A Borrajongó

Champagne a házban

2014. október 30. 06:00 - akov

Nagyboros sorozatunkban ezúttal Champagne került sorra. A rosék irányából indultunk, aztán néhány sima és spécibb brut után évjáratos tételekkel zártunk. Mit mondjak? Szép sor volt, a borok nagyobb meglepetések nélkül hozták, amit a papírforma előír. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem élveztük volna a kóstoló minden pillanatát. Mégpedig mocskosul.

dv2004.jpg

Billecart-Salmon Brut Rosé

Egy hosszabban őrzött tétel, ráadásul 0,375-ös palack, ezért kicsit tartottunk tőle. Kellemes, vonzó illat, elég mély, ugyanakkor érett kort ígér. Szikár, kevés gyümölccsel, jó bubikkal, azonban már öregszik, üresedik, a palackérés aromái uralkodnak, túl sok élet nincs benne. Persze így sem rossz. 6p

Alfred Gratien Rosé Brut

Hatalmas kedvenc, többször kóstoltuk és mindig hozta kiváló formáját. Pár évvel ezelőtt az Auchan 2.500Ft-ra árazta le, Octopus barátunk pedig betárazott, majd adandó alkalmakkor mindig előhúzott egyet-egyet belőle. Most is ez történt. Vonzóan fűszeres illat, piros bogyósokkal, virággal, talán egy kevés fával (fában erjed elvileg). Intenzív, erőteljes savval, de milyen savval. Kiválóan textúrált, fanyarkodóan friss, de mégis mesésen vibráló és feszes szerkezetet ad. Szinte friss még, lédús savanyú gyümölcsökkel, alig érett roppanós cseresznyével, nyári almával. Hosszú lecsengés, a végén egy kevés tanninnal, de haragudni igazán nem tudunk érte. A szárazpróba már mutatja a jól rejtegetett kort. 12,0%. 12.245Ft. 7p+ (Auchan, Veritas)

Veuve Clicquot Rosé Brut

Elég egysíkú illatot mutat, talán csak élesztőt érezni, meg valami virágosságot, aztán ennyi. Kóstolva kicsit szikár, a korty elég húsos, piros bogyósok színezik, a savhoz képest a dosage egy picit sok, ettől sajnos a tompaság irányába csusszan. Nem túl izgalmas vagy komplex. Ugyan kiváló bor, de a sorban nem villant túlzóan nagyot és árához képest is csalódás. 17.500Ft. 6/7p (Bortársaság)

Szigeti Riesling Méthode Traditionnelle Sekt

Egy kakukktojás a burgenlandi pezsgőpincétől, ráadásul rajnai rizling. Áradóan virágos, szőlős, erősen fajtajelleges illat, érezni rajta a virágosságra ráerősítő, extra tisztán dolgozó újvilági fajélesztőt. Elég testes, talán túlontúl is, fehérboros jellegű, a sava elégtelen, a szesz magas, szinte lapos és buta a bor. Gyümölcsössége fáradt, a rendben lévő buborékok és finomnak tetsző krémesség sem segít rajta. 3.500Ft. 13,0%. 4p+ (Borfalu)

Piper-Heidsieck Brut

Főként pinot noir és pinot meunier adja, közel száz termőhelyről összeszedegetve. Nagyon finom illat, egy kevés petárdás-gyufás redukcióval indít, amely csak lassan távozik belőle, gyümölcseit főként trópusiak adják, amely azért pezsgőben nem túl gyakori. Kóstolásra friss, a szinte törékenyen fanyar citrusos aromái elvarázsolnak, a frissesség és az érettebb alapborok aránya kiváló. Elegáns, szinte könnyed, sava penge, élesztős aromái tovább rétegzik. Kiváló egyensúly, hosszú lecsengés. Klasszikus. 13.900Ft. 7p+ (Bortársaság)

Veuve Clicquot Brut

A kihagyhatatlan Carte Jaune, azaz a „sárga címkés”. 50% pinot noir, 20% pinot meunier és 30% chardonnay, az alapanyag vagy ötven helyről származik. Kellemes, decens illat, szép érettséggel, élesztővel, talán némi fát is fellelni benne. Alapvetően gyümölcsös, jó egyensúllyal, cizellált és fókuszt adó savakkal. Szép érési aromák, alapvetően citrusok lengik át és tartanak ki a hosszú lecsengésében. Lehetne intenzívebb, de így sem vall szégyent. Mindannyian szerettük. 13.900Ft. 7p (Bortársaság)

Taittinger Les Folies de la Marquetterie Brut

A Les Folies de la Marquetterie-t 45% chardonnay és 55% pinot noir adja, a szőlő a Folies dűlőből származik, amely a Taittinger pezsgők bölcsője, a Château de la Marquetterie közelében található. Kis részben fát is lát. Édeskés illat, fehér virágokkal, egy kevés érettséggel. Elegáns, nagyon szép aromákkal, számomra egyértelműen a chardonnay dominálja, már-már dinnyés és trópusi gyümölcsös jegyekkel. Kiváló arányban az érett és friss jegyek, egészen elegáns, azonban nekem kicsit sok a dosage, szinte lustává teszi a bort. Ettől eltekintve is tetszik, hosszú is, intenzív is. 50,0 EUR. 7p+

Billecart-Salmon Blanc de Blancs Grand Cru Brut

Öt Grand Cru területről származik. Remek illat, vonzó és mély, fehér virágokkal, élesztővel, szép érett aromák teszik komplex-szé. Remek egyensúly, friss citrusokkal, az élesztős és érlelt jegyek elképesztően kiváló arányban vannak benne. Kiemelkedő szerkezet, remekül eltalált sav, pengén fókuszált korty, jól simuló buborékokkal. Rettentő hosszú, az est egyik legjobbja. 50,0 EUR. 7/8p

bsgc.jpg

Diebolt-Vallois Fleur de Passion Brut 2004

Blanc de Blancs. A szőlő 7-8 területről származik, Cramant falu környékéről (a falu területei 100% Grand Cru besorolásúak). A tőkekor 40-60 év közötti, a hozam champagne-i léptékben alacsony. Az erjesztés és érlelés burgundi hordókban történik, az almasav bontását kerülik, a bor sem szűrésen, sem derítésen nem esik át. Végül 6-8g/l dosage-t kap. Édeskés illat, virágokkal, érezhető fás aromákkal, már szép érettséget mutat. Testes, krémes, az ideálisnál több buborékkal. Gyümölcsei a trópusias, érettebb chardonnay-s irányba mutatnak, amely remekül passzol a részben élesztős, részben a már érleltbe forduló aromatikába. Rendkívül gazdag, betölti a szájat, intenzív és hosszú percekig tartó utóízzel. A dosage egy icipicit több, mint kellene, a sav penge oldalát tompítja. 85,0 EUR. 7/8p

Tesco Finest Vintage Brut 2004 (Union Champagne)

Volt, tehát betettük. Miután „jóárasította” a Tesco, nagy kedvenc lett. Decanter DWWA díjnyertes. Egyértelműen korosabb érzetű, trópusi gyümölcsökkel, fakuló, öregedő aromákkal. Még mindig jó, ez tagadhatatlan, de azért elmarad a sor többi tagjától. 12,5%. 4.000Ft. 6p (Tesco)

Veuve Clicquot Vintage Brut 2002

2002-ben a Clicquot nem készített La Grand Dame-ot, így a legjobb alapanyag az évjáratos tételben landolt. 60% pinot noir, 7% pinot meunier és 33% chardonnay. 17 Grand és Premier Cru területről. Virágos, élesztős, szép illat, már kort mutat. Testes, citrusos, ez főként a korty elejében koncentrálódik, majd átmegy valami korosabb és főttnek ható gyümölcsösségbe. Penge sav, jó arányokkal, már sok palackbukés aromával. Talán egy kis doh és TCA is van benne, de ezzel nem mindenki éretett egyet az asztalnál. 12,0%. Legyen 7p.

Bollinger La Grande Année Brut 1999

63% pinot noir, 37% chardonnay. 100% fás erjesztés, érlelés ötéves 225 literes burgundi hordókban. Az alapanyag legnagyobb része saját területről származik. A ház nevezetes a visszafogott kénhasználatról, illetve a részben ebből adódó oxidatív stílusról. Érett, vonzó illat, erős fás hatással, trópusi gyümölcsökkel, komplex és kihívó, abszolút nem tipikus, talán egyesek hibának értékelnék a markánsan oxidatív stílust. Kóstolva édeskés hatású, szép aromákkal, egy kevés oxidációval, érett gyümölcsökkel, jó adag fával, virágokkal, fehér húsú gyümölcsökkel, szép érési aromákkal. A buborékok kifejezetten kevesen vannak és hamar meg is szöknek. A lecsengés hosszú, benne a hanyatlás kezdetét sejtető kesernye. Inkább borként értelmezhető ez, mint Champage-ként. Fura állat. 12,0%. 7p+

Diebolt-Vallois Fleur de Passion Brut 2002

Rendkívüli aromák, kiemelkedően szép érettség, még szinte friss, abszolút nem ülnek rá a palackos érlelés aromái. A fahatás érezhető, kifejezett, tiszta gyümölcsösség és finom virágos-élesztős aromák jellemzik. Egyenletes vezetésű korty, jól eltalált dosage, integrálódott buborékok. Lendületes és rettenetesen hosszú, szinte percekig ható lecsengés. Emlékezetes, vitán felül az est királynője. 100,0 EUR. 8p

(A szervezésért és borokért köszönet Dagadtosnak és Juditnak.)

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr896834715

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2014.10.30. 12:26:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shiraz2 2014.10.30. 18:40:04

1 grower champagne esetleg érdekes lett volna a sorban

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.10.30. 19:08:52

@shiraz2: elviekben a Diebolt-Valois-t annak vehetjük. Nem?

shiraz2 2014.10.30. 19:20:57

@akov: az általad betett fotón látható D-V cimkén az NM rövidítés, ami Négociant-Manipulant jelentéssel bír. a grower champagne esetén RM lenne a jelzés alias Récoltant-Manipulant. tehát nem a válasz a kérdésedre.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.10.30. 19:23:19

@shiraz2: értem. Amint nézem, egyesek grower-ként utalnak rájuk.

dagadtos 2014.10.30. 20:03:54

Én úgy tudom, persze lehet, hogy tévesen, hogy a családból vásárolnak fel szőlőt, ami nem közvetlenül a saját tulajdonukban van, ezért beleesnek ebbe a kategóriába. Ha ez csupán 5% lenne, akkor még termelő lenne, de ennél többet vesznek. Amikor hozzáértőt kérdeztem még annak idején róluk, azt mondta, hogy ennek ellenére nem nagyon nevezné őket háznak, nem illik hozzájuk az a szemlélet. A Fleur 100% családi terület. Ettől még kétségtelen, hogy hivatalosan nem termelő, én mégis úgy tekintek/tekintettem rájuk, ha hibásan is.

IWAS 2014.10.30. 21:43:22

"Diebolt-Vallois were originally registered as a Récoltant-Manipulant but are now a Négociant-Manipulant. They own 13 ha of vineyards and purchase another 2-3 ha from the Vallois family. (...) Diebolt-Vallois is a quintessential example 'the new Champagne' two ancient families producing superbly distinctive wines on a small scale. It is ironic that they must be classified as a Négociant-Manipulant to purchase fruit from their own family: needless to say they have nothing whatsoever in common with the big negociants with whom they are legally classified."
trialto.com/bc/en/our-wines/catalogue/diebolt-vallois

shiraz2 2014.10.31. 10:54:51

@akov: amíg a világ kerek, mindig lesznek bloggerek :)
süti beállítások módosítása