Tokaj-Hegyalja a 300 vulkán hazája, szokták mondani, és a száraz borok kapcsán is valószínűleg az elképesztő termőhelyi változatosságot emelik ki leggyakrabban a borvidék adottságai közül. Dűlőszelektált száraz borok ma már egyre nagyobb számban készülnek (más borvidékeinkről is) és talán egy-egy dűlő borait illetően is van már akkora tapasztalat, hogy általános jellemzőket lehet megfogalmazni az onnan készült borok karakterével kapcsolatban.
Balassa István a Betsek dűlő terméséből készített 2013-as évjáratú száraz boraival tovább lépett a termőhely megjelenítésének útján. A tokaji borász célja, hogy magas minőségű és egyediséget tükröző borokat készítsen, ennek megfelelően jelenleg 10 dűlőben (Betsek, Bomboly, Donáth, Dorgó, Hangács, Kakas, Mézes-Mály, Nyulászó, Szent Tamás, Thurzó) 23 parcellán 7 hektárnyi területtel rendelkezik, bár bort egyelőre még nem készít mindegyikről. A szétaprózódott birtokszerkezetnek megvannak a hátrányai, ugyanakkor lehetőséget ad a termőhelyi sajátosságok változatosságának bemutatására, akár egy dűlőn belül is. Balassa István szerint az elmúlt 15 évben összegyűjtött tapasztalatok azt mutatják, hogy a különböző termőhelyek azonos fajta és borkészítési eljárás esetén is eltérő ízvilágot eredményeznek a borokban. Ennek demonstrálására érdekében végzett kísérlete többek között a napokban forgalomba kerülő borcsomagjában öltött testet.
A 2013-as évjárat száraz borairól és a fent említett kísérletről szólnék bővebben, de a téma megkíván egy kis felvezetést is.
A Betsek alapkőzete túlnyomó részben kötött sárga agyaggal keveredő fehér riolittufa, azonban a mintegy 74 hektáros mádi dűlőben találunk geológiai anomáliákat mutató területeket is. A dűlő alacsonyabb, déli fekvésében egy andezit lencse, míg keleti oldalán egy kvarc lencse helyezkedik el. Balassa István ma mindhárom alapkőzetű területen kitűnő minőségű, idős (kb. 40 éves) ültetvényekkel rendelkezik. A Betsek terméséből készült borokra eddigi tapasztalataink szerint általában egyfajta puha savérzet, kerekség, és édes gyümölcsös aromatika jellemző. Balassa arra volt kíváncsi, hogy vajon az alapkőzet alapján elkülöníthető egyes parcellákról készült borok milyen eltéréseket mutatnak, mennyire határozza meg az alapkőzet a bor struktúráját, aromatikáját. 2012-ből István már készített egy magnum palackba töltött furmintot, amely a Betsek Andezit nevet kapta, de az csak előfutára volt a következő év termésének. A 2013-as évjárat adta meg a lehetőséget, hogy Tokaj-Hegyalján eddig példa nélkül álló kísérletet végezzen: egy dűlőből a különböző alapkőzettel rendelkező parcellákról azonos szőlészeti és borászati technológiával különböző borokat készítsen és töltsön palackba. Az eredmény öt bor: három furmint (Betsek Andezit, Betsek Kvarc, Betsek Riolit) és két hárslevelű (Betsek Andezit és Betsek Kvarc).
István szerint a Riolit adja vissza leginkább az eddigi tapasztalataink alapján leírt Betsek-vonalat: puhább, édesebb, gyümölcsösebb. Az Andezit markánsabb ásványos karaktert hoz, sós-köves felhangokkal. A Kvarc felnagyítva fejezi ki a termőhely jellegzetességeit, de feltehetően csak hosszabb távon teljesedik ki igazán.
(Fotó: Balassa István)
A Betsek Furmint-trilógia egy külön borcsomagban formájában vásárolható meg. A hárompalackos válogatásból 300 díszdoboz készült, amelyben a három furmint mellett a háromféle alapkőzet egy-egy darabját is tartalmazza és egy kis információval a kísérletről. A 300 díszdoboz fele került ki most a polcokra, illetve leginkább szinte közvetlenül a vásárlók gyűjteményébe. A Betsek Riolit és később a Betsek Kvarc külön is megvásárolható lesz, a Betsek Andezit viszont csak a hármas csomagban elérhető. A borász által csak Big Boy-nak becézett Betsek Hárslevelű Andezit magnum palackban került forgalomba. A 2013-as Balassa-borok új címkét is kaptak, a design Ipacs Géza munkája.
A borász kihasználva a 2013-as évjáratban tapasztalt kitűnő aszúsodást, dűlőszelektált szamorodnikat is készített a Betsek és a Mézes-Mály dűlőkből. Ezekkel a borokkal Balassa István arra kíván választ adni, hogy komplex, magas beltartalommal és maradékcukor-tartalommal (kb. 250 g/l) készült borok képesek-e lehetnek-e a termőhelyi jellegzetességek kifejezésére. A két szamorodni várhatóan egy év múlva jelenik meg.
A díszdobozos Betsek-borok és a Betsek Hárs Andezit a napokban kerültek forgalomba a kereskedőnél és a borásznál, melynek örömére a hamarosan megnyitó Herczeg Ágnes Wine School-ban szűk körben került sor egy komplett száraz boros évjárat-bemutatóra.
A Betsek furmintokkal már premier előtt is találkozhattam István jóvoltából, így ezekről a borokról 2-2 jegyzet is szerepel lejjebb. A Tokaji Ősz hétvégéjén a FurmintUSA projektnek kisfilmeket készítő forgatócsoport többek között Balassa Istvánhoz is ellátogatott. István természetesen Joe Robertsnek, a 1winedude bloggerének is megmutatta a Betsekből készült 2013-as furmintokat, és rá egy napra én is kaptam 1-1 üveggel a borokból. Már otthon pukkantottam fel a palackokat és így több napon át vizsgálhattam őket. Ungert is kóstolta velem a borokat az egyik napon, de a jegyzetei időközben sajnos elkallódtak, így az októberi benyomásokról is egyedül számolok be. Mivel ezek a jegyzetek természetesen részletesebbek, kivételesen visszafelé haladunk az időben és ezeket a poszt végére hagyom.
A hosszúra nyúlt bevezető után először a borász által kiválónak ítélt 2013-as évjárat száraz borainak bemutatójáról emlékeznék meg.
A borok kivétel nélkül saját élesztővel, használt hordóban erjedtek és érlelődtek összesen 10 hónapig. Jellemzően 1-2 g/l maradékcukor-tartalommal rendelkeznek, az Andezit Hárs esetében ez 3 g/l. A hárslevelűből készült borok előrébb járnak a fejlődésben, kedvesebbek, nyitottabbak, azonban a borász szerint a hárslevelű önmagában kevésbé alkalmas hosszú életű borok elkészítésére, mint a furmint. A furmintok még feltétlenül időt kérnek, jelenleg a Betsek Riolit tűnt a legmegközelíthetőbbnek. Mindegyik bor érezhetően nagy anyag, jelenleg még nagyon fiatalok, a borász szerint is érdemes eltenni őket későbbre.
Nyulászó Furmint 2013
Sós-köves illatjegyek fogadnak a pohárban, nagyon lassan nyílik, némi fűszer, körte, majd később leheletnyi kakaó és édes gyümölcs üti fel a fejét, de a sós-köves vonal végig dominál. Telt és széles, mégis tömör, masszív savakkal, köves-sós-citrusos ízvilággal. A Nyulászó boraira fiatal korukban gyakran jellemző kedvességnek jelenleg nyoma sincs, robosztus, markáns megjelenésű bor, amelynek várhatóan idő kell, hogy kinyíljon. Most 6p
Thurzó Furmint 2013
A Thurzó a Tokaj-hegy és a egyben borvidék legdélebbi részén található, ennek megfelelően a borvidék legmelegebb és legszárazabb pontja. Eleinte zárkózott illata idővel egyre érettebb, édesebb karakterűvé válik: barack, körte, majd méz. Valamivel lágyabb karakterű, széles savai vannak, a korty jobban szétterjed szájban, az alkohol érzetre kicsit magas. Ízében hosszan lecsengő sósság uralkodik, mézzel, némi érett gyümölcsösséggel. 6p
Betsek Kvarc Furmint 2013
Kezdetben nagyon visszafogott illatában némi édesfűszer, majd körte és őszibarack, végül minimális trópusi gyümölcsösség érezhető. Vastag, masszív savak húzzák hosszúra a korty ívét, az alkohol emelkedett, a lecsengés hosszú. Citrusos, sós, némi édesfűszerrel és neutrális fehér húsú gyümölccsel. 6p+
Betsek Andezit Furmint 2013
Köves, sós, citrusos illatjegyek dominálnak orrban, idővel erősödő édesfűszeres felhangokkal. Testben talán kicsit keskenyebb a Kvarcnál, a savérzet is egy hangyányit lágyabbnak tűnik, de így is szilárd gerincet ad a bornak. Ízben sós-citrusos-köves, nem a kedvességről szól. Erős 6p
Betsek Riolit Furmint 2013
Színre sötétebb, illatban kedvesebb, édeskésebb társainál; hozza a korábbi Balassa Betsek furmintok megszokott jegyeit. Édesre érett gyümölcsök, őszibarack, narancshéj, édesfűszerek, egy kis virágosság keveredik illatában, amely egyre intenzívebbé válik szellőzéssel. A korty puhább, simább, teltebb, mint a másik két furmintnál, a savak jobban belesimulnak a testbe és az alkoholt is jobban eltünteti a bor. Ízben is a leggazdagabb a trióból: őszibarack, narancs, édesfűszerek, finom vanília, és a többi bornál is megszokott sós-köves vonal. 7p
Betsek Andezit Hárslevelű 2013
Lassabban erjedt, lassabban tisztult, így külön lett kezelve a többi tételtől, és magnum palackokba lett letöltve. Illatában kamilla, sós-köves jegyek, majd idővel virágok, méz, őszibarack. Ez is feszes, szikár vázra épül, határozott ásványos érzettel, de díszítő jegyekből is kapunk. Ízében sós jegyek, méz, érett citrusok, édesfűszerek, fehér húsú gyümölcsök, egy csipetnyi kakaó, és mintha a 3 g/l maradékcukor kerekségét is lehetne érezni. Jellegében kicsit a Holdvölgy 2009-es Betsek Hárslevelűjére emlékeztetett. 6p+
Betsek Kvarc Hárslevelű 2013
Érett gyümölcsös, barackos, trópusi gyümölcsös, citrusos illat. elegánsabb, filigránabbnak tűnik a többi bornál, jó savakkal, szép szerkezettel. Ízében is vonzó: édesfűszerek, őszibarack, vanília, kis trópusi gyümölcsösség. Számomra ez volt a kedvesebb, elegánsabb hárslevelű, és jelen állapotában talán a sor leginkább fogyasztásra kész tétele. 7p
Mézes-Mály Zéta 2011
Bónuszként kóstoltunk egy hamarosan forgalomba kerülő édes bort is. 200 g/l maradékcukor, 8,8 g/l sav. Illatában eleinte kis illó, majd szellőzéssel sárgabaracklekvár, érett trópusi gyümölcsök következnek, amelyek ízét is uralják. Betölti a szájat, de nem hömpölyög, a maradékcukrot szépen ellensúlyozza a sav. Nem annyira gazdag és feszes, mint a 2010-es, de kétségtelenül remek bor. 7p
A premier előtt kapott három palackot szeptember legvégén 5 napig kóstolgattam párhuzamosan, ez idő alatt gyakorlatilag meg sem rezzentek a hűtőben, csak illatuk és ízük gazdagodott, változott a napok múlásával. Első nap csak a Riolit villantott meg valamit igazi mélységéből, a többi bor inkább csak a második naptól mutatott további részleteket a határozott sós-köves jellegen túl. Megérte a várakozás, ahogy azt a többnapos kóstolás alapján kialakított pontszámok (és azok viszonya a rövidebb barátkozásra időt adó évjárat-bemutató pontjaihoz) is tükrözik.
Betsek Kvarc Furmint 2013
Illatintenzitásban valahol félúton áll két társa között nyitást követően, de másnap bomlik ki az illat, amelyben a fűszerek dominálnak eleinte: kókusz, vanília, édesfűszerek, körte, őszibarack, és úgy általában idővel egyre több gyümölcs. A több napos kóstolás folyamán a gyümölcsösség ennél a bornál is egyre jobban kiteljesedett, ugyanakkor egy hűvösebb érzetű zöldfűszeresség vitt csavart az illatba. Szikár, egyenes, tömör szerkezetű, feszes savakkal, enyhén melegítő alkohollal. Ízében is második naptól ad többet: citrusos, köves, grapefruitos, zöldfűszeres, lime-os, körtés, lecsengésében kifejezett sós citromos vonallal. Jelenleg a legnyersebb, legrusztikusabb, legszikárabb bor a három közül. 7p
Betsek Andezit Furmint 2013
Illata eleinte nagyon zárt, nedves köves, körtés, füstös, sós jegyekkel indul, majd ahogy nyílik - különösen a nyitás másnapjától - körte, őszibarack, kis trópusi gyümölcs és gyömbéres fűszeresség érezhető. 2-3 nap elteltével hűvös citromfüves, mentás, gyógynövényes árnyalat is megjelenik, és a gyümölcsök is egyre nagyobb szerepet kapnak. A 4-5. nap tájékán már kifejezetten édeskés, trópusi gyümölcsös, körtés, kókuszos, vaníliás illatkavalkád fogad. Szájban széles, tartós savak vezetik a kortyot, a bor kissé szikárabb érzetű, testben vékonyabb (szigorúan a Riolithoz hasonlítva, tehát még mindig jó közepes testről beszélünk) és feszesebb a riolitnál, viszont érzetre az alkohol is emelkedettebb. Gránitszobor az agyagbaba mellett. Íze is úgy hoz egyre mélyebb rétegeket az idő múlásával, mint az illat. A sós-köves vonal végig meghatározó marad, citrusokkal, őszibarackkal, körtével, amelyet eleinte gyógynövényes, majd napok múltán gazdagabb gyümölcsös-édesfűszeres vonal egészít ki. A kortynak végig gyönyörű íve van, a lecsengés pedig nagyon hosszú. 7p+
Betsek Riolit Furmint 2013
Kezdetben a legintenzívebb, legkedvesebb illatú bor a három közül: körte, őszibarack, fűszerek, trópusi gyümölcsök, vanília, kis virág. Idővel még intenzívebbé, fűszeresebbé válik, egy capuccino-s, toast-os árnyalattal kiegészülve. A korty jól kibélelt, a három bor közül ennél a legpuhább, az alkoholt a nagy test integrálja. A savak szinte észrevétlenül teszik a dolgokat, mégis hosszan kitartanak. Ízvilágot tekintve is itt kapjuk a legtöbb gyümölcsöt: őszibarack, trópusiak, körte, a gyümölcsösség mellett a sós-köves jelleg csak a másodhegedűs szerepét játssza. Harmadik naptól az íz vesz egy határozott kanyart és elmozdul egy sósabb, citrusosabb irányba, de a kellemes vaníliás, édesfűszeres vonal végig megmarad. 7p
Balassa Istvánnak és Herczeg Ágnesnek köszönöm a hétfői borbemutatót, Balassa Istvánnak pedig külön köszönet a premier előtt kapott borokért.