A Borrajongó

Ősznyitó egyveleg

2014. szeptember 09. 06:00 - furmintfan

Ilyen már úgyis rég volt, jöjjön hát egy kis egyveleg szeptember elejére, néhány nyáron kóstolt, de a blogon meg nem énekelt borról. Jutott bele hazai és külföldi, olcsóbb és drágább, frissebb és korosabb, egyszerűbb és komplexebb. Ahogy a napokban elnéztem a hiperek szokásos szeptemberi akcióit, néhány tételhez most ezek keretében is hozzá lehet jutni, így ahol tudtam, az akciós árat és lelőhelyet is feltüntettem.

egyveleg.jpg

Fehér

Figula Zenit 2013
Egészen minimális CO2 került bele: a dugót halk pukkanással löki ki, és némi gyöngyözés a pohárban is észrevehető. Illatában traubiszóda, édes citrusok, virágok. Ízben is traubis, cukorkás, nyári almával és lime-mal. Ropogós, egyenes savait némi maradékcukor teszi szelídebbé. Emlékeim szerint a 2012-es karakteresebb volt, ennek fényében talán kevesebbet kaptam, mint vártam, de még éppen megvan 4p. (1590 Ft – Bortársaság, 1299 Ft - Tesco)

aug0.jpg

Figula Szilénusz Cuvée 2005
Semillon, chardonnay és olaszrizling házasítása. Lassan mozgó, olajos textúrájú, aranyszínű bor, vastag koronát hagy a pohár falán. Illatában először a fűszerek jutnak főszerephez – főleg vanília - pici fával, majd érett barack és kis botritisz érezhető, végül a tercier aromák is felbukkannak gomba és avar formájában. Idővel a fa is felerősödik az illatban. Masszív, érett, de nem lágy savakra épül a vastag, telt és sima felületű korty. Íze gazdag, többrétegű, fűszerekkel, vaníliával, angolkrémmel, botritiszes aromákkal, érett barackkal, érett citrusokkal, pici vajjal és fával. A lecsengés közepesnél hosszabb, utóízében főleg édesfűszerek íze és mandulás fanyarság keveredik. Kora ellenére még szinte friss jegyeket is fel tud mutatni, szép fejlődési ívet mutat, valószínűleg még a csúcsa környékén sikerült elkapni. 6p

aug11.jpg

Hilltop Irsai Olivér 2013
Szőlős, licsis, enyhén keleti fűszeres illat, ízében citrusok, és megint szőlő, licsi. Könnyű, keskeny test, élénk, citromosba hajló, kissé metsző savak, közepesnél rövidebb lecsengés. 3p (kb. 1000 Ft – hiperek, 2 palack vásárlása esetén 699 Ft/palack - Tesco)

Jásdi Lőczedombi Szürkebarát 2010
Érett illat, nedves széna, só, fa, hordófűszerek, pici alma és vaj. Savai érettek, de a testhez képest ideális mennyiségűek, így jó egyensúlyt mutat a bor. Ízében érett fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, őszibarack, sós jegyek és hordófűszerek. Érzésem szerint mostanában hagyhatta el a zenitet. 5p (kb. 3000 Ft lehetett - pincétől)

aug1.jpg

Konyári Szárhegy 2011
Olaszrizling, sauvignon blanc, chardonnay és hárslevelű. Illatában és ízében elsősorban a finom fűszeresség érezhető (szegfűszeg, vanília) fehér húsú gyümölcsök (ananász, nyári alma), pici vaj és némi diszkrét sós ásványosság kíséretében. A korty telt, enyhén krémes, jól kitöltött, a savak csiszoltak, a bor megfelelően koncentrált és a közepesnél nagyobb test mellett sem válik nehézkessé. Közepesnél hosszabb lecsengéssel köszön el. 6p (4250 Ft – Bortársaság)

aug21.jpg

Légli Furmint 2013
Furmint Balatonboglárról, Légli Ottótól... nocsak! Mégpedig Szepsy Istvántól, az Úrágyáról származó, a János-hegy felső, erodált részére telepített furmint tőkék szűztermése, 500 literes hordóban, saját élesztővel erjesztve.
A pohárból először a lédús őszibarack fantasztikusan intenzív illata árad, nem tolakodóan, némi florális felhanggal párosulva. Rajnai rizlingekre jellemző inkább ez az illat. Rövid idő után a hordó fűszerei is szót kérnek, de továbbra is hagyják érvényesülni az őszibarackos vonalat. A savak élénkek, egyenesek, nem különösebben cizelláltak, de feszesre húzzák a kortyot. A savhangsúly határmezsgyéjén táncol, bár el tudom képzelni, hogy valaki számára ez máris a ló túloldala. Zamatos, citrusos, fehérhúsú gyümölcsös, őszibarackos ízű bor, leheletnyi sóssággal, amelyben a hordó dícséretesen a háttérben marad. Ígéretes kezdés. 5p+ (2490 Ft – Bortársaság)

aug7.jpg

Skrabski Öreg Tőkék Olaszrizlingje 2013
Közepes intenzitású illat citrusokkal, zöldalmával, zöld gyümölcsökkel, lime-mal, szőlővirággal és pici zöldfűszerrel. A korty intenzíven, jó savakkal indul, miközben citrusos-zöldfűszeres-zöldalmás-szőlős ízvilág bontakozik ki. A savak hosszan ki is tartanak, feszesek, de nem élesek, a frissítően száraz lecsengés is hosszabb közepesnél. A bor nem különösebben koncentrált, de a ropogós savaknak és a friss gyümölcsös ízeknek köszönhetően ideális nyári bort kapunk, csak ahhoz – legalábbis nekem – drága volt. 5p- (2700 Ft – valamelyik balatonfüredi hiperben vettem)

aug10.jpg

St. Andrea Napbor Egri Csillag 2012
Valószínűleg a legismertebb egri csillag hazánkban, még eredetileg ha nem is így kezdte pályafutását. Minden évben megveszem és megkóstolom. Olaszrizling és hárslevelű a házasítás alapja, a többi fajtát illetően több verziót is láttam/hallottam már, bár különsebb jelentősége talán nincs is (a jegyzeteimben: olaszirizing, hárslevelű, pinot blanc, chardonnay, sauvignon blanc, rajnai rizling, leányka). 60%-a tartályban, 40%-a hordóban érlelődött. Illatában fehér húsú gyümölcsök és fűszerek (fehérbors) keverednek, egy idő után némi virágossággal. Másnapra jobban kinyílik az illat a fenti jegyekkel, ananásszal, vaníliával és egy érintésnyi ásványos érzettel színezve. Kóstolva arányos felépítésű, közepes testű bort kapunk. Ízében citrusok, őszibarack, körte, ananász, sárgadinnye, vanília, fűszerek, egy kis fa és vaj és a korty végén keserűmandula. Bontás és az első pohár után érdemes volt kicsit félretenni., jót tett neki. 5p (2199 Ft – Spar, most akciósan 2 palack 3900 Ft - Bortársaság)

aug19.jpg

Szeremley Rizling 2013
Olaszrizling és rajnai rizling házasítása, mint mindig. Szinte minden évben ki lehet fogni akciósan valamelyik hiperben az aktuális évjáratot, és egy palackkal ebből is minden évben veszek. Extrát ritkán mutat, de csalódást még nem okozott egyik évjárata sem. Illatában inkább rajnai rizling: élénk, fehér szirmú virágokkal, őszibarackkal, leheletnyi krétás ásványossággal. Savai élénkek, a korty valahogy mégis kifejezetten puha, selymes érzetet ad, - ebben valószínűleg a maradékcukor is szerepet játszik -, a szerkezet laza szövésű, a test könnyed. A savak picit rakoncátlan élénksége és a korty puhaságának ellentéte nem nagyon állt össze, hol egyik, hol másik tűnt dominánsabbnak. Nem különösebben összetett vagy hosszú, de vonzó aromaképpel operál: citrusok, őszibarack, enyhe édességérzet, pici fűszer és mineralitás. 5p- (1199 Ft - Spar)

aug18.jpg

Rosé/Siller

Sauska Rosé 2013
Kékfrankos, merlot, syrah, pinot noir, cabernet franc és cabernet sauvignon. Illatában szamóca, cseresznye, csipkebogyó, hibiszkusz. Jó savak, picike cukor, közepesnél kisebb, de nem vékony test. Málnás, szamócás, cseresznyés íz, finoman fanyar lecsengés. 4p (1399 Ft - Tesco, 1349 Ft - Spar)

Sauska Siller 2013
Cabernet franc, merlot, kékfrankos és cabernet sauvignon. Közepesnél intenzívebb illatát és ízét édes piros bogyós gyümölcsök, cigánymeggy, szamóca és málna uralják, fűszerekkel színezve. Savai pont kellően élénkek, de nem túlzóak, a test majdnem közepes, pici krémesség is érezhető a kortyban. Stabil 4p. (1950 Ft – Bortársaság, 1599 Ft - Spar)

 

Vörös

Feind Shiraz-Merlot 2011
Vegyesen frissebb állagú és főtt piros bogyós gyümölcsökkel indít az illat: cseresznye, málna, meggy, ehhez járul némi animalitás és paradicsom is. Élénk savai vannak, a tannin közepesnél kevesebb, sima, az alkohol diszkrét, a test is keskenyebb közepesnél. Meggy, szilva, málna, cseresznye mellé egy kis étcsokoládé és kávé társul be ízben, utóbbiak főleg a korty második felében. Másnapra az illat műepressé, melegedve eperdzsemessé válik, és valahogy ízben is kicsit "lebutul" a bor. Korrekt mindennapi ivóbor, komoly hibája nincs, ha nem vágyunk többre, az árát megéri. 4p (kb. 1000 Ft – hiperek)

aug3.jpg

Kislaki Bormanufaktúra Fidibusz 2011
Egy Sarki Fűszeres ajándékcsomag része volt, tulajdonképpen a Sarki Fűszeres „ház bora”, nem tudom most melyik évjárat az aktuális. A hátcímke tanúsága szerint a balatonboglári János-hegy kékfrankos tőkéinek termése, spontán, nyílt kádban erjesztve. 1500 palack készült belőle. Rubin szín, közepesnél valamivel intenzívebb illat. Erdei gyümölcsök és meggy illata érződik először, amelyet kis idő után finom fűszeresség dob fel. Közepes intenzitású savak vezetik a kortyot, a tannin érintésnyi, puha, az ízképet szintén meggy, erdei gyümölcsök és finom fűszeresség jellemzi, a test és a lecsengés is legfeljebb közepes. Zamatos, könnyed nyári vörösbor. 5p-

aug4.jpg

Márkvárt Kadarka 2013
Közepes intenzitású málna színű, fürgén mozog a pohárban. Friss, primőr gyümölcsös illat, sok piros bogyóssal, málnával, cseresznyével, szamócával, gránátalmával, pici fűszerrel. Szájban lendületes savak viszik a hátukon a szerkezetet, teste könnyed, elegáns, légies. Tannin szinte zéró. Ízében tobzódnak a piros bogyós gyümölcsök: málna, szamóca, cseresznye, ribizli, pici fűszerrel és a korty második felében fanyarkás grapefruit-tal. Ideális nyári vörös: lehűtve is működik, minden cseppje élvezet, veszedelmesen csúszik minden formában. Legyen 5p (2200 Ft - Bortársaság)

aug2.jpg

Wunderlich Merlot 2008
Színe már inkább erősen gránátba hajló rubin. Erős animalitással nyit az illat, lószőr, istálló, kis nyersgumi, majd ahogy tisztul a kép, rumos meggy, feketecseresznye, szilvabefőtt és csokoládé üti fel a fejét. Villányihoz képest savakban nem szűkölködik, azok elég intenzíven nyitnak, de a korty második felében inkább az alkohol jut főszerephez és kicsit befűti a szájüreget. A tannin mennyiségre közepes, érett, kissé poros állagú. Porrá aszalt és savanyú fekete bogyós gyümölcsök uralják az aromaprofilt szájban szilvabefőttel, amihez a hordó tesz hozzá némi csokoládét, kávét és medvecukrot. Hibája nincs, de számomra semmi nem teszi kiemelkedővé vagy vonzóvá. 4p+ (ajándékba kaptam, kb. 2500-3000 Ft)

 

Édes

aug6.jpg

Hold and Holló Sweet 2007
Aranyba hajló szín, érettebb illat. A majd’ 7 év szerencsére még nem áldozta fel a gyümölcsöket a tercier aromák oltárán: bár jön egy kis palackbuké a pohárból, némi gombával és avarral, a sárgabarack és a trópusi gyümölcsök illata is érvényesül. A sav-cukor egyensúly jól eltalált, némi cseresség is érezhető. Ízben sárgabarack, trópusi gyümölcsök, kamillatea. 5p+ (pincétől, kisebb vinotékákban kb. 3000-3500 Ft)

aug5.jpg

Paulay Borház Édes Verebes Cuvée 2011
Kövérszőlő, sárgamuskotály és hárslevelű házasítása, 84 g/l maradékcukorral. Illatában a hordó a vártnál nagyobb szerepet játszik: cukrozott dió, grillázs, kókusz, az édes gyümölcsök háttérben maradnak. A savak és a cukortartalom jó egyensúlyt tartanak, a hordóhatás itt is határozott. A hordó fűszerei mellett déligyümölcsök, őszibarackbefőtt, narancs és narancshéj jelenik meg ízében, a lecsengésben enyhe kesernyével. A test közepesnél könnyedebb, ehhez képest a hordó jelenléte meglehetősen markáns. Erős 5p (pincétől)

 

Külföldi

aug16.jpg

Fernway Sauvignon Blanc 2012 Marlborough
Sauvignon blanc Új-Zélandról, Franciaországban palackozva. Zöldesságra szín, és a néhány parányi buborék alapján úgy tűnik, mintha egy egészen minimális CO2-vel is dúsították volna. Illatában zöldpaprika, spárga, bodza, pici trópusi gyümölcs, citrusok. Élénk savai vannak, pici maradékcukor teszi még behízelgőbbé. Ízében lédús citrusok, kis trópusi gyümölcs, vágott fű, zöldpaprika. Hibája nincs, kifejezetten élvezetes darab, még ha komplexitásban, hosszúságban többnyire el is marad a nagy nevű Marlborough-i borászatok sauvignon blanc-jaitól. Új-Zéland tananyag elérhető áron. 5p (1890 Ft – Borkirály, METRO)

 aug20.jpg

Domaine Pignier La Sauvageon Cotes de Jura 2011 Jura
Demeter Zoltán mutatta érdekességképpen, amikor augusztus végén nála jártam. Demeter minősítéssel rendelkező biodinamikus birtok. Savagnin (helyi nevén sauvageon) fajta a Valliére-völgy teraszosan kialakított, agyagos-mészköves, márgás talajáról, saját élesztővel hordóban erjesztve és 18 hónapig hordóban érlelve. Illatában vanília, ananász, sárgadinnye, pici kandírozott gyümölcs, ízében citrusok, ananász, sárgadinnye, elegánsan visszafogott fűszeresség, kivételesen finom vanília. Remek arányok, finom krémesség, magától értetődő egyensúly és elegancia. 6p+

aug22.jpg

Vina Ventisquero Sauvignon Blanc Reserva Especial Tapiwei Vineyard Tesco Finest 2012 Casablanca Valley
A 2011-esről Octopus írt itt. Már halkuló az illata, sokat vesztett fiatalkori intenzitásából: kőporosság, édes citrusok, egres, bodza, licsi. A savak közepes intenzitásúak, az íz hozza a kötelező jegyeket, csak a hangerő lett kissé letekerve: lime, zöldalma, pici zöldesség, majd csipetnyi feketeribizli, a korty végén kis vanília. Hűvös hangulat, jó arányok. 4p (kb. 1300 Ft volt - Tesco)

aug14.jpg

Alvaro Palacios Camins del Priorat 2009 Priorat
60% carinena, 30% garnacha, 10% cabernet sauvignon és syrah. Kis bőr, erdei gyümölcsök, meggy, szamóca, földes-köves-sós felhangok, rózsa, kék szirmú virágok keverednek az illatban. Ízben érett-főtt erdei gyümölcsök, szeder, áfonya, feketecseresznye, meggy, csipetnyi fűszer, bors, leheletnyi sósság, csokoládés, meggyes, sós lecsengés. Tömör, jól fókuszált bor, szép savakkal, jó minőségű tanninnal, csak a korty második felét fűti be kissé az alkohol. 6p (most a 2012-es évjárat kapható 5350 Ft – Bortársaság)

aug17.jpg

Famille Perrin La Vieille Ferme 2010 Rhone
Klasszikus dél-rhone-i fajták házasítása: grenache, syrah, cinsualt és carignan. Áradó gyümölcsös illat: málna, szamóca, szeder, édes fűszerek. Jó savak, legfeljebb közepes tannin, finoman melegítő alkohol, éppen közepes test, jó közepes lecsengés. Ízében az illatban megismert áradó gyümölcsösség köszön vissza pici csokoládéval fűszerezve. Tökéletes bisztróbor. 5p+

aug13.jpg

Prunotto Mompertone 2008 Piemont
60% barbera és 40% syrah házasítása. A barbera hűtött acéltartályban, a syrah nagy fakádakban erjedt, majd a bor házasítást követően 10 hónapig különböző méretű nagyhordókban érlelődött . Animalitással nyit az illat: bőr, istálló, sonka, tejszín, majd következik egy komplett fűszerkert: kakukkfű, oregánó, borókabogyó, szárított paradicsom, kevés erdei gyümölcs, szilva, meggy, pici medvecukor és capuccino a hordóból. Közepesen intenzív, közepesen hosszan tartó savak, közepes mennyiségű, érett, kicsit tapadós tannin, enyhén melegítő alkohol. Ízében meggy, cseresznye, ribizli, erdei gyümölcsök, szilva, kicsi aszalt paradicsom, zöldfűszerek, capuccino, pici földesség és dohány. 6p (most a 2011-es évjárat kapható, 4350 Ft – Bortársaság)

aug12.jpg

Vindivin Cotes Catalanes Carignan Tesco Finest 2011 Cotes Catalanes
1-2 éve szépen megdicsérték a kollégák, én is vettem akkor néhány palackot, egyet félretettem, augusztus végén tekertem ki a nyakát. Illatában erdei gyümölcsök (málna, szeder, fekete cseresznye), kis fűszer és pici vadhús. Jó arányok jellemzik, a tannin nincs közepes, a test sem éri el. Ízében vad erdei gyümölcsök, szeder, málna, kis földesség, bőr, marcipán a végén. Könnyed, arányos, jól iható még mindig. 5p (1015 Ft volt - Tesco)

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr186674371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silvousplait 2014.09.09. 10:04:18

@furmintfan: Koszonet a beszamoloert! Nalam egy 2007-es Szarhegy nem birt ki 4 evet, hanem rutul eloxidalodott. A 2004-es Loczedombi szb. 2010-re rendkivul mutatos borra notte ki magat, s a francia, aki velunk kostolta, siman burgundi chardonnay-nek gondolta... Ennyire nagy lenne meg mindig a szoras nalunk az evjaratok kozott ?
A Domaine Pignier remek birtok, ajanlom oket, es veluk egyutt az egesz Jurat szivbol, mindenkinek. Kb. 2000 hektar, de nagyjabol 5 szolofajtaval olyan valtozatossagot+minoseget produkal, hogy csak na (felettebb tisztesseges arakon).

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.09.09. 18:54:36

@silvousplait: Szarhegy? Ez lehetett a gond... Evjaratok? Itthon nincs kulonbseg kozottuk, legalabbis az arakon nem latszik. Mind kivalo.

silvousplait 2014.09.10. 08:29:38

@akov: O, ti felettebb SZARkasztikus magyar bloggerek ! Ezt teszi a renitens francia billentyuzet ekezethianya. ;)

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.09.10. 10:10:03

@silvousplait: @akov: a francia billentyűzet amúgy egy rémálom, ezt elismerem, de ezen nagyon jót nevettem :)

117 2014.09.13. 15:55:11

A fent kóstoltakhoz. a Szárhegy egy jó bor, de valami oxidált-kommersz mellékíze van a vége felé, nagyon halványan. Nem tudom jobban megfogalmazni...
A Hold and Holló édese mellett van egy 2007-es száraza (neonzöld szilikon címkével): aki szereti az új stílusú, sallang- és mellékízmentes tokajit, annak bátran ajánlom: most lehet a csúcsán (a Homonna-borokra is emlékeztet) Ezt még Berecz Stéphanie csinálta, ugye?
A Szilénusz 2005 peig még tartja magát, de szerintem akinek még van, igya meg az első hó előtt...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.09.13. 16:11:27

A Szárhegyben nem éreztem ilyet, 1 pohárral kóstoltam csak. A Szilénuszt én sem tartanám már sokáig, de jó volt látni, hogy áll. A Holdvolgynel 2012ig volt Stephanie. A 2007es száraz Hold and holló is jól sikerült, de azt is meg kell inni mostanában.

emoss 2014.09.15. 11:42:19

A Wundi Merlot 1500Ft korul van a Lidl-ben és annyit meg is ér véleményem szerint.
süti beállítások módosítása