A Borrajongó

Sokat markolnak, keveset fognak – Fritz-páros

2014. július 07. 06:00 - ungert (törölt)

A Fritz Borház és Panzió boraival ritkán találkozni, aminek az lehet az oka, hogy az elsősorban vendéglátásra berendezkedett szekszárdi vállalkozás jól megy, így nincs szükség viszonteladóra, a palackok kiürülnek az ott megszállók, étkezők és pincelátogatók szorgos fogyasztásának köszönhetően is. Ez egyrészt szuper, mert azt mutatja, hogy a borvidék kedvelt turisztikai célpont lett, ráadásul ismeretes, hogy a borok helyben mindig finomabbak, másrészt sajnálatos, mert nem könnyíti meg az alkalmi fogyasztó dolgát. Pontosan két évvel ezelőtt egy szekszárdi túra alkalmával én is jártam Fritzéknél, ahol átlagon felüli szálláslehetőséget és kiszolgálást, átlagos ételeket, nem kiemelkedő, de korrekt borokat találtam. A különlegességnek kikiáltott fehér kadarka végtelenül gyenge próbálkozás, de a kínálat többi része azt mutatja, hogy a borász jól megtanulta a magyarra fordított Bordeaux-leckét: a borok súlyosak, hordósak, túlérettek, bővelkednek szeszben, de nem feltétlenül egyensúlytalanok. A minap a Tesco polcai között bogarászva szembejött két Fritz-bor az alapszintről, ráadásul indokolatlanul jóárasítva, úgyhogy (nem túl nagy elvárásokkal) le is csaptam rájuk rögtön.

06072014859.jpg

Fritz Borház és Panzió Kadarka 2011

Ismeretes, hogy a kadarkán ritkán áll jól a túlérettség-ing és a hordókabát, amire Fritzék kadarkája sem igyekszik rácáfolni. Orrban füstös-vaníliás jegyek igyekeznek erőből felülírni a fajta gyümölcseit, szájban egy árnyalatnyit egyensúlyosabb, noha meglepő módon tanninosnak, mintsem savasnak hat. Nincs vibrálás, nincs elegancia, erő, súly és túlérettség van, de az sem túl hosszan. Kissé szemcsés, kissé durva, kadarkaként nem tudom értelmezni, déli vörösnek viszont nem rossz. Torzít, kár volt ennyire megtekerni a volumét. 4 pont. (1 600 Ft, Tesco)

Fritz Borház és Panzió Kékfrankos 2011

A kadarkával teljesen azonos iskola, de úgy tűnik, hogy  a kékfrankos ezen a téren jobban bírja a gyűrődést: a túlérett-hordós vonalon túl cigánymeggy és egyéb piros gyümölcsök tűnnek fel, és győznek meg arról, hogy ezúttal talán sikerült valamennyit átmenekíteni a fajta frissességéből. És valóban, a korty kellemes meglepetés: finoman gyümölcsös, élénk, a megszokottnál tanninosabb, de nem reszel, nem szárít. Közepesen hosszú, egyensúlyos, érett, de nem túlkomplikált bor, és mint ilyen, szerethető. Sima 5 pont. (1 600 Ft, Tesco)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr936476245

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2014.07.07. 09:00:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása