A Borrajongó

Domaine Loew borok a VinCÉn

2015. március 16. 06:00 - furmintfan

Az idei VinCE sokáig vastag kérdőjellel szerepelt képzeletbeli naptáramban, mivel csak szombaton délelőtt dőlt el, hogy aznap délután mégiscsak ott tudok lenni. Így persze mesterkurzusokra esélyem sem volt bejutni, de ha történetesen lett volna, a Domaine Loew bemutatóra valószínűleg beülök. A birtok boraiba időről időre belefutottam, de 4-5 bornál hosszabb sort sosem kóstoltam tőlük. Nem tudom, hogy milyen volt maga az előadás, de röviddel utána a bemutatott borokat a Borkorzó standjánál szerencsére végig tudtam kóstolni, úgyhogy talán a lényeget így is kipipáltam. 

dloew00.jpg

A Domaine Loew Elzász északi részén, Westhoffen falucska környékén gazdálkodik 11 parcellában, összesen 12 hektáron, különböző (meszes, márgás, homokos) talajokon. Étienne Loew-nek már a nagyszülei is foglalkoztak szőlőtermesztéssel, bort azonban először ő készített a családi birtok neve alatt, 1996-ban. A pince 2000 óta organikus, 2004 óta biodinamikus szőlőtermesztést folytat, Demeter és EcoCert tanúsítvánnyal is rendelkezik. Bár mind a hét nemes elzászi fajtával dolgozik, Étienne a riesling-re helyezi a hangsúlyt. A hozamkorlátozott termést kézzel szüretelik, a borok saját élesztővel, tápsó segítsége nélkül tartályban erjednek, majd szűrés és derítés nélkül kerülnek palackba.

dloew01.jpg

Muscat Les Marnes Vertes 2013
Fajtajelleges, de nem tolakodó muskotályos illat: szőlő, finom fűszerek, fehér virágok, fehér húsú gyümölcsök. Nagyon könnyed, kedves bor, jól tartó savakkal, pici fenolossággal a korty végében. Szőlős, citrusos, körtés, őszibarackos, fűszeres jegyek keverednek ízében. 5p

dloew02.jpg

Sylvaner Vérité 2013
Primőr fehér bogyós gyümölcsös, édes hangulatú illat, ízében őszibarack, körte, zöldfűszerek, pici kesernyésség. A savak kicsit lágyabbnak tűntek ennél a bornál. 5p-

dloew03.jpg

Riesling Bruderbach Clos des Fréres 2013
Vonzó illat: édes barack, körte, fehér virágok, édes citrusok. Szájban közepes tömörséget mutat, lendületes savak támogatják meg a hosszan tartó kortyot. Ízében lédús citrusok, citromvelő, narancs, lime, őszibarack, virágpor, finom fűszerek és egy csipet só. 6p (4600 Ft – Borkorzó)

dloew05.jpg

Riesling Muschelkalck 2013
Visszafogottabb, ugyanakkor mélyebb illatot mutat, citrusokkal, fehér húsú gyümölcsökkel és egyfajta meszes-krétás aláfestéssel. Kevésbé lendületes, inkább teltebb, szélesebb, mint az előző bor, aromatikájában hűvösebb, visszafogottabb, kölönféle citrusokat és zöldalmát  lehet felfedezni benne. 6p

dloew04.jpg

Riesling Altenberg de Bergbieten Grand Cru 2012
Egy fokkal érettebb illat, pici petrollal, érett fehér húsú gyümölcsökkel, citrusokkal és fűszerekkel. Jó felépítésű, arányos szerkezetű, az eddigi boroknál nagyobb gazdagsággal. Őszibarack, körte, nyári alma és trópusi gyümölcsök képezik az uralkodó gyümölcsös aromákat, amelyeket némi fűszer és meszes-krétás jegyek egészítenek ki. A lecsengés kellően hosszú, leginkább golden alma ízét idézi. 7p- (6690 Ft – Borkorzó)

dloew06.jpg

Pinot Gris Bruderbach Le Menhir 2012
Édesfűszeres, süteményes, barackos illat. Szájban a maradékcukornak és az emelkedett alkoholnak köszönhetően a rieslingek után lágyabb érzetet nyújt, a lassú ritmusú kortyban is van egy kis krémesség. Grillázs, édes fehér húsú gyümölcsök, őszibarack és sült alma képezik az aromaprofilt. 5p

dloew07.jpg

Pinot Gris Bruderbach Le Menhir 2010
Érett gyümölcsös, barackos, almás illat, kezdődő oxidációra utaló illatjegyek. Szájban mintha több cukor, ugyanakkor jobb savkészlet szorult volna bele, mint két évvel fiatalabb testvérébe. Érett fehér húsú gyümölcsök, édes alma, barack, mandula, pici almahéj és egy csipet dohány jelenik meg ízében. Érettsége és az enyhe oxidáció mellett is érdekesebbnek találtam, mint a fiatalabb szürkebarátot. 5p+ (4440 Ft – Borkorzó)

dloew08.jpg

Gewurztraminer Altenberg de Bergbieten Grand Cru 2013
Jellemzően traminis illat és ízvilág: rózsaolaj, licsi, körte, trópusi gyümölcsök, egzotikus fűszerek, narancsolaj, édes szőlő, kis fanyarság. A 42 g/l cukornak köszönhetően kissé édeskés, de nem laposodik el az egyébként sima és kényeztető korty. 6p+ (6690 Ft – Borkorzó)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1007262695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.03.16. 06:44:01

Koszi a posztot. Par eve kostoltam nehany dolgot a pincetol, mostanaban, Elzasz eloretoresevel kepzeletbeli listamon, gondoltam ismet megnezni mi ujsag veluk. Majd igyekszem hasznat venni a jegyzeteidnek:-)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.03.16. 08:44:24

Hm. Én voltam a mesterkurzuson, de legalább akkor már nem kell írnom róla. Sok bor nem tartályban, hanem hordóban érik.

A traminer totál lapos volt, nulla sav. Érdekes, hogy a bitang savas muscat után mutatták a sylvanert, ezért tűnhetett laposabbnak.

Minden bor makulátlan tisztaságú volt, de nálam a 7p-os határt nem törték át.

A rizlingek szikárak, savasak, ridegek és közepes-alacsony intenzitásúak voltak.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.03.16. 08:59:56

@akov: Ha van bármilyen hasznos kiegészítésed, szívesen veszem, ha ideírod, mert a borásszal csak pár szót váltottam, a borokat nem vele kóstoltuk.
A hordós érlelés a pinot gris-knél valóban elhangzott, a többi bornál nem volt az érlelésről infóm.

Szten00 2015.03.16. 09:33:21

Én pár hónapja az Altenberg de Bergbieten Grand Cru Riesling 2011-es verzióját kóstoltam, néhány más rajnaival együtt és a klasszikus idézet jutott róla eszembe:
"Szép vagy, szép vagy, de Hófehérke százszor szebb nálad", ahol jelen esetben Hófehérke a 2007-es Villa Tolnay rajnai rizling volt. (Ami szerintem erősen hasonlít a 2010-esre, csak még koncentráltabban hoz mindent, amit a 2010-es tud). Persze maximálisan az én szubjektív ízlésem szerint.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.03.16. 09:37:25

@Szten00: 2-3 hete kóstoltam azt a Villa Tolnay-t, magában ugyan, de nagyon tetszett.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.03.16. 16:54:11

@Szten00: a Villa Tolnayt tekintve maximálisan egyetértünk :) bár a 2007-es amit utoljára ittam már fáradni látszott, de lehet hogy csak a palack volt balszerencsés. A 2010-esek viszont még tündökölnek
süti beállítások módosítása