A Borrajongó

FineWines Borünnep

2014. december 19. 07:20 - furmintfan

A finewines.hu és riesling.hu mögött álló Tar Ferenc immáron majd' másfél éve kényezteti közönségét különféle boros estjeivel, amelyeken gyakran mi is megfordultunk. Az eleinte leginkább egy-egy fajtára vagy borvidékre fókuszáló kóstolók mellett kötetlenebb, játékosabb összejövetelek is megjelentek a palettán, mint a LakásBorBár vagy a Borrulett. Várható volt, hogy az év végére Feri még tartogat valamit számunkra, amely végül a FineWines Borünnepben öltött testet. A borsort látva még egy kissé elhúzódó nátha utolsó szakaszával küszködve sem volt kérdés, hogy ott leszek. Formáját tekintve ez sem tért el a többi kóstolótól, az összegyűjtött borok viszont valóban különlegessé varázsolták az év utolsó borestjét.

 finewines1_1.jpg

(fotó: Hegyi Gábor)

Akovval úgy állapodtunk meg, hogy terjedelmi okokból nem "négykezesezünk". Mivel a jegyzeteink között semmilyen jelentős eltérés nem volt, kettőnk papírra vetett benyomásait egybegyúrva adom közre.

finewines2_1.jpg
  
Prager Wachstum Bodenstein Grüner Veltliner Smaragd 2011 (Wachau)

Nagyon tiszta, vonzó, fajtajelleges illat: fehérbors, citrusok, fehér húsú gyümölcsök. A savak végig egyenesben tartják és feszesre húzzák a bort, a korty végig remekül fókuszált, lendületes, egyenletes intenzitású. Szájban érett, lédús fehér húsú gyümölcsök, citrusok, zöldalma, körte, fehérbors, zöldfűszerek és leheletnyi sósság. Zamatos, hosszan búcsúzik és tisztán hagyja a szájat. Erős kezdés. furmintfan: 7p  akov: 7p

finewines11_1.jpg

Leitz Rüdesheimer Berg Roseneck Riesling Alte Reben 2009 (Rheingau)

Eleinte benzines, petrolos, ásványos jegyek uralják az illatot, majd édes gyümölcsök törnek a felszínre: golden alma, őszibarack, ananász, kis trópusi gyümölcs, fehér virágok, kandírozozz citromhéj, méz. A finom savak szépen besimulnak a kortyba, egy kis maradékcukor is lágyít a boron. Érett gyümölcsök, kandírozott narancs, érett körte, nyári alma, trópusi gyümölcsök, sok fűszer és enyhe sósság paroláznak ízben. Intenzív, jó textúrájú, bájos, szinte könnyed, mégis nagyon hosszú. ff: 7p a: 7p

finewines3_1.jpg

Georg Breuer Nonnenberg 2007 (Rheingau)

Mély, komplex illat: őszibarack, fehér virágok, citrom, finom fűszeresség, fehér húsú gyümölcsök. Izmos, nagy testű bor, masszív savakkal, elegáns hordóhasználattal megtámogatva. Savait a 7 g/l maradékcukor kerekíti le éppen annyira, hogy ne hassanak nyersnek. Koncentrált, gazdag ízében citrom, lime, őszibarack, nyári alma, finom fűszeresség. Fiatalos, már a palackértés jeleit is mutatja ugyan, de pár évet így is letagadhatna. ff: 7p/8p a: 7p/8p

finewines12_1.jpg

Joh. Jos. Prüm Wehlener Sonnenuhr Spätlese 2009 (Mosel)

Dekantálva kapjuk, de még így is a Prüm-borokra gyakran jellemző redukcióval nyit. Amikor a gumimatrac és a káposzta felhője felemelkedik szép lassan petrol, édes gyümölcsök, nyári alma és kis citromos tea kanyarodik ki a pohárból. Áttetszően tiszta, törékeny, szinte tükéletes egyensúllyal. Érzetre félédes, lédús gyümölcsökkel, érett fehér húsú őszibarackkal, szőlővel, traubival, pici zöldfűszerességgel. Alkoholja kifejezetten alacsony (8%), így aztán könnyen és büntetlenül csúszik. Nekem ugyan személy szerint a borszerűséghez hozzátenne a kicsit magasabb alkohol, de ez már ízlés dolga, akovnak például nem volt ilyen gondja vele. ff: 7p-  a: 7p+

finewines4_1.jpg

Maysara Asha Pinot Noir 2008 (Oregon)

Öszzetett és izgalmas illat, kávéval, kapucsinóval, cseresznyével, ribizlivel, vörös szilvával, füstölővel, egzotikus fűszerekkel. Szárazpróbája jó fél óra múltán is igazi tüzijátékot produkál: igazi fűszerkavalkád árad az üres pohárból rozmaringgal és édes karácsonyi fűszerekkel. Élénk, intenzív, szinte már citromosba hajló savak vezetik a kortyot, mellette a hordóhasználat is szép. Íze az illathoz hasonlóan nagyon gazdag, rétegzett, hullámokban változik: édes és egzotikus fűszerek, szegfűbors, cseresznye, meggy, szamóca, málna, kis csokoládé, narancshéj, málna, rózsavíz, vérnarancs és grapefruit a korty második felében. ff: 7p a: 7p-

finewines5_1.jpg

Mills Reef Elspeth Cabernet-Merlot 2007 (Hawke's Bay)

70% cabernet sauvignon, 30% merlot. Mély, érett gyümölcsös illat, feketeribizli, szeder, kis földesség, izgalmas fűszeresség: vanília, szerecsendió, édesgyökér. Intenzív, egyeneletes kortylefutás, széles savak és enyhén tapadós, minőségi tannin alkotják vázát, az alkohol is besimul, így szép egyensúlyt mutat a bor, és kellően hosszú is. Ízében is gazdag és összetett: fekete bogyós gyümölcsök, meggy, komplex és egyedi fűszeresség (bors, szegfűszeg, szerecsendió), kis aszalt gyümöcs, szantál, füstölő és egy kis étcsokoládé. Tökéletesen érett, a zöldesség árnyéka nélkül, kiváló minőségű fával. Szinte frissnek hat, ugyanakkor csiszolt és elegáns. ff: 8p- a: 8p

finewines7_1.jpg

Chateau KA Fleur de KA 2005 (Lebanon)

Áfonya, málna, feketeribizli lekvárja, ribizliszár, fűszerek és édesgyökér fogad illatban. Testes, savai kissé lágyak, a tannin viszont sok, felrakódik, tapad és húz, kellemetlen érzetű. Az aszaltas-dzsemes fekete bogyósok mellett sonka, füst és egy kis vegetális jegy is érezhető ízében. Utóízében kellemetlen kesernye és faszenes mellékíz tombol. ff: 5p a: 5p

finewines6_1.jpg

Paul Jaboulet Ainé Hermitage La Petite Chapelle Hermitage 2004 (Rhone)

Összetett, egyedi karakterű illat: dzsemes és porrá aszalt állagú fekete bogyós gyümölcsök, sonka, kis füst, fűszerek, rozmaring ánizs, kevés szárított paradicsom. Testes, de nem nehézkes, eléggé koncentrált és fókuszált is, jó savakkal, kissé tapadós, poros állagú tanninnal. Szájban meleg hangulatú aromatika jellemzi: szárított fekete bogyós gyümölcsök, fűszerek, aszalt szilva, enyhe port-beütés. ff: 8p- a: 8p

finewines8_1.jpg

Ascheri Barolo Sorano 2001 (Piemonte)

Szépen érett, tiszta és mély illat, rózsa, keleti fűszerek, pici fával a háttérben megbújva. Rusztikus karakterű bor. Széles, feszes savak és jelentős mennyiségű, kissé tapadós tannin adják a közepesnél nagyobb test gerincét. Még némi gyümölcsösséget is tartogat, mellette kátrány, rózsa, piros bogyósok lekvárja, kortyközépen kicsit megbicsaklik, kesernyéssé válik, de a hosszú lecsengésben visszajönnek a kellemes aromák. Ízében érett piros bogyósok, rumos meggy, fűszerek, középen kis bukkanó után szép lecsengés. ff: 7p a: 7p

finewines9_1.jpg

Antinori Tignanello 2003 (Toscana)

Kora ellenére bőven van benne élet. Illatában pici bőr, konyakmeggy, cédrus, kiváló minőségű vanília, virágok, gyógynövények. Jól kitöltött, korty, az illatnál valamivel visszafogottabb gyümölcsösséggel, remek savakkal, mennyiségre sok, kiváló minőségű, szinte édesnek ható tanninnal. Ízében konyakmeggy, érett és lekvárosba hajló erdei gyümölcsök, dohány, cédrus, kakaó, csokoládé, pici dohány. Testes, koncentrált, sűrű szövésű, de arányos szerkezetű bor, amely szép érési aromákat mutat. ff: 8p/8p+ a: 8p

finewines10_1.jpg

Jacquesson Cuvée 737 Extra Brut (Champagne)

43% chardonnay, 37% pinot noir, 20% pinot menuier. A részben fahordós érlelésű alapbor 70%-ban a 2009-es évjáratból származik. A dosage 3,5 g/l. Illatában citrusok, zöldalma és citromkrém. Szájban remek arányban mutat friss és érett jegyeket egyaránt. Finom gyöngyözés, jó egyensúly, érlelt és gyümölcsös aromák egymás mellett. Ízében citromvelő, édes citrusok, zöldalma és édes őszibarack, kis élesztősséggel. ff: 7p+ a: 7p+

 

Tar Ferencnek köszönjük a remek kóstolót és további sok sikert kívánunk!

A kóstolóra saját költségünkön látogattunk el.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr416988685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.12.19. 08:20:07

Köszi nektek a beszámolót! Amiket én is kóstoltam (a fehéreket en bloc), általában hasonlóan láttam. A vörösekből csak Barolo Sorano 01-et kóstoltam, nekem kevésbé tetszett. Megvolt a komplexitás de pont az említett szerkezeti bukkanó és kesernyésség miatt nem igazán tudtam szeretni. A Jaboulet Petit Chapelle-ből 06-oshoz volt szerencsém. Igaz az enyém Tescos leárazásból származott így nem túl mérvadó, de nálam az 6 pontig jutott. A leírásotok mindenestre arra is illene az aszaltas-dzsemes hangulat nélkül, egységes volt és kortalan de egyszerűen kevesebb volt, mint amire számítottam.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.12.19. 08:29:08

@drbarta: kösz. Azt a Petit Chapelle-t én is kóstoltam. Ez sokkal jobb volt, pedig az évjárat nem a legjobb.
süti beállítások módosítása