A Borrajongó

Ünnepi borulások

2015. január 09. 06:00 - akov

No, elteltek az ünnepek, belaktunk-beittunk, szorít a gatya és nem is csak egy helyen. A borból már középtájon elég volt, de megállásról szó sem lehetett. A vendégek jöttek-mentek, mindenkivel valamit enni-inni, jaj, borzalom. Kicsit tán nagyobb a máj, de vége már, aggódnotok nem kell, itt a hideg január. Emlékezni viszont nem kerül semmibe, így slágwortokban felidézem a legjobb, legemlékezetesebb ünnepi borokat.

meao.jpg

Bott Teleki Furmint 2011

Nagyon jól elkészített, szép tiszta furmint, lédúsan izgalmas gyümölcsösséggel, teltséggel. Intenzív, ízléses és szép hosszú. Egy önmagában is figyelemre méltó Tokaj-kontextusban kóstoltuk, de lelépett minden mást. 6p+. 14,5%

La Spinetta Vigneto Bordini Barbaresco 2009

Elképzelhetetlenül vonzó és egyedi illat. Minden piros gyümölccsel és virággal, ami csak létezik: ribizli, rózsa, cseresznye és piros áfonya. Persze, van nagy tannin és kicsit keserű is a vége, de annyira extravagáns és intenzív, hogy nem lehet miért panaszkodni. A hosszú, aszalt áfonyás lecsengése igazán emlékezetes. 7p+. 11.500Ft. 14,5% (ld. furmintfan leírását).

Quinta do Vale do Meão Douro 2010

A legkomolyabb portugál birtokon tett látogatást, amíg élek nem felejtem el. A tőlük hozott bor Portugália és Magyarország között valahogy eltűnt a bőröndömből. Ki érti ezt? Most külföldről pótolom. Nagyrészt touriga nacional, amit touriga franca egészít ki, az apróságokat meg tinta roriz, tinta barroca és tinto cão adják. Iszonyú sötét, szikrázóan fekete. Vonzó és mély illat, meglepően fiatalos fekete bogyósokra épít, amit varázslatos ibolya körít, mellé zöldfűszer és minőségi francia fa. Kóstolva várnám a tanninos rusztikusságot, de elmarad, mert a bor ésszel extrahált (lagaresben készült), a műfajon belül polírozott stílust képvisel, a nagy test ellenére is elegáns és tehermentesen iható marad. Jó sav, szépen definiált fekete bogyós gyümölcsök, nedves föld és porrá aszalt gyümölcsök tobzódnak a percekig tartó lecsengésben. Van még hova érnie és a hordót beépítenie, de számomra ez már most is meggyőző. 8p-. 50,0 EUR. 14,0% (Gute Weine) (WS93)

tempier.jpg

Domaine Tempier Bandol Cuvée La Tourtine 2011

Híres borvidék, patinás termelő. A Rhône-túra során náluk is jártam, de elmaradt egyelőre a beszámoló (lusta vagyok). A bor dűlőszelektált, 80% mourvèdre adja, amit egyenlő arányban pótol ki egy kevés grenache és cinsault. Sötét színű, vonzóan mély illatú, erőteljesen délies bor, rózsával, kék virágokkal, zseniálisan elegendő fával. Testes és sűrű, finoman cizellált fűszeres aromákkal, édesre érett és aszaltas gyümölcsösséggel. Tanninja fiatalos, utal a fajta vadságára, de csak éppen amolyan arisztokratikusan. Fantasztikusan zamatos és minden értelemben sok, pontosan úgy, mint az egyben bekapott töltött galamb. Az igen magas szeszt azért képtelen elrejteni, édesít és rá is ül. Nem extrém módon ugyan, de azért ennek egy nagy borban nincsen helye. 7p. 15,0%. 59,0 EUR (Gute Weine) (RP94, WS93)

mmrioja.jpg

Marques de Murrieta Finca Ygay Gran Reserva 2005

A legendás Castello Ygay kistesója, ami azért bőven komoly. A Mondovinón már kóstoltam, de most a karácsonyi bárányt kísértettem vele sírba. Megért egy mesét. Komplex, rétegzett, igen-igen gazdag és intenzív, már-már hömpölygős érzetet kelthet, de a borvidéktől megszokott savak visszahúzzák és megregulázzák édesre érett fekete cseresznyéit. Savanyú gyümölcsök, mély fűszeresség, jó adag, de szerethető fa. 7p+. 11.900Ft (Drop Shop)

Jaboulet Hermitage Le Petite Chapelle 2006

Az Hermitage nekem sajnos beégett, amióta ott jártam, egyszerűen nem tudom elfelejteni. Még ez a Tesco által negyed áron kiszórt, sokszor dugós Petite Chapelle is megdobogtatja a szívem. Érett, mégpedig meglepően az, sonkás, fekete bogyós, narancsos savval, szép intenzitással, komoly minőségi fával, hosszú lecsengéssel. Bájos és egyedi, elkísérte a szilveszteri malacot. 7p. 5000Ft. 14,0% (Tesco, IFDT)

CVNE Rioja Imperial Gran Reserva 2007

Klasszikus, talán már mondhatom, hogy egyik kedvenc pincém Spanyolországból. Oldszkúl stílus és mindig, minden kontextusban megbízható. Ez pedig az egyik nagy boruk. A pincét ismerve szinte meglepően modern és gyümölcsös köntösben érkezik, de azért nem kell megijedni, hű marad önmagához. Kiváló állagú fekete bogyós gyümölcsök viszik, szép sav adja alájuk a szerkezetet, a hordó megszokottan hangsúlyos, de nem lehet nem szeretni. Rettenet hosszú, szuper fűszerességgel, vonzó érési jegyekkel. 8p-. 40 EUR. 13,5% (thanks, Niklas Jörgensen)

Hacienda Monasterio Ribera del Duero Reserva 2009

Ez bizony Peter Sisseck bora, akár honnan is nézzük a dolgot. 1990-ben pont azért érkezett Ribera del Dueroba, hogy a Hacienda Monasterio létrehozását támogassa. Ott ragadt és a Pingus lett az eredmény, a többit meg már ismerjük. A tempranillo alapot egy-egy tized cabernet sauvignon és merlot támasztja. Organikus birtok. Szinte fekete a bor, olajos folyású. Ha csak „fekete cseresznyét” kiáltok, máris elmondtam a lényeget. Mindent áthat ugyanis, minden mennyiségben és mélységben. Nagyon intenzív, igen testes, de biztos kézzel készült, nem fáraszt egy pillanatra sem. A vélhetően pótolt sav jól megfogja a magas alkoholt. Másnapra kicsit leereszt, nagyot öregszik, egy kicsit talán csalódást is okoz. A sav és a szesz valahogy most külön mozognak, a zseniális fekete cseresznye és a hordó fűszerei korosabbnak festenek. Legyen így 7p. 15,0%. 49,0 EUR (RP95-98)

Disznókő Kapi Aszú 2005

Már írtam róla egy rövid recenziót a Gault Millau-ra, de itt kifejtem jobban. Ez a bor, illetve ez az aszú páratlan, hiszen tíz éves lesz lassan és egy tapodtat sem mozdult. Egyrészt intenzív, olajos, trópusi gyümölcsökkel, narancsos és citrusos frissességgel, egyedi virágossággal kényeztet, másrészt pedig szinte kialakulatlan benne még az aszús karakter. Rengeteg, de tényleg rengeteg sav kíséri le, olyannyira, hogy vakon senki sem kiáltana hat puttonnyi cukrot. Ha a savtól tudunk figyelni, szépen tárulnak fel a rejtett rétegek. Szinte végtelenített lecsengés. Olyan ez az aszú, mintha tartályból, hordós érlelés nélkül töltötték volna le. Én szeretném azt hinni, hogy kortalanul, csigalassúsággal érik, mint a világ nagy borai úgy általában. Majd meglátjuk, igazam lesz-e. 8p. 12,0%. 20.000Ft

(Ezúton kívánok minden kedves olvasónknak utólagos kellemes ünnepeket és sikerekben, borban, aranyban és akármi kívánnivalóban gazdag Új Évet!)

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr397054161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.01.09. 07:27:52

Köszi. Ha jól sejtem, a meg nem énekelt borok nagy része is megérne egy misét. :)
A Kapit tavaly kóstoltam utoljára, nekem is beégett, remélem találkozok még vele.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.01.09. 09:09:01

"Még ez a Tesco által negyed áron kiszórt, sokszor dugós Petite Chapelle is megdobogtatja a szívem."

Tescoban sikerült már bort visszacserélni dugósság miatt?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.01.09. 09:20:15

@rszabi: Nem próbáltam, ellenben a Metroban már igen. Egy 3.000Ft-os Rioja volt dugós, mivel részemről elhangzott a "tca fertőzött" kifejezés is, azonnal beparáztak és mondták, "jaj, megy a laborba". Az italosztályos "kolléga" ezt mondta: "Uram, értem én, hogy dugós a bor... de mit csinál???". Persze visszacserélték.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.01.09. 09:44:31

@akov: Köszi. Ezért nem szeretek borbolton kívül bárhol vásárolni. Elméletileg mindenhol van "boros szakértő" kolléga, de már egy dugós bor beazonosítása is nehézségekbe ütközik.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.01.09. 09:45:40

@rszabi: Hát képzeld milyen nehéz lehet a beazonosítás, ha még nem is hallottak a problémáról! :D

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.01.09. 11:52:24

A negyedárú Petite Chapelle még kapható btw? Vennék mondjuk hármat, tuti lesz közte ami nem dugós :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.01.09. 18:40:53

@Syntax Error: sajnos már rég nem. Max egy évvel ezelőtt.
süti beállítások módosítása