A bikavér sok szempontból megtestesíteni látszik a magyar borivó és a magyar bor egymáshoz való ambivalens viszonyát, annak minden pozitívumával és negatívumával. Hogy is állunk a bikavérrel? Mondhatni klasszikus bormárka, ennek ellenére nincs, vagy legalábbis sokáig nem volt igazán kiforrott, egységes stílusa. Ismeri mindenki, de mégis kevesen tudják igazából, miről is akar szólni. Népszerű, ünnepi alkalmakra kiemelt bor, de valahogy mégis sok a fanyalgás vele kapcsolatban.
Azt persze nem kell részletesen taglalni, hogy a kommunizmus ideje alatti tömegtermelés sikeresen lejáratta a bikavér nevet, azóta azonban az egri és szekszárdi borászok egyre aktívabban dolgoznak a bikavér presztízsének visszaállításán. Szekszárdon több neves borász is csak az utóbbi években kezdett bikavért palackozni (pl. Heimann Zoltán, Vida Péter), ami mindenképpen pozitív jel, mutatva, hogy ezek a termelők is úgy érzik, itt az ideje a bikavér mellé állni, és hozzájárulni a márka építéséhez.
2015 februárjában immár 13 egri és 13 szekszárdi borászat gyűlt össze a budapesti Corinthia Grand Hotelben, hogy az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj keretében megmutassa a nagyközönségnek, hogy is képzelik el ők a bikavért. Ahogy Heimann Zoltán nyitóbeszédében megemlítette, Eger és Szekszárd a versengés helyett egymást segítve, a brandet közösen csiszolva dolgozik azon, hogy az Egri Bikavér és a Szekszárdi Bikavér megint jól csengő márkanevek legyenek.
A Borászportál megbízásából a borfogyasztók preferenciáit, vásárlási szokásait kutató felmérés eredménye azt mutatja, hogy a bikavér különleges szerepet tölt be a piacon vásárlók szerint: ünnepekre, különleges alkalmakra szívesebben vásárolják. Valószínűleg ez is erősíti azt a széles körben ma is elterjedt képzetet, hogy a bikavér egy testes, sűrű, "nagy" bor, amit szigorúan csak ajándékba lehet adni és vasár- és ünnepnapokon nagy áhítattal szabad felbontani. Az utóbbi években viszont úgy tűnik, hogy a nevesebb termelők éppen az ellenkező irányba tartanak a stílust illetően.
Ahogy az általunk legnagyobb becsben tartott szőlőfajták borai esetében (leginkább furmint, olaszrizling, kékfrankos), a bikavér kapcsán is sok dolgon lehet merengeni (bocsánat). A fajtaborokhoz képest itt a stílus mellett a házasított fajták és arányaik kérdése is kulcsfontosságú, illetve utóbbi nagy mértékben kihat az előbbire is. Mára a bikavért palackozó borászok nagy része konszenzusra jutott abban, hogy a bikavér legyen egy gyümölcs-hangsúlyos, fűszeres jól iható, szerkezetében inkább a savakra támaszkodó, nem nehézkes és nem szárító tanninokkal operáló bor. Mindkét borvidék nagyot lépett előre ebbe az irányba azzal, hogy a kékfrankost emelte ki a házasítás gerincét alkotó fajtaként. Egerben az Egri Bikavér Superior kategória létrehozása persze lehetővé teszi, hogy a termelők egy könnyedebb, és egy testesebb, koncentráltabb bikavérrel egyaránt színre léphessenek, ahogy Szekszárdon is vannak termelők, akik egy magasabb kategóriával (Reserve, Válogatás, stb.) is piacra lépnek. Szekszárdon a kadarka használata kiegészítő fajtaként tiszta sor. A Bordeaux-i fajtákat aligha lehetne másra cserélni, bár a Magyarországon tökéletesen elvétve beérő cabernet sauvignon mennyiségének csökkentésével, más fajtával történő kiváltásával valószínűleg mindenki jól járna.
A 2009-es és idősebb bikavérek kóstolóján sajnos nem tudtam részt venni (beszámolók alapján sok 2000 környéki tétel remekül tartja magát), de néhány bor lekerült a borászok standjához, így azokból is szemezgettem. A két órás szakmai kóstoló - ami esetemben nettó másfél órára szűkült - természetesen nem elég mélyreható elemzésekre, így csak rövid jegyzetek következnek, pontozás nélkül.
Eger:
Demeter Pincészet Egri Bikavér Selection 2012
Viszonylag lágyabb savak, meggy, erdei gyümölcsök, fűszerek, ízben pluszban némi vanília és a korty végén egy kis fanyarság. Sajnos érintésnyi nedves fás-dohos jegyet is éreztem benne (nem tűnt TCA-snak, de csak egy palackból kóstoltam).
Gál Lajos Pajados Egri Bikavér 2009
Kétségtelenül fülledten, nem túl vonzóan indító illat, majd szellőzést követően érett piros bogyós gyümölcsök, fűszerek következnek. Masszív savak, izmos test, hosszan tartó, jól kitöltött korty, meggy, erdei gyümölcsök, gazdag fűszeresség. Az illat kezdeti bizonytalanságától eltekintve tetszett.
Gál Tibor Titi Egri Bikavér 2011
Könnyedebb műfaj, jól iható, fűszerekkel, piros bogyós gyümölcsökkel, nem túlzó hordóval. Valahogy így képzelném a mindennapi fogyasztás során is örömöt adó bikavért.
Gál Tibor Egri Bikavér Superior 2011
Kissé modernebbre hangolt bor, több hordóval, nagyobb testtel és koncentrációval, pici édességgel, enyhén túlérett gyümölcsökkel, kis rumpunccsal és édesfűszerekkel. Tetszett.
Kovács Nimród Winery Monopole Egri Bikavér Superior 2011
Újvilági stílus, határozott hordófűszerek, kókusz, vanília, édesfűszer, túlérett gyümölcsök, negro. Közepesnél nagyobb test, fiatalos, kissé szárító tannin, emelkedett alkohol.
St. Andrea Áldás Egri Bikavér 2012
Jó felépítésű bor, aromaprofiljában érett erdei gyümölcsök, kis likőrösség, fűszerek, de sajnos minimális nedves fás-dohosság is megjelent benne (2 palackot néztem meg).
St. Andrea Merengő Egri Bikavér Superior 2011
Gazdag, erdei gyümölcsös, fűszeres, sós-köves felhangokkal, gyógynövényekkel és étcsokoládéval. Telt, komplex, feszes, koncentrált és jól strukturált, ugyanakkor fiatal még.
St. Andrea Merengő 2007
Már hordoz némi érettséget, de jó formában van. Érett piros bogyós és erdei gyümölcsök, fűszerek, leheletnyi édességérzet, jó arányok, enyhén emelkedett alkohol.
Szekszárd:
Bodri Faluhely Szekszárdi Bikavér Válogatás 2011
Illatában málnás savanyúcukor, málna, erdei gyümölcsök, fűszerek, ízben is hasonló jegyek. Jó szerkezetű, de aromatikáját illetően kissé mesterkéltnek hat.
Bősz Adrián Szekszárdi Bikavér 2011
Enyhe fülledtség után érett piros bogyós gyümölcsök, meggy, füstölő, keleti fűszerek, minimális likőrösség. Még kissé fiatalnak ható, de jó felépítésű, izgalmas és ígéretes bor.
Fritz Pincészet Bikavér 2011
Testes és a többiekhez képest bizony kissé nehézkes, lekvárosba hajló gyümölcsökkel és pörköltes aromákkal
Heimann Szekszárdi Bikavér 2012
Telt és savait tekintve kissé lágy és alkoholos, cserébe tele a túlérettség határán táncoló gyümölcsökkel, némi édesfűszerrel. Már most fogyasztható és finom is.
Merfelsz Nectar Sexardique Bikavér 2012
Meleg érzetű, gyümölcsös illat, málnával, cseresznyével, erdei gyümölcsökkel. Lágy, selymes korty, sok édesre érett piros bogyós gyümölccsel. Behízelgő és jól iható.
Sebestyén Iván-völgyi Bikavér 2012
Érett piros bogyós gyümölcsöket, fűszereket, gyógynövényeket hordozó elég komplex aromavilág, sima korty, arányos szerkezet, talán picit az alkohol lóg ki. Tavaly a 2011-es jobban lenyűgözött, de most is a jobbak között volt.
Takler Szekszárdi Bikavér Reserve 2012
Érett-túlérett piros bogyós és erdei gyümölcsök, édesfűszerek, erős közepes test, enyhén szárító tannin
Takler Szekszárdi Bikavér Reserve 2006 (magnum)
Mély illat, sűrű textúra, nagy test, emelkedett alkohol, érett tannin. Aromatikáját illetően: paradicsomlekvár, szárított zöldfűszerek, túlérett gyümölcsök, kis édességérzet.
Vesztergombi Bikavér 2012
Szilvás, fekete bogyós gyümölcsös, némi étcsokoládéval és fanyar véggel. Fiatalosan nyers még.
Vesztergombi Bikavér 2009
Jól összecsiszolódott szerkezet, kerek, nem túl intenzív savak, érett erdei gyümölcsök, édesfűszerek, pici vanília, szép hordóhasználat.
Vida Szekszárdi Bikavér 2012
Erdei gyümölcsös, fűszeres illat, virágos árnyalatokkal. Könnyed, selymes, cseresznyével, meggyel, piros bogyós gyümölcsökkel, pici édesfűszerrel.
A kóstolt borok stílusban kezdenek kirajzolni valamiféle irányvonalat, és ez mindenképpen jó jel. Túlextrahált, farnehéz tanninbombákkal bikavér címke alatt egyre kevésbé lehet találkozni, de sajnos problémás tételek most is akadtak. Az egyre több neves borász csatlakozása a bikavért termelők köréhez mindenképpen örömteli, de ameddig a bemutatott tételek mindegyike nem mentes a hibáktól és bizonytalanságoktól, addig messze van a Kánaán. Biztató jelek persze ugyanúgy vannak. Nekem tetszik az irány. Kívánom az egri és szekszárdi borászoknak (és természetesen a fogyasztóknak), hogy a közös munkájuk gyümölcseként egyre több jó bikavér kerüljön a palackokba és a poharakba.
A kóstolóra a vinoport hívott meg. Köszönet érte!