A Borrajongó

Loire-menti kalandozások - Muscadet

2014. december 20. 06:30 - drbarta

Egy időben nagyon rá voltam állva szellemileg Loire-menti borokra, sajnos effektíve mégis relatíve ritkán jutottam hozzájuk. Amikor mégis, akkor eddig elsősorban a chenin blanc irányában próbáltam tapasztalatokat szerezni, ami ugye Touraine és Anjou vidékek felé való nyitást jelenti. Érdekes tény viszont, hogy a Loire nem ezekkel a borokkal szerzett először nemzetközi hírnevet, hanem a Muscadet-val. Menő éttermekben tenger gyümölcsei, főleg osztriga, rák mellé elvileg nem lehet ettől jobban passzoló bort párosítani.

Képzeletben a Loire torkolatánál, Nantes környékén járunk. Kicsit tisztázva a fogalmakat, a Muscadet nem szőlőfajta, hanem ennek a bornak a neve. A hozzávaló fajta a chardonnay egyik rokona a melon de bourgogne. Muscadet-t több körzetben is készítenek, de a túlnyomó többségük Sévre et Maine nevű appellációban születik.  A palackokon a sur lie nem csak annyit jelent, hogy finom seprőn tartva is érlelik a borokat, hanem konkrétan a seprőn tartott bort lefejtés nélkül palackozzák közvetlenül az erjesztés céljára használt alkalmatosságból.

sevre.jpg

A Muscadet klasszikusan egyszerűbb, fiatalon fogyasztandó bor, ám, mint minden ilyen sztereotipiával megbélyegzett bor esetén itt is kísérleteznek terméskorlátozottabb, koncentráltabb, hosszabban érlelt, hosszabban eltartható nagyobb borokat is készíteni. Ismerkedés gyanánt beszereztem egyet-egyet mind a két stílus képviselői közül.

Dom.de la Chauviniere: Muscadet Sévre et Maine Sur Lie 2013

Tiszta, kicsit semleges illat hűvös, rigid citrusossággal, kövességgel, sóssággal, kissé champagne-ra hajazó élesztős jegyekkel. Szájban karcsú-közepes test mellett egyáltalán nem súlytalan, a maga neutrális ízei (valójában annyira nem is az, csak a citrusos-sós-tengervizes jegyek bárminemű vidám-színes-kedves típusú asszociációkat nélkülöznek) elég jó intenzitásúak, szerkezetileg is közepesen tömör. Csontszáraz, frissítő, egyszerre szikár, de mégis kellően lekerekedett, legalábbis  a vibráló savkészlet szépen integrálódott, sehol egy él. Közepesen hosszú. Nem rossz. Nagyságát tekintve lehet, hogy inkább csak 5, élvezeti értékét is belekalkulálva eléri szűken a 6 pontot, valahol meg lehet érteni miért lehet ezt annyira szívesen nyakalni tengeri fogások mellé.  7 Euro környékén korrekt fogás.

Dom. de la Louvetrie (Jo Landron) : Muscadet Sévre et Maine Cuvée Haute Tradition Sur Lie 2010

Gneiszes-kvarcos talaj, 35 hl/ha hozam. A bor 11 hónapos hordós érlelést (5-600 literesekben)  is kapott seprőntartással, battonage-zsal. 5-6 éves érlelhetőség, nagy évjáratokban esetleg több is. Barátságosabb illat, érett alma, diszkrét fás jegyekkel, Huet-borokra emlékeztető intenzív ásványosság, némi mézes-szalmás díszítéssel, illetve itt is a pezsgőkre emlékeztető élesztős-kenyérhajas aromák. Szájban kevésbé győz meg. Közepesnél nagyobb testű, semleges ízű, krémesen sima tapintatú korty. Nem különösebben mély anyag, egy fél lépéssel ugyan nagyobb, mint az előző, ugyanakkor hiányzik belőle az a jól eső vibráció, ami annyira szépen frissítette az élményt. Érett, kerek, ugyanakkor fajsúlyos savak kísérik a közepesnél némiképp hosszabb lecsengés erejéig, kis cseresség a végén, de összességében jól összerakott, egységes bor. 6 pontos illat, 6 pontos nagyság, de öröm meg egyáltalán nem sok. Inkább olyan minek ez az egész érzetet hagyott hátra.   18 Euro.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr906999177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silvousplait 2014.12.22. 13:40:30

@drbarta: Ajanlom a Domaine l'Ecu birtokot ("Guy & Fred" - a bohocorr felettebb megnyero a honlapon). 1975 ota bio, 1998 ota biodinamikus; Jellemzoen 50 ev koruli szolok, hetfele kuve (talajtipus szerint is elkulonitve: gneiss, orthogneiss, granite), 20-25 mg/l total SO2. Az elettartamot ugy 7-10 evre becsulik, a magam 2010-es orthogneiss palackja 2012-ben zart volt, rendkivul fiatal. (A masik palackert tehat nem nagyon aggodom.) Az arak ? 12-15 euroert mar tobb internetes oldalrol rendelheto. En draga boltban vasaroltam 16 euroert palackjat. Tokajnak van meg hova lekuzdenie magat arugyileg - igaz, itt se diszdoboz, se utmutato, se latvanykavics, mint hihetetlen koltsegnovelo tenyezok, nincsenek...
süti beállítások módosítása