A Borrajongó

Nagy száraz rieslingek 2009-ből I.

2014. október 09. 06:00 - drbarta

Csak visszatér mindenki a kaptafájához. Jöjjön tehát az, ami igazán jól áll nekem: a rieslingek :)) Évek óta dédelgetem ezt a kóstolót. Már két és fél éve majdnem elsütöttem egyszer, csak végül egy fővel kevesebben lettünk, mint az előzetesen elvárt minimum, így az utolsó pillanatban egy másik, némiképp lightosabb sort húztam elő. A 09-es nagyágyúk így várták sorukat, miközben számuk tovább gyarapodott, egyre illusztrisabb volt rájuk nézni.

riesl.jpg

Tavalyi száraz riesling-kóstolónkon inkább a 11-esek kerültek terítékre, így gondoltam ezekkel a borokkal már megvárom 2014 második felét, amikoris 5 évesek lesznek. Nem nagy kor egy nagynak szánt bor életében, de aminek simulnia, kerekednie kellett már bizonyára megtörtént, a gyümölcsöknek még jócskán ott a helyük, de akár már kiegészülhettek diszkréten a palackérés komplexitásával is.

Szóval vissza a kóstolóhoz, amikor szép lassan elérkezett a sor feltálalásának időpontja, végül elbizonytalanodtam. Nemrég volt egyéb riesling témájú kóstoló, lehet nem kéne unalmaskodni a klubban. Ami viszont a lényegesebb szempont, hogy többször tapasztaltam, ha ilyen csupa kiemelkedő bor adja a sor egészét, akkor a társaság az aktuálisan legszebbnek bizonyuló tételeket értelemszerűen magasra emeli, amelyek viszont épp kevésbé brillíroztak könnyen méltatlan megítélés alá eshetnek, akkor is, ha más sorban, más kontextusban, vagy akár önmagukban lehetnének egy másik este fénypontjai is. Így elhatároztam, hogy nem eresztem őket egymásnak, hanem minden egyes palackot több napon át fogyasztva a végletekig ki fogok élvezni.

A sor két elsőként megnyitott tétele következik:

Fürst von Metternich Schloss Johannisberg Riesling Erstes Gewachs Siberlack 2009

Rheingau top pincészeteinek egyike, több, mint komoly gyökerekkel. Ez a top száraz boruk, kb. 30 Euro. Mérsékelten érett bort ígérő illat. Friss és kandírozott citrusok egyaránt, érintésnyi vajkaramella, gyógynövényes-citromfüves fűszeresség. Közepes test. Intenzitás, szerkezeti súly, hossz tekintetében amolyan szemrevaló, de semmiképp nem kiemelkedő. Finom, de nagyvonalúság helyett inkább tartózkodóan elegáns. Egyensúlyos, arányos, egyszerre érett és vibráló savakkal. Mindene a helyén, de semmilyen szinten nem maradandó emlék. 6/7

A.Christmann: Königsbacher Idig Riesling Grosses Gewachs 2009

Pfalz élvonalbeli pincéinek egyike. Szintén kb. 30 Euro volt a zászlóshajó boruk. Vastag a gyümölcs, de nem a szokványos definit, lédús formában, inkább olyan, mint amikor hordós érlelés teszi univerzálisabb, kortalanabb karakterűvé, krémes közegbe ágyazottá. (egyébként alma, sárgadinnyeJ) Aztán lehet hogy a palackérés teszi, de mintha még egy kis puncsos-kókuszos hordófűszer is lenne…nagyon kíváncsi lennék a vinifikációra, csodálkoznék, ha nem látott volna hordót. Szájban is ilyen. Nem szokványos riesling, de szerkezetileg remekmű. Mély, intenzív ízű, tömör, hosszan fejlődő, ugyanakkor lendületes és mégis krémesen sima. Többször lehetett olvasni komoly száraz rieslingekről, hogy így meg úgy a német Montrachet stb…de talán először éreztem, hogy egy riesling nem (csak) a minősége, de akár a stílusa miatt is berakható egy komoly fehér burgundi sorba. 7+

Folyt. köv.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr676770727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.10.09. 08:42:15

Király. Nagyon eltűntél minden csatornáról. Már akartalak keresni, élsz-e. :)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.10.09. 12:36:12

Return of the jedi :-D

"de talán először éreztem, hogy egy riesling nem (csak) a minősége, de akár a stílusa miatt is berakható egy komoly fehér burgundi sorba."

ezt kicsit jobban kifejtenéd? miért kéne beleillenie? annyival jobbak a fehér burgundiak? talán a hordó miatt? stb...

silvousplait 2014.10.09. 13:58:00

@drbarta: Tavaly osszel kostoltam a birtokon, az Idig ara mar akkor majdnem 40 euro volt. Ezzel egyutt persze remek egy bor, de nekem a Mandelgarten (36 euro) is veszettul izlett. A kornyek pompas, valodi bekebeli a hangulat, a het 7 napjan a legtobb helyre be lehet menni (idopont-egyeztetes nelkul), a kostolas pedig ingyenes...
"csodálkoznék, ha nem látott volna hordót" - honlap leirasa szerint "im großen, klassischen Holzfass" erett, tehat "On nyert", ahogy mondani szoktak.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.10.09. 15:26:55

@akov: koszi aranyos vagy hogy aggodtal:-)
@Takács Kr.: nem kell hogy beleilljen, en jobban is sgeretem a rieslinget mint a chardonnayt, de erdekes volt most ez a stilus. De azert nem rohanok uj palacketz:-)@silvousplait: igen mostmar annyi , a 9-esek olcsobbak voltak

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.10.09. 16:29:31

Be jol megy nekem ez a telefonnal valo kommenteles:-)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.10.09. 20:25:53

@Takács Kr.: Na, most már rendes gép mellől :) Szóval, arra gondoltam, hogy ha jól tudom Németországban is viszonylag újabb dolog az ún. dűlőszelektált nagy, száraz fehér riesling. És, mint így ők is valahol Burgundiát tartják ebben a műfajban etalonnak. Már nem tudom hol, de az elmúlt évek alatt többször láttam olyan írásokat, melyek egy-egy kiemelkedő termelő/termőhely esetén grandiózus hasonlatokra ragadtatták el magukat, és én sose értettem, hogy egy ennyire más stílust miért kell bármi módon is hasonlítani Burgundiához....de most éreztem némi alapot. Véletlen se azt akarja ez jelenteni, hogy "végre" :) Én szeretem a rieslinget a saját megszokott műfajában, csak egy észrevétel..

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2014.10.10. 06:32:31

Ehhez a Burgundia-hasonlításhoz annyit, hogy nagyon sokszor a termelők vagy kritikusok nem a borok konkrét stílusát akarják kopírozni, hanem a maximalista (de természetességre törekvő) szőlészkedés-minimalista, de precíz borászkodást és a dűlőket középpontba állító termékpaletta kialakítását, mint alapelveket. Ezeknek lett a mintája, hivatkozási alapja Burgundia. Azért ennek vannak stílusbeli következményei, a koncentrációval szemben az egyensúly, elegancia elsődlegessége elsősorban. Persze tudom hogy ebben az esetben konkrét borstílusról volt szó, csak általánosságban írtam a sokszor előjövő Burgundia-hivatkozásról.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.10.10. 09:35:15

@pinotnoir_777: @drbarta: nagyon sajnálnám, ha a magas, színes és izgalmas beltartalon áldozatul esne az eleganciának! Egyértelműen előbbit preferálom. Köszönöm mindkettőtök észrevételét! Tisztábban látok már. :-)

aquarius71 · www.finewines.hu 2014.10.14. 08:53:31

a 2009-es évjárat az egyik kiemelkedő pontja az elmúlt másfél évtizednek a német vonalon (talán a 2004-es másik csúcs vetekszik vele..) kíváncsian várom a teljes sor teljesítményét... :) rövidesen én is tartok egy ilyen retro partit, vegyes évjáratú borokkal..
süti beállítások módosítása