli. De Somlóit azt csak tisztán és hitelesen. Érted, pusztán az, hogy a Somlón termett a szőlő attól még nem biztos, hogy Somlói lesz az a bor. Sok McWine kerül palackba a Somlón. Gyomirtókkal, rovarirtóval, fajélesztővel, pótolt savval, aromákkal nem lehet hiteles terroir bort csinálni. Értéke pedig szerintem ennek van.

silvousplait 2015.04.03. 09:05:41

@BZoltan: Ismet sokmindenben egyetertunk. Az, hogy tobb magyar borvidek adottsagai kitunoek, szinten nem vita targya (ahogy pl. Somlo irant erzett szimpatiamrol regota tudsz). Megint mas kerdes, hogy aktualisan (es esetleg meg evtizedekig) mit hoznak ki belole. Maganemberek maganvelemenye (16/20, 93/100 stb.) szamomra meg nem a vilaghir, nem a vilag elmelyult tudasa, ismerete, rajongasa a magyar bor irant, es nem is a keresettseg merteke. A piaccal takarozni lehet, mert ti. az, ha ennyiert megveszik, annyit is er, bizonyos szempontbol (es sajnos) igaz. Ezt hivjak kapitalizmusnak. De a szerenyseget, onmersekletet es hosszutavu gondolkodast (hogy ne mondjam, fontolva haladast) meg a kapitalizmusban sem tiltja meg senki. Gondolj bele: ma 20-30 ezer, 5 ev mulva mennyi ? Es milyen alapon ?
A "haveri kor" annyiert es olyan bort vesz, amilyet csak akar. Maganugye. De akkor miert nyilvanos az egesz, hogy 20-30 ezerert en is rendelhessek belole ? Ez egy langyos megoldas. Vagy vegye meg a barati tarsasag, vagy kapja meg mindenki realis aron. Pszeudo-demokraciara azonban nincs szukseg, szerintem.
P.S.: 2 napig nem vagyok gepkozelben, ugyhogy mindenkinek Boldog Husvetot !

silvousplait 2015.04.03. 09:16:24

@Syntax Error: Azert nem teheti meg, amit az elobb irtam. Borasztarsainak es a borvideknek tesz vele rosszat. "Jó felépítésű, nem nehézkes, arányos bor, piros bogyós és erdei gyümölcsökkel, gazdag fűszerességgel és egy kis csokoládéval." Ez volt furmintfan leirasa a borrol. Ez tehat, megkockaztatom a tavolbol, egy "jo bor" (bon vin , 14/20 koruli osztalyzattal) francia besorolas szerint. Ilyen Franciaorszagban tobbszazezer, ha nem tobbmillio fele van, es kb. 10-15 euroert aruljak polcon. Megvan a helye. Megvan az ara. Mindenki jol jar vele.
P.S.: Tenyleg semmilyen bornak sem szabadna 100 euroba kerulnie, egyetertunk.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.04.03. 09:30:43

@silvousplait: Nem tisztem senkinek az árazását védeni, és amúgy sem engedhetek meg magamnak 100 eurós borokat, szóval ennyiért személy szerint nekem is minden bor drága.
Az itt szereplő leírás a "fesztiválkóstolás" miatt ilyen nyúlfarknyi, megérdemelne az a bor jóval több időt és komolyabb jegyzetet is.
Kóstoltam 2011-2012-ből az összes Courage-t, és amennyire szűkre szabott élményeim alapján meg tudom ítélni, a magyar vörösök szűk élmezőnyében van a helyük. Engem leginkább pont az az erőlködésmentes elegancia és egyensúly vonz bennük, ami a magyar (csúcs)vörösök nagy részéből hiányzik.

silvousplait 2015.04.03. 09:43:13

@furmintfan: Koszonom a kiegeszitest, nem kivantam a kostolojegyzeteiddel visszaelni :)) Kerdes, mit jelent igazabol es nemzetkozi kontextusban a "magyar vorosok szuk elmezonye". Az erolkodesmentes elegancia mindenesetre alapkovetelmeny abban a francia arkategoriaban, amirol irtam. Kulonben a kutya se venne meg ezeket a borokat. "Fesztivalkostolni" en is szoktam neha, es ha le kell ulni egy bortol, mert nagy es annyira jo, hat "leulok" menten, komolyabb jegyzeteles nelkul. Utana megkerdezem az arat. Meg sosem mondtak 100 euro koruli osszeget. Olyan flancos helyekre nem en jarok.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.04.03. 11:22:59

@silvousplait: Én is besorolok, hogy bizony sok a 100 euró minden borért :) De ez ellen lázadni olyan mintha a téli hideg ellen lázadnék :)

Amúgy mondom, engem nem kell meggyőzni arról, hogy az ár az nem egyenlő az értékkel. Én vallásosan hiszem azt, hogy egy bor értéke nem fejezhető ki az árával.

Amúgy én simán el tudom képzelni, hogy adok 100 eurót a Török Csaba Courege boráért. Ha másért nem akkor azért, hogy alkalomadtán elő tudjam rántani és meg tudjam mutatni valakinek, hogy lám, ilyen is tud lenni egy magyar vörösbor. Ha egy nagyon fontos vendég jönne hozzám akkor ez lenne az egyik biztos pont amihez nyúlok. A másik pedig a Karner Gábor Borókája, a harmadik a Légli Géza Syrah bora, a negyedik Szecskő Tomi szürkéje, az ötödik A Losonci Bálint Pinója. Pedig ezeknek az ára nagy szórásban van. De vannak borok amik tudnak egy-egy olyan mozdulatot, olyan hangot amit én fontosnak tartok és ha ezt akarom valakinek megmutatni akkor az adott valaki státuszától függ, hogy mennyit ér meg az élmény. Ha bekopogtatna hozzám Roger Waters, Darnyi Tamás, Teemu Selänne, Benedek Tibor, Szemerédi Endre, Linus Torvalds vagy valaki hozzájuk hasonló akkor 100 euró aprópénz lenne arra, hogy megmutassam a szerintem legizgalmasabb magyar borok egyikét.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.04.03. 11:46:32

@BZoltan: Szia! Nem kötözködni akarok, csak nem értem az okát a különböző hozzáállásnak a különböző borászok irányába.Amikor Balassa István tízezerért adja a csúcsborát, az szemlátomást jobban szíven üt, hiszen Elzászban több száz éves múlttal rendelkező biodinamikus pincék csúcs grand cru-it is meg lehet ennyiért kapni és hát nyilvánvaló, hogy ez az élet kevés arra, hogy ez utóbbiak minőségi szintjét elérje bárki MAgyarországról, nemhogy tíz évjáraton belül.
Ha Török Csaba adja 100 Euroért a csúcsborát, akkor viszont lásd fenn, illetve miért is kéne bárkinek azt gondolni, hogy egy igazán jó magyar vörös ne lenne partiban akár burgundi grand cru-kel (melyek hátterében szintén lehet sok-sok genrációnyi tapasztalat) . Most akkor hogy?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.04.03. 12:01:13

@drbarta: Szia, nem veszem kötözködésnek. Tegnap 12:46:53 időponttal regisztrált hozzászólásomban pontosan erről írtam.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.04.03. 12:20:29

@BZoltan: Olvastam. És úgy érzem, hogy Balassa István is épp ugyanabba a "garázsborászatos" csoportba kéne, hogy tartozzon, mint amelyikbe Török Csabát helyezted. Az indexes fórumon viszont úgy emlékszem nemrégiben volt vele (B.I) erről vitád, és ott nem ugyanarra a konklúzióra jutottál, mint a fenti hozzászólásban. Ne értsd félre, én se értek egyet azzal, hogy a száraz tokajinak immár tízrugó körül kell, hogy legyen az ára, de ha azok kapcsán arra jut valaki, hogy aránytévesztésben vannak, akkor nem látom át, hogy a 2ha courage árazása miért ne lenne éppúgy tévedés. Megjegyzem, nem kóstoltam a bort, de sajnos be kell valljam, hogy a zsigeri reakcióm az árcímke láttán egy nagy hátas volt :) És igen, gonoszul, előítéletekkel együtt, így látatlanba is épp arra gondolok hogy nem tudom elképzelni, hogy a töredékét is megérje ennek. (aztán ha egy nap mégis kóstolom, akkor ne legyen igazam)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.04.03. 12:51:48

@drbarta: Számomra Török Csaba nem ugyanaz a kategória Mint Balassa István. És itt határozottan nem jobb-rosszabb kategóriáról van szó.

Amúgy nem ugyanaz a műfaj egy-egy bort kiemelni a portfólióból és az, hogy identitásképző módon minden bort brutálisan drágán adni.

De mindegy, nem akarom magyarázni. Én amúgy is elfogult vagyok. A Csabát kedvelem és jó embernek tartom. A borai (és ez a Courage borára is igaz) számomra egyedi és különleges élményt tudnak adni. Engem a pontok és az ár/érték arány már nagyon rég nem érdekel. Ha egy szerinted 5 pontos bor nekem ad egy olyan élményt amire évek múlva is emlékszem akkor az a bor megért akár 100 eurót is. Ahogy egy szerinted is 8 pontos bort is el tudok már másnap felejteni.

Én egyszerűen az egyedi élményreés az izgalomra figyelek. A pontszámok nem érdekelnek.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.04.03. 15:53:40

@drbarta: en Balassa Istvan csucsbora eseteben is elfogadom a tizezres arat, ugyanugy nem veszem meg de az is egy kis tetel, magas minoseg, nem kulonboztetem meg.

Kettojuk kozott az alsobb szintek arazasaban velek felfedezni kulonbseget. Mig Torok Csabatol tudok venni bort ketezer forint korul is (eleg jokat btw), addig Balassa Istvan borai negy-otezer korul kezdodnek (bar talan van birtokbora picit lejjebb) - ezt a kulonbseget sokkal zavarobban elem meg.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.04.03. 18:08:41

@Syntax Error: Meg a másik amit azért a Török Csaba esetében érdemes figyelembe venni, hogy az ő borai erősen úttörő jellegűek. Mind stílusban, fajtaválasztásban, minőségben nagyon tabudöntögető és masszívan kockázatos az amit ő csinál. Nemcsak a Szent György hegyen, hanem az egész régióban.
Szóval ha valakit érdekel, hogy milyen a Szent György hegyi Merlot akkor az sok helyen nem tud kopogtatni. Ezt a kuriozitást és a termelő részéről a kockázatvállalást, a pionírszerep extra költségeit azért be is illik árazni. Szóval ez azért nem egy tokaji furmint téma.

Amúgy ez a 2HA Courage 30k Ft inkább olyasmi mint a Ráspinak a jobb 2006 Mátéja ami pedig 50 ezer forint. Szóval ezek az árak azért rászben fricskák, részben jelzés, hogy egy nem kipörgetésre szánt tétel, hanem olyan mikrotétel amit ha nem is ad el az ember az is jó. Szóval ez azért nem a tokaji sztárok tízrugózása kaliber.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.04.04. 08:19:50

@BZoltan:
Nyilván az, hogy van néhány pár ezer forintos 2ha fehér, attól még épp a birtok különlegességeit képező vörösek éppúgy 5 ezertől indulnak, de jellemzően inkább 7 ezer körül vannak és a határ a csillagos ég. Balassa esetén se csak a fő profilt képező dűlős szárazak merész árazását nézzük, attól, hogy a Bortársaságban jelenleg csak ezek vannak, attól még az utóbbi években láttam tőle igen becsületes tartalmú késeit, sárgamuskotályt szintén pár ezerért , illetve 4 ezer körül olyan kései zétát, amelynek jónéhány tízrugós komoly aszú csak jelenthet.
Én úgy érzem, hogy a hasonlóképp elszaladt árazások iránt mutatott különböző hozzáállásokban azért erősen szerepet játszanak szubjektív szempontok is, de végülis nem baj, te sem tagadod.Ha pedig a szimpátia és szubjektum felől közelítjük, belátható, hogy sok ember éppen úgy megtalálhatja az x faktort B. I boraiban is, olyannyira , hogy esetleg inkább azzal kínálná meg Teemu Selanneét és társait. :)
Szóval nem érzem a két eset nagy különbözőségét. Te azt írtad Balassának, hogy nem érzed fairnek az árait ha sokkal nagyobb történelemmel, szakmai múlttal bíró istenkirály elzásziakat amelyekkel nem tartod versenyképesnek az ő első generációs próbálkozásait, esetenként olcsóbban megkapsz. Azt is írtad nem tartod követendőnek azt a hozzáállását, hogy a magas árakkal akarja megszűrni, hogy kinek legyen joga inni az ő borából, hiszen szerinted sokszor épp a némiképp alacsonyabb büdzséjű vásárlók között találjuk azokat, akiket tényleg őszintén érdekel a téma. Ezekben lehet is ráció, de most mégis ellentmondásosnak érzem, hogy Török Csaba esetén silvousplait felhozta UGYANEZEKET az érveket: a courage-al egy árban mért attól sokkal nagyobb szakmai múlttal rendelkező francia borok, akár burgundi top premier cru, vagy épp szerényebb grand cru is ebben a ligában játszanak, illetve az, hogy fricska, vagy nem fricska az ár, ha valaki nem tartozik a haveri körhöz, de kíváncsi erre a borra, azt sajnos éppúgy az ár fogja megszűrni, hogy lesz -e joga courage-t megismerni, vagy sem. Ezekre viszont ezúttal az a válasz, hogy miért kéne egy courage-nak szégyenkeznie akármilyen grand cru mellett, illetve miért kéne egy borásznak azon munkálkodni, hogy akárki megkóstolhassa a borát. Itt nem probléma, ha esetleg az ár miatt nem az "érzékenyek" veszik meg, hanem az újgazdagok azok meg az árcímke nagyzolása miatt?
Szóval nekem egy kategória a két eset.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.04.04. 10:32:09

@drbarta: Dávid, zavarban vagyok, mert nem tudom hogy mondjam udvariasan úgy, hogy ne értse félre... de én nem akarok a Pistáról és az ő borairól beszélgetni. Mert ebben a témában én nem tartom relevánsnak.

Hogy miért tartom a 2HA esetében az egyes tételek jelzésértékű árazását elfogadhatónak azt leírtam. Más borvidéken, más volumenben, a borvidéken új fajtával, teljesen egyedi technológiával és stílusban egy kimondottan mikrotétel egy alapvetően úttörő borásztól.

Neked lehet a két kategória egy eset. Én más szemszögből, más információk birtokában, más szempontrendszer szerint teljesen különbözőnek tartom. Hogy miért azt leírtam.

"Ezekre viszont ezúttal az a válasz, hogy..."

Amit pedig ez után írtál azt nyilván nem neked szántad, mert én iyent soha nem mondtam.

Én azt mondom, hogy az újszerűség, egyediség, izgalom az mindig megérdemli a kiemelt figyelmet.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.04.04. 11:38:30

"Simán el tudom képzelni, hogy a Csabát marhára nem motiválja az, hogy te esetleg megkóstold a borát. Nem kell mindig, minden igényt kiszolgálni."

Részben erre a szavaidra gondoltam, amit az utolsó bekzedésben írtam és te nem vetted magadra, azaz "miért kéne egy borásznak azon munkálkodni, hogy akárki megkóstolhassa a borát"
Nekem a más szavak elllenére egész hasonlónak tűnnek.
Balassa csúcsboránál nem szimpatikus, hogy ár alapján rostálja fogyasztóit, itt viszont elfogadható. De, elmondtad, szubjektíve többre tartod a 2ha munkásságát, egyáltalán Török Csaba szimpatikusabb.

"Szerintem vannak olyan magyar termőhelyek melyek adottságai és egyedisége simán verik Burgundiát vagy Bordeaux-ot. "

"miért kéne egy courage-nak szégyenkeznie akármilyen grand cru mellett"

Ezek valóban nem pont ugyanazok, de mivel a te megállapításod egyik példája a fent tárgyalt bor volt, így gyakorlatilag közvetlen következik belőle az én verzióm. :) Nyiván a terroir erősségére tett meggyőződésed valamely onnan származó bor élménye alapján származhatott.
Itt az az ellentmondás, hogy Balassa Mézes Mály esetén azt írtad, hogy nem fair az árazása, mert tizedik évjáratánál sincs, egyszerűen nincs mögötte annyi érték, tudás, mint egy árban megfelelő elzászi grand cru esetén, pl Josmeyer, csak árban tart ott. Itt viszont a hasonlóan , vagy méginkább gyerekcipőben járó 2ha munkásságának eredményét simán egyenértékűnek tartod sokkal kiforrattabb, szintén több száz évnyi előnnyel rendelkező top burgundiakkal, bordeaux-iakkal szemben.

Bocs, nem azért emlegetem Balassát,mert nagyon egyetértek az árazásával, csak nemrég a fórumon vele vitáztál ebben a kérdésben, és olyan mintha az akkori érveléseidet most a veled szembenállók mondanák, és az erre adott válaszaid, pedig inkább Balassa egykori érveivel korrelálnának.
De nem baj. Megértettem a lényegét. Neked nem egy kaliber a két eset, mégha nekem az is. Te a saját szemszögedből értékesebbnek tartod Török Csaba munkásságát és ott jogosabbnak érzed. Ennyi, felfogtam.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.04.04. 12:06:26

@drbarta: Szerintem a Csaba nem az ár alapján rostálja a fogyasztóit. Ez a bora nem is igazán van ott a mainstream forgalomban. Azért az, hogy a Radónak adott néhány palackkal az nem ugyanaz mintha ott lenne az ország minden sarkában a legcombosabb borkisker polcain. Szerintem már ez is differenciál.
Szerintem ezt a bort a Csaba nem egy kipörgetendő tételnek csinálta, de azért leobiztatta, hogy ha valakinek akar adni belőle akkor tudjon és jól felárazta, hogy azért ne fogyjon el túl hamar. Mondom, ez olyan mint a Ráspi 2006-os Mátéja. Ezek a borok inkább olyanok, hogy "nem eladó", de ha a termelő akar belőle adni akkor tud.

"gyakorlatilag közvetlen következik belőle az én verzióm. :) "

Hát ha nagyon aakarjuk akkor akár úgy is lehetne érteni :) De én nem akarom, mert nem is úgy értettem.

Tudom nehéz elmagyarázni, de én úgy gondolom, hogy egy hiteles és tiszta technológiával egy grandcru adottságú termőhelyen készült pionír stílusú egyedi bor olyan termék szingularitás ami felül emelkedik minden összehasonlításon. Olyan ez mint mondjuk a Takács Lajos Sauvignon Blanc bora. Mivel tudom, hogy 100% terroir bor és 100% hiteles bor így egy olyan reflexióját adja a borvidéknek ami megismételhetetlen. Olyan ez mint lassúzni egyet Scarlett Johanssonnal :) lehet, hogy nem olyan nagy szám maga az élmény, de azért mégis egy olyan egyedi élmény amivel évtizedekig dicsekednénk :) Vagyis minden pénzt megér. Nem maga a nettó és objektív élmény, hanem az egyedi lehetőség.

Ez az az aplusz amiért én a 2HA bora esetében az árazást elfogadhatónak tartom. Mert bár valóban sehol nincs Csaba sem egy Josmayer-hez tapasztalatba, de a hiteles egyediség ezt kompenzálja.

Na és ugyanezt a hiteles egyediséget és pionírságot nem érzem egy Balassa tokaji furmintja esetében.

Szóval, jól látod, jó a szemed... kettős mércét használok. De nagyon nem alaptalanul és nem is indokolatlanul.

Egyébként ugyanezt az érveket tudnám például a Karner Gábor és a Losonci Bálint olaszaira mondani. Mert ők is 100% terroir szemléletel, 100% tisztassággal olyan oldalát tudják mutatni a fajtának ami nagyon komolyan új megvilágításba helyezi a fajtát. De nem ok nélkül mondtam a Légli Géza barátom Syrah borát is, mert bár az arcátlanul olcsó mégis úttörő módon nem nem a testtel és nagy böszme fűszereszsákkal meg olajtengerrel hozza a Syrahot, hanem könnyeden és gyümölcsösen... megintcsak pionír módon a borvédkhez tökéletesen adaptálja egy fajtát.

Én az ilyen tabudöntögetéseket és egyedi élményeket piszok sokra tartom. Igen, akár az évszázados folytonosságnál és tapasztalatnál is többre.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.04.04. 19:39:58

@drbarta: koszi az adalekot, szoval van Balassa Istvannak is jobban megfizetheto bora, akkor csak azt sajnalom hogy amiket irsz mind edes ;)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.04.05. 12:13:04

@Syntax Error: @drbarta: Kicsit böngésztem, de nekem nem úgy tűnik, hogy Istvánnak lenne bárhol párezres (ezt é 2000-3000 közöttinek értem) bora. A sárgamusiját láttam pár helyen 5k áron, késeiből meg valóban va 4 ezerért, de 0.375 kiszerelésben. Ameddig a 2HA szürke és olasz borok tényleg megvehetők 2500-3000 között.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.04.05. 20:31:55

@BZoltan: Írtam, hogy sajnos nem napjainkból, inkább az elmúlt pár évből származnak a példák. A Sárgamuskotály 2009 egy nagyon patent könnyed édesbor volt, én Tokajban vettem egy borfesztivál alkalmával 2011-ben 2500 Ft-ért. NEm volt az a bor akkor se a Bortársaságnál, most meg már rég jártam Hegyalján, nem tudom van- e bornak "jugutódja" és ha igen akkor most mennyibe kerülhet. A Zétából talán a 2010-es volt igazán nagy durranás, azt még kisüveges kiszerelésben is abszolút bestbuy-nak gondoltam 4 ezer Ft-ért, sajnos szintén csak helyszínen lehetett szerezni. Elődje a 2008-as viszont úgy emlékszem volt a Bortársaságban is, szintén hasonló összegért.
Rátérve a 2Ha párezresekre. Te is mondtad, hogy a vörösei miatt kuriozum. Badacsonyi, vagy szentgyörgyhgyi száraz olaszrizlinget, vagy szürkebarátot kapni ennyi pénzért semmiképp nem újszerű. A "pionír" borokért viszont szurkolni kell rendesen.

De tulajdonképpen ezeknek semmi jelentősége nincs. Én csak szórványosan kóstoltam 2ha borokat, volt köztük olaszrizling, cabernet franc, shiraz, tabunello. Mind korrekt volt, de én nem éreztem bennük olyan újszerűséget, izgalmat, ami miatt egy kicsit is arra gondolnék, hogy mit tudhatnak a 100 eurós boraik.
ÉS ez már csak így van, ha az ember érzi a borban az x faktort, akkor nem drága akkor se ha valójában az, ha pedig érdektelen , akkor meg akkor is drága, ha nem túl drága. :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.04.06. 07:11:56

@drbarta: A google megmondja, hogy mennyibe kerül a Balassa sárgamusi, 5k. A 0.375 palack 4k-ért pedig ugye 8k. És ugye most az árazás szélső értékéről beszélünk ami ugye az adott termelő palackszámával súlyozott átlagárain sokan nem változtat. Ameddig ugye a 2HA boroknál az árazás illeszkedik a piramis formára. Szóval nem nagyítóval kell keresni a minimális palackszámú "olcsó" (4-5k) borokat és nem is négy éves helyben vásárolt árakat kell elővenni. Szóval ne vedd rossz néven, de én némi szerecsenmosdatást érzek a dologban :)
Pedig az általam nagy tartott, hiteles és progresszív borászatok közül a 2HA még a bátrabban árazók közé tartozik... és még ő sem ér a Balassa István árnyékába árazás tetkintetében. De biztos Tokajban olyan iszonyat drága a művelés. Hkh... ugye nem akarjuk például a Balaton menti ingatlanárakat Hegyaljával összehasonlítani. Balassa István azzal indokolta a csillagászati árazását, hogy hát az a termőhely ahol ő dolgozik az annyira istenkirályűrfrankóság, hogy hát ami azon terem az így árazandó. Szerintem pedig a Szent György hegy egy fikarcnyival sem marad el Tokaj egyik dűlője mögött sem.
Na, de nem akarom újra ugyanazokat az érveket elmondani mint már korábban sokszor. Meg én tényleg nem szeretek Balassa Istvánról és a borairól beszélgetni.

Amait az x faktorról írsz azzal természetesen tökéletesen egyetértek. Én mind Török Csabában, a szemléletében, hozzáállásában, stílusában és a boraiban érzem ezt az X faktort.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.04.06. 12:02:12

@BZoltan: Sajnos attól én még 2500 Ft-ért vettem anno azt a sárgamuskorályt, akkor is ha a ma felelhető utolsó palackok már nem annyiba kerülnek ott ahol esetleg még vanbelőle. A zétával kapcsolatban, én még életben nem láttam jócskán 200 gr/l fölötti cukortartalmú desszertbort 0.75-ös palackban árulni, tehát egy olyan bor ami mind beltartalomban, mind minőségben nagyjából tba szinten jár ennyi pénzért még 0.375-ös palackban is ajándék. De jogos, az lenne a tiszta sor ha ma besétálhatnék a Bortársaságba és megtudnám ezeknek az újabb évjáratait venni hasonló összegért. De a fenti példák akkor is megtörténtek, akkori valós számokat adnak vissza, ezt nem lehet semmissé tenni.

De mint mondtam nekem ennek semmi jelentősége nincs. Szerintem az, hogy a Courage 100 Euroért rendben van-e, vagy esetleg pofátlanul van-e árazva az nem attól függ, hogy adott pincének van -e a szortimentjében számomra érdektelen, de az általad említett "pinonír" értékrenddel sem bíró olaszrizling, vagy szürkebarát. ÉS ennek megfelelően az hogy a Mézes Mály megér-e tíz rugót, avagy túlárazott-e szintén nem függ össze azzal, hogy két-három éve tudtam Balassától venni jó ár-értékarányú sárgamuskotályt, ma meg nem. Attól, hogy valakinek szabályosabb termékpiramisa van szemben azzal aki meg inkább egymással mellérendelt viszonyban álló borokat árul még nem értem, hogy miért lenne több erkölcsi felhatalmzása arra, hogy legtöbbre tartott borát finoman is túl merészre árazza be?
Egyébként meg nYilván mindenki annyiért adja akármelyik borát amennyiért akarja és tudja, csak esetlegesen ne csodálkozzon ha mások szóvá teszik, hogy hádekérem annyiért burgundi grand cru-t is kapni és hol van ő azokhoz képest :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.04.06. 12:30:52

@drbarta: Ha ilyen legendáriumba illő egyedi ár/érték bajnokságot tartunk Tokaj vs. Szent György hegy viszonylatban, akkor én nyertem, mert én kaptam a Csabától egy palack somlóiért cserébe már Tabunellót :) Na, ezt nem nyomod le semmivel :)

Szóval igen, a könnyen hozzáférhető kereskedelmi mennyiségben létező borokat tartom sportszerűnek összevetni.

Azt pedig már mondtam, hogy a "burgundi grand cru" összehasonlításban elszenvedett negatív pontokat a szentgyörgyhegyi merlot/sangiovese egyedisége és a Csaba hitelessége kompenzálja. Ugyanezt a kompenzációt egy ritkaságszámnak messze nem mondható tokaji furint esetében nem alkalmazható. A kuriozitás mindig indokol valamennyi ártöbbletet.

De mondom, én nagyon kellemetlenül érzem magam egy Balassa vs 2HA összehasonlításban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.04.06. 14:01:53

@BZoltan: "én kaptam a Csabától egy palack somlóiért cserébe már Tabunellót :) "
Akkor értem most már miért -e megingathatatlan pozitivitás az irányába :)

Elnézést a magas labda leütéséért, természetesen nem gondoltam komolyan :)
Viccelődést félretéve: Nem volt szándékom Tokaj-Szent
-györgy hegy ár-értékversenyt rendezni és ebbe az irányba elvinni a társalgást. Nyilván lenne értelme egy ilyesmi témának is és természetesen nekem is van fenntartásom a tokaji első és másodvonal egy részének jelenlegi árazásával kapcsolatban.
De most más témával kapcsolatban szóltam hozzá és maradnék is szorosan a témánál.
Már eljutottunk oda, hogy beismerted, hogy az igen merészen árazott Courage és szintén nagyon vastagon mért Balassa csúcsbor(ami azért valljuk be hiába 10 rugó, az mégis inkább csak harmada környékén van a 100 euros 2ha csúcsnak) kettős mércét alkamaztál azt illetőleg hogy elhelyezd őket a világ borainak kontextusában és ebből kifolyólag véleményezd is az árkategóriájukban fellelhető külföldi etalonok jelentőségét.
A kettős mérce oka kapcsán részben írtad, hogy szubjektív szempontok is szerepet játszottak, mint személyes szimpátia, de egyre inkább úgy érzem, hogy te OBJEKTÍVE annyival értékesebbnek tartod a Csaba munkáját, hogy teljesen elfogadhatónak tartod akár a Courage árazását is. Egyszer írtad régen nekem és ma úgy gondolom, hogy nagyon helyesen tetted, hogy egy blogger egy borról való véleménye kapcsán fontosnak érzed, hogy vállalja szujektivitisát és ne akarja a saját szubjektív véleményét bizonyos ismérvek alapján bármenyire is objektívnek bemagyarázni. Most úgy érzem mintha te épp így tennél. A saját szubjektív hozzááállásodat a két borász irányába próbálod megmagyarázni és beállítani, hogy az egyik munkássága valamiért talán abszolút értelmben is előbbre való. Lehet, hogy tévedek, és nem érzel ilyet, ez esetben bocsánatodat kérem. De például az utolsó mondatodat az előző kommentben, miszerint már te érzed magad kellemetlenül a Balassa Vs 2ha összehasonlítás kapcsán én úgy tudom értelmezni, mintha arra gondolnál, hogy nem is érdemesek az összehasonlításra, annyira durván nem egy ligában játszanak. Mintha egy részeges utcabeli a sarki Józsibácsi házi borára esküdne és próbálná neki valaki nagyon finoman az értésére adni, sértés fennállásának a veszélye nélkül, hogy azért nem biztos, hogy az a legjobb a világon. Rosszul érzem?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.04.06. 18:33:23

@drbarta: "Akkor értem most már miért -e megingathatatlan pozitivitás az irányába :)"

Nyugodtan gondolhatod ezt komolyan :) Én azzal kezdtem, hogy igen, elfogult vagyok a Csabával szemben.

A kettős mércét is vállalom, mert van olyan objektív mérce ami alapján Csaba borai plusz pontot érdemelnek. A bovidéken pionír munkával egy helyben nem ismert és nem használt fajtával dolgozni mindenképpen olyan obkjektív plusz ami külön mércét érdemel. Hasonlóan értékelem egyébként Tokajban, ott is nem akárhol mint az legendás Urágya dűlőben a Dobogó pince munkáját a Pinot Noir fajtával.

Objektív tény, hogy egy ilyen tabudöntögető fajtával, egy teljesen kuriózmszámba menő bor magasabbra árazása minden szempontból indokolt és érthető.

"Rosszul érzem?"

igen, már írtam, hogy nem erről van szó (2015.04.03. 12:51:48). Én azért érzem magam kellemetlenül, mert ez a poszt és beszélgetés a A Badacsonyról és a Csaba boráról. A mainstrem boros világban szerintem méltatlanul kevés figyelmet kap a Balatoni régió, ha végre egyszer erről van szó, akkor szerintem erről beszélgessünk. Tokajnak és a Balassa Pistának van elég hátszele.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.04.06. 20:45:01

@BZoltan: Hát igen, de mivel más nem feltétlen így gondolja, így máris nem objektív :) Az hogy értékes munkát végez, objektive kijelenthetjük, de az hogy ettől jogos-e 100 euróért adni a borát az már minimum megosztó. Ahogy az is, hogy az aki világfajtákkal kisérletezik egy adott helyen a helyi fajták helyett az erkölcsileg magasabb rendű munkát végezne szemben azzal, aki helyi fajtákból szeretné kihozni a maximumot.
De persze jön egy egyszerű fogyasztói szemlélet is, amivel persze szubjektíve nem muszáj azonosulni, de sokan így gondolkoznak, hogy tényleg az adott bor mit tud a nemzetközi értelemben vett árkategóriájában. Ha Franciaországból töredék áron tudok esetlegesen jobbat venni, akkor lehet kénytelen vagyok arra tenni a voksot.
Nekem sajnos a 2ha borok arról szóltak eddig, hogy korrekt, de nem kimagasló beltartalmú alapanyagok agyon vannak hordózva. Én eddig nem találtam meg bennük azt a pluszt, egyediséget amiről te beszélsz. Persze lehet, hogy majd a Courage.....csak épp magam se hiszek benne.

Mindegy. Szerintem nincs erről tovább mit beszélni. Majd folytatjuk a diskurzust akov SAP posztja alatt, ugyanis kóstoltam a 13-as juhfarkot...:)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.04.06. 21:30:26

@drbarta: Várjál, én egy szóval nem mondon, hogy erkölcsileg magasabb rendű lenne a munka amit a Csaba végez.
Egyszerűen azt mondom, hogy a Szent György hegyen ilyen vörös fajtákkal dolgozni az objektív mércével nézve is úttörő munka és az eredménye pedig objektív módon kuriozitás.

Ezt a két objektív tényt említem meg kompenzálandó a burgundiai grandcru borok melleti hátrányt.

Én tényleg nem állítok ennél többet. De kevesebbet sem. A bor ízéről és az általa okozott élményéről én nem nyitnék vitát, az szubjektív. Szerintem rendkívül izgalmas és egyedi borok a Csaba borai és én szubjektív okok miatt nagyra tarton a Csaba munkáját és a borait is. De ez az én személyes dolgom. A borok árait sem akarom magyarázni és én az ár/érték arányt mint mérőszámot nem is szeretem.

A SAP borokról ha kérdésed van akkor szívesen válaszolok :) a véleményedet pedig szívesen veszem...de beszélgetni, hát izé.. inkább valami másról.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.04.07. 09:47:20

@drbarta:
Szórakoztató olvasmány a vitátok (mint BZoltán minden írásos tevékenysége), de nyilván már rájöttél, hogy Zoli eccerűen komálja a Csabát meg a borait, míg a Balassát meg a borait kevésbé komálja.
Ez a nagy tudományos igazság, ami felülír árazást, Burgundiát, grandcrut meg minden egyebet.
A tényállásnak nyilván sok tényezője van a termékpiramis piramis-jellegű avagy nem piramis-jellegű árszerkezetén kívül/mellett/helyett, pl. Tokaj szerinte indokolhatatlan mértékben felül van marketingelve a Balatonhoz-Somlóhoz képest, aztán B. István borait a nagy, lób*szó Bortársaság kínálja szerteszét, etc.
Talán 1 dolog változtathat a jelen helyzeten, ha T. Csaba borai is rogyásig kaphatók lesznek az említett nagy, lób*szó cégnél. :)

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.04.07. 10:30:46

@Hepci: :)
Egyébként alig 1-2 éve még az említett cégnél is ott voltak Csaba borai.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.04.07. 11:18:43

@Hepci: @furmintfan: 2011-ben voltak a 2009-es Olaszrizling és a Cabernet Franc borai a Csabának a BT-nél. A Bortársaságnak szokott lenni ilyen kitekintő jellegű kampánya. Akkor a Balatoni körkép néven szondáztak meg balatoni borokat. Gondolom ami ilyenkor sikert arat azzal esetleg hosszabb távon is dolgoznának.

Hepci amúgy elég jól rátapintott a lényegre :D hazudnék ha azt mondnám, hogy teljesn alaptalan amit ír, bár azért ennél árnyaltabb a kép.

De az fix, a Bortársaságon kívül melósabb az élet. Nekem igazán elhihetitek, hogy egységnyi hírnévért és piaci imapktért a BT-n kívül sokkal több mindent kell letenni az asztalra mint a BT-n belül. Egyszerűen ennyit számít egy nagy, dedikált marketinggépezettel és országos kiskereskedelmi lefedettséggel, masszív gasztrós és véleményformálós beágyazottsággal rendelkező kereskedelmi partner. Aztán persze mindennek megvannak az árnyoldalai is. Egy nagy és erőből dolgozó partner könnyel elszívja a levegőt (meg a bort) a több lábon állást jelentő többi partner elől és ezáltal kiszolgáltatottá, finoman mondva kompromisszumkésszé puhítva a beszállító termelőt. De ebben nincsen semmi furcsa, így működik a piac, ez a kapitalizmus.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.04.07. 11:27:12

@BZoltan:
Ami a BT-ről írt dolgokat illeti, azokkal nem igazán tudnék vitázni.
Viszont a rend kedvéért jegyezzük meg, volt ott azért több 2HA bor is, ha kitekintés jelleggel is:
www.bortarsasag.hu/hu/bor/magyar/badacsony/2ha_shiraz_2011
www.bortarsasag.hu/hu/bor/magyar/badacsony/2ha_tabunello_2009
süti beállítások módosítása