A Borrajongó

Two Rivers a Drop Shopban

2014. szeptember 19. 06:00 - akov

Peter Lorimer, az új-zélandi Two Rivers képviselője augusztus utolsó, nyárnak álcázott szombatján érkezett Budapestre, hogy egy európai körút részeként személyesen is bemutassa a Marlborough régióban dolgozó pincészetet. A Two Rivers név nem újdonság itthon, hiszen a Drop Shop polcainak és fekete táblájának évek óta kedvelt szereplője. Új Zéland nincs közel és igen korlátozott súllyal van jelen a magyar borpiacon, ezért mindig kiváltságos alkalom, ha első kézből hallhatunk az egyébként igen magas minőséget kínáló szigetország borairól. Peter az újonnan megjelenő borokon keresztül mesélt a birtokon folyó munkáról és a palackok tartalmát meghatározó filozófiáról.

twor.jpg

A Two Rivers pincészet Marlborough régióban található, egy klasszikus farmercsalád ötödik generációját képviselő David Clouston alapította 2004-ben. David ezt megelőzően az Egyesült Államokban, Franciaországban, Spanyolországban, Chilében és Ausztráliában dolgozott borászként, mire saját vállalkozását megalapította, már huszonkét évjárat volt mögötte. Marlborough mindhárom alrégiójában vannak területeik, a jó helyismeret birtokában elsődleges cél a legjobb kitettségű és potenciálú ültetvények kiválasztása. A Wairau River homokos, üledékes talaja kiváló a sauvignon blanc számára, emellett szürkebarát, chardonnay és rajnai ültetvényeik is vannak itt. A rövidebb történelmű Awatare Valley inkább a pinot noir-ra hangolt, hűvösebb klímájú, változatos talajú, a helyenként nagyobb agyagtartalmú termőhelyei eszményien tiszta és fajtajelleges pinot-t adnak. A South Valley szintén potenciállal bír, nemrég kezdtek kísérletezni vele.

A borászat alacsony terhelésekkel dolgozik, a szőlő gondos kézi válogatáson megy keresztül. A dűlők és az ezeken belül telepített fajtaváltozatok – ez különösen a pinot noir-nál érdekes – külön kerülnek feldolgozásra és erjesztésre. A régióban nem túl gyakori módon a szelektált tételek magasabban fekvő, jobb kitettségű területekről származnak. A gondos területi szelekció és szeparált feldolgozás miatt – mondja Peter – inkább az európai, ezen belül is francia módihoz állnak talán a legközelebb. A borok részben vadélesztővel, részben szelektált élesztővel erjednek. Hordós tételek érleléséhez francia fát használnak. A Black Cottage a Two Rivers második vonalas brandje, nevét David fekete házáról kapta. A borászat a Sustainable Wine Growing New Zealand (SWNZ) fenntartható környezeti gazdálkodás alapelvei mentén működik.

marlb.jpg

A kóstolt borok:

Black Cottage Marlborough Pinot Gris 2013

Jó évjárat, a fajta nehéz ügy, a jó alapanyaghoz a lombsátor-menedzsment minden tudományát be kell vetni. Egész fürtös feldolgozás, acélban erjesztik, seprőkeverés mellett érlelik néhány hónapig. Nagyon friss, nagyon tiszta, tele fehér húsú és zöld gyümölcsökkel. Zamatos, a fajtától szinte ismeretlenül lendületes természetes savval. Kiválóan nyílt és fogyasztható tétel. 5p+

Black Cottage Marlborough Sauvignon Blanc 2013

South Valley-ből származik a szőlő, egész fürtösen préselik, acélban erjed. Illatát kevés zöld jegy jellemzi, kis ribizliszárat vehetünk észre, tiszta és vonzó. Jó sava van, frissítő hatású, zöld gyümölcsös karakterrel, fanyar grapefruitos zárással. Nem túl koncentrált vagy izgalmas, de korrekt. 5p+

Two Rivers Convergence Sauvignon Blanc Marlborough 2013

A Wairau és az Awatere régiókból származik a szőlő. 10%-a hordóban erjedt. Lassan nyílik, egyre többet mutat. Virágos, zöld gyümölcsös, lime-mal, citrommal, éretlen barack aromáival. Finoman fehérborsos, jól rétegzett, lendületet adó savval és szép hosszal. 13%. 6/7p

Black Cottage Pinot Rosé 2013

Pinot noir és szürkebarát fajtákból készül, 4g/l maradékcukorral. Piros bogyós, könnyed vonal, közepes test, kis cukor. Ugyan nem gejl és tutti-fruttis, de talán kevesebb cukorral és egy árnyalatnyival több beltartalommal több lehetne. 4p

Black Cottage Marlborough Pinot Noir 2013

10% új fa. Többnyire az un. „gumboot” (gumicsizma) klón adja az alapot. Ezt a fajtaváltozatot, vagy változat-csoportot a legendárium szerint derék új-zélandi polgárok Burgundiában, a La Tache-ban és hasonló helyeken gyűjtötték be, majd gumicsizmába tűzve léptek meg vele a helyszínről. Remek illat, szinte nagyboros hangulata, sok piros és fekete bogyóssal, intelligens fahasználattal, édesgyökér érzetével. Kóstolva visszalépünk, a sav nagyon sok, korántsem integrálódott, szinte zöldes hatású, a tannin szintúgy nyers és nem is kevés, a lecsengéshez kesernyével járul hozzá. Gyümölcsök vannak, de nem tudják kimenteni. Vélhetően nem túl rég kerülhetett letöltésre. 5p

Two Rivers The Awatare Selection Pinot Noir 2013

25% új fa, egész fürt is került bele. Egyértelműen több a fa, egy kevés vegetálisság színezi, rózsa, fűszerek és piros bogyósok vezetik. A közepesnél teltebb, édes piros bogyósokkal, szép fahatással, cukorkás érzettel. Nem rossz, de sajnos ő is elég nyers, a tannin erőteljesen felrakódik, zöldes hatású.Mindazonáltal feljebb léptünk, érleléssel gyaníthatóan rendeződni fog. 6p-

Black Cottage Central Otago Pinot Noir Reserve 2012

Kakukktojás, Central Otago-ból származó alapanyagból. Elsőként fedett az illata, friss kenyérbélre emlékeztet, de szerencsére csak levegőt kér. Meggyes, kakaós, fekete bogyós gyümölcsös, élénk savval, finom textúrával, egy csipetnyi vegetálissággal és ezúttal jól simuló tannintartalommal. A sor legszebb vörösbora. 6p+

(A kóstolóra a Drop Shop hívott meg, amit ezúton köszönök szépen. A képeket a pincészet anyagaiból kölcsönöztem. A Vinoporton itt és itt olvashattok egy jó kis interjút Peter Lorimerrel.)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr176705341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.09.19. 07:36:27

Köszi az írást. Aznap nem jutottam el a Drop Shop-ba, a következő héten igen, akkor igyekeztem pótolni, amit lehetett. A Two Rivers Sauvignon Blanc-t és a két Black Cottage Pinot-t kóstoltam. A Pinot Reserve-ben nekem volt egy túlérett, állott málnára emlékeztető illat- és ízjegy, ami nem tetszett, így nálam az a bor picit gyengébben szerepelt.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.09.19. 09:35:45

:)
A másik 2 bor nálam is ugyanaz, a harmadikból meg lehet, hogy a palack alja jutott. Meg is kérdeztem, hogy ez mindig ilyen, de azt a választ kaptam, hogy igen, viszont a leírásoddal nem teljes az összhang, ezért gondolom, hogy régebben lehetett bontva az én palackon.
süti beállítások módosítása