A Borrajongó

Szélsőséges oportójelen – Hol az igazság?

2014. október 28. 06:00 - ungert (törölt)

A villányi portugieser ideális gumicsont a hazai borközvéleménynek: évek óta kíméletlenül rágódunk rajta, mely rágódásnak köszönhetően mára talán eljutottunk odáig, hogy semmi sem biztos, és még annak az ellenkezője sem. A helyzet ugyanis magyarosan kettős: miközben a hangos, durva becsléssel a teljes oportóspektrum jó kétharmadát lefedő, két Mátyás Királynyi befektetésért hamis villányi életérzést kínáló széria belefulladt saját kicsinyes gyengeségébe, addig néhány helyi különc azon dolgozik, hogy bebizonyítsa, lehet ezt másképpen is csinálni. Óvakodnék tehát a fajtadegradáló sztereotípiától, ugyanis végre nem ígéret, hanem iható bizonyíték a jó villányi oportó. A mezőny szélsőségességét az idei kötelező, szintidőre lefutott portugieser-körünk is példaértékűen bizonyítja. Nem tudok általános következtetéseket levonni, mert nincsenek. A csoportos ivások esetén megszokott négykezes beszámolónkkal elsősorban – közszolgálatilag – azt szeretnénk üzenni: lehet még feltámadás.

portugieser4.jpg

Günzer Portugieser 2013

Egyrészt hullámzó teljesítményt mutat évről-évre, másrészt újborként az első eresztéssel, rozék és fehérek között kerül a novemberi polcokra, úgyhogy október végén már minimum merész kísérlet tavalyival próbálkozni. Mi mindenesetre nem adjuk fel olyan könnyen. Tény, hogy bort ilyen gyorsan még sosem láttam megdögleni: frissen bontva még őriz valamit tavalyi fényéből, és bár tényszerűen savhiányos, maradt benne annyi gyümölcs, hogy örömmel vedelhető hektószámra. Kár, hogy az oxigén alig egy óra alatt kiütéses győzelmet arat. Nem kizárt, hogy tavasszal a végére kellett volna járni. Bontáskor 4 pont, fél óra múlva kettő, az átlagosan 3 pont. (1650 Ft, hihetetlen, de még polcon van, Bortársaság)

Fiatalos, közepes intenzitású bíbor szín, és ennek megfelelően friss illat. Legalábbis eleinte. A savanyúcukros, málnás illat hamar átmegy főttesbe, majd idővel oxidált fehérboroknál jellemző reszelt almásba. Ízében az érett málna minimális csokoládéval és fűszerrel egészül ki. Savhiányos, így lágy és rövid is, de rapid ivók ezt aligha fogják felróni neki, mert gyümölcsösségének köszönhetően gyorsan elfogyasztható, és egyébként sem arra készült, hogy eltegyük másnapra. Frissen 4p, de gyorsan megy lefelé. (furmintfan)

Mayer Portugieser 2013

Ha minden akaraterőmet és tehetségemet arra összpontosítom, hogy konkrétumokat írjak erről a borról, akkor sem megy. Pontosan olyan semmilyen, mint a nagyátlag. Egy a kéttucatból. Jó, vitathatatlan előnye, hogy a saját szűk kereti között hibátlan, és a Günzerrel ellentétben még él. Laza, gyümölcsös, jól iható, érdemi mondanivalót, eleganciát, hovatovább izgalmat véletlenül se keressünk benne, ellenben a palack egy órás szintidőn belüli beverése esetén a panasz garantáltan elmarad. Kapaszkodva, de eléri a 4 pontot. (1690 Ft, Bortársaság)

Tipikus oportó-illat: animális jegyek és erdei gyümölcsök. Ízében is cseresznye, meggy, málna, kékszőlő. Nem egy bonyolult történet, kellemesen gyümölcsös, vékony, ehhez képest viszont alkoholos. A magyar portugieser-mezőny jellemző képviselője. 4p.(furmintfan)

Sauska Portugieser 2013

Egészen tragikus, főleg az elmúlt két évjárat tükrében, arról nem is beszélve, hogy a megbízhatóság hazai ikonjaként jegyzett villányi pince próbálkozása. Gyakorlatilag ihatatlan, és ezt alig akartam elhinni. Orrban határozottan büdös, ráadásul esélye sincsen kiszellőzni. A korty fésületlen, zabolázatlan: párhuzamosan keserű, savanyú, édes és animális. Rövid és buta, cserébe rendkívüli módon túlárazott. Célszerű messziről elkerülni. Sovány 2 pont. (2400 Ft, Bortársaság)

Már illatban sem tiszta: fülledtséggel és csatornaszaggal büntet, amely mögött enyhén édeskés gyümölcsös-fűszeres, kék virágos jegyek erőlködnek, de hiába: nem jutnak át a csatornafedélen, és szellőzéssel sem sokat javul a helyzet. Sajnos szájban sem túl meggyőző: savai élénkek, de valahogy külön életet élnek, a hordó érintésnyi tanninnal és egy kis édes vaníliával jelentkezik, kevéske neutrális savanyú bogyós gyümölcsösség is felfedezhető benne, de mindez nem áll össze egy koherens egésszé. Ráadásul drága is. Jóindulatú 3p. (furmintfan)

Hummel Jammerthal Portugieser 2011

Ha a címke nem állítja, hogy portugieser, akkor biztos, hogy nem sikerül beazonosítanom. A fajta keretein belül értelmezhetetlen, vörösborként izgalmas és sokszínű tananyag. Akkor is, ha az illat kétségkívül megosztó: az átlagnál magasabb illó egy kevés animalitással megtámasztva a küzd az indokolatlanul sok piros gyümölccsel, amely küzdelem szellőzéssel csak sokszínűbbé, fűszeresebbé és izgalmasabbá válik. A korty vastag, ízes, arányaiba, élvezeti értékébe alig lehet belekötni. Egyedi, s így kilóg a mezőnyből. Szöszölni kell vele, meghálálja. Sima 6 pont. (4950 Ft, Borfalu Bortéka)

Standard magyar oportó-mércével mérve teljesen értelmezhetetlen bor, árában is, minőségében is, paramétereiben is. Már színe is jelzi, hogy más ligában játszunk: játszótársaihoz képest sötétebb és sűrűbb. A fajtához mérten valószínűtlenül tömény illata van: bőr, enyhe istállóság, kicsi temperás illó, majd szellőzéssel szárított kék szirmú virágok, erdei gyümölcsök, földes jegyek és rengeteg fűszer (szerecsendió, szegfűbors, fahéj). Ízét fűszeresség, kék szirmú virágok és fekete bogyós gyümölcsök hármassága határozza meg (főleg előbbi), finom földességgel párosulva. Savszerkezetét tekintve inkább széles, mint magas, tanninja is megvan közepes, kicsit szárít is, de nem bántó. Kerek, koncentrált, közepesnél hosszabb. A sor legkomolyabb, legkomplexebb tagja, nem is érdemes portugieser-szemüveggel nézni rá. 6p.(furmintfan)

Wassmann Portugieser 2013

Fajtaazonos, koncentrált és izgalmas – túlzás nélkül a legjobb villányi portugieser, amit valaha ittam. Az illat mentes bárminemű durva bőrös-állatos mellékzöngétől, gazdagon gyümölcsös és fűszeres, mindamellett kicsit sem tolakodó, a fajélesztős-kokszos gyanú fel sem merül. Mégsem orrban, sokkal inkább szájban mutat irányt: rendezett és sűrű, szép a tannin, tart a sav, a korty a közepesnél bőségesen hosszabb, van íve, eleje, közepe és vége. Tartalmas és élvezetes, de egyáltalán nem nehéz. Lendületből ürítettük ki a palackot. Kell ennél több? Nekem nem. Erős 6 pont, óriási vétel. (2490 Ft, Borfalu Bortéka)

Tiszta és egészen koncentrált illat: meggy, pici avar, bőr. Szerkezetében is jóval túlmutat az oportó-átlagon: a korty tömör, savai lendületesek és hosszan kitartanak, a tannin finomszemcsés és jó minőségű. Ízében fekete bogyós gyümölcsök és meggy mellett kis csokoládé és fűszer is feltűnik, a korty második felében a hordó édesfűszeressége nagyobb szerepet kap. Rétegzett, egyensúlyos és meglepően hosszú. A tipikus magyar példáknál jóval borszerűbb, komolyabb képet mutat. A Hummel egy fokkal komolyabb bor, de a Wassmann adta a legtöbb élvezetet. 6p-. (furmintfan)

43 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr346833359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Octopus 2014.10.28. 07:31:03

Mi történt Sauskáékkal? Átmentek újvilágból kénmentes-beavatkorásmentesbe? Már a 12-es is oportósan állatos volt, de még azért elment.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.10.28. 07:55:00

@Octopus: Hát nem tudom, de ez nagyon gáz. Három év alatt az első megingás, amit Sauska név alatt tapasztaltam. Tunk.

Octopus 2014.10.28. 08:04:54

@ungert: félek tőle, hogy ez egy új irány árnyoldala. A kékfrankosban is kutyát mosdattak, meg úgy tűnik, Alföldi Merlot 11-es 11-esében is.

szeretemadragaszarborokat (törölt) 2014.10.28. 08:31:31

Hát, akárhogy osztok, szorzok, nekem az alábbi jön ki:

5 borból három kuka, egy űráras (kékoportó ez, az ezzel komolyabban foglalkozó pincék kreálta, mögöttes mesét most hagyjuk), akármennyire jó is. Marad egy bor, amivel érdemes foglalkozni, fáradozni, utánajárni.

Lehet, az én hibám, de ebbe feltámadást nehezen tudok beleképzelni...

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.10.28. 09:20:11

@akov: Nem hiszem, dugóhiba eleve kizárva, a csavarzáras büdösség meg -- bár nem vagyok a téma nagy tudója, inkább csak tapasztalója -- kiszellőzik, ez viszont konstans módon gyenge volt, szóval én a magam részéről kizártnak tartom a palackhibát.

@szeretemadragaszarborokat: Én a magam részéről optimista lennék, ettől függetlenül elfogadom ezt a nézőpontot is. Okosan kell választani.

loading 2014.10.28. 09:25:21

@akov: Nem hiszem. Szombaton sikerült belefutnom és a második korty már nem ment le a torkomon. S nem kértem repetát, azt felajánlottam a többi ottlévőnek.

A Wassmann pedig továbbra is az egyik legjobb oportó.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.10.28. 09:45:08

@akov: A Sauska szerintem sem palackhiba áldozata volt.
@szeretemadragaszarborokat: Feltámadást én sem vizionálnék, de jó volt látni, hogy aki komolyan gondolja, tud ebből a fajtából is egészen komoly bort készíteni, a Wassmann esetében ráadásul megfizethető áron.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.10.28. 09:53:22

@furmintfan:
Nyilván Hummelék is tudnának (megfizethető áron), csak nem áll szándékukban.
Remélhetőleg elébb-utóbb lesz annál is egyértelműen jobb villányi portugizi, mondjuk 25000 pénzért. :)

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.10.28. 09:56:03

@Hepci: Tudnak. Azt hiszem, hogy Wassmann-szerű áron van már '13-as alapportugieserük, a Terroir Clubban biztosan, de a Borfalu is kapni fog belőle hamarosan, ha jól tudom.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2014.10.28. 14:11:13

Az oportó, mint szabad gyalázkodás (lefitymálás, előítéletes megvetés, körberöhögés, cinikus vállonveregetés - a megfelelő behelyettesítendő) tárgya bukkan fel legtöbbször a magyar borblogszférában, aminek kétségkívül van némi alapja, mivel még mindig túl sokan készítenek borzalmas minőségű oportókat. Ahogy egyébként ez azért elég sok fajtával előfordul.
Ámbátor pár éve igyekszünk ebbe a sztoriba kis életet lehetni és új irányokat mutatni a bortermelőknek, már ha ilyesmi felvállalása lehetséges és elfogadható lényegben kívülről dumálva. A Portugieser du Monde (amelyre egyébként nem igazán akarózik eljönni a kritikus hangú borbloggerek egyikének se, pedig tárt ajtók és mindennél teljesebb merítés ígérkezik legközelebb is a témában, nem csak felszínes kapirgatás) a németektől a szlovákokig, a szerbektől a magyarokig, minden portugieser-szegletből hoz borokat. Hol jobbakat, hol kevésbé.
De van jó oportó, Villányban is, nem is egy. Hummelnál mondjuk nekem nagy a szórás, a 2013-as nagyon tetszett, de a 2011-ben például „az átlagnál magasabb illó egy kevés animalitással megtámasztva” vagy „bőr, enyhe istállóság, kicsi temperás illó” zavaró tud lenni. Ennyi erővel a fel-feltűnő, büdi típusú oportóknál is elfogadhatjuk a „Nem büdös az, csak Jammertal-szaga van” jellegű megnyilvánulásokat.
Visszakanyarodva az eredeti mondandómhoz, csak az elmúlt évben volt tucatnyi kiemelkedő oportó, más-más jelleggel, kísérletező amarone-jellegű vagy erőteljesen barrique, könnyeden gyümölcsös, vagy vaskos-rusztikus, de ezen az úton végig kell járni és foglalkozni kell vele. Az osztrák borok sikerének egyik záloga, hogy a saját bormédiájuk támogatja őket, tolja őket, ha van mit, persze - ha nálunk egy picit is pozitivistább, optimistább lenne a hozzáállás (mindenkivel szemben, nem csak az egyéni kedvencekkel kivételezve), akkor ennek nagyobb lenne a táptalaja. A borászok is elhinnék, hogy lehet jobbat, többet, szebbet mutatni.
Aki eljön jövő áprilisban (9-11. között vannak események, a nagy nemzetközi kóstoló 11-én lesz) eljön Pécsre, talán máshogy értékeli utána a portugiesert. Az se baj, ha nem, de legalább tett egy próbát.
Elnézést a hosszú mondatokért, még így is sokkal több minden maradt ki , mint került be….

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.10.28. 14:43:04

@zoranka: Csúsztatásnak vélem az egyéni toleranciaséma alapján elfogadható, vagy éppen el nem fogadható brett összekeverését a rohadt hússal és a penetráns szennyvízszaggal. Hovatovább nem kívántam mentegetni a Hummelt vélelmezett terroir-jegyekkel, érzésem szerint a brett kiemelésével, a komplexitása miatt értelmeztem izgalmasnak, jónak.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.10.28. 15:31:32

@zoranka: biztosan sok dologban igazad van az oportót és általánosságban is. Egyetlen észrevételem, h nyilván a magyar borbloggerek is osztrák szinten támogatnák a magyar borászokat, ha nem kétes nívójú borok születnének osztrák árakon. Három hónap alatt a második randomszerű fajtavizsgálat volt a szerzők részéről csaknem hasonlóan lesújtó eredménnyel, ami még akkor is riasztó, ha tudjuk: nem „reprezentatív mintavétel" történt.

@szeretemadragaszarborokat: @ungert: nehéz a véleményeddel egyetértenem, Tamás, pont az imént írtak miatt. Ilyen sok „nice try", ennyiért túlzás. Optimizmusra akkor lesz ok, ha ötből nem egy ajánlható, hanem fordítva. Akkor már lehet, h a portugizi készen áll arra: legyen bátorságom levenni egyet a polcról, akár névtől függetlenül. Asszem ez a cél Villányban is.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2014.10.28. 16:45:41

@ungert: Nincs ezzel gond, Hummel boraiból néha nagyon tetszik valami, néha nagyon nem. Ennyire megosztó általában a környezetemben is, önmagában ez nem baj. Nem biztos, hogy ezek a dolgok, amiket nem kedvelek a borokban feltétlenül hibák, de ha én azt érzem, amit leírsz, akkor nekem az már inkább nem fér bele a 6 pontba, ami talán olyan 86-87 pont körül lehet az általam használt rendszer szerint. Ami nagyon jó oportót takar, mert nem hiszem, hogy 90 pont felett lenne a vágyott átlagos oportó-színvonal...

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2014.10.28. 16:49:59

@Takács Kr.: Jelzem, az osztrák és német oportók átlagos színvonala sokkal gyengébb és nagyjából hazai árakon mérik őket. Vannak viszont kivételek, de azok már inkább Hummelhez és Wassmannhoz közelítenek, árban biztosan. A portugieser 1500 forint körüli, megbízható bor, alapszinten ennek kéne lennie, aztán a válogatásokkal, játékokkal, kísérletekkel, lehet akármeddig menni...

117 2014.10.28. 18:55:28

Sajnos én sem tudtam még részt venni a Portugieser du Monde-on... A portugieser tömegbor. Annak is szánják. Ez nem baj, kell, hogy legyen olyan vörösbor, ami nagy tételben áll rendelkezésre, és viszonylag olcsó. Inkább ez utóbbival van gondom. Az elmúlt időszakban igen sok pénz áramlott a borágazatba. Nyilván egy része hitel. Ezen a szálon most nem megyek tovább. Mégis: fehérborok esetében mindig van olyan termelő, aki egészen kiváló minőséggel tud előállni, elérhető áron, a mindennapokra történő fogyasztás céljából. Most komolyan azt gondolják a villányiak, hogy 1.600-2.000 forintot fogok fizetni egy tömegborért, csak azért, mert villányi vörös? Én nem fogok, köszönöm, Inkább vadászok valami fehéret, vagy komplexebb, de hasonló árú vöröset valami kevéssé felkapott termelőtől (mert van!). Ilyen a piac: ha ezt megéri ezzel a hozzáállással folytatni: hajrá!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.10.28. 19:23:12

@zoranka: kösz. Engem hívtál is, amiért hálás vagyok. Sajnos Pécs borzalom messze van ahhoz, hogy 5-6 frankó portugiziért odavezessen az ember, fizesse a szállást... Stb.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2014.10.28. 19:45:38

@akov: Ilyen ez az ország, minden marha messze van. Vagy mégsem. De ezt majd a következő előtt megbeszéljük, mindenre van megoldás ;)

zoli 2014.10.29. 08:58:33

"A portugieser tömegbor."
Istenem ezek a címkék. Meg végkövetkeztetések.

Szőlészetetileg ez úgy nézne ki, hogy bőtermő, betegségekre kevésbé fogékony, jó termésbiztonsággal. Előbbi kritérium (mondjuk egy hiperdivatos osztrák veltelini simán leduplázza, akkor az mi?) nagyjából teljesül is, utóbbi - lévén, hogy lisztharmat-előrejelzésre is kiváló, illetve felettébb rothadékony - már kevésbé.
A borászati oldal. Mi az aktuális elvárás? Tannin, test, hossz, komplexitás. Ezek alapján valóban kevésbé, bár nálam a szép céklaszín, az alig tapintható, de legalább mindig sima tannin, illetve a savhangsúly hiánya vörösborban kifejezetten üdvös.
Szóval a mai "nagyboros" preferenciáknak kevésbé felel meg, de sztem a főbűne az, hogy jól esik inni és nem lehet hosszas blogbejegyzést firkantani róla. Szerintem kicsit gáz, hogy az egyszerű, az ivós meg a könnyed szitokszavak lettek. Ha futószalagon érkeznek elénk lekóstolásra a drágábbnál-drágább borok és kizárólag a kimagasló erdmények égnek be az agyba, akkor értem, de tudtommal itt senki nem MW vagy éppen oligarcha, hogy elétegyék vagy győzze ezt pénzzel.
Javítsatok ki, de nem az ivás lenne az elsődleges feladata a bornak? Miért kell lenézni az erre termett fajtákat?
Mint oly' sok minden Magyarországon, ebben is jellemzően két tábor alakult ki, egyik végén alkeszokkal, a másikon nyugat felé tekintgető fine-drinkerekkel. Épp csak a rendes borivók tűntek el...

Félreértés elkerülése végett, ha szar vagy hibás a bor, arra természetesen nincs mentség, de az eleganciát meg az izgalmakat nem kell mindenben hajszolni. És lám, fentebb még azt is megkapjátok, akkor meg végképp nem értem, miért a fajta és miért nem a termelő a hibás?
Zárójelben: ez a cím és bevezető teljesen korrektre sikeredett, ellentétben a múltkori olcsó és hatásvadász "olaszrizlingből elégtelen"-típusúval.

Egy rövid gondolat még arról, ki miatt alakulhatott ki a fajta manapság dívó megítélése. Villányban a Kikericshez ezzel a fajtával lehet a legnagyobb hozamot szüretelni. Tehát egyrészről az eredetvédelem szellemei atyái, másrészről meg azok a nagy nevek, akik nem csak, hogy szőlőt, gyakran bort vásárolnak és azt egalizálva töltik a sajátcímkés palackokba (tisztelet a kivételeknek). A hagyományos termőhelyeiról, a jó dűlőkből a kadarkával együtt kiszorult, holott a vékonyabb talajban a drágán eladható bordói fajták közül a cabernet héj-hús aránya tovább romlik, a merlot szimplán nem érzi jól magát, az előbbiek betegség- és rothadásérzékenységét (és az áhított testet és komplexitást) pedig szépen kezelni lehetne. Csak hát a pénz nagy úr.
Végül egy rövid gondolat az árról: inkább egy fájdalmas bordói blend dupla áron vagy egy egyszerű, hibamentes oportó a feléért? Illetve az előbbiek kapcsán mért nem jutunk hasonló végkövetkeztetésre a fajta minőségét és árképzését illetően?

117 2014.10.29. 19:46:27

@zoli: Bocsáss meg, de a Te írásod alapján is tartom a véleményem: jelenleg Magyarországon a portugieser igenis tömegbor. Annak is készítik. Hogy ez jól van-e így vagy sem, az más kérdés, de így van.

zoli 2014.10.30. 07:21:03

@117: Az oportó sztem alapbor, ivóbor, aminek a nevével sokan visszaélnek. Villányon kívül, ahol már egy ideje nem a legnagyobb felületen termesztik, máshol se különösebben (talán még Eger, Alföld) elterjedt és a jellemző átlagárát nézve se annyira tömeg.
Nézd meg mire tartjuk itthon a zweigeltet (félédes kunsági 299-ért) és mit hoznak ki belőle a sógorok.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.10.30. 08:32:06

@zoli: ez már sajnos oda vezet, hogy melyik szőlőfajtával, mennyire és hol kellene foglalkozni, ami az egész országra jellemző probléma. Azért (is) kedvelem Tokajt, mert ott sokkal letisztultabb a kép. :-) Bár 25 év komoly borászkodás után tán még megbocsátható, ha a borászok kísérletezgetnek. :-)

zoli 2014.10.30. 09:01:45

@Takács Kr.: a tömegbor jelzőt igyekeztem más megvilágításba helyezni. Zweigeltből több is van, jóval többet terem, biztonságosabb és költséghatékonyabb a termesztése, mégse mernénk ráragasztani ezt a címkét, mert hát a művelt osztrákok...ezalapján kérném én is a címkék mellőzését.

A másik témakör is megérne egy misét, itt volt a minden borvidék számára kötelező termékleírás és nemigen lett szigorúbb vagy letisztultabb a kép. 5-6 jellemző fajtával pedig bőven elvan minden hegyközség.
Tokaj letisztultságáról két gondolat. Az engedélyezett 3 fajta nem olyan régi szűkítés, a hőskorban ők is tobzódtak a fajtákban. Illetve az elmúlt egy évtizedben csatlakozott hozzá újabb három, de szerintem tovább színesedik a paletta, ha valóban a szárazboros ösvényt választják.

kunci · http://www.borfoldrajz.blogspot.hu/ 2014.10.30. 13:42:29

Tokajban van Sauvignon Blanc is, de ezt kevesen tudják!

zoli 2014.10.31. 07:29:29

@kunci: van többek közt az is, de arra a Tokaji név meg OEM felirat nem kerülhet. Egyelőre...

szeretemadragaszarborokat (törölt) 2014.10.31. 08:40:50

@zoli: Ennek van realitása szerinted, hogy Tokajban bővítik a termékpalettát, vagy hegyközségi szinten megy az egyezkedés? Esetleg a te tipped, hogy erre mozdulnak el?

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.10.31. 09:22:09

@zoli: melyik az újabb 3? Tudtommal: furmint, hárs, sm, kabar és kövérszőlő. Mi a hatodik?

Btw: személy szerint örülök, ha egyetlen külföldi „nagy" szőlőfajta sem kerül be közéjük és úgy tűnik, az igazán kiemelkedő termelők képesek nélkük -pl: savblanc - is kiemelkedőt alkotni.
Sauskának sem sikerült még olyan sonderklasse cuvée-t készíteni, ami ennek ellentétét támasztaná alá.

De elfogultság miatt, kérem a tisztelt bíróságtól utolsó mondatom figyelmen kívül hagyását. :-)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.10.31. 09:25:02

@zoli: apropo. Az érveidet figyelembe véve, hogyan tudnád definiálni a tömegbor és az ivóbor kategóriát? Milyen szőlőfajtákból?

zoli 2014.10.31. 10:13:26

@szeretemadragaszarborokat: az én tippem. Adott egy - magyar szinten - nagy borvidék, jellemzően édesborra berendezkedett fajtaösszetétellel. Ami éppen szopóágon van, ráadásul elég nehéz évek is jártak mostanában Tokajra (meglepő módon az idei év legalább aszúképződés szempontjából Hegyalján nem annyira kuka) ezügyben, már látványosan keresik az egérútakat, a kényszerpályákat. Csakhogy ahhoz nem túl szerencsés a fajtaszerkezet. Termesztéstechnológiai szempontból biztonságosabban, kevesebb rizikóval és költséggel előállítható engedélyezett fajták nincsenek ma Hegyalján. Kizárólag prémium szegmensben se itthon, se külföldön nincs elegendő piacuk ehhez. Tekintsünk el attól is, hogy ki mennyire jó száraz furmintokat ivott Tokajból (a blogot vagy más boros tartalmat olvasók borpiaci aktivitása 1-2%-ot, ha kitesz a teljes piacból), a furmint (a borvidék 2/3-a) szélesebb rétegeket nem tud megnyerni magának, egyszerűen nem alkalmas arra. Ahhoz direktebbnek, könnyebben értelmezhetőnek és fogyaszhatóbbnak kellene lennie. Nomeg trendibbnek, Tokaj nem túl menő a fiatalok körében. Az, hogy engedélyeztek két "koraisított" Tokaji fajtát, a zétát meg a kabart, sztem szintén ennek az előszele.
Ott van másrészről a rahedli eladásra termelő gazda, akiktől már akármilyen szart nem vásárol fel a Kerház se. Amit és amennyiért felvásárol (17-23mustfok: 60-120ft/kg), abból nem fognak sokáig megélni. Szerintem ma Tokajnál legfeljebb az Alföldön, a Bükki és a Mátrai borvidéken találni olcsóbban szőlőt Magyarországon, csakhogy ott engedélyezett egy csomó divatos fajta (illatosak, sauvignon blanc, rozénak való kékek), egy valag bőtermő, egy-két ellenálló fajta, amivel relatíve kompenzálni lehet a nyomott árakat.
Tokajban így látványosabban felszínre kerül az átkosból ittmaradt örökség és az új világrend kettősének feloldhatatlan ellentéte, mint bárhol máshol az országban.
Ezek miatt gondolnám, hogy egy ideiglenes és ingyenes mentőőv lehetne az engedélyezett fajták bővítése, de az is lehet, hogy a döntéshozóknak meg a vezetésnek nincs érdekében az ezidáig nem váltók megmentése, akik ebben se lennének képesek váltani, de akkor viszont az utolsó állami tulajdonú Kerház is bezárhat és látványos zsugorodásnak indul a borvidék. De ne legyen igazam...

@Takács Kr.: zéta. Személy szerint én is örülök, csak ez a kibicnek semmi se drága esete.

Ott van az Alföldön a kövidinka, a szlanka vagy éppen az izsáki. Tömeg, mert írtó sokat teremnek és - bár isten őrizz, hogy lenézzem bármelyiküket, midegyikből ittam már jót - minőségük szempontjából megvannak a maguk korlátai. Ehhez képest az oportó azért jóval kevesebbet terem, ráadásul kifejezetten kényes fajta, meglepően komoly dolgokat is ki lehet hozni belőle. Én se hinném el, ha nem magam tapasztaltam volna, de közel tíz évesen tételek közül is több kifejezetten jó és frissnek ható tétellel is találkoztam és az ún. "nagyboros" kategóriába is befért vagy féltucat oportó. Ezért is gondolom, hogy egyszerűen nem eléggé feszegett téma ez. Gamay-ból se csak bozsolé készül. Pedig portugieserrel valóban lehetne Villány világelső, franc-nal kétlem...

szeretemadragaszarborokat (törölt) 2014.10.31. 10:49:03

@zoli: Szomorú ez, de nem tudok ellenérveket felhozni, hogy megcáfoljalak... Úgyhogy maradjunk a zárszavadnál: ne legyen igazad!

117 2014.11.02. 15:51:56

@zoli: Igen, elolvasva a kifejted álláspontod, korrigálom az előző kijelentésemet: a portugiesert nem tömeg-, hanem alapbornak tartom. Bármilyen is a potenciálja, jelenleg ezt a pozíciót foglalja el a piacon, és azt sem gondolom, hogy olyan irányba fog elmozdulni a termelés, hogy a termékpalettán feljebb kerüljenek.

A tokaji megállapításaiddal egyetértek, de remélem, nem bővítik az engedélyezett fajtákat. Szerintem egyébként egy jó kis többnyire reduktív érlelésű, picit maradékcukros, csavarzáras alapfurmint jó piacot találhat magának itthon és külföldön is. (Mint pl. a Royal Tokaj furmintja, vagy a Dereszla Dorombora)

zoli 2014.11.03. 08:41:55

@117: az alapborban kiegyezhetünk, de szerencsére a fajta potenciálja és néhány innovatív termelője képes lesz még meglepetésket okozni.

Az off-dry, ropogós csavarzárasban (amolyan német alaprizling imitáció) lehetne ráció, de kevés ilyen példáról tudok, azok se furmintok jellemzően. A Royal Tokaji sztem jellemzően száraz kategóriát képvisel, inkább a részleges fahatás tette fogyasztóbarátabbá. A Dorombor Nemszárazában meg felerészt muskotály van. A Degenfeld félszáraz muskotálya egy igen divatos portéka, ugyanezt másolta a Kerháznál 2013-ban debütáló Áts Karcsi is, arra rá is merte írni a nevét. Továbbá a kerházas felvásárlási áraknál is megfigyelhetjük, hogy 17 mustfok meglétekor a muskotályért 110 forint jár, minden másért csak 60. Ez sztem elég sokat elmond arról, mi eladható ma Hegyaljáról...

117 2014.11.03. 11:33:26

@zoli: Meggyőztél.

Mi a véleményed a telepítési korlátok feloldásáról? (Egyáltalán: felodották végül január 1-től, ugye?) Van mozgolódás nagyobb (több száz vagy több ezer hektár) telepítésekről? Én olyasmit hallottam, hogy a Tokaj Kereskedőház szeretne 1.000 hektár új ültetvényt. Hely ugyanis mindenütt lenne (tudomásom szerint még Villányban is a 4500 hektárból 2500 termő csak - persze lehet, hogy fizikailag már nem áll rendelkezésre a terület.

zoli 2014.11.03. 14:09:31

@117: Nem nagyon látok bele a témakörbe, én úgy tudom 2015-től liberalizálják a szőlőtelepítéseket. A nagyon személyes magánvéleményem az, hogy jellemzően a nagyok és tűzközeliek kardoskodtak ellene, én örülök neki, nem szeretem az irányított, egyenlőtlen piacot. A FM fejétől kaptam karácsonyi/újévi üdvözlőmélt (évértékelőt/kampányszöveget) is, amiben külön kiemelte hogy ők harcoltak a liberalizáció ellen.
Úgy értelmezem az egészet, hogy elméletben növekedhetnének a szőlőterületeink (nem fognak), de a szerkezátalakítási, újratelepítési, kivágási stb. uniós támogatások se lesznek, cserébe megszabadulhatunk (persze ehhez mindekori kormányunknak lehet egy-két szava) az ezzel járó abnormális és életidegen hivatali szopatástól. Közben a csatlakozás óta egyharmadnyi szőlőterületünktől ügyesen megváltunk és a tendencia tudtommal nem csökken, nincs egyelőre okunk a hurráoptimizmusra...

Nem tudok semmilyen mozgolódásról, esetleg ha külföldiek vásárolhatnának, akkor változna látványosan a helyzet, hiszen egy csomó első osztályú szőlőkataszteri besorolású föld vagy termőterület kapható ma bagóért idehaza (~2milla/ha). A szóbeszéd szerint a közgépesek szépen bevásároltak már Hegyalján.
A Kerház esetében valóban ésszerű lenne saját alapanyagra támaszkodni, összevissza ~70 ha-juk van asszem. 1000 ha földterület és annak betelepítése nagyjából annyi, mint mondjuk az új ferencvárosi és felcsúti futballstadion együtt.
Ezzel szemben Villányban lassan kirakhatják a megtelt táblát, max. 3-400 hektárnyi szabad hely maradt - Tokajhoz mérve aranyáron. Utóbbiban pedig jó 3000 hektárnyi szabad placc van. Amúgy mindenkinek ajánlanám a Pécsi Borvidéket szíves figyelmébe, a potenciális 7000ha-ból 600 van betelepítve, első osztályú termőhelyek százalékos arányát tekintve országos első és jellemzően nagyon olcsó...

117 2014.11.03. 14:28:03

@zoli: Hja... Azt mondod, a szőlőtelepítésre, szerkezet-átalakításra semmilyen forrás nem jut? Akkor ez azt jelenti, hogy 4,5-6 millióért lehet egy hektár szőlőt telepíteni, és legalább 1 milliért vásárolni. Ami úgy 5,5-7 millió (minimum!, nem felkapott helyen) egy hektáron.

Hol találok ilyen statisztikai adatokat a neten? Tudsz ebben segíteni?

zoli 2014.11.03. 19:19:43

@117: sztem nem, az északi - nem bortermelő - országok ezért is támogatták a liberalizációt.
Másfél és 3 millió között kifejezetten jó termőhelyeken találhatsz területet, a telepítést szerintem jól kalkulálod. Termő ültetvény se sokkal drágább, mint a betelepítetlen, de a fajtaösszetétel, a művelésmód, a térállás vagy éppen a támrendszer meg a tőkehiány miatt nem biztos, hogy jobb választás.

Statisztikáim nincsenek, mire vagy kíváncsi? Ha konkrét terület érdekel, akkor az illetékes hegyközségnél érdemes érdeklődni.

117 2014.11.03. 22:30:07

@zoli: Köszönöm!

Kicsit utánaolvastam a telepítési jogok változásának. Megosztom:

A telepítési jogok kivezetésének szándéka a borpiaci reform megszületésekor megfogalmazódott. Az akkor megszavazott szabályozás értelmében a telepítési jogok rendszere 2015. december 31. napján megszűnik. Ideiglenes jelleggel a telepítési korlátozást még tagállami szinten 2018. december 31-ig fent lehet tartani.... Az új engedélyezési rendszer a jelenlegi helyzetben mintegy 270 000 hektár növekedést engedélyez a tagállamok számára az EU szintjén. Magyarországon a 2012. július 31-én szőlővel beültetett terület alapján ez mintegy 650 hektár lehet évente. A tagállamok részére biztosított engedélyekből bárki kérelmezhet telepítéshez engedélyt. Az engedélyek odaítélésének feltételeit döntően a tagállamok határozhatják majd meg. A feltételeknek megfelelő kérelmeket a tagállamoknak a rendelkezésre álló engedélyek mértékéig ki kell elégíteniük. A tagállamok számára nyújtott telepítési engedélyeket a kérelmezők számára térítésmentesen kell biztosítani.... Amennyiben egy termelő 2016. január 1. után kivágja ültetvényét, abban az esetben telepítési engedélyt kap a kivágott ültetvény nagyságának megfelelően. Telepítési engedélyét azonban kizárólag csak maga használhatja fel, azt nem lehet értékesíteni, nem lehet felajánlani a telepítési engedélyek tagállami nyilvántartása részére.

a forrás:
www.boraszportal.hu/borpiac/20130718/a-telepitesi-jogok-szabalyozasa-iv-resz

zoli 2014.11.04. 06:41:40

@117: lefordítva akkor ez sztem eképpen alakul:
2016-ig tart a kvótarendszer, de miután mi nagyon szeretünk a vonatkozó uniós szabályzatoknál egy sokkal szarabb és életidegenebbet fenntartani, 2019-ig marad a hivatali baszakodás.
2012-ben gondolom évi 1%-ban limitálták a lehetséges növekedést, ebből az adódik, hogy a legideálisabb forgatókönyv esetében is 60-70 év kellene csupán a csatlakozási területeink eléréséhez.
Már mostanra is megszűntünk tényező lenni, ezután már esélyünk se nagyon marad rá, önként nulláztuk le magunkat, még jó, hogy idehaza sikerágazatként tartjuk számon a borbizniszt. Illetve ezeket a megkötéseket liberalizációnak hívni elég bizarr definíció, meg is lepődtem rendesen. Arra még kíváncsi leszek, hogy hogyan döntjük el, ha neadjisten több, mint évi 650 hektárt telepítenének el, hogy a versengők közül ki legyen a befutó? Gondolom marad a mutyi, az urambátyám előjoga. Szép jövőképek...

117 2014.11.04. 14:37:21

@zoli: "Már mostanra is megszűntünk tényező lenni, ezután már esélyünk se nagyon marad rá, önként nulláztuk le magunkat": Igen, így van.

Bár, az utóbbi időben szépen fejlődtek a magyar borok. Emlékszem, 10 évvel ezelőtt még a boltok polcain lévőkről nem lehetett tudni, hogy ihatók-e (vagy legalábbis sokról nem). A borok minőségével azonban az árak is emlekedtek rendesen. Az elkövetkezendő években pedig még jobban el fognak találni hozzánk a "világpiaciáriasított" külföldi tételek, és így félő, hogy a hazai piacról is egyre nagyobb szeletet fognak kihasítani. Kettős cél lehet előttünk: 1. a helyi borokat helyben értékesíteni 2. felvenni a konkurenciával a versenyt. Mindkettő cél eléréséhez az árak csökkentésén át vezet az út - figyelembe véve a keresleti oldal lehetőségeit.

Persze nem ártana, ha borkultúra is terjedne, és valóban minőségi italt fogyasztana mindenki, nem pedig 500 forintos édes vöröset.

Dobo Zoltan 2014.11.04. 18:08:13

Tisztelt "ungert"!
Egy baráti borkóstolóra készülünk, ezzel kapcsolatban lenne néhány kérdésem. A címem decskodecskoKUKACgmailPONTcom, megtenné, hogy felveszi velem a kapcsolatot?

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.11.04. 21:48:23

@Dobo Zoltan: Megtettem a szükséges lépést, nagy tisztelettel.
süti beállítások módosítása