A Borrajongó

Tizenkettő nem egy tucat - tokaji birtokfurmintok 2011-ből

2015. március 23. 06:00 - furmintfan

Az évek során több 2011-es, ún. tokaji "birtokfurmint" gyűlt össze nálam (a kezdeti "véletlen" felhalmozódás után később már szándékosan), és ha már egyszer így esett, úgy gondoltam, hogy érdemes lenne őket valamikor együtt megkóstolni. Ez az alkalom végül meglehetősen spontán érkezett el idén március közepe táján, így a 2011-es szüret után jó három és fél évvel repült ki a dugó (csavarzár) a palackokból. Így egy füst alatt a tokaji termékpiramis alsó szegmensét is sikerült megszondázni, és a fajta érésével kapcsolatban is elsőkézből szereztem újabb tapasztalatokat.
Természetesen nem ezek a borok képezik a tokaji termékpiramis csúcsát, három és fél év pedig nem számít feltétlenül hosszú időnek érlelés szempontjából, ráadásul éppen ezek a tételek nem is annyira hosszú érlelésre készültek. Mindazonáltal érdekes volt megnézni, mit tudnak az "alapborok" ennyi idő távlatából.


2011birtokfurmint.jpg

A száraz tokaji bor, és különösen a száraz furmint kedvelt vitatéma manapság. Azt ugye nem kell mondani, hogy itthon sokan a tokaji furmintban látják a lehetőséget a nemzetközi piacok meghódítására, mások viszont nem kevés szkepszissel és kritikával tekintenek a próbálkozásokra. Az utóbbi években tovább erősödött a tendencia, hogy a borvidék termelői igyekeznek megmutatni Tokaj-Hegyalja termőterületeinek sokszínűségét, így egyre inkább a komolyabb – és többnyire növekvő – összegekbe kerülő, kisebb mennyiségben készülő dűlős száraz borokra helyezik a hangsúlyt. Nem szabad azonban megfeledkezni a több dűlő terméséből szűrt ún. birtokborokról sem. Elméletileg ezek a nagyobb mennyiségben palackozott, olcsóbb és szélesebb körben elérhető tételek lennének hivatottak – valamiféle tokaji furmint-karakter közvetítése mellett – könnyebben értelmezhető, jól fogyasztható borként bevezetni a fogyasztót a száraz tokaji borok világába.
A furmint érlelhetőségéről is többféle vélemény látott már napvilágot. A furmintot a jellemzően jó savkészlet, az esetleges maradékcukor és a fehérborok között potenciálisan magasabb alkohol és extrakt is elméletileg a jól érlelhető bort adó fajták közé katapultálja, ugyanakkor bora hajlamos az oxidációra, így aztán a száraz furmintok hosszas érlelése messze nem kockázatmentes.
Lássuk mire jutottunk az egy tucat 2011-es borral.

Patricius Furmint 2011
Érett illat propolisszal, gyógyszeres jegyekkel, némi érett sárga húsú gyümölccsel. Szájban kicsit lusta, lelágyult savakat mutat, a korty közepe már eléggé szellős. Ízében némi édesfűszer, kis sós citrom, nyomokban érett fehér húsú gyümölcsök, mindez azonban gyógyszeresen kesernyés lecsengésbe torkollik. Még iható, de határozottan üresedik, levegő hatására pláne, viszont nem oxidált. 3p/4p

Royal Tokaji Furmint 2011
Neutrális illat, némi palackbukéval, kevés édesfűszerrel és édes citrusokkal. Szájban több élénkséget mutat, mint az előző bor, savai jobban tartanak, viszont a korty végét eléggé befűti a szesz. Érett citrusok, narancs és kis fűszer díszíti. Lényegesen több élet van benne, kár a magas alkoholért. 4p+

Tokaj Kikelet Furmint 2011
Érett illat: petrol, túlérett sárga húsú gyümölcsös jegyek, őszibarackbefőtt, édesfűszerek és kis kenyérhéj. Kerek, érett savain feltehetően maradékcukor is gömbölyít, legalábbis határozottan édeskés érzetű, ennek köszönhetően eléggé behízelgő. Édes-érett gyümölcsök, narancs, mandarin, nyári alma, trópusiak és egy kevés sütőtök határozzák meg ízét, némi fűszerrel, a palackérés jeleivel és talán nyomokban már kezdődő oxidációval. Kétségtelenül benne van a korban, de az élvezeti értéke is megvan. Magabiztos 5p

Tokaj Nobilis Birtokbor 2011
10% hárslevelűt is tartalmaz. Illata nincs sok, ami van, az leginkább kéksajtra emlékeztet, majd idővel megjelenik egy árnyalatnyi kamilla és méz. Kóstolva jó arányokat mutat, viszont itt is üresedik a korty és az oxidáció szele is mintha meglegyintette volna. Szájban is meglehetősen neutrális: kevés érett citrus, egy kis méz, éretlen barack ízjegyei fordulnak gyógynövényes jegyekbe, majd kesernyés végbe. 4p

Demeter Zoltán Tokaji Furmint Dry 2011
Fiatalosabb színe van, mint az eddigi boroknak. Visszafogott illatában érett fehér és sárga húsú gyümölcsöket, kis fűszert lehet felfedezni. Szájban lényegesen többet mutat, barackkal, körtével, érett citrusokkal, naranccsal, finom fűszerezettséggel. Szerkezete is rendben, bár a savak lehetnének kicsit élénkebbek, de a bor így is remekül tartja magát, öregedést nem mutat. Van eleje, közepe, vége és finom. Nem különösebben lendületes, de arányos és zamatos. 6p

Gizella Pince Battonage Furmint 2011
Ismét világosabb, fiatalabb bort sejtető szín. Fűszeres, érett fehér húsú gyümölcsös, citrusos illat. Kifejezetten lendületes savak vezetik, az alkohol viszont érezhetően fűti a kortyot. Ízében érett citrusok, érett őszibarack, fűszerek, vanília, leheletnyi fa, ahogy tanult kóstolótársam találóan megjegyzi: földimogyoróhéj. A sor talán legfiatalosabb tagja, kifejezetten élénk, szinte frissnek hat a sorban. 6p

Árpád-hegy Pince Furmint 2011
Illatában egy kis reszelt alma és édesfűszerek, kókusz, vanília. Elég masszív bor, emelkedett alkoholérzettel, de a hordó kissé elnyomja a gyümölcsöket. Az édesfűszerek és egy kis fa mellett, alma, birsalma, almahéj és érett citrusok jelentkeznek ízében. Az alapanyag még az oxidáció ellenére is érezhetően jó volt, de a fa is eléggé ráült. 4p

Erzsébet Pince Estate Furmint 2011
Illós jegyekre emlékeztető nyitány (érdekes, több palackot kóstoltam és eddig sosem éreztem, és másnap ebben sem), majd alapos szellőztetést követően kókusz, vanília, édesfűszerek dominálnak illatában. Szájban savai élénkek, a hordó hatása elég markáns, de nagyrészt integrálódott. A hordó fűszerei mellett kis citrus és alma érezhető ízében. Az illóra hajazó illatjegyekett leszámítva abszolút rendben lenne, bár kétségtelenül még most is a hordó játssza a főszerepet. (Prácser Miklós borász szerint az OBI mérése alapján az illó az érzékszervileg nem érzékelhető tartományban van. Tény, hogy ez az első palackom, aminél ilyen gyanúm volt... valószínűleg palackhiba.) 4p/5p

Gróf Degenfeld Furmint 2011
Elég visszafogott, fűszeres, fás, érett fehér húsú gyümölcsös illat, némi oxidációra utaló reszelt-sült almával. Savai lágyak, a fa nem kevés benne, de nagyrészt belépült, a korty kicsit lapos és üres. Ízében almás, fűszeres, fás, a korty végén almahéjjal. Áll még, de már üresedik és kicsit oxidált is. 4p-

Oremus Mandolás Furmint 2011
Fiatalosabb illat, fűszerek, kis mogyoró, érett fehér húsú gyümölcsök. Jó felépítésű bor, széles savakkal, minőségi hordóval, közepesnél nagyobb testtel, gazdag fűszerességgel, érett fehér húsú gyümölcsökkel, körtével, citrusokkal, vaníliás aláfestéssel és egy kevés grillázzsal. Most is tetszett, de egy tavaly decemberi kóstolás során meggyőzőbb volt. Másnap talán még jobban is tetszett. 6p

Szepsy Furmint 2011
Határozott fülledtséggel indul az illat, majd édesfűszeres, vaníliás, fehér húsú gyümölcsös, köves jegyek mutatkoznak. Tömör és koncentrált, jó savakkal, izmos testtel. Citrusok, sós-köves aromák dominálnak ízében, édesfűszeres, vaníliás jegyekkel. Nem egy ízbomba, viszont áll, mint a cövek, a sor egyik legjobban strukturált és kétségtelenül leginkább ásványos karakterű tagja. 5p/6p

Árvay Birtok Furmint 2011
Félszáraz. Itt is jelentkezett egy kevés illószerű jegy, ezt leszámítva édes-érett fehér húsú gyümölcsök és pici petrol jellemzik illatát. A maradékcukor miatt kicsit édeskés, de jó savai vannak. Ízében édes citrusok, nyári alma, érett őszibarack, fűszerek. Rásegített a cukor, vagy sem, szépen érik. Erős 5p

A hétszemélyes kóstolóbrigád összesített sorrendje: Gizella (öten tettük első helyre), Demeter, Szepsy, Kikelet, majd Oremus-Árvay holtversenyben (a többi bor egyikünk listáján sem fért be a legjobb ötbe). Ami az árakat illeti, emlékeim szerint a nagyjából 1500 Ft/palack áron mért Patricius-Royal-Árpád-hegy triótól a majd' 5000 forintos Szepsy borig elég nagy a szórás, de a legtöbb bor ára annak idején 1500-2500 HUF körül mozgott. 
Tény, hogy a meleg évjárat nem kedvezett a savak megmaradásának, és ez a legtöbb boron érezhető is volt: a jó részük picit lágynak és bizony az oxidáció sem kímélte néhányukat. Ugyanakkor az is kétségtelen, hogy bár a sor legtöbb tagja már elindult a lejtőn, mindegyikük fogyasztható állapotban volt, azt viszont csak a tételek feléről mondanám, hogy jelenlegi állapotában szívesen is innám.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr97285561

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Milotta László: Tizenkettő nem egy tucat - tokaji birtokfurmintok 2011-ből 2015.03.25. 09:00:01

Bár a sor legtöbb tagja már elindult a lejtőn, mindegyikük fogyasztható állapotban volt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silvousplait 2015.03.23. 11:34:57

@furmintfan: Koszonet a beszamoloert ! Meg tudnad nekem mondani, hogy a "sikerult" boroknak, velemenyetek szerint van-e meg potencialja (ha igen, mennyi), vagy mindegyik csucskozeli mar. (Sejtesem szerint, ha van erre e kerdesre valasz, megint a Gizella P. a nyero.) Meg egy kerdes: a battonage-nak lehet-e szerepe az eltarthatosagban ?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.03.23. 12:36:29

@silvousplait: Ez most kicsit olyan "belenézek a kristálygömbbe" című történet lesz, szigorúan a fenti sorban szereplő palackok alapján.
Az Oremus, Szepsy, Gizella, Erzsébet kvartettet merném eltenni, bár én nagy minőségi ugrást felfelé egyiktől sem várnék, talán a hordót még integrálhatják egy kicsit jobban, de erre sem esküdnék meg. (Az Erzsébetnél az alacsonyabb pontszámot az illó indokolta, nem a formahanyatlás.) A Demeter szerintem ennél már jobb lesz, de el tudom képzelni, hogy még egy ideig a platón maradhat. Az Árvayt meg a Kikeletet szerintem jobb mostanában meginni, a többit pedig inkább korábban kellett volna.
A batonnage alkalmazása kapcsán én nem tudok direkt a seprőfelkeverés számlájára írható, az eltarthatóságot meghosszabbító közvetlen hatástól, de majd a nálam olvasottabbak esetleg megcáfolnak.
Hordóban érlelt bor esetében a batonnage csökkenti a kellemetlen redukciós jegyek kialakulását, elősegíti a hordó integrációját a borba, ad egy kis krémességet a textúrához és az elpusztult élesztősejtek bomlása során keletkező anyagok jobban beépülnek a borba, szóval bizonyos szempontból gazdagabb illat- és ízvilágot eredményez.

silvousplait 2015.03.24. 09:43:12

@furmintfan: Koszonom szepen a valaszt ! Kivancsian varok egy hasonlo sort a duloszelektalt fronton. (Mondjuk tobb pinceszet ugyanazon a dulon, ha vegkepp telhetetlen akarnek lenni... :) )
A bâtonnage vitatott egy gyakorlat (persze, melyik nem az). Kicsit utanakerestem francia nyelvu oldalakon: a tobbek szerint noveli a bor elettartamat, de van, aki az ellenkezojet allitja - abban az esetben, ha tul hosszan alkalmazzak. (Etienne de Montille Burgundiabol ilyen.)
süti beállítások módosítása