A Borrajongó

Balatoni hétvégék - Szászi, Jásdi, Balatonfüredi Borhetek

2014. augusztus 15. 06:00 - furmintfan

Hosszabb írás következik, sok borral: három hétvége kóstolási jegyzeteit zsúfoltam egy posztba. Szigligeten Szászi Endre, Csopakon Jásdi István borait kóstoltam, a Balatonfüredi Borhetek nyitónapján is górcső alá vettem pár tételt, a legvégére pedig beszúrtam még egy bónusz bort is a Villa Tolnaytól. 

Még jó pár évvel ezelőtt Szászi Endre volt az egyik első borász, akinek a neve megragadt bennem, köszönhetően régebbi badacsonyi-szigligeti kirándulás alkalmával elfogyasztott, illetve onnan hazahozott olaszrizlingeknek. Nem érintett meg akkoriban túl mélyen a borok világa, vagy talán akkoriban kezdett, mindenesetre a 2008-as és 2009-es olaszrizlingekről így is szép emlékeket őrzök, a 2006-os Kabócás pedig már akkor is nagy élmény volt. A hegymagasi pincénél 2010-ben voltam utoljára, de Szigligeten évente egyszer biztosan megfordulok, és olyankor általában be is térek a várhoz vezető ösvény alján található kis vinotékába néhány bort megkóstolni és 1-2 palackot hazavinni.

Csopakon ritkábban járok, mint Badacsony környékén, de olyankor azért próbálok időt szakítani egy gyors kóstolóra. Úgy terveztem, hogy idén egy napot rászánok legalább a nevezetesebb pincék meglátogatására, ez ugyan nem jött össze, ám amikor nagyobb baráti társasággal egy hétvégét Csopakon töltöttem, összekötöttük a kellemeset a hasznossal, és a Jásdi borokkal való ismerkedést beépítettük a programba.

A Balatonfüredi Borhetek augusztus végéig kínál lehetőséget a Balatonfüredre látogatóknak a balatonfüredi, csopaki pincészetek borainak megkóstolására. Megjelennek itt országosan ismert borászatok mellett kisebb helyi termelők is. A nyitónapon néztünk be kisebb társasággal a fesztiválra.

A borok előtt egy kis kitérő: a balatoni borok, borászatok iránt érdeklődök számára hasznos iránytű lehet a most megjelent Északipart Borászai című kiadvány, amely 55 badacsonyi, balatonfüredi, csopaki, Balaton-felvidéki borászat rövidebb-hosszabb bemutatását, elérhetőségeit tartalmazza más, a balatoni borokhoz kapcsolódó írások mellett, sok-sok fényképpel. A magazinnal párhuzamosan okostelefonokra készült egy külön alkalmazás, amely a www.eszakipart.com címről letölthető. Jó lenne, ha több ehhez és a Ripka Gergő által jegyzett Tokaj Guide-hoz hasonló útikalauz készülne a többi borvidékünkről is.

jasdicsopak1.jpg

Szászi Pince

Idén már csak a múltkor Ungert által megírt olaszrizling-fiaskó miatt is igyekeztem minél előbb helyben is megnézni a borokat Szásziéknál. Legutóbb, amikor ismét Szigliget környékén jártam a pincéhez megint nem volt időm felmenni, de a vinotéka szokás szerint útba esett, úgyhogy oda beugrottam egy rapid kóstoló erejéig. Mivel itt a pince teljes szortimentje elérhető - frissebb és régebbi évjáratok borai egyaránt -, igen sok bort megkóstoltam, és még így is kihagytam néhányat. Az inkriminált akciós tétellel sajnos(?) már nem találkoztam. Kevés időm volt sok borra, a pontszámokat ennek figyelembe vételével kéretik figyelembe venni.

szaszi0.jpg

Badacsonyi Ottonel Muskotály 2013

Szőlős, licsis, virágos, édes almás illat, közepes sav, szőlős, almás, körtés, édes citrusos íz, pici fanyarság a korty végén. 4p

Szigligeti Olaszrizling 2013

Illata lassan nyílik, pici virággal, fehér húsú gyümölcsökkel. Jó egyensúlyt mutat, a savak élénkek de picit nyersek, a test éppen közepes. Ízben citrusok, alma, pici fűszer, mandula, fanyar lecsengés. 4p+

Badacsonyi Kéknyelű 2013

Intenzívebb, gazdagabb illat, sok fűszer, fehér szirmú virágok, nyári alma. Jó savak, pici maradékcukor, alma, körte, finom ásványos jegyek, izmos test, közepesnél hosszabb lecsengés. 5p

Badacsonyi Rózsakő 2013

Közepesnél visszafogottabb illat, virágokkal, fűszerekkel, őszibarackkal. Gömbölyű korty, jó savak, közepes test, lazább szerkezet, citrusok, őszibarack, pici mineralitás. 4p+

szaszi2.jpg

Szent György-hegyi Zeusz 2012

Aranyba hajló szín, érettebb színezetű illat, érett barack, fűszerek. Lágyabb sav, érett barack, aszaltas hangulatú gyümölcsök, mandula, pici kesernye, 4p+

Badacsonyi Olaszrizling Liliomfi V. 2012

Érett fehér húsú gyümölcsök, tercier aromák, kis gomba, fűszerek, széna. Arányos szerkezet, kellően élénk savak, közepes test. Fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, finom ásványos jegyek, mandula, fűszerek. Érdemes lenne vele több időt eltölteni, így első blikkre 5p+

Lesencetomaji Chardonnay 2012

Barackos, sárgadinnyés, érett fehér húsú gyümölcsös illat, ízben őszibarack, sárgadinnye, pici fa, fűszerek. Közepesen tömör, gömbölyű korty, kissé lágy savak, mellette magas alkohol, ami rendesen befűt a korty végén, és a bort farnehézzé teszi. 5p

Badacsonyi Olaszrizling Ranolder Pince Válogatás 2007

Érett, gombás, avaros, szénás illat. Kerekre csiszolódott, kissé lágy érzetű savak, karcsú test. Ízében kis gomba, avar, sült alma, ásványos jegyek. Csúcsán minden bizonnyal túl van, de még bőven fogyasztható. 5p

Pinot Noir Rosé 2013

Friss, citrusos, piros bogyós gyümölcsös illat egy kis őszibarackkal és grillázzsal. Jó savak, könnyed test, légies szerkezet. Cseresznye, szamóca, citrus, narancs, kis fűszer az ízben. Könnyű, de kifejezetten finom és a műfajhoz képest egyedi és gazdag ízű. 5p-

Cabernet Sauvignon Rosé 2013

Illatban és ízben fajtajelleges fűszerpaprika, piros bogyós gyümölcsökkel, cseresznyével, ribizlivel. Jó savak, az előző bornál picit testesebb, húsosabb. 4p+

szaszi1.jpg

Szent György-hegyi Cabernet Franc 2012

Vonzó illat, gazdagon díszítve erdei gyümölcsökkel, pici fűszerrel. Lágy savak, legfeljebb közepes tannin és test. Ízben is gazdag erdei gyümölcsös karakterisztika, pici fűszerrel. A gyümölcsösségért jár a pluszpont, kár, hogy kissé savhiányos, és ezzel összefüggően picit rövid is. 4p+

Szent György-hegyi Cabernet Sauvignon 2011

Animális jegyekkel nyit az illat, majd fekete bogyós gyümölcsök, kökény, fűszerek. Közepes savak, közepes mennyiségű, tapadós tannin, a fekete bogyós gyümölcsök mellett kis kesernye. 4p+

Szent György-hegyi Cabernet Sauvignon 2009

Korosodó, mákos illat, porrá aszalt fekete bogyós gyümölcsökkel. Érett, lelágyulóban lévő savak, kissé poros tannin, ízében aszaltas fekete bogyós gyümölcsök, pici só. Úgy tűnik, leszállóágban van. 4p-

Szent György-hegyi Cabernet Sauvignon Bitang 2006

Erősen animális, fekete bogyós gyümölcsökkel, kerek, kissé lágy savakkal, közepes tanninnal. Túlkorosnak tűnik. 4p-

Chardonnay Késői Szüret 2006

Aranyba hajló szín, olajos textúra. Vonzó illat, érett sárgabarackkal és trópusi gyümölcsökkel. A cukortartalom mellett a savak kevésbé jutnak szóhoz, lágynak hatnak, a lecsengés még így is közepesnél hosszabb. A korty krémes, teli édes gyümölcsökkel, sárgabarackkal, trópusi gyümölcsökkel, mangóval, pici fűszerrel. Több sav jobban kiegyenesítené a struktúrát, de ízgazdagsága így is megfogott. 5p+

 

Jásdi Pince

Márciusban részesültem utoljára nagyobb merítésben a Jásdi borokból egy jó hangulatú budapesti kóstolón, de azóta alig-alig szaladtam bele egy-egy borukba. Július utolsó hétvégéjét Csopakon töltöttem, kézenfekvő volt tehát, hogy boros programot is szervezzek. Csopakon két helyen is lehet Jásdi borokat kóstolni, az egyik szinte biztosan útba esik annak, aki Csopakon jár, a másik talán kevésbé, de megéri a kitérőt. A főút mentén, a vasútállomástól egy kőhajításnyira található a Jásdi Vinotéka és Borbár, ahol pincészet legtöbb bora kóstolható és megvásárolható. A 2012-ben nyílt Borterasz a birtokközpont mellett található, és remek kilátást biztosít a Balatonra. Végül péntek délután a Vinotékában, majd szombat délután-este - remek kilátás mellett - a Borteraszon kóstolgattam/ittam a borokat, mégpedig az alábbiakat:

Csopaki Olaszrizling Magnum 2013

Jóárasított reduktív olaszrizling, ha minden igaz, a Csopaki Rizlinghez képest különbség, hogy löszös területekről is kerül bele alapanyag. Friss, almás, körtés, minimális fűszerrel, jó savakkal, karcsú testtel. Jól iható, igazi nyári bor, fröccs-alapanyagnak is remek, de magában is simán lecsúszik. 4p

jasdicsopak3.jpg

Cserszegi Fűszeres 2013

A fajtajelleges muskotályos, szőlős, fűszeres illatba és ízbe pici sósság visz egy kis csavart. Üde, friss, ropogós savú, könnyed bor. 4p+

Csopaki Rizling 2013

Kissé semleges illatába a fehér húsú gyümölcsök mellett némi citrus vegyül. Kóstolva élénk savú, könnyed, a fehér húsú gyümölcsök és citrusok mellett halvány fűszerességet és némi sós ásványosságot mutat, közepes lecsengéssel. 5p

Lőczedombi Szürkebarát 2012

Illatában neutrális fehér húsú gyümölcsök, pici só. Az évjáratnak megfelelően lágyabb savakkal operál, az alkohol picit érezhető a korty végén. Ízében őszibarack, alma, némi fűszer, kesernyés lecsengés. A lágy savakon túl némi sült almás beütés azt sejteti, hogy nem lesz túl hosszú életű. 5p-

jasdicsopak2.jpg

Nagykúti Chardonnay 2012

Illatban pici vaj, só, neutrális fehér húsú gyümölcsök és halványan a hordó fűszerei. A szerkezeti összetevők jó egyensúlyban vannak, sav is több van, mint a szürkebarátban. Ízében sok a fűszer a hordónak köszönhetően, vaníliával, kókusszal, érezhető sósság, és neutrális fehér húsú gyümölcsök. 5p

Siralomvágó Olaszrizling 2011

Először határozott sósság árad a pohárból, majd hordófűszerek, vanília, kókusz, valamint alma és körte. Ebben a borban végre megkapjuk a kellően élénk savakat is. Ízében a citrusok és fehér húsú gyümölcsök mellett diszkrét fűszeresség és határozott sósság. 6p

jasdicsopak5.jpg

Furmint 2011

Limitált tétel, csak a Borteraszon kóstolható. A hordó fűszerei erősen uralják az illatot, kókusszal, vaníliával, finom fával, mögöttük alma és körte rejtőzik. Ízben is a hordó fűszeressége dominál, a gyümölcsök a háttérben, némi sósság szolgáltat még érdekességet. A savak rendben vannak, az alkohol fűt a korty végén, de a hordó jobban integrálódhatna. Érdekes lenne látni, mit mutat 1-2 év múlva, beépül-e a hordó az alapanyagba. Most 5p+

Ranolder Fehér 2011

60% furmint, 40% olaszrizling külön-külön erjesztve. Hűvös jellegű illatában alma, körte, marcipán, mandula, vanília, némi fűszer, és egy kis só. A savak jól megtartják a közepesnél nagyobb, öblös testet, az alkohol nem lóg ki, a korty telt, krémes. Ízében alma, körte, őszibarack, érett citrusok, enyhén sós mellékíz, fűszerek, sós-fűszeres lecsengés. 6p+

jasdicsopak4.jpg

Balatoni Rosé 2013

Vásárolt merlot és kékfrankos szőlőből készült. Citrusos, ribizlis, szamócás karakter, jó savakkal, frissítő ízzel, és csipetnyi fűszerrel. Stabil 4p

Ranolder Vörös 2009

100% cabernet franc. Sötét rubin szín, nagyon gazdag illat, sok fűszer, meggy, áfonya, feketeribizli, bors, kis füstölő. Szép savak, közepes mennyiségű, sima tannin, mennyiségre is pont annyi, amennyi kell, a kortyban kellő tömörség, jó felépítésű, közepes test. Ízben is hozza a bor az illat gazdagságát erdei gyümölcsökkel, sok fűszerrel, pici sóssággal, közepesnél hosszabb lecsengésben kicsúcsosodva. 6p+

 

Balatonfüredi Borhetek

Éppen a Borhetek nyitó hétvégéjét töltöttem Balatonfüreden, nyilvánvaló volt, hogy útbaejtünk a Tagore-sétányon néhány bódét. Nem volt különösebb terv, ittam néhány bort, és ameddig volt kedvem, néhány benyomást és jelzésértékű pontszámot papírra vetettem. Többnyire a jól bevált neveknél maradtam, ismeretlen területre kalandozáshoz most nem volt idő.

fured3.jpg

Béla és Bandi Balaton 2013

Pinot blanc, ottonel muskotály, olaszrizling és sauvignon blanc házasítása. A muskotály szőlős, virágos aromákat ad a borhoz, mellette citrusok és némi fűszer érezhető. Közepes intenzitású, könnyed nyári bor. 4p

Béla és Bandi Pinot Gris 2013

Illatában és ízében neutrális fehér húsú gyümölcsök, alma és citrusok. A kortyot sajnos citromosba hajló sav uralja. 4p-

Jásdi Lőczedombi Olaszrizling 2013

A pincénél valahogy kimaradt a szórásból, utólag pótoltam a lemaradást. Illatában só, kis kókusz és nyári alma. Feszes szerkezet, élénk, de nem metsző savak, közepes test, ízben körte, vanília, kókusz, édes citrusok és sós jegyek. 6p

fured2.jpg

Gyukli Pince Olaszrizling 2013

Friss, fehér húsú gyümölcsös, zöldalmás, szőlős, közepes savérzettel, közepesnél könnyedebb testtel. Korrekt, de semmi extra. 4p

Figula Sáfránykert Olaszrizling 2012

Aranyba hajló szín, olajos textúra. Közepesnél nagyobb test, kissé emelkedett alkohol, jó savak jellemzik a szerkezetet. A korty telt, zamatos, őszibarackkal, sok fűszerrel, citrusokkal, zöldalmával, enyhe sós mellékízzel, pici mandulával. 5p

Figula 7ha 2013

Drbarta itt írt róla részletesen. Nekem nem volt túl sok időm az ismerkedésre, de az elfogyasztott pohár alapján az ott leírtakkal és a pontszámmal is teljesen egyetértek. 5p+/6p-

fured4.jpg

Villa Tolnay Zöldveltelini Tavasz 2012
Kakukktojás a poszt szempontjából, mert Balatonfüreden kóstoltam ugyan, de nem a Borhetek keretében. Ennek ellenére úgy éreztem, megérdemli, hogy megemlékezzek róla, mert nagyon tetszett. Illatában citrusok, fehérbors, pici fűszer. Savai feszesek, üdék, még fiatalosnak hatnak, a kortyban kis krémesség is érezhető. Kóstolva zamatos, zöldalmával, zöldborssal, fehérborssal, citrusokkal, némi zöldfűszerrel. A lecsengés közepesnél hosszabb. Még mindig nagyon vitális, friss hatású bor, öröm inni, villámgyorsan ki is ürült a palack. Legyen 6p

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr516600089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.08.15. 07:14:07

Ha jol latom a kepen, ez nem a Tavasz, hanem a sima veltelini, ami annyiban kulonbozik, hogy tolt egy kis idot Stockinger hordoban. Ez a 2012-es egyebkent nekem is nagyon tetszett, eloszor hordobol kostoltuk mintakent

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.08.15. 07:31:14

Egyebkent az iden van Jasdi stand Fureden? Tavaly nem kaptak, eleg fura modon, ezert aztan a Vitorlas etteremnel csinaltak kulon egyet. A Furediek kozul en most a Koczorra leszek leginkabb kivancsi (jovo heten megyek le) - a 2011es evjaratuk egesz jo volt, a 2012-est kihagytak, tavasszal mikor ott jartam a 2013-as meg nem volt kostolhato.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.08.15. 09:17:43

@Syntax Error: a villa Tolnay a tavasz volt, csak a fotó nem túl jó. Idén megint van kint Jásdi stand, ott ittam a Lőczedombit is.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.08.15. 10:40:47

@furmintfan: igazad van, a tavalyin meg oldalt volt jelolve a tavasz ami ezen nem latszik. Elnezest hogy tevedessel gyanusitottalak :) Viszont erre kivancsi lettem akkor, ugy tudtam mar nem kaphato. Hol kostoltad?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.08.15. 11:40:46

@Syntax Error: Én is régebben vettem, ez volt az utolsó palackom.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.08.15. 11:47:30

@furmintfan: ok, kar, jo lett volna, mindenesetre egeszsegetekre :) (titkon a Balatoni Borok Hazaban remenykedtem, ott lehet neha regebbi tetelekbol kincseket lelni, pl a Kreinbacher Juhfark 2008-asert jartam vissza eveken at)

Octopus 2014.08.15. 19:07:52

hát nem kaptam kedvet a Szászi borokhoz

2014.08.16. 08:55:04

@Octopus: Én nemrég kóstoltam 2013-as Szászi olaszokat (Szent-György hegyi és szigligeti), és kifejezetten tetszettek. Ha az árukat is figyelembe veszem, akkor még rózsásabb a kép.

shiraz2 2014.08.18. 12:57:07

@szeretemadragaszarborokat: a 13-as szászi alap olasz kicsit kevesebbet tud mint a 2011-es, de még csak most kezd szerintem érett lenni a fogyasztásra, egy vulkáni bornak adni érdemes 1 évet

NZperX 2014.08.18. 16:00:50

A Fodor Battonage Juhfark és Chardonnay nagyon rendben volt, Figula Sáfránykert biztosan hozta a formát, a Szent Donát Kishegyi olasz is.
Persze a 2HA 2012-es rizlingjét semmi sem közelítette meg (mivel nem állítottak ki, a Kredencben elevenítettük fel az élményt), a Tamás 2007-ese meg továbbra is etalon.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.08.22. 14:25:17

Na tegnap megvolt a furedi este, a harom jo bor amit sikerult inni (jopar kozepes mellett) a fent is leirt Jasdi Loczedombi olaszrizling es Figula 7ha, de a legjobban a Bela es Bandi sauvignon blanc tetszett. Annyira hozza a fajtat hogy megszolal, nekem elmenyszamba ment. Koczor 13-asai nem gyoztek meg tulzottan de vallalhatoak
süti beállítások módosítása