A Borrajongó

Tegnap ittam - Szentesi "A" Cuvée 2012

2015. február 16. 06:00 - furmintfan

Szentesi József, a 2013-as év "Borászok Borásza" díj birtokosa elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar bortörténelemben, többek között, mint a régi magyar fajták újrafelfedezője-megmentője, a magyar "pezsgőforradalom" egyik motorja, és úgy általában, mint borász. Most már több évjárat tükrében tűnik úgy, hogy az ő nevéhez fűződik az egyik legjobb 2000 Ft alatti fehér házasítás is. Az „A” Cuvée-ből most éppen a 2012-es évjárat van forgalomban, ezt kóstolgattam a hétvégén.

szentesia2012.jpg

A pince alapházasítása a nadapi Csúcsos-hegyről, gránitos talajról származik. Ha minden igaz, a 2012-es évjárat zengő és rajnai rizling házasítása, egy kis zöldveltelinivel fűszerezve.

Illatában érett citrusok, érintésnyi petrol, krétás jegyek és érett fehér húsú gyümölcsök leginkább őszibarack és körte formájában. Szájban a vártnál teltebb, izmosabb, sűrűbb, a korty jól kitöltött, rétegzett, zamatos és hosszan tart. A lendületes, masszív savak szép tartást adnak a bornak, a maradékcukor pedig pont annyira veszi el az élüket, hogy ne legyen éles a savérzet, szóval mondhatni egálra hozzák a meccset. Érett citrusok, lédús őszibarack és körte, fűszerek, egy csipet só, kis krétásság, majd finom vanília, pici selyemcukor és leheletnyi petrol keretezi a szerkezetet, a lecsengés hosszú, fűszeres, vaníliás. 

Minden igényt kielégítő bor: jól iható, ugyanakkor tartalmas, magában és étel mellett egyaránt jól működik. Sok ilyen "alap fehér"-re lenne még szükség. Best buy. 6p

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr77176979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.02.16. 08:30:23

Egyetértek, köszi. Ezerjó nincs benne, csak a 3 fő fajta: Zengő, Rajnai, Zv

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.02.16. 08:41:05

@akov: Köszi az infót, javítottam. Nem voltam biztos benne, de ezek szerint még a 2011-es fajtaösszetétele maradt fent a legtöbb kereskedő oldalán.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.02.16. 09:31:25

@akov: :)
Köszi, anno olvastam pedig, de most valahogy átsiklottam felette.
süti beállítások módosítása