A Borrajongó

Tegnap ittam: Matua Marlborough Pinot Noir 2013

2014. december 13. 06:00 - drbarta

Új-Zéland, Marlborough. Jellegzetes és vonzó pinot-illat. Érett cseresznye, málna, pici sáfrányos fűszeresség, leheletnyi virágosság, nagyon diszkrét füstös-toastos fahatás. Szájban közepes testű, ízében viszont kifogástalanul telt. Harapnivaló, lágy, ugyanakkor lédús piros bogyós gyümölcsösség, tiszta, szinte áttetsző, finoman krémes konzisztencia. Tannin nincs sok, savai is kerekek, de épp annyira átjárják az egész kortyot, hogy élettel teli is legyen a zamatossága. Egyébként olyan közepes súlyú, hosszúságú anyag, de egy pillanatig nem kéne, hogy nagyobb legyen. Félelmetesen itatja magát és ami még több, besétálhatok akármelyik BT-be és vehetek elérhető áron egy ízig-vérig igazi pinot-t, ha épp arra vágyok. 6 pont. Bortársaság, 4750 Ft. A kép is az oldalukról származik.

matua_pinot_noir_2013_n.jpg

7 komment

Bukolyi-Eger Cottage kvartett 2013

2014. december 12. 06:00 - furmintfan

A Bukolyi Marcell és Lilla által fémjelzett Eger Cottage 2012-es évjáratú borairól nyáron írtam. Idén ősszel megtörtént az évjáratváltás, megérkeztek a 2013-as borok, és a Junibor Ünnepen bemutatott Piros fantázianevű sillerrel gazdagodott is a paletta. A Bukolyi Családi Birtok saját neve alatt is lassan érkeznek a 2013-as borok. A Viognier-ről már megemlékeztem, ungert a Kadarka Válogatást kóstolta, nem túl rég a 2013-as Eger Cottage pároshoz csaptam hozzá még két palackot a 2013-as Bukolyi szortimentből: a Kisfiam és a Riesling Késői Szüret került melléjük a kosárba, majd a pohárba.

bukolyi03.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Mondovino 2014

2014. december 10. 06:00 - akov

Engedjétek meg, hogy slágwortokban beszámoljak az idei Mondovinoról. A Wein & Co immár hagyományos, ebben az évben a tizediket jubiláló szimpóziumán negyedszer vettem részt, így mondhatom, hogy folyamatában is látom a rendezvény alakulását. A helyzet viszont az, hogy ez a buli szinte semmit sem változik. Idén is a Konzerthaus fantasztikus díszletei között került rá sor, a termelők 95%-a ugyanaz, már szinte megismertük egymást pár kiállítóval. Ha ez kritikának hangzik, akkor hagyom magam félreérteni. A Mondovino ugyanis annyira brutálisan jó, akkora a felhozatal, hogy azért imádkozik az ember, maradjon minden úgy, ahogy tavaly volt. Hosszú évekig tart, amíg az ember minden érdekes termelő környékére eljut és ha ki is marad valami, a következő esztendőben talán még éppen meg lehet kóstolni…

mondovino2014_konzerthaus.jpg

Tovább
16 komment

Hegyaljai hétvégék - Paulay Borház, Sauska, Demeter Zoltán, Disznókő

2014. december 09. 06:00 - furmintfan

A "Hegyaljai hétvégék" sorozatból eddig kimaradt, idén szeptemberben és októberben meglátogatott pincéknél született jegyzetek következnek egy csokorba szedve. Amikor többnapos eseményeken vettem részt a borvidéken, gyakran kibővítettem a "hivatalos programot" egy-egy pince szemléjével. Az adott rendezvényről, fesztiválról szóló poszt egységét nem akartam megtörni külön kóstolók történetével, viszont kár lenne ezekről pusztán emiatt megfeledkezni, így most összegyűjtve következnek az eddig kimaradt pincelátogatások jegyzetei.
paulay3.jpg
(Látkép a Verebes dűlőről)

Tovább
3 komment
süti beállítások módosítása