A Borrajongó

Centurio Szőlőbirtok borok 2013-ból

2015. január 19. 06:00 - furmintfan

A Mátra még mindig egyike azoknak a borvidékeknek, amelyekről kevesebb szó esik, mint kellene, pedig egyre több fiatal, ambiciózus borász mutatja meg a borvidék potenciálját. Az már biztos, hogy (a borvidéki irányvonalnak szánt)  reduktív technológiával készült, könnyed, illatos boroknál többet is képes adni a Mátra. Az egyes termőterületek egyediségét kiemelendő, dűlő-szelektált tételek is megjelentek az évek során – a Barnatanya, Cserepes, Diós, Epreskert, Fáy-domb, Gereg, Úrráteszi, Vitézföld már ismerős névként csenghetnek a borkedvelők számára –, ám az utóbbi 1-2 évjáratban a dűlőnevek (és a borvidék) több borásznál nem kerültek feltüntetésre a címkéken. Elmondásuk szerint így kezdtek el kihátrálni egyes termelők az eredetvédelmi rendszerből válaszul arra, hogy a Mátrai Borbíráló Bizottság véleménye szerint számos boruk nem bizonyult eléggé fajta- és borvidékjellegesnek. Remélhetőleg lesz ebben a tekintetben előrelépés, kár lenne veszni hagyni a legkiemelkedőbb termőhelyek megjelenítésének lehetőségét. Mindenesetre lassan kialakulni látszik egyféle stílusirányzat a fiatalabb generációnál: nem annyira erővel, hanem inkább eleganciával hódítanak: nincs túlhordózás, nincs izmozás, cserébe lendületes, kellően gyümölcsös, ugyanakkor elég tartalmas borok és egyediséget is hordozó tételek kerülnek ki kezeik közül. Ludányi Balázs, a Centurio Szőlőbirtok fiatal borásza is éppen egy ilyen borokból álló, igen tetszetősre sikerült sort tett le az asztalra a 2013-as évből, amelyet ungert és jómagam végig is kóstoltunk.

centurio.jpg

Ludányi Balázs mintegy három és fél hektárról gazdálkodik Gyöngyöstarján határában, amelyből egy hektár az andezites, agyagos, mészbemosódásban gazdag, barna erdőtalajjal takart Diósban, a terület többi része a sárga agyaggal borított Fáy-dombon terül el. A birtok célja a lehető legtermészetesebb úton történő szőlőművelés és borkészítés, ezért a hozamkorlátozással művelt szőlőben csak rezet, ként és algakivonatot használnak, a borok spontán erjednek, és a lehető legkevesebb beavatkozással készülnek.

(A címkék képeit és a cabernet franc palackfotóját a Centurio Szőlőbirtok facebook-oldaláról metszettem.)

cent1.jpg

Birtokbor (fehér)

Birtokösszefoglaló fehérbor, került bele szürkebarát, leányka, zenit, sárgamuskotály és rizlingszilváni. Tartályban spontán erjedt és érlelődött. 

ungert:  A hangvétel könnyű, nem túl komplikált, mondhatni egydimenziós: frissen vágott fű, visszafogott, friss gyümölcsösség, tisztaság és egyensúly – vontam le a konzekvenciákat az orrpróba során. Kóstolva sem okoz meglepetést, igaz, csalódást sem: íve és rétegei nincsenek, annál ügyesebben frissít és üdít, hogy aztán hamar eltűnve kívánja magára a következő kortyot. Kitűzött céljait aznaposan hiánymentesen teljesíti, másnapi halála ilyen paraméterekkel mondhatni várható volt. Sima 5 pont. (cca. 2000 Ft, pincearon.hu)

furmintfan: Tiszta, közepesnél intenzívebb illata érdekes egyveleget hoz: pici füves zöldesség mellett fehér virágok, friss alma, körte és szőlő, kis rágógumis édesség, majd idővel megjelenik egy kis szotyi. Szájban közepesen koncentrált, virgonc savakkal, a vártnál hosszabb ívű korttyal, közepesnél könnyedebb testtel mutatkozik be. Kóstolva fehér húsú gyümölcsökkel, kis fűszerrel, citrusokkal nyit, majd a második felétől a lecsengésig egy édes selyemcukros-mézes vonal veszi át az uralmat. Levegővel érintkezve frissessége kicsit megfárad, másnapra pedig egyértelműen meglegyintette az oxidáció. Bontás napján 5p, másnapra (de ugyan miért kellene másnapra hagyni?) csak 4p.

cent2.jpg

Hárslevelű

Két ütemben szüretelték hozzá az alapanyagot a Fáy-dombról. Tartályban erjedt, majd 3 hónapig 400 l-es használt hordóban érlelődött.

ungert: Az a helyzet, hogy én az eddigi Balázs-féle hársakat is nagyon szerettem, de ez, szóval ez túlmegy minden határon, a lehető legjobb értelemben természetesen. Ránézésre sűrű, illatra elképesztő: mély és gazdag, a mézes alapokon túl rengeteg trópusival operál úgy, hogy közben rezzenésre sem közhelyes. A korty sem okoz csalódást: gazdag, vastag, ugyanakkor elég sav ad neki tartást és hosszt, gyümölcsei fókuszáltak és frissek, mindent összevetve pedig kerek és veszettül jól iható. Megérdemelné a hosszabb szöszölést, de veszélyesen itatja is magát. Borvidéki etalon született, nem kérdés a 7 pont, akkora vétel, mint ide Lacháza. (cca. 2500 Ft volt annak idején, pincearon.hu, itt még elvileg van*)

*Szilágyi Szabolcs A Wine Shack-től jelezte, hogy a hárslevelűből sajnos ők is kifogytak.

furmintfan: Szinte kirobban a pohárból: hiperintenzív és lehengerlő illata van: trópusi gyümölcs-koktél, mangó, papaja, sárgabarack, méz és virágok. Jól kitöltött, selymes és sima korttyal kényeztet, éppen ideális mennyiségű a sav, és az alkohol sem szállt el. Barackos, trópusi gyümölcsös, mézes, fűszeres jegyek díszítik, kifejezetten finom, mellette összetett és tartalmas is. Közel egy éve is kóstoltam, akkor is tetszett, de az idő csak jót tett neki. Orbitális best buy! 6p/7p

cent3.jpg

Birtokbor (vörös)

A Fáy-domb kékfrankosának és a Diós cabernet franc-jának fele-fele arányú házasítása. Ehhez a borhoz korábban szüretelték a szőlőt, mint a fajtaszelektált borokhoz, tartályban erjedt, majd fél évet használt hordóban érlelődött.

ungert: Nem csak névben, célban és struktúrában is párja a fehér birtokbornak: egyszerű megfogalmazású, de nem kicsit élvezetes. Orrban eper, szamóca hordómentes frissességgel, szinte primőr hangulatban. A korty elmarad a közepestől, savakra építkezik, tannin közel a zéróhoz, lendületes és frissítő, ugyanakkor arányos is. Leírhatatlanul jó inni, nagy izgalmakat ugyanakkor nem rejteget. Szeretnék több ilyen vörösbort inni itthon ebben az árfekvésben. Sima 5 pont. (cca. 2000 Ft, pincearon.hu)

furmintfan: Illatban jól definiált primőr piros bogyós gyümölcsösség (cseresznye, málna, szamóca) lengi körbe, kevés rózsával megbolondítva. Nagyon könnyed,  élénk, picit húzós savakkal, érintésnyi tanninnal, primőr gyümölcsös ízekkel és finom fűszerességgel. A hordót jóformán letagadhatná. Másnap egy zöldfűszeres réteg is megjelenik ízben és illatban is. Nem egy bonyolult bor, de friss, gyümölcsös, és remekül iható, bennem egy kicsit - jó értelemben vett - Beaujolais-s érzetet keltett. 5p

cent5.jpg

Cabernet Franc

Tartályban nagyon lassan, durvaseprőn erjedt, majd 400 l-es és 225 l-es használt hordókban érlelődött, minimális szűrés után, derítés nélkül került palackozásra. Maradt benne 4,8 g/l maradékcukor.

ungert: Nagyon friss és meghatározhatatlanul gyümölcsös, mintha cukrozott eper került volna a poharamba. Nem csábít mélyebb analizálgatásra, érett erdei gyümölcseivel, vonzó, behízelgő vonalaival szinte azonnal kóstolásra ingerel. A korty kerek, amiről egyrészt gyanúsan nem kevés maradékcukor tehet – ez talán megosztó lehet. Tisztasága és lendülete ugyanakkor példaértékű, így a komplexitás kétségtelen hiánya nem is annyira égető. Akit nem zavar néhány gramm maradékcukor a vörösborban, annak kiváló választás, egyébként kerülendő. Én nagyon szerettem. 6 pont. (cca. 3000 Ft, pincearon.hu)

furmintfan: Édes piros bogyós gyümölcsös illat: cukrozott ribizli és földieper, cseresznyebefőtt, érett szamóca. Szájban meglepetésként kicsit édeskés, feltehetően maradt benne néhány gramm cukor (ez ugye beigazolódott), ami behízelgőbbé teszi aromatikáját. Ízben szintén piros bogyós gyümölcsökre épít: ribizli, málna, eper, némi vadsággal megbolondítva, távoli hasonlatként egy grenache-carignan házasítás is beugrott róla. A tannin itt sem játszik főszerepet, az alkohol egy kicsit melegít. Nem egy komplex bor, de gyümölcsös és jól iható. El tudom képzelni, hogy valakinek a maradékcukor okozta enyhe édesség már túlzásnak tűnik, nekem még belefér. 5p+

cent4.jpg

Kékfrankos

100%-ban a Diós termése, szintén tartályban és szintén nagyon lassan erjedt, majd használt hordókban érlelődött. A jövőben a birtok a kékfrankost szeretné a szortiment csúcsára helyezni.

ungert: Komplexebb, izgalmasabb, de érdemben nem élvezetesebb a cabernet franc-nál. A kóstolótársak kezdetben illóra panaszkodtak, de ez egyrészt a szubjektív toleranciaszintem alatt maradt, másrészt némi szellőztetéssel a csapat többi tagja szerint is kitisztult. Amúgy vonzó és rendkívül jól definiált cucc: direkt gyümölcsökkel operál orrban némi fűszerrel, amit többnyire borsként tudtam azonosítani. A korty gazdag, íves és nagyon-nagyon gyümölcsös, érzetre viszont ténylegesen száraz, valamint a savak is több izgalmat rejtegetnek. Műfajon belül nem maradt hiányérzetem, ami azt jelenti, hogy erős 6 pont. (cca. 3000 Ft, pincearon.hu)

furmintfan: Illata egy fokkal komplexebb a másik két vörösnél, a piros bogyós gyümölcsök (málna, cseresznye) mellett egy kis szeder, fűszer és virágosság is színezi, no meg egy leheletnyi illó - utóbbi nem zavaró, de szellőzéssel szinte maradéktalanul el is tűnik. Lendületes és tartós savak vezetik a kortyot, a tannin finomszemcsés, teste legfeljebb közepes. Ízében meggy, feketecseresznye, piros bogyós gyümölcsök, fűszerek, kis fenyőgyanta, minimális zöldfűszeresség. A vörös trió legizgalmasabb tagja. 6p

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr797074353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loading 2015.01.19. 13:16:44

"A Mátra még mindig egyike azoknak a borvidékeknek, amelyekről kevesebb szó esik, mint kellene, pedig egyre több fiatal, ambiciózus borász mutatja meg a borvidék potenciálját." - Talán a blogírók is tehetnek erről. Gyakrabban ellátogathatnának oda. Illetve több onnan származó bort ihatnának.

A 2013-as közül a fehér Birtokborhoz volt szerencsém. A virgonc savakat eufemizmus érzem: savas, mint a nyű. De ez igaz nagyon sok 2013-as fehér borra (és néhány vörösre is). Valószínűleg a német rizling kedvelőknek nem okoz gondot, nekem annál inkább.
Bár ezen a blogon is nagy a pontinfláció, ez a bor 4-nél többet nem ér.
süti beállítások módosítása