A Borrajongó

Finewines pinot noir-est: Oregon vs. rest of the world

2015. január 14. 06:00 - furmintfan

A finewines - riesling tengelyt működtető Tar Ferenc az év első kóstolósorával rögtön január elején berúgta az ajtót: oregoni pinot noir-ok mérték össze erejüket a világ többi részéről származó fajtársaikkal. A finewines eddigi pinot noir estjei is szép élményekkel tettek gazdagabbá minket (beszámoló itt és itt), kár lett volna kihagyni ezt a januári alkalmat. 
6 oregoni tétel mellett 6 másik pinot noir került a poharunkba az est folyamán. Az őshaza Burgundia mellett a vetélytársak közül nem maradhatott ki Új-Zéland sem, és kvázi felvezetőként egy német tétel is helyet kapott a sorban. Külön öröm, hogy szép számmal szerepeltek régebbi évjáratú borok is. Meglehetősen egységes színvonalat képviselő mezőnyt kóstoltunk, sok remek borral.

(Oregon-pinot noir viszonylatban akov készített néhány éve egy remek ismertetőt, érdemes elolvasni.)

 fwpinot01.jpg

Egy nebbiolo-val hangolódtunk rá a sorra, majd sorrendben Németország, Új-Zéland, Oregon és végül Burgundia voltak a képzeletbeli utazás állomásai. (Zárójelben a finewines.hu árai szerepelnek.)

 fwpinot03.jpg

Ascheri Nebbiolo d'Alba S. Giacomo 2012

Elég hidegen kaptuk, valószínűleg ez okozhatta, hogy illatban meglehetősen tompa maradt, némi édesfűszert és piros bogyós gyümölcsöt sikerült kipörgetni belőle. Lendületes savak határozzák meg a korty elejét, a tannin kicsit szárít, a lecsengés felé tartva, ahol a szesz is befűt kicsit. Könnyed, cseresznyés, piros bogyós gyümölcsös ízzel, pici földességgel. Tiszta, komplikációktól mentes és jól iható. 5p (4700 Ft)

fwpinot04.jpg

Georg Breuer Spätburgunder Pinot Noir 2012 (Rheingau)

A Georg Breuer-pincét a 19. század végén alapították, és a manapság is a legjobb száraz bort termelő pincék között szokás emlegetni Németországban. A pinot noir inkább amolyan kiegészítő tételként szerepel a szortimentben.
Érdekes illat: toast, füst, kenyérhéj, pici fűszer, gyümölcsök alig. Savai tartósak, nem különösebben intenzívek, de teszik a dolgukat, ahogy kell, és az érintésnyi, sima tannin mellett inkább előbbiek adják a bor vázát. Arányos, könnyed, ízében meggyel, fanyar piros bogyós gyümölcsökkel, édeskésebb vaníliás-édesfűszeres felhangokkal a korty második felében. 5p (3500 Ft)

fwpinot05.jpg

Amisfield Pinot Noir 2009 (Central Otago)

Az 1988-ban Central Otago-ban alapított pince a pinot noir-ra helyezi a legnagyobb hangsúlyt. Ahogy a legtöbb neves termelő, ez a birtok is a Sustainable Wine Growing New Zealand (SWNZ) fenntartható környezeti gazdálkodás alapelvei mentén működik. A bor különböző talaj-összetételű területekről származik, 9 különböző klón termése. Saját élesztővel erjedt, francia tölgyben érlelődött.
Jóval érettebb illat, eleinte pici tejszínes-sajtos beütéssel, majd érett piros és fekete bogyós gyümölcsökkel, kék szirmú virágokkal, és a hordó jegyeivel: kávé, fűszerek és füst. Szájban valamivel frissebbnek mutatkozik. Érett, kerek savak mellett minőségi fa, érett, kicsit tapadós tannin, pici krémesség és enyhén emelkedett alkohol érezhető. Halványuló-félben lévő és itt-ott aszaltas állagúba hajló erdei gyümölcsök, szeder, áfonya, meggy, szilva, fűszerek, karamell, kis étcsokoládé és kávé jellemzik ízét. A lecsengésben a fa és az alkohol kicsit soknak tűnik. Erős 6p (11900 Ft)

fwpinot06.jpg

Felton Road Bannockburn Pinot Noir 2012 (Central Otago)

Az egyik legnagyobb nevű borászat Új-Zélandon. Szintén Central Otago a termőhely, a birtok biodinamikus művelést folytat. A termés a Bannockburn nevű falu mellett elhelyezkedő 3 dűlőből érkezik, mondhatni egy Villages-borral van dolgunk. 20%-a egészfürtösen került a cefrébe, vadélesztővel erjedt, 11 hónap francia fás érlelést kapott válogatott burgundi hordókban, majd szűretlen és derítetlenül került palackba.
Nagyon vonzó és összetett illat: mély fűszeresség, fekete cseresznye és erdei gyümölcsök érett és lekváros formában, sötét szirmú virágokkal, finom fás jegyekkel. Intenzív és koncentrált, szép savakkal, közepes mennyiségű, kiváló minőségű tanninnal, a kortyba nagyrészt integrálódott, csak finoman melegítő alkohollal. Aromaprofilját szájban is inkább fekete bogyósok felé hajló érett-dzsemes gyümölcsösség és gazdag fűszeresség határozza meg. 7p+ (13800 Ft)

fwpinot07.jpg

Evesham Wood Le Puits Sec Pinot Noir Eola-Amity Hills 2007 (Willamette Valley)

Oregon, Willamette Valley, Amity Hills, vulkanikus talaj, organikus művelés. A szőlőben az öntözést mellőzik, beavatkozásmentes borkészítésre törekednek, a borok szűretlenül kerülnek palackba.
Gazdag és egyedi illat: fűszerek, virágok, vérnarancs és minimális palackbuké. Intenzív savak határozzák meg a korty elejét, azonban ahogy középtájékon halkulnak a savak, előtérbe kerül a fa és az alkohol. Szamóca, cseresznye, cédrus, édesfűszerek és virágok komplex és intenzív elegye határozza meg az ízképet. 6p+ (14200 Ft)

 fwpinot08.jpg

Patricia Green Cellars Pinot Noir Croft Vineyard 2008 (Willamette Valley)

A pincészet igyekszik a termőhelyek eltérő jellegzetességeit megjeleníteni boraiban, így több, egymástól viszonylag távolabb eső területen is rendelkezik ültetvénnyel. A területeket nem öntözik, a borkészítés során a lehető legkisebb mértékű beavatkozásra törekednek.
Illatában már hordoz egy kis érettséget, de a gyümölcsök sem koptak ki belőle: füst, avar, finom fa, meggybefőtt, sok édeskés virág. Élénk és széles savak, jó minőségű, hangyányit tapadós tannin adják a szerkezet vázat. Piros húsú gyümölcsök (ribizli, cseresznye, meggy), vérnarancs, szép fűszeresség, pici vanília, leheletnyi sósság díszíti a kortyot, a közepesnél hosszabb lecsengésben a fűszeres és virágos jegyek dominálnak. 7p (12100 Ft)

fwpinot09.jpg

Maysara Estate Cuvée 2008 (Willamette Valley)

Az Iránból érkező Momtazi család tulajdona a Willamette Valley-n belül elhelyezkedő McMinnville AVA-ban található Demeter minősítésű biodinamikus birtok. A család minden tagja részt vesz a borászat életében. Az első évjárat 2001 volt. 30%-ban francia új fahordókat használnak, közel egy évig volt hordóban a bor. Vadélesztőket használtak és spontán almasavbomlás ment végbe.
Intenzív, gazdag és egyedi illat: szárított virágok, potpourri, édesfűszerek, édesre érett-friss dzsemes szamóca és málna. A gömbölyű, széles savak, a legalább közepes, de kiváló mennyiségű fa és az alkohol egyaránt szépen integrálódott a kortyba, a bor remek egyensúlyt mutat. Összetett és izgalmas aromatikát hoz szájban is: különféle édesfűszerek, vanília, gyömbér, érett málna, szamóca és cseresznye és minőségi fa, hosszú lecsengéssel. 7p+ (14600 Ft)

fwpinot10.jpg

Le Cadeau Diversité 2007 (Willamette Valley)

A birtok neve franciául ajándékot jelent. Az ültetvények viszonylag magasan, egy erdők által körülvett területen helyezkednek el. A változatos talajokhoz és mikroklímák adottságaihoz mérten az egyes parcellákra különböző alanyokat és klónokat válogattak ki.
Édes és sós jegyek keverednek illatában: édesre érett piros bogyós gyümölcsök, marcipán, édes fűszerek találkozása sós-köves jegyekkel. Szájban kellően koncentrált és tömör, masszív savakkal, enyhén tapadós tanninnal és izmos, telt testtel. Érett piros bogyós gyümölcsök és gazdag fűszeresség mellett ízben is megkapjuk a sós-köves vonalat. 7p (16900 Ft)

fwpinot11.jpg

Argyle Winery Spirithouse Pinot Noir 2007 (Willamette Valley)

Fenntartható környezeti gazdálkodást folytató birtok. A bor neve onnan ered, hogy a legenda szerint egy, a 20. század elején elhunyt nő szelleme kísért a borászat kóstolótermében, amely korábban a Dundee-i városházának adott otthont.
Talán az egész sor legintenzívebb és legegyedibb illatát dobja ki a pohár: narancsolaj, narancshéj, édesfűszerek kavalkádja, vérnarancs, érett piros bogyós gyümölcsök. Markáns és frissnek ható, már-már narancsosba hajló savak, mennyiségre nem túl sok, de minőségi tannin, és kissé emelkedett alkohol építi fel. Érett-lekváros piros bogyósok, vérnarancs, narancshéj, édes fűszerek uralják ízét, utóbbiak főleg a lecsengésben bontakoznak ki szépen. 7p+ (24800 Ft)

fwpinot12.jpg

Domaine Serene Evenstad Reserve Pinot Noir 2002 (Willamette Valley)

Az egyik leghíresebb oregoni birtok, amely arról nevezetes, hogy egy 2004-es vakteszten három évjárata is megverte a Romanée-Conti borokat. 1990-ben jöttek ki első boraikkal, fenntartható környezeti gazdálkodást folytatnak. Az Evenstad Reserve a pincészet zászlósbora, több termőhelyről érkező több klón termésének házasítása, részben új hordós érleléssel.
Marcipános, halkuló gyümölcsösséggel (cseresznye, szamóca), édes fűszerekkel, virágokkal és némi földes fedettséggel. Szép savak, jól integrált tannin, emelkedett, kissé csípős alkohol. Ízében erdei gyümölcsök, gazdag fűszeresség (édesek és keletiek), köves-ásványos felhangok és ismét némi földesség. A kissé letompult aromatika és földes-fedett érzet miatt gyanús, hogy nem volt teljesen rendben a palack. Amennyire ettől el lehet tekinteni, egy 7p ígérete benne volt a borban. (22800 Ft)

fwpinot13.jpg

Domaine Olivier Bernstein Gevrey-Chambertin Villages 2010 (Bourgogne)

Fiatal, ambiciózus borász, 2007-ben került forgalomba az első évjárata. 3 Premier Cru és 7 Grand Cru besorolású területtel, többnyire régi telepítésű szőlőkkel dolgozik. Két saját ültetvényt leszámítva szerződéses partnerektől származik az alapanyag, a művelést a fiatal borász felügyeli és ellenőrzi.
Az eddigiekhez képest lassabban nyíló, de rétegzett illatban piros bogyós gyümölcsök, majd idővel egyre több édesfűszer, virágosság és egy csipet pipadohány jelenik meg. Kecses és elegáns, mégis koncentrált és tömör, feszes, friss savérzettel, sima tanninnal, kiváló arányokkal megrajzolt bor. Piros bogyós gyümölcsök, finom fa, gazdag fűszeresség és egy kis virágosság keretezik a szilárd vázat, lecsengése is szép és kellően hosszú. Érezhetően fiatal, de már remek bor. 7p+ (17800 Ft)

fwpinot14.jpg

Joseph Roty Marsannay Cuvée de Clos de Jeu 2005 (Bourgogne)

A Roty-család már a 18. századtól Gevrey-hez kötődik, azonban a birtok jelenlegi hírneve a 2008-ban elhunyt Joseph Roty munkásságának köszönhető. Számos területről külön palackoznak Marsannay-ből és Gevrey-Chambertin-ből egyaránt, többnyire régi telepítésű ültetvényekről érkezik a szőlő.
Fedett, fülledt, némi málnát és érett-lekváros fekete bogyós gyümölcsöt mutat, némi oxidációval és az öregedés jeleivel. Szájban sem áll össze: a szerkezet széttart, a tannin kicsit darabos. Kár érte. (8400 Ft)

fwpinot15.jpg

Domaine Forey Pѐre et Fils Vosne-Romanée 1er Cru Les Petits Monts 2001 (Bourgogne)

Kicsi, de jó nevű, 1840-es alapítású birtok, jelenleg 10 hektár területről érkező alapanyaggal dolgoznak, ebből 5 hektár áll saját tulajdonukban. Kézi szüret, kíméletes feldolgozás, kis és 600 literes hordókat használnak, az új hordó aránya 20-50% között mozog. A borok szűrés és derítés nélkül kerülnek palackba.
Érett, avaros, gombás illatjegyek kanyarognak ki először a pohárból, majd ahogy nyílik, egyre több fűszer és némi piros bogyós gyümölcs is feltűnik. Testes és koncentrált és korához képest meglepően frissnek mutatkozik, kerek savakkal, kissé poros, jó minőségű tanninnal. Még a piros bogyós gyümölcsök (málna, eper) is megvannak ízében, melléjük marcipán, fűszerek, finom fa társul. 7p (15800 Ft)

fwpinot02.jpg

Köszönet Tar Ferencnek a meghívásért és a remek borokért, a Bétervnek pedig a kísérő falatokért. A kóstolón saját költségemen vettem részt.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr807060773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silvousplait 2015.01.15. 11:15:29

@furmintfan: Remek beszamolo ! Ha esetleg valakinek az arak nem tetszenenek, jusson eszebe a 85 euroert vesztegetett, nemregiben kitargyalt, felettebb nagyravagyo egri cincogas. A fenti borok egyike sem kerul - a legtobbszor kozelitoleg sem - ennyibe. Mikor lesz a szerenysegbol hungarikum ? (Koltoi kerdes.)
P.S.: A Bernstein-birtokrol meg csak nem is hallottam. Mindig tanul valamit az ember.
P.S. 2.: "pére" helyett père, "premiere cru" helyett pedig premier cru. Nem kotozkodes, nyilvan az en heleyesirasom sem 100%-os.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.01.15. 11:22:50

@silvousplait: Köszönöm, és az észrevételeket is (a premier elütés, de a másiknál bevallom, lusta voltam).
süti beállítások módosítása