Kivételes szerencsében lehetett része azoknak, akik a szürke és semmitmondó november közepi kedden elzarándokoltak a Drop Shopba. Edward Donaldson a Pegasus Bay borászat marketing menedzsere, a híres pincészetet alapító és tulajdonló Donaldson család oszlopos tagja látogatott el ugyanis Budapestre. Robert Parker útmutatója alapján a Pegasus Bay „Új-Zéland 5 legjobb borászata” közé soroltatik. Az a nagyjából fél tucat bor, amit eddig tőlük kóstoltam nem is cáfolt rá a sarkalatos parkeri kijelentésre. Nem volt kérdés, ott kellett lenni.
Szóval a dupla-sziget délkeleti részén, a Waipara régióban vagyunk, a történet helyi összehasonlításban nagyon korán, a hetvenes évek elején indul. Az alapító, Ivan Donaldson egy neurológus doki és nem mellékesen megrögzött borrajongó. Már egészen korán többször megjárta Európát (Franciaország, Németország) és végül belényilal, ami egy idültségi szint felett már szinte kötelező: bort kéne csinálni. Az első telepítések 1975-ben fordulnak termőre és szó szerint egy garázsbor készül. Tíz évvel később Donaldson arra jut, a „termelősdinek” talán nagyobb méretben is lenne értelme. Canterbury városától északra, a Waipara régióban vásárol tehát földet és fog telepítésekbe. A hűvös klímás vidéken belül Waipara egy melegpont, átlagban +2°C fokkal magasabb a hőmérséklet, így ideálisnak tűnt. Mivel a filoxéra a fasorban sem volt, a telepítés saját gyökéren szökkent szárba.
Azóta sok minden történt már, tudjuk, amit tudunk, de a lényeg, hogy a Pegasus Bay igazi családi pincészet maradt. Ivan Donaldson a szőlészet és borstílusok felett őrködik, felesége Christine a borászatot körülölelő közel 40 hektárnyi pompás kertet tartja rendben. Az idősebb fiú, Matthew a borász, több évjáratnyit tapasztalt szerte a világban, azon belül is Burgundiában. A középső fiú, Edward pedig itt áll előttünk és a Pegasus Bay marketing kommunikációjáért felel, felesége meg a pincészethez tartozó éttermet viszi. A legfiatalabb fiú, Paul pedig az egész családot, illetve a céget igazgatja.
(Forrás: http://www.corporatetravellermagazine.com/)
Waipara tulajdonképpen egy völgy és pontosan attól kiváló termőhely, hogy a Csendes-óceán hideg szeleitől egy sor domb szeparálja el. A déli sziget igen csapadékos nyugati felétől pedig a Déli Alpok (Southern Alps) és ezen belül is a Main Divide hegyvonulat „szigetel”. Így adódhat, hogy évente 400 milliméternél több eső itt nem esik és a tenyészidőszak is szinte tetszőlegesen hosszú. „Waiparában megadatik az a luxus, hogy addig hagyjuk a szőlőt a tőkéken, amíg a gyümölcs meg nem érik.” – mondja Edward Donaldson. A közeli hatalmas víztömeg kiegyenlített klímát biztosít, a nappalok melegek, az éjszakák hűvösek, ez eszményi terepet kínál a fő fajtáknak: pinot noir, sauvignon blanc és rajnai rizling. A talaj remek vízelvezetésű, elsősorban üledékes, kaviccsal, agyaggal, lösszel és mészkővel. Az optimális körülményeknek hála – mondja Donaldson – a szőlőtermesztés „könnyű”, nincs szükség gyomirtóra és rovarölőkre, vagy más varázslatokra. Nem is meglepő tehát, hogy a Pegasus Bay fenntartható gazdálkodást folytat és a természetes védekezés mellett teszi le a voksot.
A borkészítés frontján szintén naturista a hozzáállás, amely az Újvilágban azért nem megszokott (sajnos nálunk sem). A második címke (Main Divide) sauvignon blanc-ján és a maradékcukros Pegasus Bay rizlingen túl mindent vadon erjesztenek, az almasav lebontása is természetesen megy le. Az alapanyag rigorózus válogatáson esik keresztül, majd a kíméletes feldolgozás következik. A pincészet a pinot noir fajtára specializálódott, rengeteg eltérő klónnal dolgoznak, ezeket külön időpontban szedik és külön erjesztik. Egyik-másik fehérborukban CO2-t találunk, ennek forrása természetes, ezeket a borokat az erjedés után viszonylag hamar lepalackozzák.
A Main Divide a pincészet második márkája. Míg a Pegasus Bay mindig saját szőlőből készül, a Main Divide gerincét vásárolt alapanyag adja. Közel húsz szőlőtermelővel dolgoznak, hosszú távú szerződéssel kötik le a termést, nem tonna alapján fizetnek, így a szőlő úgy néz ki és olyan, amilyennek szeretnék.
A kóstolt borok:
Main Divide Sauvignon Blanc 2013
Új-Zéland szerte kiváló, szép és meleg évjárat. A régióban megszokott hozam kb. felét termelik. Fajélesztő, acél, majd négy hónapig seprő. Direkt érettebben szedik a szőlőt, nem cél a totál zöldes-füves vonal. Azért mégis csak van benne egy jó kis friss, füves, zöldes karakter, amit virágok és az érettséget jelző trópusi gyümölcsök ellenpontoznak. Könnyed, de tartalmas, élénk, kiváló tisztasággal, egreses és fehérborsos karakterrel. Frankó. 6p
Semillon Sauvignon Blanc 2011
Kb. 40% sémillon került bele, ami a bor történetét tekintve a legmagasabb. 2011 elég meleg év volt – 2013-nál is melegebb -, ami miatt testesebb a bor. A sauvignon tartályban erjedt és érett közel 10 hónapig, a sémillon pedig régi hordókban erjedt és almasav bontáson is átesett. Nagyon kellemes és vonzó az egész bor, a fahatás egyértelmű. A kis zöldesség mellett citrom, lucskos savanyú gyümölcsök, fehér virágok és sárga gyümölcsök is felfedezhetőek. Elég testes, sava sok és virgonc, enyhe nyersesség érzetét kelti. Szép aromatika, nagyon jól elkészített bor, éppen elegendő fával. Némi csavarzáras redukciót is mutat, de kiszellőzik szerencsére. 7p
Chardonnay 2009
30%-a új hordóban erjedt, részleges malón esett át. Már érési jegyeket érezni, de majdnem mindent elnyom a füstölt sonkás fa. Rengeteg hordó van ezen a boron, elég nehéz feldolgozni. Amúgy testes, kiválóan tiszta, gazdag, tele trópusi gyümölccsel, fűszerek hadával, érett citrusokkal. Hosszú lecsengés, magas alkohol. 6p
Main Divide Pinot Noir 2011
Három klón, többmenetes szüret. 5% egész fürt, öt nap hidegáztatás, két hét erjedés kádon, majd azonnali préselés. Elegáns, vonzó, tiszta, kék virágos, kiválóan fűszeres, nagyon jó minőségű és jól eltalált mennyiségű fával. Rózsa, cseresznye, enyhe túlérés. Igazán tartalmas, jó kitöltöttség, szép sav. Utóíz elég hosszú, kakaóval és aszalt gyümölcsökkel. 6p+
Pinot Noir 2011
Részben eredeti gyökértörzsön lévő pinot-ok, sokféle klón, mindet külön kezelik, majd a végén házasítanak. A cél, hogy az egyes változatok tulajdonságai a megfelelő egyensúlyban jelenjenek meg a borban (piros, illetve fekete gyümölcsök, tannin, sav, stb.). 20% egész fürt. Meleg hatású gyümölcsök vezetik, illatban inkább fekete bogyósok, de kóstolva a piros bogyósok is megjelennek. Sok-sok fűszer, elképesztő rózsásság, cseresznye, kis eper. A fa jól érezhető, kiváló minőségű, de még be kell simulnia. A tannin közel magas, de a mély gyümölcsösség mellett bőven elfér. 7p
Pinot Noir 2010
A 2010-es év nem volt annyira meleg, azonban konzisztensen jónak számít. Nagyon hasonló karakterű a 2011-es öccséhez, már talán picit érettebb, de a csavarzár miatt csak egészen kevésnek tűnik a korkülönbség. Talán több benne a friss gyümölcs, szép a virágossága, a fája már abszolút beépült. A tannin elég sokra sikeredett, nyers érzetű, talán kesernyés is és hosszan felrakódik. Nehezen hiszem, hogy segít ezen az idő. 6p+
Prima Donna 2006
Klasszikus évjárat. A Prima Donna egy pinot noir szelekció, a legrégibb, saját gyökerű ültetvényről származik és ezen belül is egy hordóválogatás. Csak a legjobb években készül el. Kétségtelenül már érettséget mutat, rózsával, fekete bogyósokkal, szép fűszerekkel, a hordó vaníliájával. Sava lendületes, a tannin poros, valamivel több a közepesnél és hordoz némi nyersességet. Hosszú lecsengés, aszaltakkal, finom fűszerekkel. A bor bőven fogyasztásra érett és nincs is rossz állapotban, de mintha már fogná vissza magát és a tannin előtérbe kerülne. Ennek ellenére kiváló tétel. 7p+
Main Divide Merlot Cabernet 2011
Merlot, cabernet sauvignon és franc, valamint malbec adják össze ezt a bordeaux-i házasítást. Két év hordót kapott. Meleg hatású, aszaltas és érlelt karakterű – persze még sok friss gyümölccsel –, gyantás és mentolos érzetű. Van fa, de szerintem nincs gond vele, elég sűrű és tartalmas borról van szó. A sav élénk, már-már savanyúba fordul, emiatt a bor szederlére emlékeztet. Tannin van, tapad, de belefér. Nagyon korrekt. 6p
Maestro 2003
20% malbec, valamint merlot és a két cabernet adja. Meleg évjárat volt, 2+2 év érlelést kapott. A hozam a gyenge virágzás miatt nagyon alacsony volt. Csavarzáras érettséget mutat, azaz érett is meg nem is. Hangsúlyos, de szép minőségű fa, mentol, rózsa, meleg fűszeresség, fekete bogyósok, aszaltak és kátrány. Testes, magas alkohol és sav, sok poros, de érett tannin, porrá aszalt gyümölcsök. Enyhe vadhúsosság lengi át. A kicsit mintha már az üresedő fázisában volna. 7p
Riesling 2010
Félszáraz körüli rizling 25g/l cukorral. Hűvös év volt, az erjedés nagyon elnyúlt. Amikor a borász megfelelőnek érzi az erjedő bor egyensúlyát, a tartályt lehűti, majd kénezi. Illatában benzin, lime és más citrusok, szép virágok, almás süti, de mindez áradóan vonzó kivitelben. Zamatos, elég testes, fehér húsú és trópusi gyümölcsök adják a karaktert, jól strukturált, sava fanyarul élénk, a cukor talán egy picivel több, mint szeretném. 6p+
Aria 2009
Egy édes kései szüretes rajnai, ami 30-50%-ban botrytiszes fürtökből készül, közel egy hónapon át szedik. Egész fürtösen préselik, majd ülepítik és hűtve erjesztik, majd viszonylag gyorsan palackozzák. 100g/l maradékcukor. Őrületesen vonzó illat, nagyon tiszta, trópusias-benzines karakter, lime, kis méz, kandírozott gyümölcsök. Kiváló egyensúly, robbanásig fokozott intenzitás, már nagyon szép palackérettség. Bombasztikus. 7p+
Kiválóan konzisztens és profi sort kóstolhattunk, nagy köszönet a Drop Shopnak, hogy ezek a borok Magyarországon is hozzáférhetőek. Az összbenyomást tekintve a fehér- és vörösborok egyaránt nagyon magas szintűek, igazi kritika nem érheti őket. A vörösöknél – ha ennyi mínuszt mégis csak megengedünk – én kicsit azt éreztem, hogy nagyon meghatározza őket az évjáratok hasonlósága és a csavarzáras érlelés unalma. Nem véletlen nem lesz a Château Margaux egyhamar kupak alatt.
(A rendezvényre a Drop Shop meghívásából látogattam el. Nagy köszönet érte!)
A Drop Shop honlapja: http://www.dropshop.hu/
Pegasus Bay: http://www.pegasusbay.com/
Main Divide: http://www.maindivide.com/
(A pincészet honlapján kívül képet innen és innen kölcsönöztem még. Helyszíni fotók by Furmintfan. Kösz.)