A Borrajongó

Egy nap Sauska – Tokaj

2015. március 12. 06:00 - ungert (törölt)

Képtelen vagyok határozottan érvelni amellett, hogy miért jó többször nyugatra tartani, mint keletre, már ami a bornak nevezett hobbiszerűség helyi pincevizitjeit illeti – jutott eszembe a megállapítás még hajnali fél öt magasságában. Kézenfekvő, de nem meggyőző a tény, miszerint az utóbbi három évből pontosan ugyanennyit húztam le a Győr és Budapest között ingázva, ami csak éppen annyira volt elemien zseniális, mint kimerítő. A március első hatodikája mindenesetre nemcsak életem harmadik fizetett szabadsága miatt lesz emlékezetes, hanem az egynapos tokaji villámvizit miatt is, ami a reggel fél nyolcas Dáliával kezdődött, és az este fél hatos Vércsével záródott – már ha a városközi vonatjáratokkal akarom keretbe foglalni a napot.

wp_20150306_031.jpg

Még december közepén történt, hogy levél érkezett postaládámba Sauska Andreától, aki egyrészt megköszönte az idestova sokéves figyelmet és kritikát, másrészt rögtönzött módon látogatásra invitált Villányba és Tokajba, méghozzá a személyes tapasztalás fontossága miatt. Az előző év végén abban maradtunk, hogy majd tavasszal visszatérünk erre a kérdésre. Visszatértünk, én felvettem a kapcsolatot Rakaczki Gáborral, az egész napos vizitet pedig nyélbe is ütöttük sikeresen, amelyről most bármiféle jegyzet nélkül, úgymond a puszta emlékek segítségével igyekszem felépíteni egyfajta összefoglalót, beszámolót.

A jó húszperces séta alatt – amit a pályaudvartól az egykori Polgári Kaszinóig tettem meg – úgy tűnt, hogy Tokaj hétköznap inkább tranzit-, mintsem célváros: a helyieken kívül turistát alig láttam, és ez a település nagyjából minden részére igaznak bizonyult. A kaszinóból pincévé transzformált impozáns belvárosi épület kapujánál Gábor fogadott, késő délelőtti kávéval kínált. Az alaposabb területszemle előtt beszélgettünk a városról, tervekről, jól és kevésbé jól elosztott fejlesztési pénzekről. Azon túl, hogy kissé keserűen jegyeztem meg a belváros ürességét, az ebédidőben zárva tartó éttermeket (a kannás félédességek miatt már panaszkodni sem érdemes, hamar megszokja a szem) és az állni látszó időt, egyetértettünk abban, hogy a látványberuházások helyett a borvidékről égetően hiányzik egy hosszútávra munkát teremtő stratégiai program. Olyan, ami a helyi munkaerőre alapozva úgy éleszti fel a minőségi turizmust, hogy közben megélhetést nyújt az úgynevezett helyieknek. Merthogy Tokajban sokkal nagyobb a potenciál, mint amennyit összbenyomásilag mutat ebben a pillanatban.

wp_20150306_009.jpg

Dorgó

Az egykor-kaszinó épülete egyébként kívül-belül lenyűgöző, a szó legszorosabb értelmében. A hagyománytisztelő modernséget sugárzó belső terek viszont közel sem ideálisak a pincefunkciók ellátása céljából: a szőlőt fogadó, palackot tároló udvar kicsi, és bár a hordós érlelő az elmúlt időszak kemény munkájának köszönhetően szélesedett, azért a makulátlan tisztaság és rendezettség elkönyvelése mellett egyértelműen átjön, hogy küzdelmes lehet itt feldolgozni, érlelni, palackozni. Az átjárók szűkek, továbbá nehéz találni szabályozott, ellenőrizhető hőmérsékletet biztosító palackos érlelőt is. Még mielőtt ennél jobban előreszaladnék: az alaposabb épületbejárás előtt Hunyadi Rózsával, a pince laborosával kiegészülve autóba ültünk, hogy alaposan körüljárjuk a művelt területeket, és hogy nem utolsó sorban ebédeljünk, szinte menetrendszerűen a Sárga Borházban (egészen kiváló volt a napi menü formájában kínált frankfurti leves és krumplis tészta).

A teljesség igénye nélkül: jártunk a Dorgóban, a Padi-hegyen, a Medvében és a Birsalmásban és a Szent Tamásban is. A többórás séta közben Gábor mesélt koncepcióról, következetességről és tervekről is. A területekkel kapcsolatban jól kivehető a szándék: feltárni a múltat a jelenért, dokumentálni a jelent a jövőért. A talajt minden esetben komoly vizsgálatnak vetik alá, az eredményeket pedig vonatkozó külföldi szakemberek értékelik, miszerint mit érdemes telepíteni, és mit nem. A bizonytalan eredetű tőkéktől igyekszik megszabadulni a csapat, helyükbe jól lekövethető, a termőhelyhez optimális fajtaklónokat telepítenek fokozatosan, miközben tervben van például egy kiváló adottságú, arra méltó fajtán klasszisokkal többre képes területen található muskotály-blokk likvidálása is. A Padi-hegy széttagoltságának megszüntetése szintúgy izgalmasnak ígérkezik, és újabb területek vásárlásával lesz majd megvalósítható. Ugyanitt nagyjából háromsornyi szőlő kerül majd beáldozásra az optimális terep kialakítása érdekében. Úgy tűnik egyébként, hogy a csapat a hosszú távra vetített tervek miatt nem fél pillanatnyilag nagynak tűnő áldozatokat meghozni, ami csak úgy kivitelezhető, hogy gondolatilag három lépéssel maguk előtt járnak. Ez az üzenet gond nélkül jön át a rendezett, kivételesen szép fekvésű területeken sétálva.

wp_20150306_024.jpg

A fókusz dűlőügyileg a Birsalmáson van és lesz, ami felületes szemrevételezés után is érthető: bár a birsalmafák egyelőre csak terv formájában léteznek, a dűlő már most is elképesztő látványt nyújt. A jövőben még az sem kizárt, hogy lesz itt valamiféle kiülős terasz kialakítva a kitartó vendégeknek, hogy a dűlőben igyák a dűlőt. A Medvét – bár kevésbé van a figyelem középpontjában – én egyébként hasonlóan izgalmasnak találtam: a magnéziumban gazdag köves talajon túl a telepítést erdő szegélyezi, ami fékezi a hőt, így biztosítva a mikroklímával faragott egyedi karaktert. A tőkék közé telepített megfigyelőrendszereknek nem kell több teret adni, mint amennyit tényszerűen érdemelnek: az emlékeim szerint smart vineyard-nak nevezett rendszer gyűjt és naplóz mindent a környezetről, mely adattömegből – gondolom én – adott esetben levonhatók bizonyos következtetések, melyekre alapozva döntések hozhatók meg. Vagy nem.

Az alapos területjárás után némileg gyorsabban futottuk át a pinceként funkcionáló épületet. Röviden: makulátlan tisztaság, nanométerre kicentizett rend, fegyelem és elegancia. A labortól a hordós érlelőig. A borkészítés minden folyamata ellenőrzött, szabályozott és a lehetőségekhez mérten kiszámított: Gábor elmondása szerint a bizonytalanságok elkerülése érdekében fajélesztővel történik az erjesztés, és ha jól emlékszem, akkor döntően acélban. A Rózsa vezette labor többnyire villányi tapasztalatokra támaszkodik, a tevékenység pedig jelentősen hozzájárul a folyamat analitikai ellenőrizhetőségéhez. A precizitás alapján meg vagyok győződve róla, hogy az alapvető borhibák simán a pinceajtón kívül tudnak maradni.

wp_20150306_017.jpg

Birsalmás

A délután utolsó traktusa a szorított időkeretből következően feszített tempójú kóstolás volt. Amellett, hogy Gábor igyekezett pontot tenni egy pezsgőspalack-mizéria végére, továbbá logisztikailag kisegített egy raklapnyi bort a pince előtt álló kisteherautóba (szóval nem csak a pince-, hanem targoncairányításban is otthonosan mozog).  A helyzet az, hogy a régebbi tapasztalatok alapján kellő mennyiségű szkepticizmussal álltam neki a sornak, ugyanis – miként azt Gábornak említettem is – az alapszintű lelkesedésem a kínálat felső szegmensénél fába és magas szeszbe fulladt eddig, ezért a tokaji Sauska-nagyokkal nem próbálkoztam önerőből. A fajtakínálat (helyi és kozmopoliták) izgalmait már nem is említem külön, egyrészt azért, mert nem fontos, másrészt azért, mert Sauskék sem erre az üzenetre építik boraik mondanivalóját. És a szortiment: a piramis a reduktív fajta-alapborokra épül, a birtokborokkal folytatódik és a dűlős nagyokkal végződik. Az alapot eddig is jól ismertem, és most sem okozott csalódást: a fröccsfurmint több mint becsületes munka, a sauvignon blanc ’12-es kora ellenére továbbra is pont annyira tetszik, mint az elődje annak idején, a legutolsó évjárat viszontagságait magán viselő friss sárgamuskotály pedig egészen kiváló a maga műfajában. Egyedül a hárslevelűben találtam kevesebb felfedeznivalót.

wp_20150306_027.jpg

A kínálat felső felén mostanság más szelek fújnak egyébként, és ezt a friss borok bizonyították is. Koncepció a szesz le- és a hordó visszaszorítása, és ez az irány egyre inkább kerül szinkronba az ízlésemmel. A birtokborok közül a furmint és a hárslevelű is megállja a helyét (2012): nagyok, de van bennük élet és lendület, a hordót is inkább plusznak éreztem, mint a fajtakifejeződést hátráltató tényezőnek. A csúcson a Medvéből és a Birsalmásból szűrt dűlős furmintok állnak: nemcsak külön-külön, de együtt is izgalmasak, jól bemutatják a termőhelyi különbségeket. A Birsalmás a behízelgőbb, letisztultabb, közvélekedésileg is jobban kedvelhető vonalat képviseli, a Medve izmosabb, ásványosabb anyagnak tűnt. A preferencia már ízlés kérdése (én a Birs maradékával bántam el otthon, másnap sem okozott csalódást). Hogy a pontszámigényeket is kielégítsem: a háromrétegű piramis földszintje átlag öt-, a középső hat-, a felső pedig hétpontos élményeket produkál, ami azért elég korrekt így gyorstalpalva is.

A közhelymentesített konklúzióképzés sosem volt erősségem, de azon túl persze, hogy a spontán erjedő természethűséget követelő hívők szerint nyilván időszerű lenne egy ördögűzés a kaszinóban, van itt egy stabil alapokon álló, kiváló területekkel bíró tokaji pince, amely egyfajta finomhangolás mellett pakolja elő a hibátlanabbnál hibátlanabb fehérborokat. Lehet vitatkozni az egyediségen és stíluson, de a minőségen nem. Senki se lepődjön meg, ha a Sauska-portfólióban Tokaj előrébb kerül a jövőben, mint ahol most van. Én szóltam.

[A meghívásért köszönet Sauska Andreának. Köszönöm továbbá Hunyadi Rózsának és Rakaczki Gábornak a vendéglátást, az idegenvezetést, a türelmet és a kóstolót.]

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr797250469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.03.12. 08:35:26

A '13-as 105 és 107-es cuveket nem kóstoltad?

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2015.03.12. 08:55:47

@rszabi:

Emlékeim szerint a tizenkettesek kerültek elő ezekből a borokból.

Persze az is lehet, hogy tévedek, hiszen megspóroltam a jegyzetelést.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.03.12. 09:07:22

@rszabi: @ungert: Érthető lenne, a 13-asok nagyon fiatalok még (ha jól látom a fotón, a birtokborok is 12-esek).
Köszi a posztot, remélem egyszer bepótolom a kimaradt dűlőtúrát.

szeretemadragaszarborokat (törölt) 2015.03.13. 08:37:11

Jól értettem a posztból, hogy a laborjuk mellé felhúztak egy borászatot is?! :D

Nem is tudtam, hogy a kemikálturizmus ekkora üzletág Magyarországon! :D

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2015.03.13. 08:39:36

@szeretemadragaszarborokat:

Szerintem valamit eléggé félreértettél. Fuss neki még egyszer.

szeretemadragaszarborokat (törölt) 2015.03.13. 08:41:51

@ungert: Szerintem most cserbenhagyott a humorérzéked... :D

Természetesen nem állítottál ilyet, én akartam kötözködni, kicsit provokálni! (És persze, nem téged...) Elnézést, ha bántó volt számodra, nem állt szándékomban megsérteni!

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2015.03.13. 08:43:47

@szeretemadragaszarborokat:

Még az sem kizárt.

Értem a problémádat egyébként, a végén tettem is utalást arra, hogy van, akinek ez az egész technológiai bűvészkedés idegen és elítélendő. Lelkük rajta. Engem kevésbé zavar.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.03.13. 19:47:54

@ungert: @szeretemadragaszarborokat: én azt nem vágom, hogy mi köze a labornak a manipuláláshoz? Az, hogy mindent mérnek, és kézben tartanak, csak profizmust jelent...

Sajnos a cuccozás ma már a "jóskabácsik" szintjére lement. Ilyen arcok is simán használnak chipset vagy bármit.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2015.03.13. 21:58:00

@akov: Tökre igazad van. Nem is fogok vitatkozni.

szeretemadragaszarborokat (törölt) 2015.03.14. 10:55:18

@akov: Te jóval több pincénél jártál, mint én, de azért az itteni posztokat olvasgatva az a kép nagyjából összeáll, hogy szerintem sok profiként dolgozó pince működik, a nagyvilágban és kis hazánkban is, ahol nincs külön labor. Persze, igazad van, a labor megléte önmagában nem jelenti azt, hogy akkor most itt mindent elemjeire szednek, és aztán újra összeraknak. Csak a lehetősége, ugye, adott... avagy: nem elég nem cuccozónak lenni, annak is kéne látszani. Minden esetre érdekes, hogy egy borbloggert a főborász mellett egy laboros kísérget... Ennek kb. olyan üzenete van, mint amikor az uzsorakölcsönt adó főnök mögé odaáll két szekrény méretű verőlegény, hogy persze, adunk mi kölcsön, de ugye, tudod, hogy... :D

Aztán amiket én hallottam, lehet, hogy azok urbán legendák sora, nem is feltétlen hiteles források. Szerintem ez már az ősrégi kérdéshez vezet vissza: miben bízik a fogyasztó, és miben nem. Kinek hisz, és kinek nem. Ez szubjektív, leginkább benyomások halmaza, nem feltétlen ténykérdés.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2015.03.14. 11:01:42

@szeretemadragaszarborokat: Hogy tiszta legyen a szituáció: Rózsa jelenléte nem volt belekalkulálva a látogatásomba, de mivel épp bent volt, és jó ideje nem volt kint a szőlőben sem, ezért csatlakozott hozzánk. És ha már így történt, megmutatta a pince laboratóriumát is, ahol semmit sem szednek szét és raknak össze, ellenőriznek viszont például analitikát.

Nem hiszem, hogy ennek a spontán helyzetnek bármiféle üzenete lenne, ami értelmezésre szorul, de végül is lehet, hogy csak én gondolom így.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.03.14. 11:05:10

@szeretemadragaszarborokat: Sok minden van, ami nem biztos, hogy az, aminek látszik. Nem tisztem megvédeni a Sauskát, ezt fixáljuk az elején. Még egyszer leírom, hogy Mo-n iszonyatosan megy a cuccozás, a kisebb termelőknél is nagyon erősek az adalékanyag forgalmazók, stb. De az alapján megvádolni egy termelőt, hogy profi laborja van, szerintem meggondolatlanság. Minden nagyobb borászatnál van labor, hiszen ha van 300 hordód, akkor nem biztos, hogy akarnád a mintákat hozni-vinni ide vagy oda, meg sokba is kerül, megéri tartani egy laborost és készen van. Egy olyan modern borászat, mint a Sauska csak úgy működhet, hogy mindent kontroll alatt tartanak és a legkisebb elmászást időben észreveszik, nekem ezzel nincsen bajom.

A cuccozáshoz egyébként nem kell labor, nem is értem minek kellene hozzá. Ez a szétszedés-összerakás is a legtöbb esetben humbug. Meg kell nézni az adott termelő szőlőit, ha rendesen művelik, nem terhelnek nagyot, stb. akkor hova kellene cuccozni? Szétszedni, összerakni?

Az, hogy a laboros csatlakozik egy ilyen túrához, miért ne? Egy laboros nem csak feltétlenül a kémcsövei között ül, elképzelhető, hogy be tudják vonni más vonalon is a borászat munkájába.

Pl. 2012-ben jártam a Pingussznál, ahol elképesztően profi labor van, egyik top spanyol labor, még egy 300k Eurós gázkromatográfiás készülék is van. Ez azt jelenti, hogy a Pingus "csinált bor"? (biodinamikus a termelő a Pingust adó öreg tőkés területeken) Persze pár kérdés után kiderül, hogy a piacra dolgoznak, százféle dolgot tudnak mérni, messze földről jönnek a minták, kísérletekben vesznek részt, stb.

Szóval a labor sok mindent jelenthet.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2015.03.14. 12:12:35

@akov: Ja, így. Nekem már írnom sem kell semmit.

Azt mondjuk sajnálom, hogy az egész összefoglalóból ez az egy kulcsszó ragadt be, váltott ki beszélgetést itt. Bár őszintén szólva nem vártam mást.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.03.14. 18:07:18

@szeretemadragaszarborokat: Elég sok nagyobb hegyaljai pincénél jártam, ahogy akov is írta, labor mindenhol van, a borász mindig meg is mutatta. Ha hétköznap voltam, a laborossal is találkoztam, ha hétvégén voltam, akkor nem.
A kis családi pincéknél természetesen nem sűrűn van labor, de ők is rendszeresen viszik a mintákat a "nagyokhoz". Nincs ebben semmi furcsa, ahogy abban sem, hogy a laboros örült neki, hogy jó időben tehetett egy kört a szőlőben.

silvousplait 2015.03.15. 15:35:09

@ungert: Hogy a laboron kivul mas is szoba keruljon... Szerinted ehhez a tokaji minosegi turizmushoz mi hianyzik inkabb: a letesitmenyek, programok, atmoszfera stb., ami vonzana a nepeket, vagy eppen a turistak hianyoznak a meglevo lehetosegekhez ? Olyan az egesz, hogy a latogato bejelentkezik a pinceszethez, ott maximalisan elvan es ivas(-eves) vegeztevel fogja a motyojat, es hazamegy ? Van-e Tokajnak demokratizmusa, tehat "mindenkinek valami" 5 es 5000€ euro kozott ? (De meginkabb "kozepen", tehat minoseg megfizethetoen.) Nem kekeckedem, tenyleg erdekel, es innen Tokaj nagyon messze van, tehat orulok minden szemelyes jelenletnek.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2015.03.15. 15:44:41

@silvousplait: Szerintem aki minőségileg akarja megkapni ma Tokajt, az megkapja minőségileg. Létesítmények láthatólag vannak, amelyek szezonálisan munkát is adnak egy-két helyi embernek. Vagy adott esetben nem is helyinek. Lényeg a lényeg: ha tudod, hogy mit keresel, és jó a kapcsolati tőkéd, akkor világszínvonalú borokat ihatsz, és korrekt dolgokat ehetsz (ebben a Sárga Borház az egyetlen, több minősíthető étterem aligha van Tokajban, de persze javítson ki valaki, ha tévedek).

A baj az, hogy Gábor elmondása szerint (is) az ide látogató ún. egységnyi turisták igényei kielégülnek abban, hogy a város szélén található kolbászos-lángosos történetek valamelyikében jó zsírosan bekajálnak, amit a sofőrön kívül leöblít mindenki egy pohár "finom" félédes furminttal, amiből aztán haza is visznek pár litert.

Az átlagminőséget ugyanakkor feljebb kéne rugdalni, ami az első szakaszban biztosan veszteséges lenne. Az alapszintet én nagyjából meghúznám a Kereskedőház Grand Selection félszáras muskotályánál például (a minap ittam, tök jó, hogy van, ezer forintot alig kérnek el érte). Továbbá látványberuházások helyett olyan projectek indulnának, melyek egyrészt úgy fejlesztik a turizmust, hogy helyi lakosoknak adnak hosszútávú munkát, megélhetést, másrészt élnek a vidék sajátosságaival.

Végezetül még azt akartam elmondani, hogy úgy gondolom: a minőség alsó és felső szegmense már jól reprezentálja magát, de a középső rész erősítésének feladata még hátravan.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.03.15. 18:31:47

@ungert: @silvousplait: etterem teren meg az Anyukam Mondta (Encs) es a Gusteau (Mad) amit emlegetni szoktak a borvidekrol. Szemelyes tapasztalattal sajnos meg nem tudom megerositeni, vagy tizenot eve jartam arra (sajnalatos, de elegge kiesik az a regio es foleg most az utobbi evekben gyerekekkel egyaltalan nem az a tipikus nyaralasi celpont)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.03.15. 18:33:56

Dehogy nincs. Anyukám mondta Ecsen, de van Gusteau Mádon és Oroszlános Tállyán pl.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2015.03.15. 18:39:14

Na, köszönöm a rácáfolást. Jól látszik, hogy mennyire vagyok up-to-date Tokajból.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.03.15. 19:12:59

@ungert: @Syntax Error: +az Első Mádi Borház szintén Mádon, az Ős Kaján Tolcsván (bár én már nehezen tudom követni a híreket, hogy mikor van nyitva) és a Gigerli Erdőbényén (ok, szigorúan véve nem étterem, de amennyire tudom, lehet enni is, és az alapján, akik csinálják ott a rendezvényeket, valószínűleg nem is rossz dolgokat), és azért ne felejtsük el a tarcali kastélyszállókat (Degenfeld, Andrássy) sem.
Az viszont tényleg egy vicc, hogy éppen Tokajban nincs a mezei pizzéria/gyrosos/retro vonalon túlmutató étterem. Még a HalraBor a legjobb talán.

silvousplait 2015.03.16. 09:04:52

@ungert: Koszonom szepen a valaszt. Igen, az a fajoan hianyzo kozepminoseg...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.03.16. 10:29:26

@ungert: Amit a Gábor az egységsugarú turistákról mondott az országosan is igazság. De meg kell érteni, hogy bár az ültetvényeket fel lehet újítani, a pincetechnológiát le lehet cserélni, a brand-et át lehet rajzolni... egy dolog nem tudunk lecserélni: a fogyasztót. Ha a fogyasztók többsége fogalmatlan és igénytelen akkor a kínálatot is neki fogják beszintezni.

Nincsen azzal semmi baj, hogy a turisták sül kolbászt, lánogos és olcsó félédes bort akarnak. Tudomásul kell venni, hogy a fine dining, de még az igényes bisztró kategória sem a többság műfaja. A kolbász, lángos és az olcsó félédes bor teljesen jó vonal, ha azok jó minőségűek, tudhatóan helyibeli anyagok. Én ponthogy nem a mislencsillag aspiráns éttermeket hiányolom, hanem azt, hogy ha beülök a falusi kocsmába akkor tisztességes helyi bort kapjak és korrekt, friss, roppanós helyi vágásból származó finom kolbászt és helyben termett alapanyagokból készült egytálételt és a helyi péknél 100% lisztből sült foszlós kenyeret kapjak délidőben olcsón. Egy paprikáskrumplihoz vagy, lencsefőzelékhez és lekváros buktához nem kell Londonban trenírozott sztárséf, ahogy egy korrekt kocsmaborhoz sem kell sztárborász sem.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2015.03.16. 10:40:54

@BZoltan: Ez teljesen igaz, jó is lenne, ha így lenne.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.03.16. 13:18:44

@BZoltan:
A kolbászhoz és a lángoshoz sem adekvát az olcsó (rossz) félédes bor...
A honi fine dininggal, de még az igényes bisztrósnak nevezett vonallal is az a nagy baj, hogy ezekkel kapcsolatban lényegesen több az olyan muki, aki dumában vágyódik rájuk, mint ténylegesen költ is ilyenekben.
Tehát fölösleges ábrándozni, indulásnak elég lenne a jó lángos + kolbász is, amihez a Kerház alapfurmintját nyomják be az arcok.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.03.16. 13:36:17

@Hepci: Egyrészt szerintem nem szükségszerűen szinonímája az olcsónak a szar. Lehet olcsón félédes bort csinálni. Ha Alkonyi Lacinak okés befékezni a kívánt maradékcukorért az erjedést, akkor simán lehet egy 18MM körüli alapanyagból egy 10vv% körüli jól vedelhető tisztes félédes kocsmabort csinálni. Nem törvényszerű, hogy az ilyen bor szar. Ha a fogyasztók ezt a műfajt igénylik akkor legyen ilyenis. Csilliárdszor jobb ez mint az átpapirozott olasz süritményből meg a komplett Mengyelejev táblával pancsolt ipari hulladék.

A kolbász-lángos vonalon egyetértünk, szerintem konkrétan nincs értelme egy régióban csúcsgasztrós álmokat dédelgetni ameddig a helybeli emeberek teszkóparizerrel és 30% lisztből kutyult szivaccsak mérgezik magukat. Én a Somlón elalélnék az örömtől, ha a hegykapuban korrekt parasztkonyhán csinálnának a hegyen dolgozó embereknek valami egyszerű kaját. De hamarabb fognak a nagyog konfitált avokádóhabban marinált rigószügyet dizájnos tányéron felszolgálni mint egy korrekt párolt káposztát sült kolbásszat.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.03.16. 14:04:52

@BZoltan:
Konkrétan addig kellene eljutni, hogy a magyar emberek csak olyat esznek, amit megeszik az egyik macskánk is, a Bagira.
A másik, a Törpe, ugyanis kissé válogatósabb - az talán már túlzás lenne. :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.03.16. 14:32:53

@Hepci: Hát ameddig az a mondás él, hogy "a hasadba nem látnak bele" addig komoly változásra én nem számítok ezen a fronton.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.03.16. 17:42:06

@shiraz2: Erről már olvastam. Muszáj nekik követni a marhák emésztését, mert ugye az ipari marhatepelek jószágai olcsó kukoricán vannak tartva és a szarvasmarha emésztő szervrendszere mégiscsak szálastakarmányra van beállítva. Szóval egészen más baktériumok üzemelnek az ilyen megerőszakolt állatokban mint a szabad tartásúakban. Én azon sem csodálkoznék ha pár év múlva kifordítva egy kampón lógatva hízlalnák a húsmarhát. Ez van amikor a mennyiség és az ár mindenek fellett áll.
Meseszép, hogy a pazarláshoz és túlzabáláshoz kell ilyen emberteln hulladékot termelni... talán ha kevesebbet ennének és kevesebbet pazarolnának, az jobb megoldás lenne.
süti beállítások módosítása