A Borrajongó

Sauvignon blanc-est a "Klubban"

2015. január 20. 06:00 - drbarta

Budapesti bandával már igen, de Szegeden még nem tartottunk sauvignon blanc kóstolót, így mindenképp hiánypótló volt számunkra.

sb_1.jpg
Egyszerű tematika, sauvignon blanc, vagy sauvignon blanc-domináns házasítások, külföldiek, hazaiak vegyesen, sem évjárati, sem árkategória szerinti egyezésre nem törekedtem. Vakon kóstoltuk a borokat, ebben a sorrendben jöttek:

Gilvesy: Mogyorós Sauvignon Blanc 2013

A Kanadából hazatelepült Robert Gilvesy által alapított birtok a Szent György-hegyen. 13 hektár összterület, ökológiai szemlélet. 30 éves sauvignon blanc-tőkék, spontán erjesztés, részben tartályban, részben 500 literes hordóban érlelődött. 3850 Ft. Bortársaság.

Kellemes illat, citrusok, maracuya, pici vegetalitás. Közepesnél nagyobb test. Tiszta, mérsékelten telt íz, szinte áttetsző konzisztencia, de könnyednek mégse mondanám. Közepesen koncentrált és hosszúságú anyag, elején lágynak tűnik, a végén meg picit élesnek. Nem rossz, de semmi extra. Szűk 5.


Ch. Lespault-Martillac: Pessac-Léognan Blanc 2009

A Pessac-Léognan-i chateau modern kori története épp ezzel az évjárattal indult, amikoris tulajdonosa hosszú távú együttműködésbe kezdett a Domaine de Chevalier-t is irányító Olivier Bernard-al. Innentől pontosan ugyanaz az itt készülő borok szőlészeti, borászati háttere, mint a jóval ismertebb és drágább Chevalier-nek. A birtok 7 hektárjából 1-et fehér bordóinak tartanak fenn. 80% sauvignon blanc és 20% semillon. Francia tölgyben érett 15 hónapig. 26 Euro.

Több anyag ígérete, érlelt hangulat enyhén aszaltas fehérhúsú gyümölcsökkel, a mennyiségükkel teljesen összhangban levő profi fahatással, mézességgel, illetve némi tercier aromatika is megjelenik. Szájban közepesnél nagyobb testű, izmos, tömör, ugyanakkor krémesen finom tapintatú. Intenzíven jelennek meg ízében is az illat ígérte jegyek. Az anyag a korty közepére is őrzi a sűrűséget, koncentrációt, melyet a feszes, szilárd savak szépen fókuszálnak és vezetik elég hosszan. Pici, jól eső, finom felszínű cserességgel a végén búcsúzik. Egy picit jobban érződik az aromatikáján a kor, mint előzetesen számítani lehetett, de strukturálisan nem tudta kikezdeni, élő, komoly és nagyon egységes. Ugyanakkor tudni kell, hogy a dugó eléggé ki volt száradva az üvegben, nagy csikorgással, darabokra törve sikerült kiműteni, szóval könnyen lehet egy másik palack fiatalosabb is lenne, szívesen kipróbálnám. Én 6/7-re tettem ezt a bort ebben a formájában is, úgy hogy végig bennem volt, hogy talán még így is alulértékelem, de a többieknek úgy általában sokkal kevésbé tetszett.


Mount Nelson Marlborough Sauvignon Blanc 2013

Jól ismert új-zélandi pince a még ismertebb olasz Antinori család tulajdonában. 2003-ban alapították. Acéltartályos erjesztés, érlelés. 4550 Ft, most épp 3490 Ft-ra akciózva. Bortársaság.

A legtipikusabb "újvilági sauvignon" egres, bodza, citrusok, pici trópusi árnyalotok, vágott fű, "macskapisi", jó harsányan, ahogy kell. Könnyed test, áttetszőség, ugyanakkor ízében kellően intenzív. Közepesen tartalmas szerkezet, vibráló, játékos, pontosan a korty egyéb alkotórészeihez illeszkedő savkészlet. Közepesnél picit hosszabb. Eléri a 6 pontot.

 

Alphonse Mellot: Sancerre Generation Dix-Neuf 2012

A Loire-menti Sancerre lehet mondani, hogy a sauvignon blanc egyik legnagyszerűbb termőhelye a világon. A Mellot család nevét 1513-tól említik a helyi feljegyzések bortermeléssel és borkereskedéssel kapcsolatban. A név generációról generációra való elismertségét jelzi, hogy 1698-ban César Mellot XIV. Lajos bortanácsadója lett. A XIX. század elején Alphonse Mellot egy tavernát alapít Sancerre-ban, ahol bárki megkóstolhatta boraikat. Az üzlet felvirágzott, nem sokkal később már Franciaország-szerte, majd külföldre is szállították termékeiket. A cég mindig apáról fiúra szállt, az elsőszülött vitte mindig tovább az Alphonse nevet is. Jelen borunk az egyik top a szortimentben, a neve jelzi, hogy készítője immár a 19. generációt képviseli. 80-90 éves tőkék adják az alapanyagot. Tízezres tőkesűrűség mellett 45 hl/ha hozam. Organikus és bio-dinamikus szemlélet. 900 literes fatartályokban erjed és érlelődik 10-12 hónapig. 36.50 Euro.

Mélyről jövő, nagyon kedves illat. Szuperérett, de lédús, színes trópusi gyümölcskavalkád valami éterien tiszta, finoman krémes közegbe ágyazottan. Elég nagy test, ízében is az illathoz hasonlóan csupa báj és nagyvonalúság, teljesen beteríti a száj minden zegzugát. Tömör közép, szépen, hosszan fejlődő szerkezet, de valahogy a sok öröm mellett nehezünkre is esik strukturálisan elemezgetni, a krémes, sima gömbölyűség olyan magától értetődővé teszi nagyságát. Na ez igen. 7+


Tement: Sauvignon blanc Zieregg G-Stk 2011

Lehet tévedek, de a Tement-pincéről talán én írtam itthon először szinte pontosan két évvel ezelőtt. Meg kell viszont hagyni hírből nem sejtettem akkor, hogy mekkora hype-nak fog számítani ez a név a borőrültek szűkebb körében cirka fél évvel később.A Dél-Stájer borvidék egyik, ha nem a legtöbbre tartott termelőjéről van szó. Manfred Tement 1979-ben vette át szülei 2.5 hektáros birtokát, amely mára 60 hektárosra duzzadt. Ma már fiai is aktív résztvevői a családi biznisznek. A Zieregg a legtöbbre tartott területük, grosse lage besorolású, érdemes elolvasni a fentebb is linkelt posztban, hogy az ilyen minősítéssel ellátott borok milyen követelményeknek kell, hogy megfeleljenek. 32 Euro.

Vastagon gyümölcsös, fülledt, füstös, vegetális, macskapisis jellegű illat, de valahol nem is az a lényeg, hogy ki mit hámozott ki belőle, meg, hogy egyáltalán minden alkotója tetszetős-e, hanem az hogy mekkora brutál anyagot ígér már szagolva. Szájban nagy testű és valami elképesztően intenzív ízű, gyakorlatilag robban az ízorgia, leszakítva a fejet. Nagyon nem is jegyzeteltem fel magamnak semmit a struktúráról, ha leírnám, hogy tömör szerkezetű, hosszú, megfelelő tartással, egyensúllyal az hírből nem adná vissza azt lüktető mélységet, valószínűtlenül véget nem érő lecsengést ami egyszerűen döbbenetes élménnyé teszi. 8+


Von Winning: Sauvignon Blanc "500" 2012

Többször volt már róluk szó a blogon. 1849-ben a pezsgőiről ismert Deinhard dinasztia által alapított borászat. Dr. Andreas Deinhard veje Leopold von Winning 1907-ben lett a pincészet vezetője, aki a saját borok renoméjának fölemelésén túl a VDP alapító tagja is volt. A halála után ismét a Deinhard ágra szállt vissza a borászat. 2007-ben egy nagyvállalkozó vette meg a birtokot és változtatta vissza a nevét Von Winning-re. (illetve az egyszerűbb, tartályos tételeket ma is Deinhard néven palackozzák) 40 hektár összterület. Jelen borunk 500 literes hordókban spontán erjedt és érlelődött. 39 Euro.

Érett gyümölcsök, citrusok, grapefruit, trópusiak hordós krémességbe beledolgozva , sok-sok toastos-vaníliás összességében kissé közhelyesen populáris fahatással. Közepesnél nagyobb testű. Jó, de nem kimagasló ízintezitás, közepesnél sűrűbb, de az előző borok után azért jóval kevésbé koncentrált anyag. Tiszta, definit, kerek, síma, közepesnél hosszabb és kifogástalanul egyensúlyos tétel, ugyanakkor elég unalmas, nélkülöz báminemű egyediséget, vagányságot, sajátos bájt és egyáltalán az áráért minden szempontból kevés. Hasonlóképp muzsikált tőlük múltkor a weissburgunder, szerintem végeztem a pince rieslingen túli munkásságával. 6 pont.


Konyári: Sauvignon blanc-Hárslevelű 2013

A jól ismert dél-balatoni pincészet 38 hektár összterülettel rendelkezik. Jelen borunk 80% sauvignon blanc, 20% hárslevelű. Nem rémlik, hogy az elmúlt években láttam volna a kínálatban ezt bort, feltételezem korábban a Szárhegybe mentek ezek az alapanyagok. Vegyes fahordókban érett tétel, 4250 Ft, Bortársaság.

Tipikusnak mondható, de mégse igazán nyílt illat. Semlegesebb, hűvös citrusok, citromfüves-vegetális fűszeresség, némi kövesség.Közepes test. Kellemes, tiszta, de nem túl intenzív, inkább visszafogott íz. Közepesen tömör anyag, kemény, de még éppen nem éles savakkal. Száraz, rigid lecsengés, közepes, vagy azon egy pici túli hossz. 5+


Tement: Zieregg TBA 2006

tba.jpgÉs végül vakkörön kívül egy különlegesesség, Tementék Zieregg dűlőjéről egy trockenbeerenauslese (tba). 85% sauvignon blanc, 15% morillon. 16 Euro / 0.375

Nagyon tömény töppedt szőlős, aszalt fügés, datolyás illat sok mézzel, pici jólesően szúrós füstös-gyógynövényességgel. Nagyon nagy test, olajos sűrűség, sok-sok maradékcukor, de a néhány héttel korábban fogyasztott TBA-hoz képest ez azért értelmezési tartományon belül van, mondjuk mint egy hatputtonyos. Brutális ízintenzitás, kibonthatatlanul sűrű szinte ásványosnak tűnő mag, valószínűtlenül hosszan fejlődő korty. Az egyensúlyt se lehet ezúttal megkérdőjelezni, a fantasztikus gazdagságot remek savai mintegy még jobban kiemelik, újabb lendületet adva neki. Hát ez nagyon durva. Az áráért meg egyenesen elképesztő vétel. 8 pont simán.

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr367081293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szten00 2015.01.20. 09:23:19

Szép jó reggelt! Egy kérdésem lenne: adva vagyon emberünk (egy leányzó), aki nincs igazán meggyőződve arról, hogy a bor tulajdonképpen jó dolog. Amiket kóstolt, vagy alsópolcos, ennek megfelelően elrettentő lőrék, vagy ugyan bőven nem alsó polcos, de testesebb, olajosabb, seggesebb fehérek, amiket nem szeret. Egy-egy jobb Irsai (már amennyire létezik ebben jobb - úgy értendő, hogy az igazán robbanóan friss, lendületes) viszont már-már tetszik is neki. Vagy egy Laposa friss, vagy ilyesmik... Szeretnék valamit mutatni neki, ami túlmutat ezen a kategórián, és egy újvilági Sauvignon blanc erre tökéletesnek tűnik. Ami _szerintem_ meggyőző lenne, a 2013-as Cloudy bay, csak írtó drága, vagy a 2013-as Matua, de már nem lehet kapni... A többi SB, amit ismerek, nem elég robbanó ilyen értelemben. Ez a Mount Nelson (amit még nem kóstoltam amúgy) vajon van-e eléggé direktben friss, direktben orramászóan illatos, és direktben robbanóan üde ízekkel tarkított, hogy alkalmas legyen a feladatra? Nem nagyon lesz sok alkalmam meggyőzni arról, hogy vannak más jó borok, szóval szeretnék egyből valami lehengerlőt választani :)
Köszönet!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.01.20. 09:35:24

@Szten00: Szia! A mount nelson-ban azért elég erősen ott van az a szúrós-vegetális- "macskapisis" dolog ami sok sb-re jellemző, és nem feltétlen mindenki szereti. Ha már újvilági sb, szerintem a Matua 2014 inkább alkalmas téríteni és beltartalomban azért érezhetően több, mint akár a jobb irsaik általában.
MAradékcukorral mi a helyzet? Ha belefér, akkor riesling.hu-nál vannak remek rajnaik, amelyek bőven alkalmasak a célra, mondjuk egy alap Dönnhoff KAbinett 2013....

silvousplait 2015.01.20. 10:08:19

@drbarta: Szoval a Zieregg TBA, amirol nem mondod ki egeszen, de lehet, hogy 6 puttonyos tokaji kategoria ? Es kb. 20 euro lenne a felliteres palack ? Ejnye-bejnye, draga (szo szerint) magyar termelok ! Bizonyara sok pluszmunka es pluszkoltseg rejlik a puttonyozgatasban, de oszinten, kit fog ez erdekelni ? (Nem en vagyok rosszindulatu, hanem a piac konyortelen.)
P.S.: Ha jol emlekszem a morillon a chardonnay Ausztriaban hasznalt neve.
P.S. 2.: A kovetkezo megmerettetesbe tobb francia SB-t kerunk :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.01.20. 10:19:16

FYI, hosszabb cikk a Tementről. Nem hiszem, hogy Tement-őrület lenne itthon egyébként, csak a Drop Shopnak hála megjelent a magyar piacon is.

borrajongo.blog.hu/2014/05/12/sauvignon_blanc_tement-modra

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.01.20. 10:22:19

@Szten00: A kérdés az, hogy bírja-e a nagyon magas savat? Ha nem, akkor nem biztos, hogy a savblanc orrbamászása elegendő lesz a sok, zöldes savhoz. Lehet, hogy maradékcukor kellene inkább? Biztos, hogy 4-6.000Ft-os külföldi bor kell ahhoz, hogy elbűvöld? Nekem ezzel nagyon rossz tapasztalatom van. Aki kezdő borfogyasztó, ritkán térdel le egy drága, a világban elismert termelő borai előtt. Talán ennek nem a cserszegi után van ideje. Miért nem nézel ki egy jó tokaji bort? Pl. Bott, de ami ebben a tiszta, kellemes és enyhe maradékcukorral bíró stílben szerintem a legjobb ár-érték arányú jelenleg és minőségi is, jó lecsengéssel az a Szentesi A Cuvée 2012. 2000Ft körül megkapod és tetszeni fog szerintem.

Szten00 2015.01.20. 10:55:06

@drbarta: @akov: Köszönöm a válaszokat mindkettőtöktől!

drbarta: Maradékcukor szvsz minden további nélkül mehet. A Matua 2014 nem visszafogottabb kicsit a 2013-nál? Amennyire én ismerem, pont a direkt és határozottan robbanó friss illatok és ízek, amik kellenek... Vagy egyszerűbben fogalmazva: legyen harsány. Mondjuk a harsány friss macskapisi lehet elgondolkodtató, hogy tuti jó-e :D Az említett rajnait mindenképpen beszerzem, köszönöm a tippet, bár nem tudom, egy rajnai mennyire tud harsánykodni.

akov: Fogalmam sincs, hogyan bírja a magas savakat. Szerintem mindenképpen jobban, mintha lomha, farnehéz lenne a bor. Nem feltételen azért nézek 4-5 ezres külföldi borokat, mert feltétlen valami nagy presztizsűt szeretnék, amire a gyakorlottabb borissza elismerűen bólogat, hanem mert a keresett stílusból az irsai-cserszegi körön túl csak ilyesmit ismerek. A javaslatot neked is köszönöm! Itt is hasonló a kérdésem: vajon tud-e egy ilyen bor harsánykodni? Úgy gondolom, ezek kellemesek, jó ivásúak, de nem tolakodnak... mondjuk egy próbát megérhet ez a stílus is.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.01.20. 12:22:17

@Szten00: A 2013-as Matua nekem kimaradt, de a 2014-es szerintem minden szempontból megfelelő lehet neked. Kellően harsány, közepesen tartalmas, zamatos, nagyon jóivású, végtelenül letisztult és nincs benne semmi olyan ami zavaró lehet.
Hogy mennyire tud egy rajnai harsánykodni? Szerintem nagyon, de feltétlen tégy egy próbát!

@silvousplait: Még szerepelt a sorban Egy Pellé : Menetou-Salon LEs Blanchais 12, csak épp dugós volt.
Azért Ausztriában se alap ez a szintű édes ennyi pénzért, bár nem is fehér holló.

@akov: Szerintem egy szűk kör egy jó másfél éve igenis mérföldkőként tekint a Tement borokra, kiváltképp a Ziereggre

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.01.20. 12:55:39

@Szten00: A 2013-as Matua talán egy fokkal koncentráltabb, tömörebb a 2014-esnél, de ezt egy kezdő borfogyasztó aligha fogja észrevenni. :)
Tokaji sárgamuskotállyal is érdemes lehet próbálkozni esetleg, olcsóbban megúszod mint a Matua-t.
@silvousplait: P.S.: Az.
P.S.2: Tavaly mi is összehoztunk elég szép sort, ott volt több francia is. :) Tementből oda "csak" a Grassnitzberg jutott, meg a határ túloldaláról a Ciringa, de azok is szépen teljesítettek.
borrajongo.blog.hu/2014/04/03/marciusi_tokaji_hetvege_i_nagy_sauvignon_blanc_kostolo
@drbarta: A Tement (és főleg a Zieregg) nekem is mérföldkő.

dagadtos 2015.01.20. 19:01:26

@Szten00: a nyáron ez egyszerűen fantasztikus volt, pont ilyesmi célra meg főleg: www.bortarsasag.hu/hu/bor/chile/valle_de_aconcagua/montes_outer_limits_sauvignon_blanc_2013?filter6=montes
Chilére jellemző módon a fekete ribizlis aromák erősebbek benne a szokásos fajtajellegnél is. De azt amúgy nehéz megjósolni, hogy mi fog tetszeni egy másik embernek, hogy egy kezdőnek mi, pláne egy nőnek, azt pedig szinte lehetetlen.

dagadtos 2015.01.20. 19:18:41

@Szten00: De jó tipp valóban bármelyik 2013-as Bott is, a rieslingek is. Viszonylag takarékos megoldás lehet egy Bardon Meszes is.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2015.01.20. 22:18:01

@Szten00: biztosan Bárdos Saci félszáraz sárgamuskotályát választanám. Ha a borügyben szeretnéd elbűvölni semmi esetre nem invesztálnék bele többet, mint kb 2000 huf. Már az is nagy előrelépés egy jobb irsaihoz képest. Ha más a cél persze, mások a játékszabályok is.

Szegediszomelijé 2015.01.20. 22:52:09

@silvousplait:
VINARIA 6 puttonyos 5000 (!) Ft, nem Szepsy, de nagyon jó. Ha Szepsy, Szamorodni 2008, 7-8000 Ft, vagy Demeter Főbor (még mondható hasonló árkategóriának). Az aszu -nem aszu más munka, más költség, ha tetszik, ha nem. Ez egy bor, kiváló, pláne ennyiért -de közel sem általános -mihez hasonlítasz? Menj Franciaországba, pár 100 E-ért ezért a kategóriáért! Nem tudod, miről beszélsz!

Szten00 2015.01.21. 01:09:21

@furmintfan: @drbarta: Thx, meggyőztetek a 2014-es Matua kipróbálásáról. Legalább én is meglátom, hogy mennyit is változott a 2013-as évjárathoz képest.

@dagadtos: Thx neked is! A Montes-től a Limited Sauvignon Blanc-t ittam, 2013-asat, az pont olyan volt mint egy új-zélandi, csak mindenből egy kicsit kevesebb, mindenből egy kicsit visszafogottabb, ott nem tapasztaltam fekete ribizlit. Lehet kéne nekem is egy újabb házi SB válogatást tartani.

@Takács Kr.: Kösz az újabb tippet, szépen gyűlnek! Most ezzel csak borügyben, semmi több :) Nem az objektív előrelépés számít, hanem az, hogy igen kevés tölténnyel kell megnyerni az ütközetet. Ilyen értelemben most mindegy, hogy 2e vagy épp 5e egy palack, bár az 5e úgy érzem egy egészséges határ.

nick: 2015.01.21. 01:45:36

@Szten00: van egy aduász az ilyen térítéshez :-) ez pedig Ungváry Krisztián Vayi Cuvée-je (ha kapsz még vhol, akkor a 2008-as, ha nem, akkor másik is)
aki ez után sem lesz borrajongó, azon nem biztos, hogy lehet segíteni ;-)

silvousplait 2015.01.21. 08:52:40

@furmintfan: Koszonom a linket, elolvasom.

silvousplait 2015.01.21. 09:09:05

@Szegediszomelijé: 1. "Bizonyara sok pluszmunka es pluszkoltseg rejlik a puttonyozgatasban, de oszinten, kit fog ez erdekelni ? (Nem en vagyok rosszindulatu, hanem a piac konyortelen.)" Tessek figyelmesen olvasni ! 2. Persze, hogy nem altalanos. En irtam volna ? 3. Nem kostoltam, mihez hasonlitanek ? 8 pontot kapott a kostolotol, akar egy 6 puttonyos aszu (es hasonlo elragadtatast a kommentarban). Ha van "ilyen" 8 pont meg "olyan" 8 pont, tessek miheztartas vegett szolni ! 4. Az emlitett edesborok nyilvan kitunoek, en mindenestre aszurol beszeltem, es azt is el kell adni valahogy (lasd fent). 5. "Menj Franciaországba, pár 100 E-ért ezért a kategóriáért!" Ezt, oszinten szolva nem ertem. 6. Altalaban igyekszem tudni, hogy mirol beszelek, de ezentul aztan kulonosen is :)
Kivalo tisztelettel, s'il vous plaît

silvousplait 2015.01.21. 09:12:11

@drbarta: Nem baj, azert a jo pelda, remeljuk, ragados, akar az edesbor :)

silvousplait 2015.01.21. 09:13:46

@Szegediszomelijé: Most latom, irtal egy 6 puttonyosrol is. Igen, 5 ezerbol kihozni szep teljesitmeny. Nekik miert megy, masoknak miert nem ? (Tisztan kivancsisagbol kerdezem, mert nehez atlatni, hogy mi mennyibe kerul...)

Szten00 2015.02.02. 10:41:53

Nos, emberek, meglepő dolog történt... Lelovits Pince, 2011-es Cabernet Franc. Én ittam, az említett hölgy először csak beleszagolt, majd belekóstolt, aztán még egyszer és még egyszer, és közölte, hogy ez az első bor, ami tényleg tetszik neki. Hát, ha valamire, akkor erre nem gondoltam volna. o.O

emoss 2015.02.02. 23:11:32

@Szten00: Tamás a CF-jairól híresült el leginkább, több évjárata is korrektül megállja a helyét akár csak a stifoldere! :)
süti beállítások módosítása