A Borrajongó

Bakó Ambrus - A Szőlőskert sorozat

2015. január 05. 06:00 - drbarta

Decemberben két új Bakó Ambrus-bor jelent meg a Bortársaságban. Szőlőskert, mondja az ez eddig ismeretlen címke-design, egy olaszrizling és egy rajnai ellátva egy-egy helyrajzi számmal és az eddigi termőhely-szelektált boroktól egy lépéssel magasabb árcímkékkel.

Gyors telefon akov-nak, hisz rémlett, hogy nemrégiben járt személyesen is e borok készítőjénél, a pozitív megerősítés és ajánlás után máris a kosárkában pihen a két palack, várva a mielőbbi ismerkedést.

bako.jpg

Bakó Ambrus: Badacsonyi Rajnai Rizling (023/18) „Szőlőskert”  2013

Színes gyümölcsösség, déligyümölcsök, narancs, barack, ringlószilva, sós-zsírkrétás ásványosság. Közepes-plusz test.  Telt íz, vonzó zamatosság. Közepesen tömör szerkezet, savban is végre megvan a rajnais tartás, mégha lehetnének ettől szebben faragottak is. Közepes-plusz hossz. Tetszett, igen jó hazai rajnai. Erős 6 pont. (88) 4500 Ft.

Bakó Ambrus: Badacsonyi Olaszrizling (039/29) „Szőlőskert” 2013

Itt is vonzó és nyílt az illat nyári almával, fehér húsú gyümölcsökkel, finom sóssággal, fehér virágokkal. Alig közepes test, áttetszően tiszta, jó intenzitású roppanós gyümölcsökkel, de szerkezetileg is ott van, a visszafogott test ellenére szinte kristályosan tömörnek hat a közepe. Élénk, játékos savak járják át a kortyot kiemelve a zamatokat, lendületet adva. Közepes-plusz hossz. Lehet a legjobb száraz olaszrizling, melyet az utóbbi években kóstoltam. 6 és 7 pont között. (89) (Másnap a másik felére egy picit kevésbé voltam ráhangolódva. Hasonlóan zamatosnak tűnt, de kicsit kevésbé tűnt tömörnek, ugyanakkor a savakat egy picit soknak éreztem. Ekkor egy fél ponttal alacsonyabbra tettem volna. ) 5500 Ft. 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr717039609

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bakó Ambrus - A Szőlőskert-sorozat 2015.01.05. 18:13:01

A legjobb száraz olaszrizling, melyet az utóbbi években kóstoltam.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.01.05. 07:54:36

Ez a két bor jó, mindkettő nagyon tetszett. Kösz a cikket.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.01.05. 09:01:36

Köszi. Én is érdeklődtem már akov-nál, most jött egy újabb megerősítés. :)

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2015.01.05. 09:57:09

Ha jól emlékszem, ez az olasz ott volt az Olaszrizling Októberen, az egyik, ha nem a legjobb volt akkor is. Akkor érdemes lesz beszerezni a rajnaiból is, az olaszból is pár palackot...

Octopus 2015.01.05. 11:22:39

Nekem is az olasz tetszett jobban a kettő közül. Ambrus azt mondta, hogy ebben a legalacsonyabb az alkohol és az egyik legalacsonyabb a cukormentes extrakt, szóval papíron nem ez az olasz tűnne a legjobbnak. És mégis... legalábbis többen is így találták.
süti beállítások módosítása