A Borrajongó

Dél-francia kalandozások VI. - Rhone, Languedoc egyveleg

2015. január 29. 06:00 - drbarta

Egy kis dél-francia egyveleg következzék ismét. A most következő borokat bő fél év alatt fogyasztottam el. Bizonytalan voltam benne, hogy akarok-e egyáltalán írni róluk, egy jelentős részüket nem is jegyzeteltem le, másokat meg más hangulatban igen. Végül összegyűlt annyi anyag, amit már sajnáltam volna veszni hagyni, így összeszedve az emlékeket mégiscsak összesítettem  a közelmúlt témába vágó tapasztalatait. Hátha lesz 1-2 olvasó akit esetleg érdekelne. :)

df.jpg

ÉSZAK-RHONE

St. Cosme:  Cote Rotie 2009100% serine. 49 Euro. Karl-Kerler.  Sötét bogyós gyümölcsök, visszafogott fűszeresség, összességében sokkal zárkózottabb, mint reméltem. Szájban se mutat túl sokat. Izmos, tömör test, kemény, szilárd tanninok, közepesnél hosszabb lecsengés. Szikár, per pillanat nagyvonalúság nélküli bor. 6 pontnál semmiképp nem több, csalódás.

Vincent Paris: Cornas „Granit 60” 201160 éves syrah, 60 fokos lejtőről. 30 Euro. Les Passionnés du Vin. Kb. ez a bor is ilyen. Zárkózott, kemény, szikár, csontszáraz. Messze van a Geynale vonzó, natúr eleganciájától, ugyanakkor annyira masszív anyagnak se érzem, hogy legalább azzal nyűgözzön le. Akik szeretik a csupasz szerkezet-élményt azok valószínűleg jobban fogják szeretni mint én. 6 pont megvan, de nem kéne.

 

DÉL-RHONE (Főleg CdP)

Dom. Clos de Caillou: Cotes du Rhone Les Quartz 201220 Euro. Lobenberg.  Itt írtam a 11-esről. Vastag málna és szederlekváros gyümölcsösség, levendulás- gyógynövénylikőrös „garrigue” aromák nagy töménységben. Szájban nagy testű, kényeztetően telt ízű, csupa íz és zamat. Szerkezetileg is elég sűrű, sok és érett tannin, valamivel azért keményebbnek tűnik, mint a 2011-es volt, elég hosszú, az alkohol is fűt rendesen a végén. 6/7

Dom. de Vieux Telegraphe:Chateauneuf du Pape Blanc La Crau 2010-   46 Euro. Les Passionnés du Vin. Vonzó illat, barack és akácvirág, tejszínes krémbe ágyazott fehérhúsú, illetve trópusi gyümölcsök, akácméz, komplex, meszes ásványosság. Szájban közepesnél nagyobb, amúgy teljesen arányos méretű korty. Jó intenzitású, de kordában tartott ízek, nagyon sima, krémes tapintat, szépen, drámaiság nélkül fejlődő korty magától értetődő, de a krémes simaság miatt szinte észrevétlen tömörséggel. Érett, kifogástalanul integrált savak, pici finom tapintatú cseresség. Kortalanul egységes, beleköthetetlen egyensúllyal. 7+

Dom. Clos Mont-Olivet: Chateauneuf du Pape  „Cuvée du Papet” 2010:  Elképesztő értékelésekkel bír ez a bor.  Wine Advocate 99, Tanzer 95, Cellartrackeren 96 pont 14 jegyzet átlaga alapján. 79 Euro. Les Passionés du Vin. Koncentrált, nagyon érett, lehet mondani, hogy definitebb, nem lekváros, nem aszaltas, de mégis inkább semlegesebb, nem elég zamatos gyümölcsösség, sok likőrösség. Nagytestű, de sok szempontból mégse elég monumentális korty. Lehetne intenzívebb, mélyebb, hosszabb, komplexebb, egyszerűen nincs ott beltartalomban hogy hatékonyan elbírja a 15.5-es szeszt. Nekem 6-nál nem több.

Chateau de Beaucastel: Chateauneuf du Pape 2012 – 35 Euro/0.375 palack. Lobenberg. Az egyik legelegánsabb chateauneuf amihez valaha szerencsém volt. Érett, vonzó de véletlenül se túlontúl hivalkodó gyümölcsösség, rengeteg fűszer, a garrigue inkább hűvösebb arcát mutatja mentás-kakukkfüves fűszeresség képében. Szájban nagy, de abszolút izmosan arányos. Lédús, intenzív ízek, de fineszessége túllendíti a hedonista örömboron. Tömör szerkezete a remek tanninok, cizellált savak és egyáltalán a kiváló egyensúly végett nem csak hosszan,  de tényleg szépen fókuszálva bomlik ki. Megvan 8 pont.

Clos des Papes: Chateauneuf du Pape 201169 Euro. Lobenberg. Buja és vastag gyümölcsösség, málna, szilva, szeder, levendulás-gyógynövénylikőrös díszítések. Nagytestű, de ízeit tekintve is harapnivalóan telt. Sűrű, masszív szerkezet, bársonyosan érett tanninok, kerek savak, kissé melegítő alkohol. Nagyon szeretem ezt a típusú kicsit túlzó, de csupa öröm stílust, a 7 pontot se vonnám kétségbe, de mégis kicsit csalódás, hiszen ilyesmi jellegű borokat feleannyiért könnyedén lehet kapni arrafele,  ettől a  névtől, ennyi pénzért azért számítottam némi további extrára, fineszre.

Chateau de Beaucastel: Chateauneuf du Pape 201132 Euro/0.375 palack. Lobenberg.  Az előbbi két cdp-előkelőséget időben elég közel kóstoltam egymáshoz, a kétségtelenül jelentős stílusbeli különbséget nagyjából el is könyveltem a pincékre általában jellemzőnek.  Úgy látszik az évjárat nagyobb úr, mint amekkora szerepet először szántam neki, ez a bor ugyanis jobban hasonlít az előző évjáratazonos borra, mint ugyanezen tétel egy évvel fiatalabb alteregójára. Buja, érett, lédús gyümölcsök, koncentrált-málna és szeder, mediterrán fűszernövények. Telt ízű, sima, kerek, picit talán lágy, ugyanakkor az alkohol szépen besimul az összképbe. Klasszikus hedonista cdp profin kivitelezve, de nincs benne az cizelláltabb, vibrálóbb, hűvösebb jegyekkel színesített komplexitás ami annyira extrává tette a 12-est. 7 pont.

Domaine La Barroche: Chateauneuf du Pape Signature 20129 ezer Ft. Finewines.hu. Nagyon szép illat, a „szokottnál” kevésbé vastag és sűrű, inkább egy picit törékenyebb jellegű piros erdei gyümölcsösséget ígér,  főleg málna és eper, mellette levendula virágok, illetve elég komplex, a szokásos „garrigue”- on is túlmutató fűszeresség. Elég nagy testű, telt ízű, de mégis egyfajta visszafogottság is jellemzi. Szerkezetre nem annyira masszív, olyan közepesnél koncentráltabb, savban picit lágy, tanninja kifejezetten finom tapintatú. Az alkohol érdekes, nem rondít az ízképbe, első nekifutásra lehet mondani, hogy szinte eltűnik benne, ugyanakkor mégis kissé nehézkesebbé, nehezebben fogyaszthatóvá teszi az egészet, mint amennyire a stílusa alapján gondolnánk. 7-

 

LANGUEDOC

Ermitage de Pic St. Loup: Cuvée Sainte Agnes 2012  Syrah, grenache, mourvedre, carignan. Fahordókban és fatartályokban érett egy évig. 6-10 éves eltarthatóság. 16 Euro. A friss languedoc-i borokra jellemző vonzó, friss kékszőlős, szedres, feketeribizlis gyümölcsösség, pici földesség, szerecsendiós-köményes-babérleveles fűszeresség, időnként kék szirmú virágok is bevillannak, diszkréten használt fa, mely csak fokozza a fűszerek sokszínűségét, de abszolút hagyja érvényesülni a gyümölcsök primőren koncentrált jellegét. Közepes test, meglepően arányos méretű (13-as alkohol) . Haraphatóan jó zamatok, itt is megtapasztahatjuk azt a primőrös stílust ami általában egyszerűbb borok sajátja szokott lenni, de itt azért van súlya , tömörsége a szerkezetnek. A tanninok fiatalosan maszíroznak, a savak élénkségére se lehet panasz, a lecsengés közepesnél hosszabb. Örömbor, megvenném újra.  6/7

Chateau la Voulte- Gasparets: Corbiéres cuvée Romain Pauc 2012 –  Carignan, grenache, mourvedre, syrah. 20 Euro. Les Passionnés du Vin.  Vonzó édeskés gyümölcsök, málna, szeder, mediterrán fűszerek, némi oxidációra is utaló negrós-pemetefüves jegyekkel is. Szájban eleinte visszafogott, később egyre inkább telődik ízekkel. Szerkezetre max. közepes anyag, eleinte kicsit adsztringens élmény a nem kevés tannin, illetve nagyvonalúság hiánya miatt, később melegedve, gazdagodva kisimul, összeáll egy jól fogyaszhtató, korrekt dél-francia borocskává.  5 pontról indulva 6-ig emelkedik, de egyértelműen többet vártam.

Mas Jullien: Coteaux de Langedoc, Terrasses du Larzac „Mas Jullien” 2009 - Syrah, carignan, mourvedre.  28 Euro. Pinard de Picard.  Stílusban egy klasszis észak-rhone-i  syrah és egy dél-francia nagybor között félúton. Fekete ribizli, borsosság, füstösség, visszafogottabb méretek melletti kétségtelen intenzitás, fókusz, tartás és hossz, ugyanakkor nyílt, zamatos,nagyvonalú, könnyen érthető, sima felszínű, nem túl kemény. Remek bor, reálisan árazva.  Alkalomadtán megvenném újra. Erős 7 pont.

Dom. de la Grange des Péres: Vin de Pays de l’Hérault 2010: Az egyik legdrágább és egyben egész Languedoc egyik legkultikusabb bora egy kiváló évjáratból.  Helyileg a Terrasses du Larzac –nál járunk, de mivel a syrah és mouredre-en túl 20% cabernet sauvignon-t is tartalmaz a házasítás, így csak vin de pays besorolást kaphat. 79 Euro volt. Pinard de Picard.  Nagy, érett, de élénkséget sem nélkülöző erdei gyümölcsösség, visszafogott fahatás, gyógynövényes, zöldfűszeres díszítések.  Nagytestű, tömény ízű, tömör szerkezetű, mégse akar túl sok lenni, arányai elegánsak, délceg tartású, alkohol se túlzó. Hosszú, fókuszált, több hullámban fejlődő lecsengés. Nagyágyú a javából a dél-francia borok minden karakterével, kifejezésével, de azért a híre és az ára alapján még komplexebb bort reméltem.  7/8

Dom. Oustal Blanc: Minervois La Liviniere „Prima donna” 2009:   Grenache, syrah, mourvedre. 29 Euro. Les Passionnés du Vin. Intenzív illat, nagyon érett, aszalt, olykor már-már porított gyümölcsökkel, szilva, málna, szeder, ami csak kell, illetve a dél-francia borok sokszor jellemző „garrigue” jegyei mediterrán fűszernövények garmadájával. Nagyon nagy testű bor. Lehengerlően mély ízek, tömény, koncentrált az anyag az indítás intenzitásán túl is. Sok, érett, bársonyos tannin, kerek savak, jól érezhetően melegítő alkohol, hosszú lecsengés. Rendben vannak az arányai, de biztos sokan lennének akiknek sok ez az egész. Nekem jöhet. 7 pont.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr507117573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silvousplait 2015.01.29. 09:54:21

@drbarta: Nekem ugy tunik, Languedoc nyert (joggal). A Grange des Pères mindig is ilyen draga volt, de a Rhône azert penztarcagyilkos ! Nem egyertelmuen kiemelkedo, es ebbol a meritesbol is gyanithato, hogy ehhez a presztizsszinthez kepest nagy a hullamzas evrol evre.
A Terrasses-du-larzac a francia borvilag egyik legujabb felfedezettje. A Le Point hetilap 2013-as bormellekleteben van tematikus kostolo (26 borasztol). A bemutatott kb. 30 borbol csak 7 dragabb 20 euronal.
Oh, az a Mas Jullien... En a 2005-os evjaratot kostoltam 2013 elejen. Nekem akarhany pontot megert volna (ha pontoznek).
Tanulsagos beszamolo volt, es, ha meg nem sertelek, a leirasaidat tobbre tartom, mint akarmelyik emlegetett angolszasz bagazset :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.01.29. 10:34:48

@silvousplait: Köszönöm, nem sértettél meg :)
Nem párbaj jelleggel közöltem a leírásokat, de ha ár-érték szempontból hasonlítjuk őket, akkor nyilván cotes du rhone / cotes du rhone villages besorolásban vannak inkább jobb vételek. Nekem eddig nagyjából úgy jött le, hogy 10 Euro körül remek, jól iható nagyon szerethető borokat kaphatunk mind két borvidéken. 15-25 Euro magasságában Languedoc-ból nagyobb sansszal lehet komolyabbakat kapni, melyektől már nem sokkal kínál többet a 40-80 Euros kategória sem. A Rhone vidéken a klasszis szintet drágábban mérik, onnan viszont még határ a csillagos ég és a legszebb chateauneuf-ök nálam azért szebbek a top languedociaknál (persze a borsos ár nem jelenti automatikusan hogy üdvözülés lesz a vége.)

silvousplait 2015.01.30. 13:13:42

@drbarta: Koszonom a valaszt ! Szemely szerint a huvosebb karakteru "eszaki" vorosoket kedvelem, de ha muszaj (igaz, itt semmi se muszaj) delrol valasztani, maradok Languedoc (es Roussillon-) parti. Csekelyke deli kostolasi tapasztalataimbol ajanlom a Château Labaronne 1892-es telepitesu carignanjat (Pièce de Roche), illetve a Domaine la Tour Boisée 6-10 euros (bolti ar !) borait. (Mindketto bio.)
süti beállítások módosítása