A Borrajongó

Tegnap ittam – Heimann Viognier 2013

2014. december 24. 06:00 - ungert (törölt)

Úgy gondolom, hogy hajmeresztően merész kísérlet a magyar viognier. Nem is próbálkoznak vele sokan: ahol van, ott többnyire alacsony palackszám mellett készül belőle érdekességnek szánt látókörtágító bor, vagy kisszázalékos összetevőként igyekszik házasítást seggesíteni, több-kevesebb sikerrel. Az van ugyanis, hogy a fajta hazai arcát nem ráncosítja túl sok sav, szesz tekintetében viszont képes elszállni, miközben édesbe hajló, tömény összbenyomásával nem követi minden tekintetben a struktúraegyensúly íratlan szabályait sem. Külföldi referencia hiányában nem tudom, hogy ez fajta-törvényszerűség, vagy sokkal inkább Kárpát-medencei sajátosság, mindenesetre mostanáig nem könnyeztem volna meg, ha a belföldi tőkék átoltásra, kivágásra kerülnek, ilyen tapasztalatokkal ugyanis nehezen tudok fényes viognier-jövőt vizionálni hazánkban. Az eddigiek fényében meglepett, hogy az alapvetően vörösborokra építkező Heimann pince egyetlen fehérborát ebből a sokszor átkozott fajtából szűri, de a végeredmény – minden sztereotípiát maga mögött hagyva – bőségesen ad okot a lelkesedére.

heimann_viognier_2013_n.jpg

Ha röviden kellene összefoglalnom, akkor azt mondanám, hogy úgy tartja meg a fajta trópusi gyümölcsös, barackos-vaníliás behízelgő arcát, hogy közben elképesztően lendületes, frissít és vibrál. Az egyharmadnyi fa aligha hagyott rajta nyomot: az illat tiszta és gyümölcsorientált, a viognier-sztenderden túl az orrpróba rejt némi gyanúkeltő fanyarságot, összbenyomásilag pedig mentes mindennemű közhelytől. A korty egyrészt elvárt módon gazdag, másrészt olyan mennyiségű és minőségű savval dolgozik be, hogy egy pillanatig sem ül le, laposodik el az anyag. Hosszú, egyensúlyos és finom, őriz a fajta tipikusságából is, de kétségkívül új dimenziókat nyit annak hazai pályafutásában. Elég csak arra gondolni, hogy az első pohár után jólesik a második és a harmadik is. Megcsípi a 6 pontot, ráadásul még jó vételnek is gondolom. (2390 Ft, Bortársaság)

[A palack fotóját a kereskedő weboldaláról emeltem el.]

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr377004241

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tegnap ittam – Heimann Viognier 2013 2014.12.25. 09:26:01

Hajmeresztően merész kísérlet a magyar viognier. Nem is próbálkoznak vele sokan.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.12.24. 08:04:54

Köszi, kíváncsi vagyok erre a borra. Sajnos valóban nehéz a viognier-nál megtalálni az egyensúlyt, teljesen beérve használható csak, de túlérett alapanyagból készítve könnyen ellustul, a sok hordó könnyen agyoncsapja a fajtajelleges aromákat, stb. Heimannéktól kóstoltam valamelyik korábbi évjáratot (talán 2011), az kicsit farnehézre sikeredett. Amúgy a sok kockázat meg az egyébként is alacsony hozam miatt nagyon fényes viognier-jövőtől itthon nem kell tartani. :)

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.12.24. 08:42:40

Nekem ez a 2013-as sem jott be. Valahogy szetesonek ereztem, harmonia helyett ellentmondasnak tunt a tropusi edesfuszer es a nagyon eroteljes savassag (pedig altalaban birom a savakat). Inkabb erdekesnek mondanam mint jonak, a borrajongos skalan talan 4 pontnak. Elfogyott siman, de nem biztos hogy megvennem ujra. Persze lehet hogy az etel nem volt nyero melle vagy barmi, masok is dicsertek mar

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.12.24. 09:40:07

@furmintfan: @ungert: A Bukolyi '13 is jó. Nagyseggű, sok a fa is, de jó. A 2013-as év hűvös ősze jót tett a viognier-nek, ez nem kérdés. 2011-2012 viszont kevésbé. BTW, a fajta eredeti termőhelyén sem könnyű komoly bort találni belőle, bármennyire is nagy a híre.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.12.24. 11:36:54

@akov: Terveztem már, hogy megkóstolom, de ezidáig még elmaradt. Sajnos.

@Syntax Error: Én nem éreztem bántóan erősnek a savakat, épp ellenkezőleg. Persze nem vagyunk egyformák.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.12.24. 12:04:19

Nekem se tetszett ez a bor. A Bukolyi azert eggyel jobban.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.12.24. 21:06:47

ez egy kellemes bor, amit szeretek, de nem 6 pont. a Heimann-verzió hajlamos fél év elteltével nagyon elveszteni a frissességét és egy nagyhátsólyú, hömpölygős csúnyaság lehet belőle...

kegyetlenkirály 2014.12.25. 12:49:28

Mindenkinek boldog karit ! Csakjóborttessékinni!

Heimann Zoltán · www.heimann.hu 2014.12.26. 23:30:50

Köszönjük a méltatást. Szerintem ez sok év óta a legszebb viognier, ami kikerült a kezeink közül, leginkább azért, mert a farnehézség távol áll tőle (ami a 2011-estől tény, hogy nem volt idegen!). Pont ezért a 2012-est amúgy le sem palackoztuk. A célunk egy szerethető, könnyű, de fajtakarakteres bor készítése, nem önmagunk és a borvidék megfogalmazása... A 2014-es is ezt a vonalat fogja képviselni, talán kicsit kevesebb testtel.

Tényleg nehéz eltalálni a viognier-nál az érettség és a fajta-aromatika közötti egyensúlyt, ebben elvitathatatlanul kedvezett nekünk a 2013-mas, relatíve hűvös vegetációs periódus és a borászati koncepciónk is finomodott az általatok is említett ⅓-nyi fahasználattal.

Zárszónak annyit, hogy a bor nálunk már kifutott, a Bortársaságnál az utolsó palackok vannak még raktáron, @furmintfan siess, ha még el szeretnéd csípni!

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.12.27. 08:44:09

@magyar borászdiák: Köszi a hozzászólást és a tájékoztatást. Még régebben érdeklődtem a '12-es évjárattal kapcsolatban, örülök, hogy most választ kaptam erre a kérdésemre. : ) A célt a tizenhármas vigonierrel amúgy tökéletesen sikerült elérni.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.12.27. 09:40:12

@akov: A Bukolyi összességében véve nekem is bejött (írtam is róla), a fával nem volt bajom, a segge is belefért még. :)
@magyar borászdiák: Rendben, köszi a hozzászólást. :)

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.12.30. 14:12:10

@magyar borászdiák: Zoli, egyébként miért döntöttetek éppen a viognier mellett?
Más, nem szorosan idetartozó kérdés, de nem tudok nálad illetékesebb személyhez fordulni: a Kerkaborummal mi lett/lesz?
B.Ú.É.K.!

Heimann Zoltán · www.heimann.hu 2015.01.01. 20:51:57

@furmintfan: A viognier (mint sok más korai birtok-alakítási döntésünk), Gál Tibor javasla alapján került hozzánk és szerintünk az idő igazolta: szeretjük a fajta stílusát, pláne, mikor sikerül egy kifejező, ezért egyben kicsit különleges bort készítenünk belőle. Nekünk a szortimenten belül egy üde színfolt, és talán a déli fehérborok között is az.

A Kerkaborummal kapcsolatban sajnos még semmi publikusat nem tudok mondani.
Vajúdnak a hegyek...
süti beállítások módosítása