A Borrajongó

Villa Maria pinot noir trilógia

2015. március 06. 07:00 - furmintfan

Az 1961-ben alapított és első szüretét 1962-ben lebonyolító Villa Maria birtok mára Új-Zéland egyik legismertebb és legsikeresebb borászatává nőtte ki magát. Jelenleg az ország négy borvidékén (Auckland, Gisborne, Hawke's Bay, Marlborough) dolgoznak. Ennek köszönhetően a szortiment igen széles, de tulajdonképpen jól áttekinthető kategóriákra van felosztva. A piramis alján a Private Bin névre hallgató alapborok helyezkednek el, középen a főleg éttermeknek ajánlott Cellar Selection borok, végül a Reserve tételek, és külön a dűlős borok. Bár a birtok számos más fajtával (arneis, cabernet sauvignon, chardonnay, gewürztraminer, grenache, malbec, merlot, pinot gris, riesling, sémillon, syrah, viognier) is foglalkozik, a fő hangsúly Új-Zéland két legsikeresebb fajtáján, a sauvignon blanc-on és a pinot noir-on van.

Pinot noir-ból is számtalan különböző címke alatt (az említett három kategóriába tartozó borok és több dűlős) palackozza borait a birtok, nekem volt szerencsém a 2010-es évjáratból a "birtokborok" három lépcsőfokát képviselő Private Bin, Cellar Selection és Reserve tételek 1-1 palackját félretenni és a napokban együtt megkóstolni.

villamaria_cellardoor.jpg

A Marlborough-i borászat bejárata (a képet a pincészet honlapjáról vettem kölcsön)

Néhány szót a területekről és az évjáratról:

Wairau Valley különböző mezoklímájú területek gyűjtőhelye, a hűvösebb, szárazabb szárazföldi részektől a köves, korai érést hozó termőterületeken át a mérsékelt klímájú óceánpartig. Ennek megfelelően az egyes ültetvények borai nagy változatosságot mutathatnak, de mindegyik viszonylag testesebb, intenzív gyümölcsös aromákat hordoz.
Awatere Valley Wairau Valley-től délre helyezkedik el, a parttól mélyen a szárazföld belesejébe nyúlik. Hűvösebb, szárazabb, szeles, gyakran lejtős termőhelyei alacsonyabb terméshozamot eredményeznek, de gazdag pinot noir-okat adnak.

marlborough_wine_map.jpg

(forrás: http://www.casadelvino.co.nz)

2010 Marlborough-ban kiváló évjáratként vonult be a borászok emlékezetébe. A hűvös tavasznak köszönhetően későn indult meg a rügyfakadás, majd rendkívül száraz nyár következett. A termelők szerint a valaha leszüretelt legegészségesebb termést adta ez az év, a betegségek szinte egyáltalán nem jelentek meg a szőlőben. A meleg nyári és őszi nappalok és hűvös éjszakák kedvezően hatottak az érési folyamatokra. Az évjárat kifejező és fókuszált borokat adott. (forrás: http://www.wine-marlborough.co.nz/about-marlborough/vintage-reviews/)

villamariapinot.jpg

Villa Maria Marlborough Private Bin Pinot Noir 2010

A pince alap pinot-ja, a termés Awatere Valley és Wairau Valley különböző dűlőinek hozamkorlátozott ültetvényeiről származik. Hideg áztatást követően saját és fajélesztővel erjednek a borok.
Gránátba hajló színe és az illatban érezhető enyhe palackbuké már sejteti, hogy benne van a korban. Illata kis fülledtséggel indít, majd kevés bőr és avar után kissé bágyadt érett-dzsemes piros bogyós gyümölcs következik. Szájban a máig élénknek mutatkozó savak vezetik, a finomszemcsés tannin mennyiségre épp csak érintésnyi. Halványuló piros bogyós gyümölcsök (meggy, ribizli, szamóca, feketecseresznye) mellett kis édesfűszer (szegfűszeg, vanília) jelenik meg ízében. A korty középtájt megbicsaklik, de a végére visszajönnek az édesfűszeres jegyek. Nem különösebben komplex, de fajtajelleges és jól iható bor. Csúcsán már túl van, fiatalon minden bizonnyal szebb volt, mostani formájában jóindulatú 5 pontot ér. 

Villa Maria Marlborough Cellar Selection Pinot Noir 2010

A pincészet Awatere Valley-ben és Wairau Valley-ben található válogatott területeiről, több klón terméséből származik alapanyag. Itt is vegyesen használtak élesztőket az erjedéshez, majd a bor 10 hónapig új és használt francia hordóban érlelődött.
Élénk rubin színű és az illata is jóval fiatalosabb, mint az előző boré. Édesfűszerek, rózsa, piros bogyós gyümölcsök, szamóca, málna, cseresznye, kis szárított virág és tejcsokoládé. Koncentrációban talán nincs is olyan sokkal az előző bor felett, de mégis elegánsabb, komplexebb, szebb összbenyomást kelt, ráadásul évekkel fiatalabbnak hat. A korty tökéletesen sima, egyenletes lefutású, szép savak vezetik, a tannin csak jelzésértékű, selymes textúrájú. Piros bogyós gyümölcsök, édesfűszerek, cseresznye, málna, szamóca, pici szárított virág és érintésnyi marcipán alkotja az ízképet. Nem különösen koncentrált, de légiességével vonzó bor. 6 pont

Villa Maria Marlborough Reserve Pinot Noir 2010

A legjobb dűlők termését kézi szürettel válogatják ehhez a borhoz. 14 hónapot érlelődött új és másodtöltésű francia hordókban, majd több hónapos palackos érlelés után kerül piacra.
Rögtön látszik, hogy szintet léptünk: sötét rubin szín, gazdagabb, mélyebb, áradó illat. Gazdag és vonzó: érett gyümölcsök, málna, erdei gyümölcsök, sok fűszer, szárított virág, fahéj, szegfűszeg, leheletnyi dohány. Egyértelműen koncentráltabb, tömörebb és komplexebb a másik két bornál, ugyanakkor eleganciának sincs híján. A tannin sima, a savakkal és az alkohollal együtt szépen integrált. Meleg hangulatot árasztó, gazdag íze hosszan szájban kitart, több hullámban érkeznek a gyümölcsök és a fűszerek: érett málna, szeder, feketecseresznye, erdei gyümölcsök, szegfűszeg, fahéj, kis étcsokoládé. Gazdag, arányos, és hosszú. Behúzza a 7 pontot.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr467235629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása