A Borrajongó

Csóborok a tó mellől

2014. szeptember 01. 06:00 - ungert (törölt)

Azt hittem, hogy az agárdi Csóbor Pincészetről szinte napra pontosan két évvel ezelőtt én tettem említést először a szélesebb on-line boros körökben, így hívva fel a figyelmet a Velencei-tó partján található családi vállalkozásban rejlő lehetőségekre, de meglepődve látom, hogy Gazda Albert – ebben is – beelőzött, és már 2010-ben írt egy négyboros kétpercest. Mikor ’12 nyarán egy hosszabb, tó melletti kempingezés részeként véletlenül betértünk a pincébe, és az átlagon felüli hőségre való tekintettel fénysebességgel végigittuk a teljes kínálatot, már körvonalazódott a koncepció: üde, ropogós, jó ivású borokat készíteni több mint korrekt áron, és helyben, palackosan vagy lédig túladni rajtuk. Ismerős, nem?

WP_20140825_21_02_51_Smart.jpg

Csóborék egyébként a tó északi és déli partján is rendelkeznek ültetvénnyel, és úgy tűnik, hogy az Etyek-Buda tekintetében már-már kötelezőnek számító reduktív fehéreken túl a vörösborok terén is igyekeznek jól teljesíteni, már amennyire ezt a klíma és a talaj engedi. A sokszínűség ára, hogy a kínálat kissé zavaros és átláthatatlan – nem csak a hordóból több a kevesebb. A történet legjobb része, hogy a lokálpatriotizmus jegyében a Velence – Gárdony – Agárd-vonalon alig van olyan itató és/vagy etető egység, ahol nem Csóbort tartanak ház borának, nagyon helyesen egyébként. A minap Balatonalmádiba tartva beugrottam Agárdra egy véletlenszerű, de a teljes spektrumot lefedő mintáért, hogy megnézzem, változott-e valami Csóborék háza táján. Ha röviden kellene válaszolnom, akkor azt mondanám, hogy nem, de ha már kifaggattam a hozott borokat, akkor ezúttal inkább válaszolnék hosszabban.

Csóbor Pincészet Pákozdi Olaszrizling 2013

Egyrészt az úgynevezett alapborok kiváló mintapéldája, másrészt remekül demonstrálja, hogy a fajta szereptévesztés nélküli gondozása saját súlycsoporton belül több mint becsületes eredményre vezet. Nincs izmozás, nincs túlzás, csak színtiszta frissesség hosszan és élénken. Orrban a sztereotípiákat felülírva egyszerre gyümölcsös és gazdagon fűszeres is, egyik sem dolgozik a másik kárára. Szájban műszénsavtól mentesen frissít, egyszerű, de nagyszerű savakkal, hosszú búcsúval. Egy jó bor, nem több, kedélynyugtató a nyári panaszhullámra. Erős 4 pont. (1000 Ft, pincétől)

Csóbor Pincészet Agárdi Rozé 2013

Nem történik újradefiniálás, hozza a műfaji kötelezőt, de azt legalább precízen és pontosan. Az illat menthetetlenül tutti-fruttis, de legalábbis nehezen tudom belemagyarázni a direkt, tiszta epret, szamócát és egyebeket, bármennyire is szeretném. Kóstolás nélkül a kocka borfogyasztóknak óriási bukta, de szájban szerencsére ügyesen kompenzál olyan savakkal és tisztasággal, hogy csak na. Bár nem alacsony a szesze, de mégsem ettől lesz az átlagnál zömökebb, és ez jó. A lelkes olvasók által a legutóbbi rozés poszt alatt már alaposan körüljárt fröccskategória ékes példája, ami ilyen árazás mellett egyáltalán nem szereptévesztés. 4 pont. (1000 Ft, pincétől)

Csóbor Pincészet Agárdi Kékfrankos 2013 

A két évvel ezelőtti elődről merőben más emlékeket őriztem, mint amit a friss évjárat mutat most: bár akkor is hordózták az anyagot, emez súlyosabbra, nehezebbre, sűrűbbre sikerült, a nem is olyan régen kóstolt mátrai kékfrankost juttatva eszembe rögvest. Az illat túlérett erdei gyümölcsökkel operál, a korty kerek, rendezett, érintésnyinél több tanninnal, az elegendőnél hangyányival kevesebb savval. Nem az az életvidám, pörgős kékfrankos, amit mostanság szokás szeretni, de a maga kategóriájában nem hagy kivetnivalót. Harmadnaposan, a Kopaszi gáton fogyasztva mutatta a legszebb arcát, 5 pontra húzva fel az addig erős négyest. (1100 Ft, pincétől)

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr236645947

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csóborok a tó mellől 2014.09.01. 12:52:01

A koncepció: üde, ropogós, jó ivású borokat készíteni több mint korrekt áron, és helyben, palackosan vagy lédig túladni rajtuk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.09.01. 10:04:49

Tavasszal voltam párszor tréningen Agárdon, sajnos zárva volt a pince pedig kinéztem magamnak hogy egyik este meglátogatom (hétköznap csak nyáron vannak nyitva).

A harmadnapos borra is lenne egy kommentem, nem tudom hogy csináljátok hogy ilyenetek marad :) Ha kibontunk egy bort akkor rögtön elfogy a fele (feleségemmel egy-egy másfél deci, annyi azért kell hogy megismerni és élvezni is lehessen), a második, vagy maximum harmadik pohárnál pedig ki is ürül, szóval másnapos bort is ritkán látunk, harmadnapost meg kb soha, kivéve ha nem tetszik elsőre és inkább eltesszük pihenni.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.09.01. 11:06:47

@Syntax Error: Sajnálatos, hogy ki kellett hagynod, ha legközelebb arra jársz, szerintem próbálkozz meg újra a dologgal.

A harmadnapos bor nálam is ritka jelenség, de most úgy alakult, hogy aznaposan, egyedül nem tudtam elfogyasztani a teljes palackot, másnap este vezettem, végül harmadnap, egy laza iszogatás keretei között hágtuk a maradék nyakára. Szépen kisimultak az élei addigra, úgyhogy tulajdonképpen jól is jártunk. Persze a bor nem azért van, hogy harmadnap jó legyen.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.09.01. 14:29:18

@ungert: mindenképp meglátogatom őket, azóta már a nyitvatartást is tudom :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.09.02. 08:48:18

@Syntax Error: @ungert: Most bugris leszek. Azokrol a teruletekrol - jegyezzuk hat meg - ahonnan Mr. Csobor ontja a 3-4 pontos borokat keszulnek Szentesi borai is, tehat latszik, hova lehetne eljutni (tobb nemzetkozi szintu vorosbor pl.).

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.09.02. 09:09:27

@akov: Az igazadat egy pillanatig sem vitatva hangsúlyoznám, hogy ezúttal a jelennel próbálkoztam foglalkozni, az meg nem rossz. Persze én is örülnék, ha lenne feljebb.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.09.04. 10:14:57

@akov:
A vöröseik agárdiak, én legalábbis még csak olyat láttam... az azért más terület, mint Nadap...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.09.04. 10:24:51

@Hepci: Igen, de Nadapon és Pázmondon is van terület, amennyire én tudom. Pázmánd szintén elég jó egyébként.

Kopáncs 2014.09.05. 23:17:47

Ha jó pázmándi bort szeretnétek inni ajánlom Lics pincészet Tamás válogatás borát.
süti beállítások módosítása