A Borrajongó

Vissza az alapokhoz – Tokaj Kereskedőház Zrt. Grand Selection Furmint 2013

2015. március 30. 06:00 - ungert (törölt)

Miközben kialakulóban és kiteljesedőben van egyfajta beszélgetés, vita azzal kapcsolatban, hogy Tokaj mivel és hogyan hozakodjon elő a belföld és a nagyvilág számára, mintha túllendültünk volna a borvidék alapszintjének szondázásán, tárgyalásán. Nem célom az igazságosztás, már csak azért sem, mert kellően lemaradtam az elmúlt évek történéseiről: a hétvégi szakivó-evő gárdát összecsődítő Tokaj Grandnak közelébe se mentem, és nem kóstoltam semmit a ’13-as dűlős borokból sem. Úgy gondolom egyébként, hogy miközben a száraz csúcsokon kialakult egyfajta szakadék az ár és a minőség között, nem történt meg a termékpiramis okos, alapszintről történő felépítése. Az ambíciók tudatában, sőt, azoktól függetlenül őszintén mondom, hogy amennyiben Tokajt döntően a határokon belül kell meginni, úgy ez a projekt széleskörű piaci nyitást igényel. Jó borokat, ráadásul elérhető áron. Fogadjuk el, hogy ebben a sok dolgot annál is többféleképpen integráló Tokaj Kereskedőháznak is hatalmas szerepe van. Az első szárnypróbálgatások alapján – fogyasztói oldalról nézve – úgy tűnik, hogy ez a szerep kiteljesedni látszik, aminek én nagyon örülök. Meggyőződésem, hogyha a címszereplő borhoz mérhető anyagok fogják elhagyni az állami bázist, az sokat fog lendíteni a borvidék ügyén.

kerhaz_furmint.png

Régóta vártam már egy ilyen furmintra. A Grand Selection kategória korábbi száraz borait kóstolva nekem úgy tűnt, hogy bár az anyag ígéretes volt, a hordót nem sikerült ügyesen kalibrálni. Most helyreállt a rend: a címke tanulságaiból az újhordós erjesztést és érlelést nem hagyták el, de a végeredmény sokkal lekerekedettebb, szerethetőbb lett. Nem a könnyebb, lazább vonalról közelíti meg a műfajt: orrban súlyos, inkább a trópusi karakter a domináns a citrusfélék kárára. A korty tiszta, rendezett és barátságos: a sav nem tolakodik, a gyümölcsök dicséretesen élénkek, vastagsága ellenére is van benne élet, lendület. Lehetne értekezni a hosszról is, de az talán fontosabb, hogy nem esett különösképpen nehezemre egy este alatt a végére járni, és ha van úgymond kötelező feladata az alapszinten készülő furmintoknak, akkor ez mindenképpen az. Elégedettség, az van, számszerűen 5 pont, mindent összevetve pedig remek vétel. (kb. 1200 Ft, hiperek)

A palackfotót innen emeltem el.

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr417291997

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Unger Tamás: Vissza az alapokhoz – Tokaj Kereskedőház Zrt. Grand Selection Furmint 2013 2015.03.30. 11:39:01

Ha a címszereplő borhoz mérhető anyagok fogják elhagyni az állami bázist, az sokat fog lendíteni a borvidék ügyén.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MádiN. 2015.03.30. 09:24:33

Mi jelen voltunk hétvégén, egyik "márkás" kiállító sem nyűgözött le...
A mi ízlésünkhöz legközelebb álló top 5-6 pince közül egyedül Lenkey nagyobb név, de ő meg érlelt kategóriában utazott, így a többiekhez nem lehetett hasonlítani.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.03.30. 09:26:56

Jól hangzik, csak azt nem értem ez miért nem csavarzáras még, amikor a '13-as félszáraz sárgamuskotályuk már az. (És az is elég jól sikerült a maga műfajában)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.03.30. 09:42:23

Besorolok rszabi mögé, nekem is ez tűnt fel először. Egy 1200Ft-os alapbor az legyen csavarzáras.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2015.03.30. 09:44:52

@BZoltan: @rszabi: Egyetértek, jó lenne, ha csavarzár kerülne a palackokra. Nem mentség, de szerencse, hogy a sorozatot viszonylag jó minőségű parafával zárják.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.03.30. 10:06:46

@ungert: Arról nem is beszélve, hogy a csavarzár használata a bruttó polci árban 60-80Ft különbséget is jelenthet. Ami egy 1200Ft-os bornál azért már jelentős. Szóval mind környezetvédelmi, dugósság és fogyasztói ár szempontjából egy ilyen bor esetében nettó ostobaság drága parafadugót használni.

silvousplait 2015.03.30. 11:31:13

@ungert: Azonnal lazat merek, es ijedten vizsgalgatom majd magamat a tukorben, megis ki kell jelentenem: ez a furmint meg nekem is tetszett, mert gordulekeny volt, nem kepmutato, nem okornek vagyo beka, hanem az (es annyiert), amennyinek (es amennyiert !) lennie kell.
Remelem, reszemrol ezt a "devianciat" masok is ertekelni fogjak :D

@BZoltan: Neked tulajdonkeppen igazad van, de a francia alapborok tobbsege sem csavarzaras. A fogyasztok ragaszkodnak a dugokhoz.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.03.30. 12:36:42

@silvousplait: Mert a fogyasztók nem tudják, hogy egy 1200Ft-os bor simán lehetne akár 1100Ft is csavarzárral. Poén lenne mindkét technológiával lezárni és egymás mellé tenni a polcra. A fogyasztók nagyon hamar betrédelnék a romantikus pukkanást az árkülönbségért.
Főleg Magyarországon ahol ez a szegmens nagyon árérzékeny.

Szegediszomelijé 2015.03.30. 16:45:49

Valóban jó alapbor, a legjobbak közé tartozó Tokajról, de országosan is.
Azért ha van mondjuk 100.000 palack a raktárban, el fogják használni, melőtt csavarzáraznának -csak egy variáció ez is.

kegyetlenkirály 2015.03.30. 19:41:58

@MádiN.: ez sokat elárult az ízlésedről.

15 évvel korábban kellett volna ezzel a termékkel megjelenniük a piacon.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2015.03.30. 19:43:19

Kár, hogy mindent megbeszéltetek, mert úgy hozzászólnék még valamihez. Mentségemre szolgáljon hogy semmi okosabb nem jut eszembe: kipróbálom. :-)

SwIX 2015.03.30. 20:21:53

2013-ban Áts Károly átigazol és hoppá. A tudása máris érződik a minőségen.

MádiN. 2015.03.30. 20:36:38

@kegyetlenkirály: ezt most mire írod, az ófurmint műfajra?

jeneibalu 2015.03.30. 21:32:18

Annyit gyorsan hozzátennék, hogy a 2014-es alapbor egy cuvée lesz, kb 50% hárs, kb. 46% furmint és 3-5% sárgamusi. Nagyon virágos, nagyon friss kicsi ásvány, kis fűszer, kis gyümölcs, iható savak, van eleje közepe vége, egészen gazdag és meglepően hosszú a lecsengése. Sztem jobb, mint ez a 13-as, de abból egy kortyot kóstoltam csak, eléggé későn. Hasonlóan jók lesznek a Prémium (aminek a nagy része a Szarvas-dűlőből van), és a Kővágó-dűlőből érkező borok. Amint időm engedi, írok róluk. Igazából egy kérdésem van, hová áraznak, bízom benne, hogy csavarzár és marad ez az 1200 ft.

silvousplait 2015.03.31. 09:24:11

@BZoltan: Nos, hogy mit "trédelnének be" a franciak, az egy arnyalattal bonyolultabb kerdes. Talan meg az arerzekenyseg sem akkora. Talalgatok: konzervativizmus ? A bort az egyeb "csavaros lottyoktol" megkulonboztetni akaras ? Nem tudom. Nagy orszag, bonyolult orszag. Talan nem veletlen, hogy a legtobb "alternativ zarasmodot" (soroskupak, csavarzar, sot uvegdugo) a Franciaorszagtol multjaval, szellemisegevek kisse kulonallo Elzaszban talalni.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.03.31. 09:35:59

@silvousplait: Az, hogy a franciák is ragaszkodnak a parafához csak azt mutatja, hogy ott sem mindenki gondol bele a környezetvédelembe és a a fenntartható fejlődésbe. A parafadugók minősége évről évre romlik úgy, hogy közben az áruk folyamatosan emelkedik.

Én azt látom, hogy az olcsóbb szegmensben a fogyasztók is teljesen elfogadták már a csavarzárat. Franciaországban is és máshol is. Az a beidegződés, hogy a több évig is eltartható prémium boroknak kell a parafa még él, de szerintem ennek is meg vannak számlálva a napjai.

silvousplait 2015.04.01. 08:49:45

@BZoltan: Az bizony lehet, hogy a franciak ugy altalaban nem gondolnak bele a kornyezetvedelembe es fenntarthato fejlodesbe, de azert meg lehet nezni a francia nemzeti parkok, legelok, erdok stb. altalanos allapotat, a biogazdalkodas minoseget es mereteit, a kialakulo bioregiokat es bio iskolai menzakat, miegyebeket. Utana beszelhetunk a csavarzarakrol is ! :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.04.01. 10:12:18

@silvousplait: Franciaország nagy hely :) mintahogy ezt te is tudod :)

Szten00 2015.04.01. 10:16:23

@BZoltan: Abszolút nem provokatív szándékkal, de őszintén érdekelne, ti miért parafát használtok?

zoli 2015.04.01. 10:33:47

Parafát használni környezet ellen való lenne ?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.04.01. 10:40:00

@Szten00: Helyénvaló a kérdés, akár provokációként is. Mert valóban azzal együtt, hogy én a parafát rossznak tartom mégis azt használunk.

Az okok kifejtése nem fél mondat :) De nekifutok, bocs mindenkitől előre a hossz miatt :)

A lezárásnak ugyebár két feladata van. Mechanikusan védje a bort a külső fizikai hatásoktól és biokémialag védje a stabilan lepalackozott bort.
Kezdjük az elsővel. A mechanikus védelemben a parafának nincsen ellenfele. Esetleg a műanyag, vagy DIAM dugók, talán a koronazár. De a csavarzár az messze a legrosszabb megoldás. A legjobb csavarzár is borzalmasan érzékeny az oldalirányú nyomásra. Elegendő ha összekoccan a csavarzár valamivel, minimálisan deformálódik és máris levegős lesz a zárás, elszökik a kén és oxidálódik a bor. Ezt a kockázatot egy minimum 2-3 éves palackos tárolásra felkészített bor esetében ami a pincét elhagyva hérom alkalommal is gazdát vált sajnis vállalhatatlan. Ebből a szempontból az üvegdugó és a koronazár lenne a jó megoldás. A koronazártól sajnos végkép idegenkedne a piac. De ha akkor istenkirály lennék mint Frick úr akkor én is ezt használnám. Az üvegdugó legnagyobb mechanikai baja, hogy könnyű rosszul berakni és ebben az esetben reszelnek a bornak. Ez kicsi kockázat, de létező.
A mechanikus védelem után pedig ugye a stabilitás védelme. Ez röviden a kén. A parafa dugóban eleve van levegő és nagyon minimálisan enged is át levegőt a parafa. Emiatt a parafával lezárt bor kénszintje változik az első fél/egy évben. Ez azt jelenti, hogy ha a biztonságos kénszintre törekszünk akkor a parafás lezárással egy lépéssel fölé célozzuk be a szabad ként amiből a bor idővel elfogyaszt valamennyit és beáll a stabil kénszint. Ez nálunk 20-40mg/l szabad ként jelent, ami a maradékcukros boroknál erősen a borotvaélen táncolást jelenti. A parafa ebben némi rugalmasságot ad. A csavarzár és az üvegdugó esetében viszont nincs fölé célzás. A letöltsékor a végleges kénnel kell lezárni a palackot. Ha ekkor alá lövünk akkor sanyesz és oxidálódni fog a bor, jön a reszeltalma és a hányás szag. Ha pedig fölé lövünk akkor kénes arad a bor a világ végezetéig. Ez persze nem feltétlenül megoldhatatlan feladat, csak meló és sok kisérletezés. Fontos tudni, hogy nem minden bornak ugyanaz a kén éhsége. A botritiszes borok hajlamosak gyorsabban és több szabad ként megenni, a száraz és szikárabb borok lassabban és kevesebb ként igényelnek. Szóval egyedi dolog ez. Fajtánként, évjáratonként kell megtanulni, hogy mennyi kénnel lehet letölteni egy bort. Mi is rajta vagyunk ezen a melón, de szerintem még 5-10 évre szükségünk van, hogy teljesen és magabiztosan képben legyünk.

silvousplait 2015.04.01. 11:28:17

@BZoltan: Na latod, amiket leirtal, azt velhetoleg a franciak is ugyanigy gondoljak :D
P.S.: A 20-40 mg/l-es szabad kenszint gusztusosan alacsony, es nekem nagyon tetszik :)
P.S. 2.: Domaine Binner, Elzasz, uvegdugo. Az o esetukben aztan vegkepp nincs a kennel fole celzas, tudniillik kenmentes az egesz vircsaft. Szenzacios borok.

Szten00 2015.04.01. 12:06:05

@BZoltan: Wow, köszönöm a részletes választ! (Lenne majd még pár plusz kérdésem, gondolatom ezzel kapcsolatban, de sajnos leghamarabb este fogom tudni összeszedni őket.)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.04.01. 12:15:39

@silvousplait: A teljesen kénmentes borkészítés egy nagyon izgalmas terület. Én ittam pár piszok jó hozzáadott kén nélkül készült bort. De sajos 80%-ban hányingerkeltő és egyértelműen hibás, semmi borszerű élményt nem nyújtó kénmentes borral találkoztam. De tudom, hogy manapság a kén egy közkeletű gumicica amire rá vannak sokan pörögve. Én azt szoktam mondani, hogy egy átlag borban a kénnél van egy sokkal toxikusabb anyag... az alkohol :) Ha annyi bort akarsz meginni, hogy a kéntartalma káros hatással legyen rád akkor már rég felmondta a veséd a szolgálatot és meghaltál alkoholmérgezésben.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.04.01. 12:22:50

@Szten00: Szívesen válaszolok a tudásomhoz mérten, ami persze messze nem sok a témában. Nem lenne rossz ha más nálam tapasztaltabb és képzettebb termelők is elmondanák, hogy mit gondoltak.

A lényeg, amiben biztos vagyok, hogy egy ilyen lezárási technika váltás nagyon nem úgy megy, hogy gyere buci hamm bekaplak. A legtöbb ilyen egyszerűnek tűnő váltás komoly technológiai és kubatúra változtatást követel ami gyakran sok munka és még több pénz. Ja és minden változtatás hordoz rizikót amit egy beállt stabil rendszerben nem biztos, hogy akarunk vállalni.

silvousplait 2015.04.01. 13:23:43

@BZoltan: Akkor nekem nagyobb szerencsem volt veluk, es gyujtenem is oket, ha hidegebb lenne a pincem. Azert nem vagyok antiken-dogmatikus, csak eppen eszembe jutott, ha mar szoba hoztad.

Szegediszomelijé 2015.04.01. 21:13:12

Hm, lezárás ügyben Pierre Frick nekem is eszembe jutott! Ez a kénes okfejtés nagyon érdekes volt, köszi!
Azért egy csavarzáró masina nem két fillér ám, kedves borbarátok, egy kis pincészetnek ehhez bizony rendesen neki kell futni. Találkoztam olyannal, hogy a csavarzár forgalmazó kölcsönadta a masinát, amiért nála vettek csavarzárat-meg gondolom, a jövő beli esélyekért. Azért ehhez jól össze kell ám hozni az időpontokat!

Szten00 2015.04.02. 09:21:27

@BZoltan:
Elnézést, végül nem úgy alakult az estém, hogy gép elé tudjak ülni, szóval most szedném össze a gondolataimat.
Érdekes, amit a csavarzárról írsz. Arról gyakran hallani, hogy a dugó miatt ilyen-olyan bajai lettek a bornak, de olyanról még nem olvastam, hogy megrongálódott a csavarzár és eloxidálódott a bor. Pedig kíváncsi vagyok, hogy a gyakorlatban a csavarzáras boroknál milyen gyakoriságú ez a probléma. Megpróbálok majd utánakeresni a témának, számokad, adatokat gyűjteni, de ha te esetleg csípőből tudsz adni bármiféle hivatkozást, akkor megköszönöm. :)

A koronazártól még én is idegenkednék, nem is kicsit. Egyszerűen brutálisan rontaná a borosüveg esztétikáját a szememben. Tudom, ennek nincs sok köze a benne lévő borhoz, de mégis, valahogy a borozáshoz gyakorta hozzátartozik az az esztétikai élmény, amit a palack jelent.
A következő pont a kén és a levegő beengedése. Ha a parafa minimálisan enged be levegőt (ami triviálisan így van), akkor miért csak az első fél-egy évben változik a kénszint és mitől áll be később stabilra? Főleg, ha a parafa idővel, ahogy esetlegesen szárad, még jobban engedi be az oxigént?

Azt mondod, felélőttök eleinte a kénnel, úgyis csökken idővel. Ez, ha jól sejtem, azt jelenti, hogy amikor a legelső boltokba kerülő példányokat megveszik a vásárlók, akkor még magasabb a szabad kénszint, mint aki hónapokkal, vagy egy évvel a boltba kerülés után emel el a polcról egy palackot - persze, ha még kapható addig :D (Vagy pihentetitek annyit palackozva a bort, hogy ez nem tényező?)
Amennyiben jól sejtem, akkor viszont ugyanaz a helyzet az első, a boltok polcairól levett üvegekkel, mint egy minimálisan felélőtt üvegdugóssal.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.04.02. 12:21:09

@Szten00: A csavarzár oldalirányú nyomásra való eldeformálódásáról olyan termelőktől hallottam akik csavarzárat használnak. Egyszerűen vigyázni kell a csavarzárra, az sem golyóálló.

A koronazár szerintem ebből a szempontból sokkal jobb megoldás. Pierre Frick borain a koronazár felett még van még egy kapszula ami elrejti a koronazárat és így együtt már kimondottan csinos lesz a palack.

A kénszint stabilizálódása annak köszönhető, hogy a bor maga képes lekötni valamennyi ként. Hogy mennyit azt nehéz előre pontosan megmondani. Tippelni lehet, de biztosat mondani szerintem nem.
Az a lényeg, hogy a szabad kén védi meg a bort az oxidációtól. Ezért fontos, hogy a bort fénytől védve, hűvös és rezonanciáktól mentes helyen tároljuk, mert ezek mind az oxidációt segítik. Ha védett helyen van a bor akkor kevesebb kénre van szüksége, de ha sokat van macerálva, mozgatva, rázva akkor érdemesebb egy kicsit magasabb szabad ként rátolni, hogy az védje a bort. A jó dugó vagyis a lezárás jelentősége is ezért fontos.

Igen, ha egy bor a palackozás után túl gyorsan kerül forgalomba akkor előfordulhat, hogy több levegőztetést, dekantálását és pörgetést igényel mintha a palackozás után mondjuk 1-2 évvel. Mi mostanában már igyekszünk pihentetni a kész borokat. Ez néha sikerül, de néha nagyobb a piaci nyomás, hogy jöjjünk ki egy borral.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.04.02. 13:59:26

@Szten00: @BZoltan: Találkoztam már benyomódott csavarzáras palackkal és valóban egész más volt a bor, pont a megszokott frissesség pl. hiányzott belőle. Már nyitás előtt, amikor észrevette a benyomódást, szólt a borász, hogy elnézést kér, ezzel baj lesz, cseréli a palackot. A rend kedvéért megkóstoltuk, de egyből nyúlt is a másik üvegért.
süti beállítások módosítása