A Borrajongó

St. Andrea újdonságok bemutatója a Bortársaság Parlamentben

2014. december 02. 07:00 - furmintfan

Úgy hozta sors, hogy az idei ősz során minden hónapban végigkóstoltam 1-1 St. Andrea borsort. Szeptemberben a Borfesztiválon az aktuális szortiment mellett feltűnt egy limitált tétel is, majd októberben a korábbi évjáratok boraiból kaptam egy izgalmas merítést, novemberben pedig lehetőségem volt a közeli jövőbe pillantani, legalábbis olyan értelemben, hogy premier előtt kóstolhattam meg néhány tételt. A kóstolósorok között természetesen volt némi átfedés, de minden alkalommal találkoztam bőven újdonsággal is. Legutóbb tehát alig egy hete...

standreabt0.jpg

Arról ugyan tudtam, hogy a pincészet új fehér és vörös csúcsbora is hamarosan a polcokra kerül, de csak reménykedtem benne, hogy valamilyen kóstoló alkalmával összefutok velük. Kívánságom november végén egy szűk körű ültetett kóstoló keretében teljesült: a Bortársaság Parlament melletti üzletének újonnan kialakított kóstoló helyiségében Lőrincz György mutatott be 8 bort, amelyek közül számos tétel most lépett először a nagyközönség elé.  

Napbor Egri Csillag 2012

Az üdvözlő ital szerepét töltötte be, amíg mindenki megérkezett. Beszélgetés kortyolgattam, nem is jegyzeteltem. Jó 2 hónapja ezt írtam róla több napos szondáztatás után:
Illatában fehér húsú gyümölcsök és fűszerek (fehérbors) keverednek, egy idő után némi virágossággal. Másnapra jobban kinyílik az illat a fenti jegyekkel, ananásszal, vaníliával és egy érintésnyi ásványos érzettel színezve. Kóstolva arányos felépítésű, közepes testű bort kapunk. Ízében citrusok, őszibarack, körte, ananász, sárgadinnye, vanília, fűszerek, egy kis fa és vaj és a korty végén keserűmandula. Bontás és az első pohár után érdemes volt kicsit félretenni, jót tett neki. 5p (2390 Ft  - Bortársaság)

Boldogságos Egri Cuvée Superior 2012

A korábban Pipis néven ismert dűlő Lőrincz Györgynek köszönhetően ma már a jóval szebben csengő Boldogságos névre hallgat. A bor olaszrizling, szürkebarát, viognier és sauvignon blanc házasítása.
Többször kóstoltam már az ősz folyamán, most tetszett a legkevésbé. A Boldogságos 2011-es és 2012-es évjáratával is az a tapasztalatom, hogy lassan érik össze és mutatja meg vonzóbb arcát. 
A 2012-es eddigi legzárkózottabb formáját mutatta. Talán egy gyengébb palackot fogtunk ki, dugósnak mindenesetre nem éreztem. Illata nagyon visszafogott, nagy nehezen azért sikerült kipörgetni belőle ezt-azt. Neutrális fehér húsú gyümölcsök mellett némi szegfűszeges, vaníliás fűszeresség és sósság tűnik fel. Maradt még benne némi integrálatlan cseresség, a korty telt, de zamatosnak nem mondanám. A savak lágyak, az alkohol viszont fűt, így összességében véve kissé farnehéz a bor. Tetszett már jobban is. Most 4p (2950 Ft - Bortársaság)

Örökké Egri Cuvée Grand Superior 2012

Frissen forgalomba került tétel. 2012-től létezik Egerben a Grand Superior kategória, így ez a pincészet első ilyen kategóriában megjelenő bora. Olaszrizling, chardonnay, sauvignon blanc, rajnai rizling és szürkebarát házasítása. 2012-ben történt egy kis változás a borkészítést illetően. Mivel a borász szerint a sauvignon blanc és a rajnai rizling is frissebb, elegánsabb arcát mutatja, ha tartályban erjed és érlelődik, a házasítás eme két alkotórésze 2012-ben már nem került hordóba.
Gazdag fűszerességgel keretezett illat, körtével, pici virágossággal, grillázzsal. Az elegancia javára vált, hogy csökkent a hordó szerepe az erjesztésben és érlelésben: könnyedebb, gyümölcsösebb a bor, mint a korábbi évjáratok. Elég jó egyensúlya van, némi alkoholtöbblettel, közepesen tömör szerkezettel. Ízében körte, friss őszibarack, édesfűszerek, vanília, finom fahatás, majd finom sós-citromos felhangok zárnak a korty vége felé. 6p (4500 Ft - Bortársaság)

Mária Egri Cuvée Grand Superior 2012

Furmint és chardonnay házasítása a Nagy-Egedről, tengeri üledékben, mészkőben gazdag talajról. Fahordós erjesztés és érlelés 10 hónapig.
Illata szépen változik a pohárban, eleinte körte, barack, némi édesfűszer tűnik fel, majd édesebb, szinte késői szüretes, sárgabarackos-trópusi gyümölcsös jegyek is megjelennek, miközben egy krétás-ásványos hangulat lengi körbe az egész bukét. Kóstolva vastag, húsos a korty, masszív savakkal alátámasztva. Ízében végig határozott sósság, őszibarack, körte, különféle fűszerek, finom fa. Koncentrált, sűrű szövetű, rétegzett és hosszú. 7p (11950 Ft - Bortársaság)

 standreabt1.jpg

Valóban Méltó 2011

A pince pinot noir válogatása, a Kis-Eged dűlőből, mészköves alapú palás talajról, 20 hónapig hordóban érlelve. Ezt is kóstoltam októberben.
Illatában földesség, ibolya, toast-os jegyek, piros bogyós gyümölcsök, hecsedli, só, majd némi édesfűszer jelenik meg. Ízét végigkíséri egy határozott sós vonal, mellette piros bogyós gyümölcsök, fűszerek, kis füst. A savak lendületesek, feszesek, a hordót viszont még nem integrálta teljesen a bor, így egyelőre kicsit rusztikus összbenyomást kelt. Inkább az ásványos karakter határozza meg, mint a gyümölcsök. 6p- (7550 Ft - Bortársaság)

Hangács Egri Bikavér Superior 2011

Kékfrankos, merlot, cabernet franc, pinot noir, cabernet sauvignon házasítása. Kóstolta ungert is, én többször is.
A kezdeti animalitás kiszellőzése után erdei gyümölcsök, zöldfűszerek illatát érezni, bár egy enyhe vadhúsos karakter megmarad picike illóval együtt. Szájban többé-kevésbé ugyanazt mutatja: erdei gyümölcsök, zöldfűszerek, földesség, pici só, némi illóval. Nem egy klasszikus gyümölcsbomba, cserébe tömör és koncentrált, feszes savakkal, enyhén tapadós tanninnal, jó egyensúllyal, bár a szesz fűt egy kissé a végén. 6p (5500 Ft - Bortársaság)

Merengő Egri Bikavér Superior 2011

A Merengő új évjárata egyelőre még nem kerül kereskedelmi forgalomba, eredetileg a kiküldött kóstolósorban is a 2009-es szerepelt, úgyhogy nagyon meglepődtem, amikor a dekantálóból az emlékeimhez képest fiatalabb, frissebb karakterű bor került. Mint kiderült, ez volt a 2011-es Merengő. Kékfrankos, cabernet franc, merlot és syrah házasítása, elsősorban a Paptagról és a Ferenchegyről.
Nagyon gazdag illat, sok fűszer, erdei gyümölcsök, málna, szeder, finom sósság, leheletnyi illó. Izmos testű, koncentrált bor. Feszes savainak köszönhetően szép íve van a kortynak, szájban nagyon hosszan kitart. Tanninja még picit fiatalos, tapadós, de jó minőségű. Sós-ásványos jegyek és erdei gyümölcsök határozzák meg leginkább ízét, fűszerekkel, finom vaníliával. Engem inkább emlékeztetett a 2006-os Merengőre, mint a 2009-esre. 7p

standreabt2.jpg

Nagy Eged-Hegy Egri Bikavér Superior 2011

A pincészet csúcsbora kékfrankos, pinot noir, merlot, syrah és zweigelt házasítása Nagy-Eged-hegyről.
Mély és összetett illat, erdei gyümölcsökkel, szederrel, málnával, kék szirmú virágokkal, édesfűszerekkel, vaníliával, földes jegyekkel, az idő múlásával kis rózsával. Tömör és koncentrált, remek savgerinccel, hosszú lecsengéssel. Az alkohol 15,5%, de a bor teste szinte elnyeli, épp csak kicsit melengeti a garatot. Ízében erdei gyümölcsök, sós-földes jegyek, fűszerek, egy kis csokoládé és finom meszes ásványos érzet jelenik meg. Rétegzett, összetett, nagyon hosszú. 7p+ (26150 Ft - Bortársaság)

A kóstolóra saját költségemen látogattam el.

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr896939185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.12.02. 08:17:22

Általános észrevételemet e kóstoló is alátámasztja. A St. Andrea fehérborai (vörösöket ritkán iszom) túl drágák, hogy valaha is bekerüljenek a „szívesen veszem & iszom" kategóriába. El nem tudom képzelni, h 4500 forintot adjak egy 6 pontos boráért.

Már amennyiben 6 pontos, mert szerintem a 12-es Napbor közepe is súlytalan, a korty kiüresedik. Egyetlen előnye a korábbiakhoz képest, h kevesebb a fa. Nálam sosem érte el az 5 pontot.

Bár szállnak el az árak rendesen (nyávogok is miattuk eleget

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.12.02. 08:39:17

@Takács Kr.: Úgy tűnik a Napborral csak én vagyok megelégedve, érdekes módon mindig nyitás utáni második nap jobb, de lehet, hogy ez csak az én hülyeségem. :)
Hivatalosan még nem jelent a kereskedőnél a bor, de az biztos, hogy a Máriánál 5 számjegyű árra kell készülni.
A rengeteg szőlőfajta szerintem kevéssé zavaró, ha valaki nem fajtaborokra, hanem házasításokra helyezi a hangsúlyt, sőt, akár még biztonságot adhat. Ha valamelyik évjáratban az egyik fajta kevésbé jó minőséget produkál, kiválthatja egy másikkal. Márpedig Lőrincz Gyuri mindig hangsúlyozza, hogy Egerben a házasításoknak van hagyománya.

silvousplait 2014.12.02. 15:20:21

Nem ismerem a St. Andrea borait, de nekem ezek a hazasitasok, innen a partvonalrol, kisse szokatlanok. A szolofajtak nagy szama miatt is; Bordeaux-ban, Languedocban, a Del-Rhône videken is ritka, hogy egy hazasitasban 3 fajtanal tobb legyen, raadasul ezek "koherens", azaz regota egy videken elo fajtak. Ennyire masok nalunk az adottsagok ? Vagy ezt hivjak kenyelmi boraszatnak ?
P.S.: Châteauneuf-du-Pape az tenyleg 13 vorosboros fajta, de egyreszt nagy a minosegi szoras, masreszt az elit regota es erosen a grenache noirra szukit.

silvousplait 2014.12.03. 11:32:01

@Takács Kr.: Vartam egy fel napot, hatha az en keszulekemben van a hiba, de a kommented masodik fele tartosan eltunt. Kicenzuraztak ?

terroir 2014.12.03. 13:48:16

Információként: a Nagy-Eged-hegy 26150 ft-ra lett beárazva a Bortársaságnál, a Mária pedig 11950 ft-ra.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.12.03. 17:24:13

@terroir: Valóban. Hát, szerintem én kihagyom őket. :) A Nagy-Eged egyébként szűztermés?

silvousplait 2014.12.03. 18:09:03

@terroir: Huh, ezek am a huszaros arak ! Korulnezek, hatha kapok valami francuz voros loret ugy 85 euro korul: egy Leoville-Bartont (Saint Julien) biztosan, kis szerencsevel egy Bonnes Mares-t (Chambolle Musigny GC), Côte Rôtie-t es szebb szabasu Châteauneuf du Pape-ot meg minden tovabbi nelkul. No de hol vannak ezek az amator vergodesek a Nagy-Eged (egri) csillagahoz kepest ?? Aztan meg jo is, hogy majdnem 40 euro lett a furmint-chardonnay hazasitas, mert a franciaknal furmint nincs, ugyhogy ezrevel dolnek majd erte Magyarorszagra. Ha nem teszik, ugy kell nekik: 40 euroert igyanak valami pocsek Meursault-t vagy Puligny-Montrachet-t, esetleg a Domaine Ostertag (Alsace) elszabott rizlingjeit.
De jo nekunk itthon !!

terroir 2014.12.03. 22:50:15

Nem tudom, melyik fogyasztói réteget célozták meg ezekkel az árakkal, de jó vastagon fogott a ceruza. Vicces lesz majd a Nagy-Egeddel találkozni valamelyik étterem borlapján, ahol 5000ft/dl-ért poharazzák. :)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.12.04. 01:58:21

@silvousplait: tulképpen mindegy. valami olyasmi lehetett, hogy ennyit fehérborért még sosem fizettem, vörösért meg végképp nem fogok.

loading 2014.12.04. 10:35:00

Hirtelen beindult a Nagy-Eged számláló. Kovács Nimród is 18eFt/palack áron hozza ki a Grand Bleu 2011-t innen.

silvousplait 2014.12.04. 11:06:24

@Takács Kr.: En azert emlekszem a lenyegre :)

dagadtos 2014.12.04. 16:27:54

@terroir: Hát erre asszem csak annyit lehet mondani, hogy jézusmária!

dagadtos 2014.12.04. 16:33:24

@silvousplait: Ugyan már! Ezek közül maximum a CdP esetén van esélyed 15.5-ös alkoholra, ez meg zsebből tudja azt! Kivágja, mint a rezet! Ráadásul ezeknél a kacatoknál nem kell megfizetni a nevet, a presztízst, a történelmet, de itt, a St. Andrea Nagy-Eged első évjáratánál ez glóriaként körüllengi a bort.

És a borászhoz megint mi jut majd el? A sok hátba veregetés, hogy de jó ez a bor, ez a legjobb bor a világon! Persze rendszerint majd azoktól, akiknek épp ingyen töltöget belőle valahol...

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.12.04. 20:43:38

@dagadtos: igazad van, kezdem is sajnálni szegény borászt...

szeretemadragaszarborokat (törölt) 2014.12.04. 21:21:36

@dagadtos: @silvousplait: @Takács Kr.: Klubkártya, és máris csak 24 ezer.

Olcsójánosok vagytok, ennyi.

silvousplait 2014.12.05. 09:12:35

@dagadtos: :) maximalisan egyetertek. Vannak ezek a nemesgazzal toltott lufik - meg egyrol se hallottam, amelyik ki ne pukkant volna valahol feluton a sztratoszfera fele. Eljen a foldhoz ragadt, amde nelkulozhetetlen oxigen !!

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.12.05. 09:17:23

@Takács Kr.: Nem tudom mi történt vele, mindenesetre ez volt a teljes kommentes:

"Általános észrevételemet e kóstoló is alátámasztja. A St. Andrea fehérborai (vörösöket ritkán iszom) túl drágák, hogy valaha is bekerüljenek a „szívesen veszem & iszom" kategóriába. El nem tudom képzelni, h 4500 forintot adjak egy 6 pontos boráért.

Már amennyiben 6 pontos, mert szerintem a 12-es Napbor közepe is súlytalan, a korty kiüresedik. Egyetlen előnye a korábbiakhoz képest, h kevesebb a fa. Nálam sosem érte el az 5 pontot.

Bár szállnak el az árak rendesen (nyávogok is miattuk eleget

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.12.05. 09:51:25

@furmintfan: köszi
@szeretemadragaszarborokat: igazad van. Bár emlékszem, amikor a sikeres Kopár előfizetések hátszelén megpróbálta a Bt. az aktuális Merengőt ugyanúgy eladni. Nem sikerült.

Fogalmam sincs, miként fogynak pl. Ráspi méregdrága borai, lehet, jól mennek és ez volt a példa. Majd 10 év múlva kiderül.

silvousplait 2014.12.05. 10:58:15

@furmintfan: Orulok, hogy nem tunt el a szoveg! Kosz, hogy restauraltad ! :)
süti beállítások módosítása